Zánět kyčelního kloubu u dětí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
304
12.1.24 18:19

Ahoj holky, syn necelé 2 roky. Čerstvě po viróze (horečky, rýma). Dnes rano začal kulhat na jednu nozicku. Rano jsme byli u dr, chtěla nás poslat na ortopedii ale dr tam bude až v úterý. Do té doby máme klidový režim a brát nurofen. Je si jistá, že je to výpotek v kyčli. Až do dneška jsem nevěděla, že něco takového existuje. Projela jsem x diskuzí, což jsem možná neměla dělat. Syn určitě nevydrží ležet. Snažíme se teda aby aspoň sedel. Ale jako čekat 5 dnů než se dostaneme na ortopedii tak jsem z toho lekce ve stresu. Do nemocnice máme jet pokud se to zhorší. Syn teda nepláče bolesti, jen kulka a po chvilce chci vzit na ruku. Asi jsem se jen potřebovala vypovídat. Nevím jak to zvládneme tolik dni počítám určitě týden aby byl fakt v klidu. Navíc po přečtení nějakých diskuzí, že se děti pak učili znovu chodit. Nevím, zda nemáme radši jet do nemocnice dřív než půjdeme na ortopedii až v úterý. Zároveň se bojím aby si nás tam nenechali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
13.1.24 19:42
@Nonameeee1 píše:
Ahoj holky, syn necelé 2 roky. Čerstvě po viróze (horečky, rýma). Dnes rano začal kulhat na jednu nozicku. Rano jsme byli u dr, chtěla nás poslat na ortopedii ale dr tam bude až v úterý. Do té doby máme klidový režim a brát nurofen. Je si jistá, že je to výpotek v kyčli. Až do dneška jsem nevěděla, že něco takového existuje. Projela jsem x diskuzí, což jsem možná neměla dělat. Syn určitě nevydrží ležet. Snažíme se teda aby aspoň sedel. Ale jako čekat 5 dnů než se dostaneme na ortopedii tak jsem z toho lekce ve stresu. Do nemocnice máme jet pokud se to zhorší. Syn teda nepláče bolesti, jen kulka a po chvilce chci vzit na ruku. Asi jsem se jen potřebovala vypovídat. Nevím jak to zvládneme tolik dni počítám určitě týden aby byl fakt v klidu. Navíc po přečtení nějakých diskuzí, že se děti pak učili znovu chodit. Nevím, zda nemáme radši jet do nemocnice dřív než půjdeme na ortopedii až v úterý. Zároveň se bojím aby si nás tam nenechali.

Nemyslim, ze by hrozilo, ze si vas tam nechaji. Resi se to fakt jedine klidem a antiflogistikama v dostatecnem dávkovani. Je to opravdu vopruz, ale i sezeni tu kycel namaha :(
A ono na ty ortopedii vam bud reknou, ze je zanet kycle, coz je vlastne ta lepsi varianta. Nebo pak jina poskozeni, coz je sice horsi varianta, ale nastesti o dost mene pravdepodobnejsi. Tomu minimalně týdnu bez zateze se stejne nevyhnete a naopak pokud to bude porusovat, tak z tydnu muze byt dalsi a dalsi tyden. U nas byl tyden bez zateze, nurofen 3× denně, prieznitz 2h 2× denne. Po 7mi dnech nurofen vysazen a uz bez bolesti. Kontrola desaty den (do te doby porad klidovy rezim) a vse naprosto v poradku. Ze pry muze normálně chodit, ale nebehat a neskakat. Dva dny po kontrole zacal nekde poskakovat a znova ho to rozbolelo. Takze ted opet klidovy rezi, zabaly, jen uz nedavam nurofen ale nekolikrat denně mazu ibalginem. Zkusila jsem koupit nejaka homeo. Tady na typ bohuzel nikdo neodepsal:-( Uz ho to neboli, ale klidovy rezim bude mit jeste minimalne dva az tri dny. Pak fakt jen zlehka chodit :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
13.1.24 20:42

@Nikoooo moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Nám dr řekla pouze klidový režim. Takže opravdu cely den sedí, leží pouze když spí. 20m dítěti nedokážu vysvětlit, že musí jen ležet. Už tak beru úspěch, že dokáže cely den aspoň sedět. Nějak nepláče ani vlastně ten první den co kulhal. Je pravda, že dr říkala určitě týden to bude trvat. Spis jsem byla ve stresu, že jsme odešli jen z vyjádřením od obvodní. Máme dávat nurofen 4× denně a na to vyšetření máme jít teda až v úterý. Syn je v pohodě veselý, ale k večeru už ho to sezení nebaví. Takže snad se nám ten klidový režim dokáže udržet, udělám pro to vše. Děkuji vám za uklidnění 😊 snad to nebude nic dalsiho vážného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
21.1.24 10:46

@Nikoooo tak u nas to nakonec dopadlo dobře, vše čisté bez nálezu týden ještě nurofen. Doma mohl chodit jen mdyz chtěl. Teď po 2 dnech co chodi doma tak zase začal kulhat. 🙈 v úterý jdeme na kontolu ale asi někde skočil nebo běhal. Takže zase klidový režim. My se z toho snad nevyhrabeme. Bylo to u vás pak už zase v pořádku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
21.1.24 16:24
@Nonameeee1 píše:
@Nikoooo tak u nas to nakonec dopadlo dobře, vše čisté bez nálezu týden ještě nurofen. Doma mohl chodit jen mdyz chtěl. Teď po 2 dnech co chodi doma tak zase začal kulhat. 🙈 v úterý jdeme na kontolu ale asi někde skočil nebo běhal. Takže zase klidový režim. My se z toho snad nevyhrabeme. Bylo to u vás pak už zase v pořádku?

U nas to mladsi dite melo behem Covidu, nastesti kdyz se zavřeli skoly a zacla on-line výuka. Důrazně trvej na krevních testech, at nechaji vyšetřit synovi v krvi ASLO, nam az na detske revmatologii zjistili, ze zánět v kycli byl způsobem z horsi virozy, kdy v sobe dite melo nejake“koky”,(po 4 letech netusim jake presne), ktere pozdeji ditku způsobily zánět kyčle, nastesti tehdejsi pediatra byla pečivá a nechala markery na ASLO nabrat. Nemel syn za posledního roku nejakou horsi nebo opakující se virozu? Ditku se to projevilo viróza v listopadu, pak únava na prelomu ledna/únoru na horach po lyzich a v breznu se jedno rano nepostavilo na nohu…

• Citovat
  • Upravit
304
21.1.24 16:57

@Hanka1 také nám řekli ze je to viroveho původu. Měl horečky a rýmu týden před tím než se to objevilo. Teď jsme si všimli, že ho bolela práva noha (kulhal) v úterý vše v pořádku už, ještě týden dávat nurofen. A dnes začal kulhat na levou nohu i když ještě pořad bere ten nurofen ale už 3 dny chodil a lital tu. Tak nevím proč se to přesunulo do druhé nohy nebo to co je. Ale na kontolu jdeme zase až v úterý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
22.1.24 09:08
@Nonameeee1 píše:

Po tom, co strávil dalších 5 dní v leže a polosedě a začali jsme zatěžovat velmi zlehka, tak teď už snad ano. Teď už i běhá a zaťukávám, ale nebolí. Chce to bohužel opravdu naprostý klid :roll:
Dohromady tedy cca 18 dní. S důslednějším začátkem a opatrnějším rozjezdem jsme si to asi o něco mohli zkrátit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
22.1.24 09:25

@Nikoooo tak to jsem rada za vás protože je to velmi náročné. Ja si všimla, že to nakonec není ta stejná noha ale ta druhá. I přes to je pořad dáváme nurofen. Zítra jdeme na kontolu té pravé nohy a až mu řeknu, že kulha na druhou tak se bojím co mi řekne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
22.1.24 18:40
@Nonameeee1 píše:
@Nikoooo tak to jsem rada za vás protože je to velmi náročné. Ja si všimla, že to nakonec není ta stejná noha ale ta druhá. I přes to je pořad dáváme nurofen. Zítra jdeme na kontolu té pravé nohy a až mu řeknu, že kulha na druhou tak se bojím co mi řekne.

