Zánět močových cest – Reflux u dětí

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
5903
9.8.08 18:18

Zánět močových cest-REFLUX u dětí

Ahoj holky,chtěla sme se zeptat,kdybyste některá měla stejný problém jako mám já s malým pište,ráda si sněkým o tom promluvím poradí jak a co dál pokračuje a nejlepší by bylo že si můžem vyměnit zkušenosti,my od 3 měsíců trpěli na záněty močových cest a v dubnu sme byli na různá vyšetření,bohužel se prokázalo že máme Reflux(vrácení moče do ledviny)5 stupně a ledvina už nám funguje jen na 23%,byli sme na cistoskopii,cistografii,a různá jiná vyšetření,a nakonec sme museli na složitější operaci tam mu vyoperovali močovou trubici,zužili ju a našili kousek vedle aby mohla fungovat ledvina normálně a nevracela se tam moč!!!!!!!!!byli sme na ni ted 29.4 a už sme konečně doma snad už to nejhorší máme za sebou!!!!!!!!!!ale bohužel už se nám i po operaci opět udělal velký zánět močáku :cry: tak se holky ohlašte zda máte někdo stejný problém nebo jen vaše děti trpí na záněty,děkuji ráda si přečtu jiné příběhy než je ten náš!!!!!!!!:(snad ale nikdo takhle netrpí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9.8.08 18:43

Ahoj Petrasku80-

tak to co píšeš jsme absolvovali loni 18.9.2007. Tehdy měl Míša zrovna čerstvých 7 měsíců věku. Dříve se to nedělá- až od půl roku věku.
Byli jsme na tom v Olomouci a operoval nás dr. Šmakal- prý třída.
Na tento reflux nám přišli už když byl Míša u mě v bříšku.
Ve 3 týdnech věku jsme byli na MCUG (viz.foto)-
http://emimino.cz/…0i%20160.jpg /> Tam se zjistilo, že má reflux na obou stranách a to jak aktivní tak i pasivní (moč se vrací do ledvin nejenom když čůrá, ale i když nečůrá). A stupeň na pravé 3- to se prý čeká a pokud se to nelepší (zůstává stupeň 3) nebo se to naopak ještě zhorší, tak pak se operuje a na levé straně stupeň 5- ten se operuje.
Pak nám chtěli dělat MCUG s Furosemidem- to jak tam malý leží a natáčí mu ty ledviny (před i po podání radioaktivní kontrastní látky do žíly- tzv. radiopharmaka), ale museli nás přeobjednat, protože tohle vyšetření se dělá až od 2 měsíců věku.
Tak nám to dělali ve 3 měsících (mají pořád plno).
Tam se zjistilo, že mu také ta levá ledvina moc nefunguje- je hypofunkční na 37%. V jeho 3 měsících mu tedy levá ledvina fungovala už jen na 37% a ta pravá to tudíž táhne za ní do těch 100%. Vždy to prý musí dát 100%. No a tak nebylo co řešit- objednali nás na operaci která proběhla 18.9.2007, kde mu také udělali tzv. reimplantaci levého ureteru- to je lékařský název. Nějak jsem si ho za tu dobu už zapamatovala.
Jinak od narození užíval antibiotika (Vercef, Cefaclor, Cefaclen…)podle toho co bylo zrovna k dostání- liší se to jen v názvu, jinak léčebná látka je stejná.
Užíval je až do teď do konce dubna (což je 7 měsíců po operaci). Kdy už mohla doktorka zvážit možné vysazení.
Ale myslím, že to nebyl dobrý nápad vzhledem k tomu, že se mu po 2 měsících na utz ukázalo opět zhoršení. Utz je sice jen taková hrubá vyšetřovací metoda- lepší je v tomto případě ten rentgen (MCUG). Ale i tak se dělají utz.
V moči jsme nikdy žádný zánět naštěstí neměli- což prý je naše velké plus, protože jinak už by neměl tu levou ledvinu vůbec.
Ještě nám dr. řekl, že to, jestli mu operace pomohla se pozná až časem- na těch vyšetřeních a kontrolách…takže nyní poznávám, že opravdu nepomohla, na což jsme ale byli upozorněni.
Jinak ty antibiotika se užívají hlavně proto, aby se ta moč která se vrací (je špinavá) tak vyčistila a právě nedocházelo k těch zánětům.
Takže teď chodíme pořád do Nefrologické poradny, odebíráme moč a v prosinci jedeme do Olomouce na kontrolu k tomu dr. co malého operoval a tam by nám asi měli dát termín na ta vyšetření, které už Míša absolvoval- musí se to časem zkontrolovat- jak se to vyvíjí- zda je to lepší, horší…a podle toho se pak pozná zda ta operace opravdu pomohla nebo ne. Pokud ne, tak by se dělala další operace, která spočívá v tom, že se řez nepovede už dole na bříšku u močového měchýře, ale přímo v oblasti ledvin- na boku. Ale to je složité o tom psát, protože to by nejlépe vysvětlil nějaký lékař, který se v tom opravdu vyzná- urolog.
Ale to jen v případě, že se mu ten reflux nezlepší tou operací (neztratí).
Jinak to že máte opět zánět i po operaci- to co sipamatuji mělo spoustu dětí i v tom Olomouci, když jsme tam byli. To nemusí být způsobeno tím, že by se vám tam ta moč pořád vracela. Vždyť jsou i dospělí, kteří trpí na záněty moč. cest a nemají reflux (nemyslím zrovna ty dospěláky, kterým na to ještě nepřišli, ale ty, kteří ho opravdu nemají). Prostě se mu do pindíka dostane nějaká „špína“ a je to. Může to být z bazénu…ale vy jistě nechodíte- máte to také zakázané. Ale nelekej se, že by mu to nepomohlo. Třeba je to jen jeden zánět a pak už bude klid. Vem se třeba nás- my nikdy žádný zánět neměli a máme tuto nemoc a ještě na obou stranách.....takže to je u každýho ty záněty trošku z jiného důvodu.

Teď zas nevím co jsem chtěla dál psát.
Každopádně držíme pěstí pro štěstí, ať to vše zvládnete. Už to, že jste zvládli tu operaci je úspěch. Já jsem čekala celé 4 hodiny co to trvalo před operačníma sálama a řvala jak malá holka- bála jsem se, aby se třeba nestalo něco při operaci…a ještě jsem chodila odstříkávat mléko na wc. Pak následujících 10dní bylo taky hrozných- muset ho přivazovat (ruce i nohy) k postýlce, aby si nevytrhal ty hadičky…
Ale to jistě znáš.

Tak zatím ahoj Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5903
9.8.08 19:01

Marti odepsala sem ti do toho druhého!budem si pisat tam ju?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Nikiriki
18.12.09 06:49

Dobrý den, chtěla bych říci maminkám o zázračném minerálním doplňku 21. století, ve zratce MMS, ničí v těle záněty, viry a bakterie. Dá se sehnat na internetu. Třeba Vás to zaujme. Myslím, te je to lepší pro dítě, než stále brát antibiotika. Přeji všem hezký život. Niki :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Marůůů
5.5.10 10:41

reflux ledviny 5 stupně

Tak jsem zabrousila na vaše příspěvky, jelikož mám akorát malého na operaci, která prý potrvá cca 2,5 hodky tak zjistuju okolnosti.Marečkovi je akorát 10 měsíců.Začalo to teplotami a strašnými křečemi v nějakém 6 měsíci.Jeli jsme na pohotovost, kde zjistili, že má zánět močáku.Dostal antibiotika a jeli jsme domů.Jenže celou noc problil, strašnej průjem a tudíž antibiotika neměli jak zabírat.Ráno jsem jeli opět do špitálu, kde nám řekli, že mu léky zavedou žílou a nechají si nás 2-3 dni na pozorování.Domů nás pustili přesně po 14 dnech.Zkomplikovslo se to tím, že vůbec nechtěl jíst, stále zvracel, zřejmě k tomu nějakaá viroza.Zjistili, že má reflux ledviny, CRP nechtělo klesat a stupen č. 5, tedy ten nejhorší.Byli jsme objednaný k dětskému urologovi asi za měsíc s tím, že vše omrkne a usoudí, zda operace či léčba práškama, ale 50:50.Během této doby ale opět teplota.Najednou.A pět do špitálu, kde nám řekli že je nutná operace a není na co čekat.Ted jsem v nervech a nevím co bude.Taktéž musí posunout močovou trubici a upravit.Ale je tu problém a to ten, že mu to začíná jít do druhé.Ještě v dobrém stupni, ale sami nevědí jak zabere tento zákrok tak se pak uvidí…ale já se bojim bojim bojim a nestačim sledovat hodiny :-(

• Citovat
  • Upravit
1
8.5.10 18:25

Dobrý den, já mám skoro 4letého synka a už dvakrát měl zánět močáku, teˇˇd se opět počůrává a má zvýšenou teplotu. Bohužel pokaždé dostane antibiotika tak chci zkusit nějaký přípravek z brusinek. Nelíbí se mi že pořád do něj cpou antibiotika protože ještě trpíme na záněty uší :-( a tam je dostane vždy také. Byla bych ráda, kdybych se dozvěděla o jiné možnosti a dala bych vše za to, aby mu to už přestalo. Tvrdí že na to trpí holky,ale jak je vidět tak i klucí mají problémy. Náš na to nikdy netrpěl a první zánět dostal když nastoupil do školky,nevím čím to je. Ale je to dost špatný kot takhle u malejch dětí :cry: kždopádně v tom nejste sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
macina85
28.10.10 00:15

Dobrý den - bavíte se tu sice o malých dětech a všechny ste maminky, který to prožívají se svými dětmi. No já sem poněkud starší než vaše děti - tuto operaci sem prodělala jako malý dítě a to je cca před 25 lety, kdy vědomosti o tomto byly zřejmě ještě v plenkách. Provedli mi plastickou operaci močových cest - tzv. zde již zmiňovanou reimplantaci…poměrně dlouho sem chodila s močí k obvoďákovi, kterej to jednoduchým testem skontroloval přímo a hned v ordinaci. Dlouhá léta sem byla v pořádku a až teď mám zánět nutný léčit antibiotiky…tak doufám, že to nebude nic vážnějšího, protože mě pořád bolí ledviny…
Ale proč jsem sem psala - to proto, že i když to bylo už před mnoha lety, operaci sme zvládli a sem převážně v pořádku a to, že sem prodělala nějakou operaci mi připomíná jen jizva…
Takže se nebojte když to lékaři zvládli před 25ti lety, teď to zvládnou určitě mnohem líp a efektivněji.

• Citovat
  • Upravit
1zuza
10.3.11 11:44

vysetreni MCUG

Dnes jsme absolvovali vysetreni MCUG v Motole. Je to ve druhem patre detske poliklinky vlevo na konci chodby od hlavniho vchodu. (Trochu jsme to hledali). Dceri jsou skoro 3 roky, prodelala dva zanety ledvin v kratke dobe. Prubeh vysetreni: dcera se az na osetrovne vycurala (maji zachod i nocnik), potom ji polozili na polohovaci stul, kde se jiz dela rentgen, tam ji zavedli cevku a kapackou naplnovali mocovy mechyr „kontrastni“ latkou. Pri zavadeni kanylky dcera dost plakala, plakala prakticky po celou dobu, palilo ji to. Potom se dcera mela vycurat, coz v leze nedokazala, ale kdyz potom stul postavili na vysku a dcera mohla curat ve stoje, tak uz to dokazala. Potom jsem ji trochu osprchovala, oblekla a bylo hotovo. Cele vysetreni trvalo asi 20 minut, chvili trva, nez se mocak naplni a pak chvili trvalo, nez jsme prisli na to, jak se dcera vycura. Po vysetreni nam pani doktorka sdelila, ze reflux je zcela minimalni na jedne strane a vysledky poslou memu lekari do mista bydliste, ktery nas na vysetreni poslal. Potom jsme hned jeli domu. Ted jeste dcera citi paleni pri zacatku moceni, zitra uz by vse melo byt zase v pohode (jak jsem cetla v nejake diskusi). S sebou na vysetreni doporucuji si vzit nejaky rucnik, muzete do nej dite utrit, muze si na nej sednout, kdyz je od pasu nahe a muzete ho dat diteti pod hlavu, kdyz je na vysetrovacim stole. Jinak snad jen piti a svacinku, neco na zabaveni pri cekani. Davam sem tento prispevek, protoze jsem nikde moc informaci o prubehu vysetreni nenasla, nekde deti lehce oblbnou, nekde dokonce uspi a dite dospava na pokoji.

• Citovat
  • Upravit
8
21.3.12 13:03

MCUG v Motole

Musím napsat náš zážitek se stejným vyšetřením ve stejné nemocnici, tedy v Motole. Byli jsme tam včera s čerstvě dvouletým chlapečkem. Moje pocity jsou úplně příšerné, lékařka, která zázkrok prováděla by dlemého názoru neměla pracovat na dětském oddělení. Jak může chtít po tak malém dítěti, které má v pindíkovy hadičku, aby klidně ležel se zcela nataženýma nohama a pak se na povel vyčůral a to vleže. Celé to trvalo asi 30 minut a bylo to hrozné hlavně kvůli jejímu přístupu. Nechala mě držet ho samotnou, nejdřív trochu přidržovala nohy, ale pak už ji bolela ruka. Umíte si asi představit, jaké to je, držet plačící kopající šestnáctilikové dítě! A ten její výraz, jako že to nezvládám a on že nedělá to co ona chce. Pořád zvyšovala hlas a to bylo jen Filipe, naháhni ty nohy - Filipe, tak už se vyčůrej. Děsí mě představa, že tohle bude chudáček muset absolvovat každého půl roku jako kontrola onemocnění reflux moči do ledviny. Ach jo :,( ! A navíc levou ledvinu mu v září vezmou celou, protože ta je nefunkční, takže mu zbyde jen pravá s refluxem. Snad se mu budou vyhybat infekce a bude to jen strašák, který nás nikdy nepotká. Doufám…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5903
21.3.12 22:08

steir-teda uplně si mě dostala Tím jak se dr chovala,asi bych ji něco řekla,a vůbec se divím že to dítko neuspávaj,my když sme několikrát na to byli pokaždé byl oblblý tak že to vše prospal probral se až nakonec!až měl čůrat!!!!takže si myslím že máte i právo u tak malého dítka si tohle vyžádat vždyt to dítě bude mít hrozný zážitek,už tak toho moc prožil a prožije,natož aby ho takhle dokotrka trápila!!!!!!!!!!!!!věřím že je to hrozný zážitek a už se děím toho co bude za rok při kontrole!!!!!!tak se držtemoc na Vás myslím!!!!!!

1zuza–je dobře že to máte ve stavu v jakém máte a že nemusí podstupovat to co tady většina reimplataci!jen tak dál a držím pěstičky at se to jen a jen lepší!!!!!!!

macina85-sem ráda že sem někdo napsal i takový příspěvek po x letech!a dala naději že i stím se dá normálně žít!!!!!!

my jsme sledování každým rokem od operace,a zatím se držíme,sme od operace bez zánětů,i když při různých vyšetřeních zlepšení moc nevidí,ledvina neroste:((ale hlavně je že funguje aspon na 22% tak všem držím pěstičky at jejich dětem je jen a jen dobře takový bobišci si to nezaslouží!!!!!!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
macina85
22.3.12 10:27

petrasek80 - sem moc ráda, že můžu povzbudit - dokážu si představit co zažívala moje máma a můžu vás uklidnit, že aspoň já si z toho vůůůbec nic nepamatuju - mám jen jizvu a věděla sem, že sem musela k dětské obvoďačce na kontroly s močí, ale jinak sem se to dozvěděla až v dospělosti co mi vlastně je, nebo spíš bylo a dočetla sem se na prastarým papírku, že mi dělali reimplantaci, což nikdo z rodiny neměl ani tušení co to vlastně je, takže z traumat nemusíte mít strach…děti jsou odolnější než se zdá a to špatný nakonec zapomenou…dozví se to až po letech od rodičů…tak jako já…jinak držím pěsti ať vám to dopadne jako u mě a v budoucnu dětem tyto zážitky a komplikace připomíná jen jizva, nebo ještě líp vůbec nic…

• Citovat
  • Upravit
7250
22.3.12 12:23

Tak naše Luci byla v únoru na kontrole a zatím dobrý.Jen nosit moč na kontrolu,jinak jsme půl roku nez zánětu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1zuza
22.3.12 13:25

MCUG Motol

Musim rict, ze vysetreni MCUG v Motole je opravdu drsnejsi, k nam se vylozene spatne nechovali, ale na druhou stranu se s nami tedy nemazali. Zase si myslim, ze jsou tam opravdu odbornici, delaji to tam jako na bezicim pasu. Povedlo se mi dostat na nefrologii na Homolku v Praze. Dcera ma oboustranny pasivni reflux, ale je to jen malo, 1.stupen. Lekar nas jeste poslal na Radionuklidové vyšetření ledvin, ktere dcera absolvovala take v Motole. Oddeleni je krasne renovovane, je tam herna/cekarna pro male deti. Dceri aplikovali injekcne do zily radioaktivni latku, pak jsme si byli dat obed a po obede dceru polozili na rentgen a myslim, ze asi 20 minut rentgenovali (udelali nekoli snimku z ruznych stran). Toto vysetreni se dela, aby se zjistilo, zda na ledvinach po zanetech nejsou jizvy. Vsichni na nas byli strasne hodni, zadny stres. Jen dcera musela vydrzet tech 20 minut bez hnuti (jsou ji 3 roky). Ale zvladli jsme to. Jizvy na ledvinach nema. Listopad, prosinec, leden dcera brala denne Urovaxom na podporu odolnosti sliznic v mocovych cestach. Antibiotika zatim nemusi brat - pokud nebude dalsi zanet. Zatim se drzi. Na noc ji davam Citrovital (prirodni antibiotikum) - myslim, ze pan doktor tomu moc neveri, ale ja doufam, ze to trochu pomuze. Kazdopadne to mame povolene. Take pan doktor nevyloucil podavani detskeho Preventanu - opet na posileni imunity - vzdy 3 mesice a pak na 3 mesice vysadit. Jezdime kazde 2-3 mesice na kontroly s moci na nefrologii. Pri jakemkoli nachlazeni silim a vozime okamzite moc do laboratore v miste bydliste. Zatim je vse celkem v poradku.

• Citovat
  • Upravit
5903
22.3.12 20:09

macinba85-taky si myslím on si už to nepamatuje ted co prožil,ale bohužel ted už od 4 let si pamatuje vše a do toho začal mit problémy ze střevama tak se rozhoduje zda pujde na operaci aby mu to neničilo zdravou ledvinu,no složité co ten kluk si vytrpěl,ale sem ráda že tu operaci měl jak byl miminko a vím že si krom jizvi pamatovat nic nebude!!!!!

1zuza-tak to máš malou šikulku že ve 3 letech tak vydržela!!!!!!!!aT se Vám jen daří!my jdem an kontrolu ted v dubnu ale jen ke své v místě bydliště tak snad bude vše ok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
22.3.12 21:11

Ahoj, to radionuklidové vyšetření jsme už taky absolvovali, v té době mu u pravé ledviny nic špatného nezjistili až teď ten reflux. Radionuklidové vyšetření bylo opravdu mnohem příjemnější než tohle poslední. Lidi, prostředí, přístup,…před dalším se budu muset lépe informovat na naše práva a možnosti, nechci,aby jsme museli ještě jednou něco podobného zažít. Mají tam spousty a spousty pacientů, ale to přece neznamená, že se k nim budou chovat jako ke kusu dobytku. Trocha lidskosti se přece musí najít pro každého, je to nedílná součást jejich práce! Doufám, že přístí příspěvek na toto téma ode mě už bude veselejší. Ať se daří všem, I.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou

Ikona - Pavla Hájková

Mgr. Pavla Hájková