Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobry den,take pridavam bohuzel jedno tema,tato situace se netyka mne ale nekoho na kom mi zalezi,a chtela jsem znat vase nazory.Jde o me velmi blizkou osobu,ktera ceka miminko 23.tyden,vsichni jsme se na nej strasne tesili,neverily by jsme ze by se neco mohlo pokazit,ale pokazilo,pred tyndnem sla na uz,a vzali ji krev na tripple test,podotykam ze pan doktor si az 22.druhem tydnu vzpomel na to ze ji zapomel udelat tyto testy v 1.trimestru kdy se bezne delaji,a kdy by se dalo jeste neco delat pri zjisteni spatnych vysledku,kterych se ji prave dostalo v doporucenem dopise v patek,ma vysoke riziko edwardsonova syndromu,coz je strasna rana do srdce pro nas vsechny,ma nachystany krasne vymalovany pokojicek s postylkou,plnou skrin vecicek,a to nemluvim o citovem poutu k tomu malickemu,je to pro nas strasne tezke,hlavne pro ni:0(,a nechceme tomu verit,dneska byla na odberu plodove vody,dr.rikal dle uz jen ze je mensi ,a riziko je 50na50,vysledky do tydne,pri spatnych vysledcich uz ji ten test nebudou moc opakovat,protoze uz je vysoky stupen tehotenstvi,tak aby to stacily ukoncit a vyvolat,ted se bojime kazdeho zazvoneni tel.:0(je mozne aby gynekolog takhle zanedbal peci?vse by mohlo byt jinak,kdyby ji testy vzal jak mel,a diagnoza se prokazala,ale ze na to prisel skoro v 6.mesici,diky svoji neschopnosti,na to nic nerekne pan vseumel doktor,vsak on nebude muset mozna porodit sve mrtve detatko.vsichni se modlime aby to nebyla pravda,ale co kdyz bude?jaky mate nazor na pana doktora?a jak by jste to resily vy?je to strasne tezke:0(jen at je ten malicky zdravy.
Dneska uz se tripply casto nedelaji protoze nejsou spolehlive, dela se prosviceni na utz apod. Vzpomnel si urcite pozde a pokud nedelal nic jineho tak asi neco zanedbal, ale na druhou stranu maminka by si taky mela zjistit co a jak a hlidat si to a ne jen plne duverovat lekari. Mne taky vysly testy na downa a edwardse a po AMC bylo vse v poradku
mela si priplatit ty rychly a vedela by to do druhyho dne ![]()
Já se vyjádřím k tomu Tripple testu - zakázala bych ho ![]()
Velice často vychází falešně pozitivní ![]()
Screening v I. trimestru byl v pořádku?
Věřím, že i v tomto případě se jedná jen o falešnou pozitivitu ![]()
Moje kamarádka měla podobnou zkušenost testy vyšly 50:50 a doktor jim nic neřekl. Chlapeček se narodil jako Down. Když mu šla po porodu vynadat, tak jí řekl, že si myslel, že to dobře dopadne a že jí nechtěl stresovat…
![]()
Stěžovat si může, ale podle mne to nemá žádný větší smysl. Doktoři se vzájemně kryjí.
Možná bych mu udělala skvělou reklamu, že by si už nezaléčil… ![]()
Já bych se zatím nenervovala, myslím, že bylo zbytečné testy odebírat ve 22týdnu - to nemá žádnou logiku, je jasné, že vyjdou špatně. Mají se dělat ideálně mezi 16-17týdnem a úplné rozmezí je mezi 15-18týdnem ( a i tak nejsou spolehlivé, je vysoká falešná pozitivita).Hlavně bych zkusila někde domluvit pořádné ultrazvukové vyšetření..no i když na amniocenteze už byla, tak to budete za nedlouho vědět jistě.
Teda to mě moc mrzí
Jo doktoři se chovaj fakt nehorázně někteří teda.Ale nechápu co je zač,když zapomene pacientku poslat na testy
Já měla triply taky špatný,ale měla jsem právě ty testy ve 12.týdnu a ty byly v pořádku.Přeju ať vše dobře dopadne a je mimčo zdravé ![]()
Triplle testy se musejí dělat kolem 16 tt jinak jsou neprůkazné a zkreslené, což jsou i tak. Začíná se od nich upouštět. Daleko průkaznější jsou testy na 12.týdnu. Ale na ty je samozřejmě taky pozdě. Nechápu že jí v nemocnici při odběru plodové vody tohle neřekli. A pan doktor je slušně řečeno pitomec.
