Zaměstnání na krátký/dlouhý týden a příplatky za svátky a víkendy

37
7.4.17 17:07

Zaměstnání na krátký/dlouhý týden a příplatky za svátky a víkendy

Ahoj, mám dotaz na vás, co pracujete na krátký/dlouhý týden. Dělám prodejce mobilních telefonů na krátký/dlouhý týden - naplánované vlastně na celý rok dopředu, kdy se střídáme jen ve dvou s kolegyní. Bylo mi řečeno, že příplatky za svátky nedostaneme, protože pracujeme pořád a podobné výmluvy. Našla jsem v zákoníku práce, že nárok na náhradní volno, případně 100% příplatek za svátek má zaměstnanec vždy, když takovýto den odpracuje a totéž víkendy - 10%ˇpříplatek by nám měl také náležet. Mám pracovat na Velikonoční pondělí od 9 do 21h a prý bez nároku na jakýkoliv příplatek :cert: Dostáváte vy normálně zaplacené svátky a víkendy, kdo takto pracujete?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
59
7.4.17 17:32

@Caitynka pracuji kratky/dlouhy tyden a mam vse poctive proplaceno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
7.4.17 17:35

Samozřejmě.
Normálně to nahlásíš na inspektorátu práce, pokud je to nutné klidně anonymně.
Oni přijdou na kontrolu a vzhledem k tomu, že si to tenhle stupidní zaměstnavatel dokonce dovolí udělat do oficiálních výplatních pásek, tak má problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13428
7.4.17 17:37

@Caitynka u všech firem kde jsem pracovala krátký/dlouhý týden jsem příplatky za svátky i víkendy dostávala :nevim: Máš na to nárok ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3359
7.4.17 17:42

@Caitynka, ano na příplatky máš nárok, máš něco v tomto ohledu ve smlouvě? Pokud ne, řídí se to ZP… Mi to propláceli zpětně, řešila jsem přes inspektorát práce, pak dopisem s upozorněním na možnost soudního sporu… On teda jen provádí kontrolu… Ale většinou ti to zaplatí, ať neprudíš…záleží jak potom vydržíš v práci, že… :nevim: Já nastupovala za veliké nevole po RD a udělala tam trochu vítr… Pracovní řád, kvůli mě, měnili 3X… :mrgreen: ale nechtěla jsem tam zůstávat… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
7.4.17 17:47

Právě že v té výplatní pásce by se nevyznalo ani prase s prominutím :cert: Nedočteš se tam nic kloudného, ale vzhledem k tomu, že máme každý měsíc stejnou částku na výplatnici, ať je pátek nebo svátek, tak by problém měli a velký…a ve smlouvě je napsané, že plat zohledňuje práci přesčas, za kterou nenáleží ani volno ani náhrada mzdy, ale podle ZP není práce v sobotu a neděli ani svátek, kterou mám naplánovanou práce přesčas a musí ji zaplatit :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
7.4.17 17:53

5. Výška mzdy zohledňuje práci zaměstnance přes ustanovený pracovní čas, a to v rozsahu 150 hodin ročně. Za tuhle práci přesčas nepatří zaměstnancovi náhrada mzdy ani mzdové zvýhodnění za práci přesčas a nemůže za tuhle dobu čerpat náhradní volno.

Taky docela hnusárna :cert: Ale prostě svátek nebo víkend v naplánovaných směnách přeci není přesčas :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
8.4.17 05:24

@Caitynka Máte nerovnoměrně rozvrženou prac. dobu a rozpis směn, kdy vám směna vychází na stát. svátek. Není důvod aby to bylo bráno jako práce přesčas. Ten by připadal v úvahu např. u rovnoměrně rozvržené PD od Po-Pá.
Pakliže vám směna připadá na svátek, náleží vám za tento den prioritně náhradní volno, nikoliv příplatek. Za víkend je to pak příplatek 10%

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
8.4.17 08:49

@Sojkka No to je sice pravda, že prioritně patří náhradní volno, ale reálně jsem ještě neviděla provoz, který by v nepřetrřitém provozu dával za svátky běžně náhradní volna…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
8.4.17 09:30

No on je problém, že oficiálně dostáváme plat, co je uvedený ve smlouvě a pak dostáváme bokem ještě odměny z prodeje, popřípadě motivační odměnu a tak, takže se bojím, že kdybych vyrukovala se zákoníkem práce a příplatky, tak je asi dostanu, ale neuvidím ani korunu navíc a budu dělat jen za to, co mám ofiko dostat a hotovo…je to těžké no :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
8.4.17 09:44

@j.a.n.i1 O nepřetržitém provozu zde nebyla zmínka a jasné, že tady by to se zastupitelností byl problém. Psala jsem to proto, že spousta lidí si se chybně domnívá, že za svátek musí zaměst. dostat 100%.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
8.4.17 09:51

@Caitynka
Zaměstnavatel vám dává nedaněné peníze bokem a vy je přjímáte. Upřímně, co chcete na IP řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
8.4.17 10:08

Hele nezlob se, ale ptáš se tady na co máš právo a přitom se sama stejným způsobem podílíš na podvodu.
A klidně to tady přiznáš. To ti vážně není ani trošku stydno?
Svým způsobem jsi stejně vinna jako ten zaměstnavatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
8.4.17 12:08

@Sojkka No, psala, že dělá krátký/dlouhý, jasně, nemusí to nutně být nepřetrřitý provoz, mohou jet jen denní 12ky, ale problém se zastupitelností bude úplně stejný jako u toho nepřetržitého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
8.4.17 12:25

Tak abych to uvedla na pravouo míru - nejsou to žádné tisíce, co dostáváme bokem, maximálně pár stovek měsíčně, takže stát, který mimochodem už tak dost okrádá nás, kvůli mě opravdu stratný nebude :D A mimochodem, nedivím se, že je hodně zaměstnavatelů, kteří to tak dělají, že dávají lidem peníze bokem, protože ty daně, co v ČR jsou a peníze z nich pak používají například na stravu nějakých kriplů ve vězení a podobně, jsou už i tak dost vysoké, ale to je jiné téma…zkrátkaopravdu stát neokrádám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat