Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@warita píše:
Nevim, kam ten svet speje, ze se deti vychovavaji k takove nesamostatnosti, ze ani ze skoly si neumi zajit domu samy, nemuzou bez dozoru stravit noc v 11 letech.Co by se jako melo na 11 letech stat? Zapali zaclonu?
Ono, kdyby se deti vychovavaly k samostatnosti, tak by dobre vedely, co se ma nebo nema delat, kdyz je clovek doma sam. Takto nad tim prakticky do dospeleho veku nekdo stoji a stale ho hlida, aby nahodou nedelalo neco, co by delat nemelo, cimz padem decko nemusi premyslet nad svym chovanim a ucit se zodpovednosti.
Ja i muj bratr jsme oba trpely na masivni ADHD a i tak nas rodice mohli nechat chvilku samotne a dost casto jsem mela o 8 let mladsi sestru na hlidani. Do a ze skoly jsem chodila sama, sama jsem si otevrela byt po prichodu ze skoly, udelala domaci ukoly, popadla svihadlo, mic a klice a sla si hrat s holkama za barak. Stalo se mi neco? Nestalo.
Až na to ADHD jsem to měla stejně. Děti od mrňousů po ty starší s klíči na krku ve městě. Uprostřed hlučného města, kam přijíždely vlaky a autobusy. Žádné oplocené hřiště a bezpečné dřevěné prolejzačky. Z okna občas vykoukla dospělá hlava a většinou až s voláním večeře jsme šli s protaženými ksichtíky domů. To ještě na trávníku nebyly exkrementy od psů a narkomani neodkládali stříkačky do písku.
@warita píše:
Nevim, kam ten svet speje, ze se deti vychovavaji k takove nesamostatnosti, ze ani ze skoly si neumi zajit domu samy, nemuzou bez dozoru stravit noc v 11 letech.Co by se jako melo na 11 letech stat? Zapali zaclonu?
Ono, kdyby se deti vychovavaly k samostatnosti, tak by dobre vedely, co se ma nebo nema delat, kdyz je clovek doma sam. Takto nad tim prakticky do dospeleho veku nekdo stoji a stale ho hlida, aby nahodou nedelalo neco, co by delat nemelo, cimz padem decko nemusi premyslet nad svym chovanim a ucit se zodpovednosti.
Ja i muj bratr jsme oba trpely na masivni ADHD a i tak nas rodice mohli nechat chvilku samotne a dost casto jsem mela o 8 let mladsi sestru na hlidani. Do a ze skoly jsem chodila sama, sama jsem si otevrela byt po prichodu ze skoly, udelala domaci ukoly, popadla svihadlo, mic a klice a sla si hrat s holkama za barak. Stalo se mi neco? Nestalo.
Jak máš staré děti?
Já bych svoje děti samotné doma přes noc nenechala. Jezdím jednou týdně na tanec a vracím se po deváté večer, děti už jsou v posteli a čekají na mě. Později zatím nejezdím. Prostě mi to přijde divný. Nemám děti proto, abych se po nocích někde toulala a nechávala je samotné. A to já mám rozumné děti. ![]()
@Russet píše:
Až na to ADHD jsem to měla stejně. Děti od mrňousů po ty starší s klíči na krku ve městě. Uprostřed hlučného města, kam přijíždely vlaky a autobusy. Žádné oplocené hřiště a bezpečné dřevěné prolejzačky. Z okna občas vykoukla dospělá hlava a většinou až s voláním večeře jsme šli s protaženými ksichtíky domů. To ještě na trávníku nebyly exkrementy od psů a narkomani neodkládali stříkačky do písku.
tak tak.
Mam kolegyni v praci, ktera ma 10leteho syna, ktereho kazde rano vodi za rucicku do skoly. Na otazku proc to dela mi odpovedela, ze co kdyby neprijel autobus a on musel do skoly pesky pres takovy lesicek. Les jsem videla, neni to zadny husty hvozd, kde za kazdym stromem ciha vrah a uchylak.