Určitě bych mu minimálně pořádně vynadala. ![]()
Jinak bych ještě neztrácela hlavu, uvidí se až po výsledcích odběru plodové vody. Popravdě bych se tím ani nezaobírala pokud byla na těch ve 12. týdnu.
Tak určitě doktor něco zanedbal, vo tom žádná, ale zas na druhou stranu, to dítě nebude mít edwardse jen proto, že matka nepodstoupila tripple testy nebo NT screening. Stejně by nejspíš šla na potrat, jak tě čtu a stejně by to pro ni byla hrozná rána. Výsledky NT testůby byly nejdřív tak ve 12. tt a já teda ve 3 měsíci měla už docela břicho, to si nedovedu představit jak by se dělal potrat, obávám se, že by stejně musela mrtvé miminko porodit ![]()
A jak bych to řešila? D9tě bych normálně donosila, 50% je dost velká šance na to, že se narodí zdravé.
Liduš88 píše:
Teda to mě moc mrzíJo doktoři se chovaj fakt nehorázně někteří teda.Ale nechápu co je zač,když zapomene pacientku poslat na testy
Já měla triply taky špatný,ale měla jsem právě ty testy ve 12.týdnu a ty byly v pořádku.Přeju ať vše dobře dopadne a je mimčo zdravé
Ale zas co je to za ženu, že si to nehlídá? O testech se píše v každé blbé příručce, na každém webu, doktora to teda neomlouvá, ale v dnešní době jsou snad i prvotěhule už informované o takových základních věcech.
to je mi moc líto doktor je debil,. Já jsem teda pupek neměla 6 měsíců až v 7. mi začal růst,ale měla jsem jen malej kopačáček
. A ktomu že někdo napsal že si má sama zjištovat na co má nárok, tak já jsem teda taky důvěřivá a doufám,že když jdu k odborníkovi, že se taky tak bude chovat. Chtěla jsem říct že mým dvěma známým vyšla plodovka taky špatně a obě mají zdravé dítě… Tak neztrácet naději ![]()
Gina108 píše:Liduš88 píše:Ale zas co je to za ženu, že si to nehlídá? O testech se píše v každé blbé příručce, na každém webu, doktora to teda neomlouvá, ale v dnešní době jsou snad i prvotěhule už informované o takových základních věcech.
Teda to mě moc mrzíJo doktoři se chovaj fakt nehorázně někteří teda.Ale nechápu co je zač,když zapomene pacientku poslat na testy
Já měla triply taky špatný,ale měla jsem právě ty testy ve 12.týdnu a ty byly v pořádku.Přeju ať vše dobře dopadne a je mimčo zdravé
vsak to jsem psala taky
nejde vse svalit na doktora. Neznalost neomlouva, v dnesni dobe internetu se da zjistit i nezjistitelne. Ja kdyz prisla na to ze jsem tehu, tak jsem okamzite sedla k pc a vedela uplne vsechno ![]()
pokud vim tak od tripl testu se opousti.
A ultrazvuk ji urcite delal.Takze muj nazor je ze doktor nic nezanedbal.Akorat je divny ze ji je delal nakonec az v 22.takze ja si myslim ze i holcina trosku na nej tlacila protoze se nekde neco docetla.Nezastavam se ani jedne strany.
Já jsem měla všechny testy v pořádku - NT a PAPP A v 1.trimestru - 1:3500 a tripple test taky ok. A teď se tu na mě usmívá downík:-) A to mám 23let. Prostě se to tak někdy stane… I když srovnávat Edwards s Downem asi nejde,protože je to mnohem horší prognoza. Myslím si, že ale už pro to, že byl test dělaný v absolutně jiné době tak by mohlo být miminko ok. No však jediné co teď můžete je bohužel čekat a pak se popř.rychle rozhodnout jestli si miminko nechat. Já jsem si proto vše zařizovala až ve třetím trimestru…Kdybych náhodou o miminko přišla. Ale ten můj kluk se mě držel zuby nehty. Držím moc palečky aby to dopadlo dobře! Bohužel se to asi dozvím až pozdě, protože budu na dovolené,ale doufám, že tady dáte vědět.
prave ze nedelal,bral krev jen ve 4.tydnu na potvrzeni tehu.a pak az ve 22.tydnu,screaning take nesthly,proste hruza:0(snad to bude dobry,dekuji vsem za nazory.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.