Tak jedna věc je, jak kulhána druhá co ho bolí. S Nurofenem by ho asi nic moc bolet nemělo. Pokud ho to i tak bolí, tak za mě byste ani neměli vědět, že na nějakou nohu kulhá, protože by se na ty nohy prostě postavit neměl🤷‍♀️.
Může to být taky tím, že si to v hlavě pomotá, pokud ho to nebolí. Doporučuju každopádně i mazat a dávat ty prieznitzy. Syn byl dneska se školkou na cvičení a po školce na atletice a dobrý, tak to tu zaťukávám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
22.1.24 19:18

@Nikoooo když jsme to zjistili. Tak tu chodil a pak z ničeho nic začal kulhat na levou nohu a nechtěl chodit. To měl nurofen v sobě. Takže hned jsem ho začala zase tahat. Druhy den ráno (v noci nurofen neměl) jsem ho při oblékání postavila a to fnukal a nechtěl stát. Od té doby zase v pohodě ale nenechávám ho chodit i když by chtěl.

Tak paráda, hlavně ze je vše v pořádku 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
23.1.24 12:26

@Nikoooo tak jsme po kontolu u dr a říkal ze se tam zase vypotek objevil v té pravé noze. Už jsem zoufalá a nechápu to, když před týdnem tam nic nebyla. Bojím se sby to nebylo nic vážného. I přes to ze celou dobu bral ten nurofen

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
23.1.24 12:29
@Nonameeee1 píše:
@Nikoooo tak jsme po kontolu u dr a říkal ze se tam zase vypotek objevil v té pravé noze. Už jsem zoufalá a nechápu to, když před týdnem tam nic nebyla. Bojím se sby to nebylo nic vážného. I přes to ze celou dobu bral ten nurofen

Trvá to velmi dlouho. U nás několik měsíců, měl zasazené oba kyčelní klouby. Pomohlo ho fakt nosit i na záchod, prevlekat vleze. Proste absolutní klid. A čas. Nurofen bral taky, dvojnásobné davky několik týdnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
23.1.24 12:38

@Tichošlápek jenže nechápu jak je možné ze se ro tam zase objevilo. Dr mi to nedokázal vysvětlit. Možná námahou, že vlastně po tom prvním týdnu už mohl chodit. Netuším. Snad bude další týden v pohodě už. Ještě říkal ze pokud budou vysoké horečky hned do nemocnice pod narkozu a bude se to muset vyndat. Tak jsem vydesena ještě víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
23.1.24 12:50

@Nonameeee1 ano, určitě je to tou námahou. Nás důrazně varovali, ze chodit skutečně nesmí, zarazí mne, ze tvůj mohl chodit uz po týdnu. To přece nemohl byt zaleceny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
23.1.24 13:10

@Tichošlápek děkuji za uklidnění ja si to jinak totiž nedokážu vysvětlit. No po tom týdnu mohl chodit jen doma zlehka. Jenže 21m dítě první den chodil tak normálně a pak už tu lital atd. To jsem ho pořad brzdila ale takhle malé dítě to úplně asi nechápe. Spis jsem ho měla nechat ještě v úplném v klidu. Po 3 dnech co tu teda lital a chodil tak ho zase začala bolet ta druhá nozicka a dnes na kontole řekl, to co jsem už psala. Takže opět úplný klidový režim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí