Zaměstnavatel neplatil, VZP chce peníze po manželovi

16694
2.4.14 20:59

Zaměstnavatel neplatil, VZP chce peníze po manželovi...

Zdar ženy, jdu si pro radu, i když tuším, jak asi dopadneme. Už půl roku si telefonujeme a mailujeme s VZP, kvůli bývalému zaměstnavateli mého manžela. Už jsme se smířili, že danit kvůli němu nemůžeme, takže jsme přišli o bezmála padesát tisíc. Momentálně po nás ale VZP chce zaplatit dva měsíce, kdy bývalý šéf nezaplatil. VZP se vyjádřila, že smlouvy, jako důkaz, že byl zaměstnaný, je nezajímají :zed: Prý může dát bývalého šéfa k soudu a vymáhat to po něm. Jako já vím, že tohle by si měl zaměstnanec hlídat sám, jestli za něj je odváděno sociální a zdravotní, ale copak je to fér, když jsme to byli zjišťovat měsíc předtím a to ještě bylo vše v pořádku? Přeci nepolezu na všeobecnou každý měsíc :pocitac:

Napadlo nás, zda by VZP „uznala“, pokud by jsme jim ukázali, z jakého účtu chodila výplata (pořád ze stejného), jestli by to pro ně důkaz byl. Napadlo nás to až večer a já nevydržím do zítřka, jak se k tomu oni postaví. Už mě nenapadá, jak jim dokázat, že byl zaměstnaný. Bohužel výplatnice nemáme, šéf je jaksi vždy ztopil, nedodal (ano, chyba, díky které jsme přišli o ty daně a díky níž zřejmě budeme nadále platit) :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
29350
2.4.14 21:05

@Kakika http://zena-in. cz/clanek/co-kdyz-za-vas-zamestnavatel-neplati-zdravotni-pojisteni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
2.4.14 21:06

@Kakika http://zena-in. cz/clanek/co-kdyz-za-vas-zamestnavatel-neplati-zdravotni-pojisteni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
2.4.14 21:07

@Kakika řešila jsem něco podobného před několika lety, firma krachovala, několik měsíců za nás zaměstnance neposílala zdravotní, sociální ani zálohy na daně, měli jsme taky strach, ale bylo nám od právníka řečeno, že my máme výplatní pásky, z čehož je jasně patrné, že jsme „zaplatili“, jen zaměstnavatel neodvedl, tudíž nás za to nikdo nemůže popotahovat. Zaměstnavatel je teď několik let v insolvenčním řízení a nikdy jsem neměla problém, nikdo po mě nic nechtěl

• Citovat
  • Upravit
5345
2.4.14 21:08

Stačí doložit prac. smlouvu, výplatní pásky či výpisy z úctu, kde je jasné, odkud výplata SLA. odkud jsi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5345
2.4.14 21:10

@Kakika nezjistovala jsi na cssz zda ho firma přihlásila tam?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69118

Ja tedy nevim, za me, kdyz sef neplatil (zdravotni ani socialni), tusila jsem, ze to tak bude, protoze neplatil ani mne. Obratila jsem se na pojistovnu (ZPMV), kde mi obratem odpovedeli, ze se nemam starat, ze tohle je jen mezi nimi a zamestnavatelem, takze mi dokonce odmitli sdelit, zda je za me placeno nebo ne. Ze opravdu nebylo, jsem se dozvedela az od zamestnavatele, ktery to bral jako dobrou omluvu, proc mi nemusi platit - na zaklade techhle nedoplatku mu byl zablokovan ucet. Takze to z nej vymahali sami a vubec se s tim neparali.
Zjistovala jsem to proto, ze jsem zrovna absolvovala IVF a bala jsem se, zda se nezaplacene pojisteni nemuze obratit v tom, ze mi lecbu nezaplati. Ale fakt mi rekli, ze pece mi bude poskytnuta normalne a pokud neni zaplaceno, vyrikaji si to se zamestnavatelem sami :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
@Kakika píše:
Zdar ženy, jdu si pro radu, i když tuším, jak asi dopadneme. Už půl roku si telefonujeme a mailujeme s VZP, kvůli bývalému zaměstnavateli mého manžela. Už jsme se smířili, že danit kvůli němu nemůžeme, takže jsme přišli o bezmála padesát tisíc. Momentálně po nás ale VZP chce zaplatit dva měsíce, kdy bývalý šéf nezaplatil. VZP se vyjádřila, že smlouvy, jako důkaz, že byl zaměstnaný, je nezajímají :zed: Prý může dát bývalého šéfa k soudu a vymáhat to po něm. Jako já vím, že tohle by si měl zaměstnanec hlídat sám, jestli za něj je odváděno sociální a zdravotní, ale copak je to fér, když jsme to byli zjišťovat měsíc předtím a to ještě bylo vše v pořádku? Přeci nepolezu na všeobecnou každý měsíc :pocitac:Napadlo nás, zda by VZP „uznala“, pokud by jsme jim ukázali, z jakého účtu chodila výplata (pořád ze stejného), jestli by to pro ně důkaz byl. Napadlo nás to až večer a já nevydržím do zítřka, jak se k tomu oni postaví. Už mě nenapadá, jak jim dokázat, že byl zaměstnaný. Bohužel výplatnice nemáme, šéf je jaksi vždy ztopil, nedodal (ano, chyba, díky které jsme přišli o ty daně a díky níž zřejmě budeme nadále platit) :roll:

