Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mamky co může pro miminko v budoucnu znamenat když zaklání hlavičku, prohýbá tělíčko, jak tak, že vypíná hrudníček, tak i tak, že ho prohýbá do strany? V rizikové poradně jsme byli, nemáme mu to dovolit, toť vše… ![]()
To je tezke rict, kdyz nepises, kolik vasemu diteti je. Jinak do 3 mesicu je normalni zaklon hlavicky a sikma raminka a tak. Ale musi se to lepsit.
A odkud jsi? A zas na druhou stranu, kdyby se to v poradne opravdu nezdalo, asi vas poslou cvicit.
Kazdopadne nikdo neni rovny a na kazdem miminku se neco najde. Tak se zas tak neboj.
Asi ti rekli, ze mas mimco chovat v klubicku. Davala bych ho na brisko, aby trenovalo oporu o ruce. Pokud se radeji otaci na jednu stranu, davala bych ho do postylky tak, aby na vas muselo otacet hlavu, kam moc nechce a mluvi se na deti take z te strany. Ale jinak to je proste na miminku. Fakt bych se nebala.
Jsem rehabka, delam Vojtovu metodu a syn taky rovny neni:-)
Podcenit se to samozrejme nesmi, ale kdyz vas nikam neposlali, tak zas v rizikovych poradnach vedi, co delaji a davaji vasemu miminku cas, aby to spravilo samo.
No a hrozi jim vadne drzeni tela , kulata zada, v nejhorsich pripadech skolioza. Nebo chozeni po spickach. V dospelosti pak ruzne bolesti zad. Tak jako dospele boli.
Protoze telo a jake jednou bude se tvori v tomhle veku a symetrie hlavne do tech tri mesicu. A napravit to jde hlavne v kojeneckem veku nebo do tri let. Pak uz zas ne tak idealne.
Malýmu jsou 3 a půl měsíce, v rizikové mi řekli chovat v klubíčku, nosit v šátku, dávat na bříško a prostě mu prohnutí zádíček nedovolit. Na kontrolu jdem 20.6. jenže stav se od té doby nezlepšil, zhoršil. V klubíčku být nesnáší, stejně jako na bříšku, ale snažím se to dodržovat, i když mě bolí, když pláče. Když spinká, je schopnej si na hlavičku „stoupnout“ a tak spí, když je na boku, hlavičku úplně vyvrátí… Spravuju ho, ale nic nepomáhá, ani polštář do kterýho se zabořil, už má sílu, takže to pro něj není problém… Zaklání ji opravdu silou, nejde udržet. Je narozený o měsíc dřív.
Tak to jsou mu v podstate dva a pul. Tady se to da trosku odecist. A odkud jste? A tu poradnu dela neurolog nebo fyzioterapeut?
Sama vim, jak je tezke nutit miminko, aby bylo na brise. No nejde ho do toho nutit uplne maximalne. Proste klidne a spokojene miminko a dokud se nerozcili a zvykat ho na to. Zrovna tak chovat. Nejdriv tak, jak je mu to pohodlne a pak zkouset pomalinku do klubicka.
Kdyz bude rvat a rvat, tak tim tolik nezmuzes.
Ahoj POPILIO,
náš Kubík taky hrozně zakláněl hlavičku a byl takovej skroucenej do strany
Sama jsem se dožadovala Vojtovi metody,ale prý to nebylo potřeba.Naše dr.nám doporučila cvičit na míči a zabralo to.Během 1,5měsíce cvičení se přestal ohýbat a zaklánět.
Položíš mimčo na obyč.nafukovací míč nebo na gymnastický bříškem a lehce s ním jezdí dopředu a dozadu.Je to jednoduchý.Dělali jsme to tak 5× denně,cca 30minut před jídlem.Cvičení ho nutí držet hlavičku zpříma.
Hodně zdaru přejí
Yasmin+Kubíček 6,5měs.
ještě jsem zapoměla,že cvíčo trvalo tak 8minut…hodně zdaru.Jo a náš prcek je narozený dříve o 5 týdnů ![]()
Yasmin
Naše Julča se prohýbá třeba když ji chci zvednout, leží na zádech a prohne se jako by chtěla udělat most.
Na tom je něco špatného?
Do strany se taky prohýbá, ale začala nacvičovat přetáčení za zad na bříško. Vypadalo to, jako že se napne a překulí.
Peťula a Julinka
Ahoj Lokynko, no asi uplne idealni zpusob to neni. Ale hodne deti to dela a kdyby se to v poradne nezdalo, asi by ti obvodacka neco rekla:-)
Naše mimi má měsíc a prohýbá se šíleně do luku a zaklání hlavičku když se budí. Kromě toho, že je často nevzbuditelná