Dale nesmi byt NIKDY doma sam. Bud je s nim doma ona, nebo manzel nebo babicka. Na 10 letech mi to prijde dost ujete. Ptala jsem se proc? Prej buh vi, co by delal, napriklad by se mohl cele 3h divat na televizi. O jeje, no to je fakt traga! A co takto vest kluka k tomu, ze po prichodu ze skoly se nejdrive musi udelat ukoly a ne jako prvni zapnout TV a vytuhnout u toho. On totiz ani v 10 letech nezvlada prevzit zodpovednost za to, aby byl do skoly pripraveny.
Nasi to delali tak, ze ta zodpovednost byla na nas. Kdybych si neudelala ukoly po prichodu ze skoly, byl by doma sekec mazec. Ale tento klucik nema tu sebekazen. On k ni nebyl nikdy vedeny. Maminka to pohlida, aby si ty ukoly udelal. Maminka furt nad nim stoji a rika: Ondiku, uz sis udelal ukoly? A proc ne, jdi prosim te a udelej je. Tak co Ondiiii, uz si je udelal? Prosim te, jdi a udelej to ted hned, vsak te uz opakovane prosim asi hodinu. Tak co Ondi, uz to mas? Za chvilku je vecere? Coze, ty si hrajes na tabletu? Ukamzite to vypni a jdi delat ukoly!" A tak nad nim stoji a husti to do nej a malej se nicemu nepriuci, ze to je hlavne JEHO zodpovednost si pohlidat to, aby ve skole dobre prospival. Maminka to udela za nej!
@warita píše:
tak tak.Mam kolegyni v praci, ktera ma 10leteho syna, ktereho kazde rano vodi za rucicku do skoly. Na otazku proc to dela mi odpovedela, ze co kdyby neprijel autobus a on musel do skoly pesky pres takovy lesicek. Les jsem videla, neni to zadny husty hvozd, kde za kazdym stromem ciha vrah a uchylak.
Dale nesmi byt NIKDY doma sam. Bud je s nim doma ona, nebo manzel nebo babicka. Na 10 letech mi to prijde dost ujete. Ptala jsem se proc? Prej buh vi, co by delal, napriklad by se mohl cele 3h divat na televizi. O jeje, no to je fakt traga! A co takto vest kluka k tomu, ze po prichodu ze skoly se nejdrive musi udelat ukoly a ne jako prvni zapnout TV a vytuhnout u toho. On totiz ani v 10 letech nezvlada prevzit zodpovednost za to, aby byl do skoly pripraveny.
Nasi to delali tak, ze ta zodpovednost byla na nas. Kdybych si neudelala ukoly po prichodu ze skoly, byl by doma sekec mazec. Ale tento klucik nema tu sebekazen. On k ni nebyl nikdy vedeny. Maminka to pohlida, aby si ty ukoly udelal. Maminka furt nad nim stoji a rika: Ondiku, uz sis udelal ukoly? A proc ne, jdi prosim te a udelej je. Tak co Ondiiii, uz si je udelal? Prosim te, jdi a udelej to ted hned, vsak te uz opakovane prosim asi hodinu. Tak co Ondi, uz to mas? Za chvilku je vecere? Coze, ty si hrajes na tabletu? Ukamzite to vypni a jdi delat ukoly!" A tak nad nim stoji a husti to do nej a malej se nicemu nepriuci, ze to je hlavne JEHO zodpovednost si pohlidat to, aby ve skole dobre prospival. Maminka to udela za nej!
Máma se maximálně zeptala, co bylo ve škole a co je v žákovské. Pokud jsem potřebovala vyzkoušet, tak jsem někdy za ní šla. Ale lepší bylo si to opakovat se ségrou. Cvičit na piano jsem musela taky sama. Je fakt, že zakladatelka ma pětileté dítě, tak se logicky bojí víc. Ale je zvlaštní, že otec si problém a strach nepřipustí a děti očividně přežijou. Když jsem byla sama doma, to bylo až na základce. Jen mi vadilo, když se mám zpozdila. Když řekla v pět a o deset minut jí to nevyšlo. To jsem pak koukala už z okna ![]()
@Černá vdova píše:
Jak máš staré děti?
Já bych svoje děti samotné doma přes noc nenechala. Jezdím jednou týdně na tanec a vracím se po deváté večer, děti už jsou v posteli a čekají na mě. Později zatím nejezdím. Prostě mi to přijde divný. Nemám děti proto, abych se po nocích někde toulala a nechávala je samotné. A to já mám rozumné děti.
a na co teda deti mas?
Me to vzdycky znova a znova prekvapuje, jake vselijake duvody vedou lidi k tomu mit deti. Napriklad se mi libi hlaska: „neporidila jsem si deti, aby spaly sami ve sve postylce a ne se mnou v manzelske posteli do buh vi kolika let“. Takdy dobra je: „neporidila jsem si deti, aby je na 2 letech dostala babicka pres noc k sobe“ a chlubi se tim, ze jejich decko na 3 letech jeste nikde nespalo jinde, nez doma.
Nevim, ja si neporidila dite, aby se mnou spalo v posteli, nebo aby ho nikdy nikdo nemohl pohlidat jiny, nez ja. Moje dcera pravidelne spi kazdy tyden jednu noc u babicky a velice nam to takto vyhovuje, protoze mame jeden vecer s manzelem sami pro sebe a takto je to v poradku.
Co tim chci rict, ze jsem si neporidila deti, abych s nima byla kazdou moznou chvilku a vubec si neprala mit nejaky cas sama pro sebe. Deti jsem si poridila proto, ze chci mit potomka. K jeji vychove pristupuju tak nejak prirozene a se selskym rozumem, nehrotim a neprehanim, nectu zadne moudre prirucky, zatim to nebylo treba.
K tve otazce, jak stare dite mam… Mam 1,5 roku starou holcicku, kterou fakt doma nenechavam samotnou. Taky mi ji jednou tydne hlida mama, takze kdyz si chceme s manzelem udelat pekny vecer, tak to delame v ten den. Do rana jsem v zivote nebyla nikdy nikde, takze ani nehrozi, ze bych to zacala praktikovat.
To, zda si clovek muze dovolit nechat doma 11-12 lete dite bez dozoru asi hodne zalezi na diteti samotnem. Pokud to je zodpovedne dite, ktere nema v trestnem rejstriku zniceni casti domacnosti, vytopeni souseda zapomenutou vanou a pripalene vajicko, ktere zapomelo na sporaku… tak si myslim, ze to clovek muze risknout. A nemusi se hned zacat tim, ze je doma samo celou noc. Muze se zacat treba 1-2h odpoledne a podle toho, jak to dopadne, tak se muze navysovat.
Nečetla jsem celou diskusi, ale mě osobně by to taky vadilo a s tatínkem bych to probrala. Mám šestiletou a co ji občas napadne, nad tím zůstává rozum stát (a to je v jiných ohledech a ve většině běžných situacích celkem rozumná). V dnešní době, kdy se děje tolik špatných věcí a je tolik špatných lidí, kdy si lidi pořizují málo dětí (pokud se jim teda poštěstí si je v dnešní době neplodnosti vůbec pořídit), které si složitě vypiplávají a dávají jim maximum, tak je celkem logické, že si je více chrání a jsou úzkostlivější než tomu bylo dříve ještě za mého dětství, kdy dohlížela na děcka hrající si před barákem, či v okolí celá ulice, ted si každý hledí svého a bojí se ozvat, aby nedostal od rodiče seřváno, co se pletou do cizích děcek. Stát se může x milion věcí, může se vnoci vzbudit, plakat kvůli zlého snu a pak se courat po hotelu a hledat tatínka, může se mu udělat zle, zvracet a rodič v tahu a starší si neporadí, jako může se stát cokoliv. Ze zákona vyplývá, že dítě může zůstat samo doma, jakmile je schopno vyhodnotit situaci a obstarat si pomoc v různých situacích, což je velice individuální a jedno dítko toho třeba bude schopné v šesti, jiné až v deseti, to si každý musí zvážit sám a pokud se něco přihodí, rozhodně za to nebude moct ten starší sourozenec, který měl hlídat, ale rodič, který má za to dítě zodpovědnost! Takže já se vám nedivím, že se vám to nelíbí a máte o dítko strach. Doporučila bych si o tom s tatínkem promluvit, chvíli sledovat situaci a teprve po nějakém čase, pokud by se situace nezměnila bych zašla na OSPOD a tam do protokolu sdělila všechny situace, které se staly a o kterých víte a které i přes komunikaci s otcem se stále dějí. Je potom na pracovnici, zda si otce potom také pozve a situaci s ním probere.
@warita píše:
a na co teda deti mas?Me to vzdycky znova a znova prekvapuje, jake vselijake duvody vedou lidi k tomu mit deti. Napriklad se mi libi hlaska: „neporidila jsem si deti, aby spaly sami ve sve postylce a ne se mnou v manzelske posteli do buh vi kolika let“. Takdy dobra je: „neporidila jsem si deti, aby je na 2 letech dostala babicka pres noc k sobe“ a chlubi se tim, ze jejich decko na 3 letech jeste nikde nespalo jinde, nez doma.
Nevim, ja si neporidila dite, aby se mnou spalo v posteli, nebo aby ho nikdy nikdo nemohl pohlidat jiny, nez ja. Moje dcera pravidelne spi kazdy tyden jednu noc u babicky a velice nam to takto vyhovuje, protoze mame jeden vecer s manzelem sami pro sebe a takto je to v poradku.
Co tim chci rict, ze jsem si neporidila deti, abych s nima byla kazdou moznou chvilku a vubec si neprala mit nejaky cas sama pro sebe. Deti jsem si poridila proto, ze chci mit potomka. K jeji vychove pristupuju tak nejak prirozene a se selskym rozumem, nehrotim a neprehanim, nectu zadne moudre prirucky, zatim to nebylo treba.
K tve otazce, jak stare dite mam… Mam 1,5 roku starou holcicku, kterou fakt doma nenechavam samotnou. Taky mi ji jednou tydne hlida mama, takze kdyz si chceme s manzelem udelat pekny vecer, tak to delame v ten den. Do rana jsem v zivote nebyla nikdy nikde, takze ani nehrozi, ze bych to zacala praktikovat.
To, zda si clovek muze dovolit nechat doma 11-12 lete dite bez dozoru asi hodne zalezi na diteti samotnem. Pokud to je zodpovedne dite, ktere nema v trestnem rejstriku zniceni casti domacnosti, vytopeni souseda zapomenutou vanou a pripalene vajicko, ktere zapomelo na sporaku… tak si myslim, ze to clovek muze risknout. A nemusi se hned zacat tim, ze je doma samo celou noc. Muze se zacat treba 1-2h odpoledne a podle toho, jak to dopadne, tak se muze navysovat.
Jsi rozvedená a musíš se o čas se svými dětmi dělit s někým jiným?
@botl píše:
Jsi rozvedená a musíš se o čas se svými dětmi dělit s někým jiným?
diky bohu ne. Ano, neni to tak uplne k situaci zakladatelky. Ale to nebyli ani ty prispevky, na ktere jsem reagovala ja ![]()
Reagovalo se na to, zda je to prehnane duverovat diteti v 11 letech, ze neprizabije sebe a mladsiho sourozence. A jak rikam, tohle se neda uplne posuzovat pausalne, zalezi na tom starsim diteti a jeho zodpovednosti. A taky je treba ty deti k tomu vest. To znamena nestat nad nim cely cas, ale dat mu prostor, aby se mohl rozvijet v zodpovedneho jedince.
Vadilo by mi to. Sáňkování ne, ale spaní v hotelu samotné, přes noc doma samotné, roznášení letáků ano. Svoje děti jsem tohle v pěti letech nenechávala dělat. Ani jedenáctiletou(mám) bych nenechala samotnou pravidelně roznášet letáky a to je uvědomělá a zodpovědná ažaž.
@warita píše:
diky bohu ne. Ano, neni to tak uplne k situaci zakladatelky. Ale to nebyli ani ty prispevky, na ktere jsem reagovala jaReagovalo se na to, zda je to prehnane duverovat diteti v 11 letech, ze neprizabije sebe a mladsiho sourozence. A jak rikam, tohle se neda uplne posuzovat pausalne, zalezi na tom starsim diteti a jeho zodpovednosti. A taky je treba ty deti k tomu vest. To znamena nestat nad nim cely cas, ale dat mu prostor, aby se mohl rozvijet v zodpovedneho jedince.
Já vím a s tím souhlasím. ![]()
Moje reakce byla na tvou plamennou řeč k tomu, že @Černá vdova nemá děti proto, aby s nima nebyla. V úplném manželství se člověk často těší, jak šoupně děti k babičce, aby si aspoň trochu orazil. Když je člověk rozvedený, tak počítá každou minutu a zejména volného času, kdy nevaří večeři, nedělá úkoly nebo neuklízí. Jedna z nich je třeba popovídat si s nima, než usnou.
Co se zakladatelky týká, tak jak už jsem psala výš, kombinace 5 a 11 let na samostatný pohyb po městě mi nepřijde na OSPOD.
Běžně se snad ohybují děti v doprovodu starších sourozenců, ne? A snad už tedy pětileté dítě je vycvičené na to, že do silnice se nesmí. To musí vědět už dávno. nevidím nic špatného.
@prokr píše:
Dobrý večer,
zajímal by mne Váš názor. Jsem rozvedená, děti/5 a 12 let/ jsou v mojí péči. Styk s otcem-dohodou.Otec zájem o děti má, bere si je celkem pravidelně, výživné platí v pořádku a včas a připouštím, že je poměrně vysoké. Otec dětí žije s přítelkyní, která má ve vl. péči 2 děti/11 a 16 let/.Co mi vadí…otec dětí jde večer s přítelkyní na oslavu a děti/ bez toho 16ti letého/ nechají samotné doma, přijdou nad ránem, pošle naší 5letou sáňkovat s tou partnerky 11letou bez dozoru samotné, na hotelu v cizině nechal tyhle dvě spát na jiném pokoji a jiném patře, nez byl on a jeho partnerka nyní nejnověji-partnerky 11letá má brigádu-roznáší po městě letáky do schránek naše 5letá chodí s ní…bez dozoru.
Opakovaně jsem se mu slušně pokoušela vysvětlit, že tohle je dle mého názoru „přes čáru“.Zbytečně. Má podle Vás smysl řešit to s OSPOD? Nechci mu rušit nebo omezovat styk s dětmi. Chtěla bych jenom, aby mu někdo fundovaný a nezávislý „domluvil“.Jsem já přehánějící hysterka, nebo on nezodpovědný rodič?
záleží, jak moc se umí postarat ta 11 letá, zda by zvládla krizovku.. v 5 letech už to není mimino.. já mám třeba 12letého a téměř 4 leťáka bych mu nesvěřila, protože vim, že malý ho neposlechne a starší nezvládá krize.. ale prostě ty děcka znam.. např ten hotel v cizině mi přijde fakt mimo - to bych neudělala
a přijde mi to blbý vůči té holčině, že pořád hlídá ![]()
@Russet píše:
Jestli je ta starší opatrná a rozumná, asi bych to dovolila. Dřív se běžně děti pobybovaly samy po městě. Já chodila pěšky na kroužky, dojížděla od první třídyA doprava nebyla ve městě řidší. A ouchylákú nebylo míň.
Jojo měla jsem to stejně, chodila jsem do první třídy sama, jezdila domů autobusem. Bohužel stát se může něco i doma, co třeba ani neovlivníme
.
@warita ty se hodně bavíš o tom 11 letým. Ten už asi být bez dozoru může. Ale 5tilety podle mě ne. A dozor 11tiletyho je prostě málo. U pětiletého podle mě pro začátek stačí poslat ho před barák do pekárny atd. Na učení samostatnosti.
To, co dělají, je naprosto normální.
Je běžné, aby dítě okolo 11 let bylo schopno pohlídat mladšího sourozence běžně a bez dozoru. Pokud toto nezvládne, jedná se o špatně vychované dítě.
Spousta lidí dnes vodí děti za ručičku, nenechává jim žádnou zodpovědnost a nemůžeme se divit, že vyrůstá generace dětinských sobeckých jedinců, kteří jsou neschopní převzít zodpovědnost.
Tvůj manžel by měl dostat děti do péče, protože je vychovává mnohem lépe.