tohle je podle mě blbost, to by na vzp nedělali nic jiného než potvrzovali lidem, že bylo jejich pojistné odvedeno, ty jako zaměstnanec žádnou takovou povinnost nemáš

• Citovat
  • Upravit
16694
2.4.14 21:11

@kubykula jsem z HK. Výplatní pásky nemáme (psala jsem výše), měnili se právě firmy (pořád ta samá práce, ale za krátkou dobu tři různí zaměstnavatelé…prostě pračka peněz), ale výplata chodila vždy ze dvou různých účtů (jeden měsíc tak, druhý onak, ale je jasně patrné, že šlo o stejného plátce).

@Regina Hero jdu prostudovat odkaz :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5345
2.4.14 21:12

@ugluk VZP to bude po zaměstnavateli také vymáhat sama, tady je ale problém nejdřív ten, ze pan není přihlášen a pojišťovna u něj teda nemá známého plátce a chce doložit, kde tedy dělá, aby mohli firmu vyzvat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
2.4.14 21:13
@kubykula píše:
@Kakika nezjistovala jsi na cssz zda ho firma přihlásila tam?

tam je prosím hlášený do dnešního dne. Firma ho jaksi zapomněla odepsat a to je od srpna u jiného zaměstnavatele. Tak nevím, jak by se k této informaci VZP postavila :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5345
2.4.14 21:14

.

Příspěvek upraven 02.04.14 v 21:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69118
2.4.14 21:15

@kubykula aha, tak to jo. Ja prihlasena byla, sef to za me par mesicu platil a pak prestal. Pochopila jsem, ze to bylo u zakladatelky podobne, kdyz se jednalo jen o dva mesice a mesic predtim bylo vse OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
2.4.14 21:16

To vypadá, že zaměstnavatel nejen neplatil, ale ani muže nepřihlásil :think:
VZP chce ty % z platu, co měl zaplatit zaměstnavatel, nebo nějakou platbu, co platí lidi, kteří nejsou zaměstnaní ani na ÚP?
A komunikace probíhá písemně nebo si telefonujete s nějakou zakyslou bábou(případně ji navštěvujete)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
2.4.14 21:16
@kubykula píše:
@ugluk VZP to bude po zaměstnavateli také vymáhat sama, tady je ale problém nejdřív ten, ze pan není přihlášen a pojišťovna u něj teda nemá známého plátce a chce doložit, kde tedy dělá, aby mohli firmu vyzvat.

VZP je hrozná. Už na podzim jsme byli přímo tam, dávali jsme jim okopírovat smlouvy. Pak se ozvali ještě třikrát a třikrát jsme jim opět posílali sken smluv mailem. No a dnes přišli s tím, že pracovní smlouva pro ně není směrodatná, není to pro ně důkaz, že tam byl opravdu zaměstnaný a vnucovali splátkový kalendář. Jenže nám se pochopitelně platit nic nechce, když zaměstnaný manžel byl. Jenže už docházejí síly se bránit :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat