Mám přijmout zaměstnání, kde mi nezaplatí 3 hodiny denně přesčas?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Podle mne je to nutno počítat komplexně, tj. když je základní plat vysoký, při rozpočítání na hodinu vyjde víc, než někde jinde i při zaplacení přesčasů, tak proč ne. Já jsem např. dělal za měsíční plat, bez ohledu na to, jak byl ten měsíc dlouhý. Za přesčas jsme měli nárok na náhradní volno, ale to jsme přesně nebrali, ale šéf nám toleroval, když jsme si něco zařizovali v pracovní době (samozřejmě po předchozí domluvě). Takže jsem v tom zaměstnání vydržel do důchodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ahhotep píše: Více
To víš, že jo. Takových firem je. Zvlášť tam kde je málo možností, tak to zneužívají a lidí si to nechají líbit, protože jsou rádi že něco mají. Bohužel
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě když jsem dělala v nejmenované firmě a měla počítat tržbu. Většinou se to dělalo až po směně jelikož zákazníci chodili až do poslední minuty. Pokud něco nesedělo a udělalo se manko strávila jsem tam klidně hodinu navíc dohledáváním kde se stala chyba nikdo to nezaplatil. Vydržela jsem to rok a odešla díky tomu jinam.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ahhotep píše: Více
Dost se to tam střídá. Ale jsou tam asi dvě, které se tam docela drží dlouho. Ale obě mají děti už z baráku a jsou místní, takže to trpí asi kvůli tomu, že nemusí dojíždět. Jinak je tam každou chvíli někdo jiný.
- Citovat
- Upravit
Příklad: firma A za 8 hodinovou směnu 1,600 Kč + 400 Kč za přesčas = 2.000 Kč
firma B za 8 hodinovou směnu 2.400 Kč + na přesčasy si nehrajou
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
a fakt je to na nachystání 2hod před a uklid 1 hod po?
co se tam takovou dobu dělá? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Keyllah píše: Více
Zakládají pulty. Dřív to tam takhle nefungovalo, ale teď prostě večer vyklidí úplně všechno, tudíž to tam ráno musí zase nacpat. Ráno to trvá dýl, jelikož se musí všechno hezky naaranžovat a uklidit závoz.
- Citovat
- Upravit
Záleželo by na platu.
Kdyz je to takto fixne kazda smena stejny pocet hodin navic, tak bych si spocetla, zda je to pro mne ok mzda nebo ne
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luboš P píše: Více
Ridila bych se tim, co mam ve smlouve. Pokud smlouva rika, ze 8h tak bych tam urcite nechtela byt navic 3h denne zadarmo jen proto, ze plati vic nez prumer/minimum, a vyjde to nastejno/vice jako jinde kde plati mene, ale plati prescasy.
Protoze tech 2400 ma byt za 8h, ne za 8+X, pokud to neni primo ve smlouve, ze to zahrnuje prescasy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Nečetla jsem celou diskusi, ale pracovala jsem dlouho jako letuška a praxe byla taková, že se chodilo do práce (=začínala služba) 75 minut před odletem (kdy před letem probíhala předletová příprava a pak nastupovali cestující), mezipřistání trvalo 50 minut a po přistání trval výstup cestujících a kontrola letadla dalších 30 minut (=konec služby). Placeni jsme z byli od letové hodiny (největší složka mzdy) plus nízký fix k tomu (“základ”). Někdy jsem trávila čas ve službě fakticky zadarmo tím, že jsme měli zpoždění nebo nás někam přesouvali (např. jsme letěli jako cestující někam, odkud jsme letěli pak jako posádka a teprve tehdy dostali zaplaceno). Bohužel to byla a dosud je běžná praxe. Takže ano, v některých profesích se tráví hodně času i mimo přesně spočítané a zaplacené odpracované hodiny. Holt jsme to museli brát jako celek.
Ještě doplním na příkladu letu do Řecka: délka letu tam a zpět celkem 5 hodin (5 zaplacených letových hodin), ve službě 7,5 hodiny (reálný čas strávený v práci). Když jsme neměli zpoždění teda.
Příspěvek upraven 12.09.25 v 15:10
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hani28 Ale ve smlouvě může být, že x přesčasů v měsíci je v základu, stejně jako někde mají diety u cesťáků v základu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ani náhodou. Známa měla něco podobného v penny. Teď už naštěstí ne. Ono druhy problém je ze když se ti něco stane tak ty tam oficiálně nemáš co dělat. Jak vysvětlíš třeba pracovní uraz když vlastně nejsi v práci?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Arome zuzanazal „Holt jsme to museli brát jako celek.“ Ano tak to prostě je.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Luboš P Neměli jsme ve smlouvě
specifikované, kolik může být přesčasů, pouze to, že základ zahrnuje čas ve službě.
Na mém příkladu jsem chtěla ukázat, že to člověk musí brát komplexně, ikdyž představa, že pracuju zadarmo je hodně frustrující.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit