Zanedbávání péče?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2740
10.5.18 01:06

@Tamtama Proč přehazovat zodpovědnost proboha. Co děti, které musí dojíždět busem? To nebude mladší jezdit se starším, protože by tím rodiče na něj přehazovali zdpovědnost? Už chápu ty ranní fronty a kolize aut u škol. Místo abychom děti vedli k samostatnosti, tak je vozíme do devítky autem, co kdyby náhodou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6901
10.5.18 01:22

Já takhle malá taky hlídala malé sourozence. Vyzvedávala je… Ale nemám moc ráda, hodit zodpovědnost na další dítě. Já si třeba pamatuji, že nejmladší sourozenec mi takhle zdrhl. Jednou ve městě 8o otočila jsem se a byl pryč. Bylo mi hrozně. Doteď mám třeba blbý pocit, i když jdeme se synem na nějakou akci, kde je víc lidí. Podruhé mi utekl ze školky, když jsem v šatně brala jeho věci. Naštěstí se brzy našel, ale v tom městě to trvalo asi nekonečnou hodinu. Vadilo by mi, že spí i takhle sami v noci. Kde je hlídá další dítě, plus puberťák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
10.5.18 01:27

A co je na tom špatně? 8o já tedy nechala šestiletého jet s desetiletým pražským mhd. Teď v sedmi byl večer sám pár hodin u kamarádů, kteří Jsou jen o pár let starší. Na boby před barák jsem hi v Praze pouštěla samotného v šesti.
Do kdy chceš stát dětem pořád za zadkem?

• Citovat
  • Upravit
7904
10.5.18 04:28

@Tamtama moje dítě bude chodit samo, má školu 3 minuty od domu a nemám v plánu ho držet do 16:30 v družině, když může jít domů nebo na kroužek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
10.5.18 04:30

@vejilka doporučuju pro menší děti pásky na ruku, kde bude jméno dítěte, jméno Tvoje a telefonní čísla. Synovi to pořád ještě dávám na větších akcích, kdyby se ztratil a zatím jsme to nepotřebovali, ale jsem víc v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
10.5.18 05:31

Ja jsem asi hodne hystericka, uzkostliva matka, ale nikdy bych sve petilete dite samotný s dalsim ditetem ( a 10lete je proste dite) nikam nepustila. Petilete, at mu do hlavy vtloukam vse o bezpecnosti (rozhlizeni atd) tak nikdy nevim co uvidi, kam vbehne, co udělá. Popravdě, ani v 6 nebude chodit ze skoly samo. Proc prehazovat zodpovednost na dite. Porad je to dite, porad ma detske myšlení a at je chytre a vychovane jakkoliv porad nedokaze predvidat situace a pod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1874
10.5.18 06:11

Já jsem třeba jako 9-letá (spíš 9,5) měla na starosti 2-letého bratra. Jednou jsem ho naložila na takový velký plastový náklaďák a ten jsem tlačila po silnici(to bylo tak 2 km od domu). Tam jsem chvíli trhala hloh. Dokonce jsem tam potkala jednu učitelku ze ZŠ (taky trhala hloh:-) a v pohodě. :-) Jinak to ale byla taková pustina, halda (co vyváželi z dolů), křoví a z jedné strany smetiště, kde většinou nebylo ani živáčka. Mamka o tom snad ani nevěděla, prostě jsem bráchu hlídala… :nevim:

Svojim dětem bych ale asi takovou volnost nedala… :mrgreen: Radši jsem, když jsou v dohledu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1874
10.5.18 06:18

Jinak já se nejvíc bojím, aby děti někde nevletěly pod auto. Právě, že mám jednu takovou zkušenost z dětsví, kdy mě skoro přeje auto. Fakt to bylo o fous. A vím, že přesto, že jsou děti poučené a vědí, že se mají rozhlídnout, tak v některých momentech dítě prostě zapomene. Zrovna včera dcera vystoupila z auta a pak prošla mezi zaparkovanými auty a přeběhla silnici, aniž by se rozhlédla. To je sice jen taková příjezdová cesta, kde auta téměř nejezdí a když, tak pomalu - ale stejně. Hned jsem ji na to upozornila. Pořád tohle dětem opakuji - ale nevím, jestli to není marné… :nevim:

Příspěvek upraven 10.05.18 v 06:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1874
10.5.18 06:25
@Glee píše:
Ja jsem asi hodne hystericka, uzkostliva matka, ale nikdy bych sve petilete dite samotný s dalsim ditetem ( a 10lete je proste dite) nikam nepustila. Petilete, at mu do hlavy vtloukam vse o bezpecnosti (rozhlizeni atd) tak nikdy nevim co uvidi, kam vbehne, co udělá. Popravdě, ani v 6 nebude chodit ze skoly samo. Proc prehazovat zodpovednost na dite. Porad je to dite, porad ma detske myšlení a at je chytre a vychovane jakkoliv porad nedokaze predvidat situace a pod.

Přesně tak. Mně bylo asi 7 - 8 let, když jsem takhle vběhla pod auto. Na druhé straně silnice brečel brácha a já jsem na rozhlížení úplně zapomněla (zrovna to byl takový nepřehledný úsek v zatáčce). A to jsem normálně chodila sama do školy, na nákupy, běžně jsem přecházela silnici… :? No, ale pak jsem si už dávala sakra pozor, dokonce jsem nějakou dobu měla fóbii z přecházení silnice…

Pak mě teda ještě jednou v 25 skoro přejela tramvaj, naštěstí tam byli dobří lidé, kteří na mě zakřičeli… :) Teď už si ale opravdu dávám pozor. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1498
10.5.18 06:34

@ivašot. jo,přijde 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15448
10.5.18 06:49
@Tamtama píše: Žádné takové naštěstí neznám, a to mám v okolí dost nezodpovědných rodičů. U nás teda ani z první třídy po vyučování a z družiny bez dospělého nepustí.

U nás také prvňák sám odcházet nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
10.5.18 07:14

Tak zanedbání péče to oparvdu není. U nás pokud dá rodič písemný souhlas, tak dítě může samo do i ze školy. Je to na vyhodnocení rodiče. Jinak v sousedství máme nerudného dědka, který hlásil na OSPOD, že si děti hrají samy na dvorku a na hřišti jako zanedbání péče a opuštění dítěte a korektně mu doporučili něco v tom smyslu, ať si dá mokrý hadr na čelo, že to je běžná dětská aktivita a projev dobré socializace dítěte a začlenění mezi vrtevníky.
Tohle je tak na rodičovskou debatu, kde já bych byla asi jako otec dětí vzhledem k tomu, že už v předškolním věku jsem jezdila meziměstskou dopravou sama a volný pohyb dětí byl něco zcela běžného stejně tak jako vyzvedávání sourozenců ze školek apod. Možná je to dokonce fajn, že otec vyvažuje úzkostnost matky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8397
10.5.18 07:29

@prokr

Pod auto vlítne i dospělý. O tom to není. Já se třeba víc obávám, že pod něj vlítne můj 16 letý než moje 9 letá a přece ho nechám chodit samotného venku.

Mně přijde, že je skvělý, že si tvoje dcera s tou svojí nevlastní sestrou takhle rozumějí. Co bych dala já za starší sestru, která by mě sebou všude tahala.

Anebo ta 11 letá hlídat nechce, ale musí a tvoje 5 letá s ní být taky nechce ale taky musí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Černá vdova
10.5.18 07:39

Já jsem v osmnácti vlezla před rychlík. Strojvedoucí houkal, lidi na mě řvali a já jsem to nevnímala :nevim:. Všimla jsem si právě včas, abych se stihla vrátit zpátky. Klepala jsem se ještě dvě hodiny potom.

Svojí dvanáctileté dceři bych svěřila v pohodě pětiletou neteř. Moje děti jezdí do školy vlakem už druhý rok samy. Ale raději mám děti pod dozorem, i když ty svoje pouštím. Nějak se té samostatnosti naučit musí.

• Citovat
  • Upravit
21593
10.5.18 08:01

Nevim, kam ten svet speje, ze se deti vychovavaji k takove nesamostatnosti, ze ani ze skoly si neumi zajit domu samy, nemuzou bez dozoru stravit noc v 11 letech.

Co by se jako melo na 11 letech stat? Zapali zaclonu?

Ono, kdyby se deti vychovavaly k samostatnosti, tak by dobre vedely, co se ma nebo nema delat, kdyz je clovek doma sam. Takto nad tim prakticky do dospeleho veku nekdo stoji a stale ho hlida, aby nahodou nedelalo neco, co by delat nemelo, cimz padem decko nemusi premyslet nad svym chovanim a ucit se zodpovednosti.

Ja i muj bratr jsme oba trpely na masivni ADHD a i tak nas rodice mohli nechat chvilku samotne a dost casto jsem mela o 8 let mladsi sestru na hlidani. Do a ze skoly jsem chodila sama, sama jsem si otevrela byt po prichodu ze skoly, udelala domaci ukoly, popadla svihadlo, mic a klice a sla si hrat s holkama za barak. Stalo se mi neco? Nestalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna