Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím Vás o zkušenosti. Vnouček se už od narození zakuckává slinami. Nyní je mu půl roku a trvá to stále. Naštěstí se z toho vždy sám dostal, ale vyděsí mě to vždycky víc a víc. Není to jen po jídle, ale hlavně v klidu. Leží a najednou se začne dusit, polykat, nemůže popadnout dech, začne slzet, jednou kopal nožičkami a modral. Mám z toho obavu, dcera se od něho nemůže ani hnout, protože se mu to stává kdykoli. Dcera tvrdí, že je to normální, ale mně to normální nepřijde. Tohle u dětí neznám. Děkuji moc za Vaše názory. Hanka
A řešila to dcera s lékařkou? Jako normální mi to nepřipadá. Nemůže mít třeba reflux?
Neřešila, někde diskutovala, možná i tady, že je to normální. Ale přece nemůže stále hlídat, kdy se mu to stane. Měla problémy už v porodnici s kojením, malý vše vyzvracel. Dělali mu vyšetření sondou do žaludku i ultrazvuk, prý v pořádku. Ale reflux mě taky napadl. Zatím se nic nestalo, ale strach mám, dcera je v klidu. Možná to vidím moc černě, každopádně bych už na miminko po 45 roku neměla, ani nervy ani sílu, hlavně psychickou…
Syn se hodne zakuckaval, sice ne az do fialova, ale mela jsem taky strach. Mel reflux, nic se s tim nedelalo. Jen jsem mela vsechno nadzvednute jako sikmou plosinu postylku, kocarek atd. Zlepsilo se to cca v 8.meaici.
Ano, znám to. Dcera se od narození zakuckávala bez příčiny - v 6 nedělích jsme byli týden v nemocnici, myslela jsem, že vdechla mléko, ale zřejmě jen sliny, ve dvou letech dr. diagnostikovala hypersalivaci, tekly ji sliny z pusinky i po 3.roce, do školky šla od 4 roků, to už uměla vše polykat. Zubní dr. mi tenkrát říkala, že vzhledem k hypersalivaci by mohla mít pěkné zdravé zuby. Nyní má sama dvě děti a ty to „nezdědily“, ale zuby bez jediného kazu má dosud..