Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@vertigo Tak o me uz tu ani moc nejde, kdyz ji nemusim nosit na zachod, tak je to pro me jedno, ale to spis ji uz hrozne chybi kamaradi, je celkove uz otravena a smutna z toho lezeni a napominani, je ve skolce hozne rada a tim, ze chodi i se starsima, s predskolakama, ktery uz tam letos konci, hrozne se na ne tesi, ze si chce uzit posledni skolkovy tydny s nima. Ale, to je uz druhorady…taky bych ji tam jeste nedavala, uvidime jak to v nedeli bude a pripadne ji to nejak budu muset vysvetlit ![]()
Dobrý den,
přidávám naši zkušenost, třeba se to bude někdy někomu hodit:
syn 6 let, odpoledne začal kulhat, večer si stěžoval na bolest nohy v oblasti stehna, ráno nemohl na nohu stoupnout, odjezd k lékaři, dál do nemocnice, rentgen bez nálezu, na sonu zjištěn výpotek v kyčelním kloubu 8 mm, známky zánětu v krvi nezjištěny, nasazen brufenový sirup a klidový režim, kontrola za týden, při zhoršení stavu a přetrvávání bolestí ihned. Syna jsme doma všude přenášeli, první dvě noci jsme na kyčel přikládali tvarohový obklad, bolest rychle ustoupila, lepší hybnost, krajní polohy kloubu a rychlé pohyby byly stále bolestivé, pokračování v dosavadní léčbě, další kontrola opět za týden. Bolest dále ustupovala a hybnost se zvyšovala. Na další kontrole, tj. na druhé kontrole 14 dní od první návštěvy ortopeda, bylo provedeno sono - 6-7mm výpotek. Lékař byl rovněž překvapen, ale doporučil dál pokračovat v dosavadní léčbě, další kontrola za 10 dní. Stále jsme syna všude přenášeli, podávali Nurofen a na noc jsme přikládali tvarohový obklad. Bolest vymizela, hybnost dobrá, jindy klidné dítě je neposedné. Na další kontrole, tj. 3. kontrole po 24 dnech od první návštěvy ortopeda, hybnost téměř jako u zdravé nohy, sono žádný nadměrný výpotek neprokázalo, syn mohl začít pomalu chodit, žádné běhání, skákání a sportování. První týden chodil hodně špatně, našlapoval na vnější hranu nohy a hodně kulhal. Teď po 14 dnech už chodí skoro normálně. Poslední, snad už závěrečná kontrola nás teprve čeká v první půlce prosince. A proč ten tvarohový obklad? Já osobně znám z dětství tvaroh v ponožkách, který mě vždy zbavil horeček, když běžné léky nezabíraly. Říkali jsme si, že i kdyby to nepomohlo, tak tvaroh rozhodně neublíží, nic tím nezkazíme. Navíc to mohl být právě tvaroh, který přispěl k rychlému zmírnění bolesti. Na postel jsem rozložila teplou šálu, na ní šátek, na to kus igelitu/igelitový sáček (aby tvaroh nepromočil pyžamo a postel) a přeložený velký kapesník s vrstvou tvarohu (obyčejný tvaroh ve vaničce se roztíral lépe než balení v kostce). Manžel večer uložil svlečeného syna na tvaroh tak, abych mohla k nemocné kyčli přiložit nachystaný kapesníkem s tvarohem a vše zabalit ještě šátkem a šálou. Pozorujeme jeden nežádoucí účinek - syn nechce o tvarohu ani slyšet, natož ho jíst. Lze se na to dívat jako na zoufalou snahu rodičů ulevit svému dítěti, ale asi záleží na situaci. Kdo bude v nouzi, může to zkusit a dát pak ostatním vědět, jak nemoc probíhala. Hodně štěstí a trpělivosti všem, kteří je potřebují
Ahoj,
tak koukám, že jsme měli docela štěstí (ťuk, ťuk)… dcera 3,5 roku 2. týden po viroze v noci plakala a nemohla stoupnout na nožičku - nejdřív dr. doporučila 2 dny naprostého klidu a Nurofen, po kterém ale bolesti ustoupily a malou nešlo v posteli udržet ani heverem… 4. den (už bez Nurofenu) se ale bolesti vrátily a šupajdily jsme na dětskou ortopedii, tam byl nález na sonu (výpotek v kyčli 9mm), ostatní - rtg, lab. - krevní obraz a CRP - negativní.
Týden naprostého klidu s Nurofenem (nosili jsme ji na WC, ale většinu času trávila spíš v polosedě), potom ústup výpotku na 6mm, to už měla dovoleno klidně pocházet po bytě), po dvou týdnech bez výpotku, hybnost neomezená, ještě pár dní bez zvýšené zátěže a teď od pondělí může do školky… tak doufám, že máme odbyto…
Musela jsem jí teda hodně pohrozit pobytem v nemocnici, kde pan doktor vezme obrovskou jehlu - je totiž běhací, skákací, u klidných aktivit zatim moc nevydrží… ale nakonec se to dalo, byla příležitost otevřít Sluníčko, něco si vymodelovat, mozaika, puzzle, samo pohádky, trochu tablet… chodím částečně do práce, takže u ní byla i babi a chůva, tak to měla pestřejší… a jezdila jsem s ní ven na kočárku - sedět nám totiž ten první týden nazakázali a jelikož se to lepšilo, tak ani potom… tak snad měla beruška fakt příznivý průběh a nic se nevrátí…
Ahoj, můj syn měl coxitis už 2× a pak několikrát bolest i otok kotníků jako povirozní stav. Byli jsme na revmatologii, ale naštěstí jsou všechna vyšetření v pořádku. Má to tady někdo taky tak? Díky. L.
Ahoj, syn (3,5 roku) je 14 dní po zánětu kyčelního kloubu. Měsíc jen ležel a nechodil…14 dní se už snaží chodit, ale pořád to není ono a jakoby zapomněl jak chodil…má nohu trošku do strany, ale když na to upozorním, tak se to snaží srovnat…jak dlouho jste to rozcházeli vy? Jinak nic ho nebolí a dnes byl poprvé ve školce…
@vertigo ahoj, chtěla bych se optat, kam jste se to nakonec v krči objednávali? na chirurgii?
Holky já nevím - náš si tak párkrát knournul, že ho noha bolí a spíš, že v koleně. A pak najendou po jedné noci, že ho to bolí moc a kulhal - objeli jsme kolečko - prakticka, bulovka (kvuli rozbitemu autu v kočárku) - a na bulovce se tvařili, že todle oni neřeší - že jsou traumatologická chirurgie, že rentgen je úplně čistý, ranní otok pryč, jen trocha bolesti v krajním pozici v koleni a že máme počkat a držet v klidu. Kluk druhý den byl bez známky bolestí, a neudržitelný na místě - takhle akčního jsem ho už dlouho neviděla.
Může to být ještě něco jiného než zánět kyčelního kloubu?
Poslední měsíce si nepamatuju žádné nachlazení, uzliny nikdo nenahmatal.
(
Děsíte mě těmi klidovými režimy… a pročítání vašich příběhů už mě začíná bolet levá kyčel taky. Doufám, že s vám všechny ostatní ošlivosti vyhýbají)
Může to být zánět kloubu nebo něco jiného?
nás 3,5lety si tak párkrát knournul, že ho noha bolí a spíš, že v koleně. A pak najendou po jedné noci, že ho to bolí moc a kulhal – objeli jsme kolečko – prakticka, bulovka-chirurgie(jen rentgen) – a na bulovce se tvařili, že todle oni neřeší – že jsou traumatologická chirurgie, že rentgen je úplně čistý, taky ranní otok pryč, jen trocha bolesti v krajním pozici v koleni a že máme počkat a držet v klidu. Kluk druhý den byl bez známky bolestí, a neudržitelný na místě – takhle akčního jsem ho už dlouho neviděla. Ale třeba po ránu si pořád stěžuje, když mu levou nohu v koleni skrčíme do krajní pozice. Co to může být? máme dodržovat striktní klidový režim nebo jen nepřehánět?
@lllka ono je to těžké takto posoudit…jestli jste z Prahy, zajela bych do Motola, tam jsme jezdili my a velká spokojenost…hned nás vzali na ortopedii a tam jsme celou dobu chodili ![]()
Ahoj, přečetla jsem si celou diskusi a jsem z toho nějaká zmatená-( Náš malej /18měs/ měl teď angínu, ve středu dobral antibiotika, na kontrole ok. Včera ráno začal maličko kulhat na jednu nohu, tak jsem s ním šla dnes k doktorce. Ta ho prohlédla a nic nezjistila. On totiž chodí, běhá, jako jindy, neztěžuje si, že by ho něco bolí („au“ už umí říct)…Odeslala nás na ortopedii, aby nám udělali sono. Jdeme tam zítra ráno. Sháněla jsem nějakou ordinaci, kde by nás vzali hned, ale všude narváno k prasknutí. Termín objednání několik týdnů…
Jedna sestra mě vyděsila, že pokud měl angínu, tak že bude mít určitě výpotek na kyčli-tzn. totální klidový režim, nurofen…no přesně jak to tu píšete…Já jsem úplně vyděšená. On je hrozný živel, navíc vzteklounek, neumím si představit, jak bych ho, pokud se to potvrdí, ta její teze, donutila v 18měs jen ležet? A prý ani sedět nesmí? Jak jste to udělali vy? A vaše děti ty nožičky vždy boleli, nebo to bylo i bezbolestné, jako u nás? Mám nervy na dranc, když nevím, co se děje a jestli se to potvrdí, tak si to vůbec neumím představit…-( Děkuju za případné reakce…
Milé maminky obracím se sem i když vim že tohle téma je hodně staré ale tonoucí se stébla chytá, syn má tyden zánet kyčle našli mu vypotek o velikosti 5mmv byli jsme po tydnu na kontrolním UZ a vypotek je stále stejné velikosti, i přes to že dodrzuje klid co se dá jsou mu 3 roky je to těžké ho udržet uplně v klidu, nemá teploty ani bolesti užívá nurofen proti zánětu vysldky krve jsou v normě ale i tak se hrozně bojim toho Pethersova syndromu nebo jak se tou říká prosim poraďte cokoliv…zánět v noze vznikl po viroze.
@safounek Ahoj, Perthese se neboj
Bude to dobrý, uvidíš
Mé dítě mělo zánět kyčle opakovaně. Chce to hodně trpělivosti a co nejvíce klidového režimu.
Děkuji za reakci jsem z toho na nervy, hrozně mě dostalo že se to po tydnu ani maličko nezlepšilo a stále ten vypotek má 5mm, ale snad je jen brzo a cas pomuže.
@safounek nepropadat panice…já byla hotová, že taková nemoc existuje…vůbec jsem jí neznala a když nám doktor v Motole nemoc potvrdil, hned jsem hledala info na netu…tam radím nekoukat, i kvůli tomu Perthesovi (ten jistě nebude)
jinak to chce opravdu klid, nosit dítě i na záchod a s tím mizením výpotku…syn bohužel nechodil skoro pět týdnů…a také se stalo, že výpotek byl stejný…takže dlouhodobě brát Nurofen, klid na lůžku a bude to určitě dobré ![]()
Tak ja doplním trošku veselejší informace o zánětu kyčelního kloubu, když to synkovi zjistili byla jsem zralá na blízinec po přečtení těch příspěvku co tu jsou…nakonec to dopadlo tak že jsme týden byli doma bez uplného pohybu (vypotek 5mm ) na kontrole po týdnu byl výpotek pořád 5mm to bylo hrozné zjištění že se to nevstřebalo brečela jsem zoufalstvím bez moc, zoufalost…kontrola byla ve sředu lélař řekl ať se mu ještě přijdem ukázat v pátek a vypotek byl pryč…hurá za dva dny prostě zmizel, ani jsem v to nedoufala, týden jsme ještě byli doma ale už mohl chodit (běžná chuze) bez skákání a lítání…po týdnu další kontrola a malej byl prohlášenej za zdravého a mohl do školky…takže zánět kyčle nám trval 14 dní bylo to hrozné peklo bála jsem se toho petherse a vubec toho jak budu muset dlouho držet 3 leté dítě uplně bez chuze, trpělivost nic víc…seděla jsem u internetu a četla všecky ty děsy běsy co jsou zde dostupné…ale přišla jsem na to že matky sem píšou vždy když je to hrozné, ale jak to dopadlo už většinou nenapíšou jelikož se jim uleví a už to neřeší…po informacich z netu jsem byla fakt zralá na blázinec…pak jsem se trošku vzchopila a vše dobře dopadlo, a ted jen doufat že se nám to už nevrátí…pevné nervy bude to dobré! ![]()