Zaměstnání po 4leté variantě RD
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Zaměstnání po 4variantě RD
Dobrý den 6.12 mi končí RD.Když jsem na ní nastupovala zvolila jsem variantu do 4let věku dítěte jelikož mám předčasně narozená dvojčata.Nyní od září holky začaly chodit do MŠ.Chtěla jsem se zeptat kdy bych měla zajid se zeptat zaměstnavatele jestli semnou ještě počítá?Musím mu oznámit že mužu dělat jen skrácenopu pracovní dobu to je 6.h.Musím vypravovat holky do MŠ a odpoledne je s MŠ vyzvedávat.Po dobu mé RD se změnila pracovní doba a najelo se na dvojsměnný provoz.Včetně sobot a nedělí.S čím bych měla počítat kdyby mi navrhl výpověd?a na co bych měla nárok?a co eventuelně pracovní uřad?Děkuji za odpověd Jana
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
zašla bych tam co nejdřív. Zkrácenou délku ti povolit může a nemusí, záleží na něm. A pak pokud ti to nepovolí, bude záležet jak se dohodnete. Když dostaneš výpověď od něj ty, máš nárok na podporu na ÚP v nejvyšší výši, pokud dáš výpověď ty, nemáš nárok na nic, pokud půjdeš na dohodu, dostaneš něco, ale ne moc. Ale pokud ti řekne ať nastoupíš a ty budeš trvat na tom, že nemůžeš, bude on čekat, že mu dáš výpověď ty.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A kolik let je tedy dětem? Rodičovská dovolená trvá maximálně do tří let věku dítěte, pokud jim tři už byly a ty jsi i nadále doma, musíš mít volno povolené od zaměstnavatele.
Zkrácenou pracovní dobu ti musí umožnit, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody. Čili pokud prohlásí, že ti z vážných provozních důvodů nemůže vyhovět, tak ti nezbývá, než nastoupit na plný úvazek nebo se s ním dohodnout na ukončení pracovního poměru. Buď se můžete dohodnout na konkrétním datu, nebo budeš muset dát výpověď (ale myslím, že pro něj bude jednodušší se domluvit). On sám nemá důvod ti výpověď dávat, musí k tomu mít důvody (např. nadbytečnost) a bylo by to pro něj spojené s povinností vyplatit ti odstupné. Tak proč by to dělal, když odejít budeš chtít ty.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jestliže sis zvolila variantu na 4roky zamětnavatel není povinnen ti po dobu 4let držet místo, tak se připrav i na variantu že pro tebe nebude mít žádné místo a nemusí se s tebou o tom vůbec bavit, takže být tebou naklušu tam co nejdřív ať víš na čem jsi ![]()
- Citovat
- Upravit
PetkaSv píše:
Jestliže sis zvolila variantu na 4roky zamětnavatel není povinnen ti po dobu 4let držet místo, tak se připrav i na variantu že pro tebe nebude mít žádné místo a nemusí se s tebou o tom vůbec bavit, takže být tebou naklušu tam co nejdřív ať víš na čem jsi
Souhlasim,kamoska ma rodicak do listopadu ,mela ho na 4 roky,nedavno byla u zamestnavatele a nepocita s ni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Krat píše:
Třošku oživim téma. Taky mám Rd do 4 let. Bude mi končit v květnu. Zaměstnavatel taky se mnou nepočítá. Můj dotaz zní, jak se mnou zaměstnavatel rozváže pracovní poměr. Smlouvu mám na neurčito. Dostanu od něj výpověď, co odstupné…asi ne.Jediné co vim je že mi musí držet místo jen do 3 let věku. Požádala jsem si o prodloužení do 4 let. A teď co. Chci se trošku připravit.
Děkuji Petra
Podle mně to bude výpověď pro nadbytečnost s odstupným a nebo dohodou..
- Citovat
- Upravit
Abych dostala případně odstupné.......nesmim přistoupit na dohodu že. Musí napsat konkrétně pro nadbytečnost? Vůbec se v tom už nevyznám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Může Vás propustit pouze z důvodů uvedených v Zákoníku práce a potom náleží odstupné jak je v Zákoníku vypsáno. Ten najdete na netu hned. Pokud přistoupíte na dohodu jste bez odstupného.
- Citovat
- Upravit
A odstupné náleží i přesto, že zaměstnankyně zůstala doma 4. roky a tedy zaměstnavatel k ní z důvodu jejího rozhodnutí nemá žádné další závazky - tím myslím, že jí nemusí držet místo? Protože pokud ano, tak je to trošku v ZP nelogické.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky ptám se abych věděla co a jak. Už se v tom nevyznám. Zase nechci aby zaměstnavatel se mnou vymetl.
Nějak jsem nikde nevyčetla jak to chodí po 4 leté RD. Pouze po 3 leté. Toho je dost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle mně ale nejsem mzdovka je to tak, že pokud nedostala výpověď po skončení těch 3let kdy se nedostavila do práce a oznámila zaměstnavateli či se sním dohodla, že bude čerpat RD 4 roky, vede ji v evidenci zaměstnanců normálně dále. Místo jí tím pádem držet nemusel ale měl jí tedy propustit, ne?
- Citovat
- Upravit
Krat - já jsem nereagovala na Tvůj dotaz, spíš přidávám dotaz další. Jinak neporadím, ale spíš otázka na Tebe - ty máš od zaměstnavatele potvrzeno, že souhlasí s tím, že budeš na RD 4 roky?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KatkaX píše:
Krat - já jsem nereagovala na Tvůj dotaz, spíš přidávám dotaz další. Jinak neporadím, ale spíš otázka na Tebe - ty máš od zaměstnavatele potvrzeno, že souhlasí s tím, že budeš na RD 4 roky?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak je to takto: Jestliže Vám zaměstnavatel odmítne vyhovět v prodloužení na 4letou variantu RD , budete s ním muset uzavřít dohodu o skončení pracovního poměru. Pokud ukončíte pracovní poměr, budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti Nárok na podporu v nezaměstnanosti nevzniká automaticky, musíte splnit několik podmínek. Za prvé, nárok máte, pokud jste vykonávala alespoň 12 měsíců v rozhodném období zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost. Rozhodným obdobím se pro posuzování nároku na podporu v nezaměstnanosti rozumí poslední 3 roky před zařazením uchazeče o zaměstnání do evidence uchazečů o zaměstnání. O poskytnutí podpory v nezaměstnanosti musíte požádat příslušný úřad práce, kde jste vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání. Do předchozího zaměstnání se započítává i náhradní doba zaměstnání, tj. i doba osobní péče o dítě do 4 let věku. Délka podpory v nezaměstnanosti u uchazeče do 50 let věku – 5 měsíců.
- Citovat
- Upravit