Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Doctus hůře dychala dva dny to pak přešlo jen do kašle. To ona ale mívá i u bronchitidy takove podobné stavy. Erdomed nám Dr nedoporučila, prý je příliš malá… Je jí 18.mesicu. starší dcera erdomed měla a s kombinací s těmi ATB byla léčba ATB znát již druhý den.
@Doctus zítra jdeme k Dr. Takže myslíte že bych měla chtít crp? A pokud by bylo nízké změna to vry a ne bakterie chápu to dobře? Já zas někde četla že vysoké horečky u virových původců nebyvaji.
@Barunkaska
2 dny zvýšené dechové úsilí…
buďte ráda, že to neskončilo respiračním selháním… ![]()
Kolik dcerka váží? Pokud nad 15 kg, tak by Erdomed už mohla. Nehledě na to, že dle nejnovějších doporučení by děti do 2 let neměly přípravky obsahující ambroxol (Ambrobene, Mucosolvan, Solvolan) vůbec užívat. V této kategorii (pod 15 kg, ev. pod 2 roky) se tedy dají užít hedera saponiny (extrakt z břečťanu - např. Prospan).
Druhý den ke zlepšení je na klaritromycin pořád brzy…
@Barunkaska píše:
@Doctus zítra jdeme k Dr. Takže myslíte že bych měla chtít crp? A pokud by bylo nízké změna to vry a ne bakterie chápu to dobře? Já zas někde četla že vysoké horečky u virových původců nebyvaji.
CRP bych udělal určitě, bohužel neznáme výchozí hodnotu, takže těžko usuzovat, zda např. hodnota 30 mg/l je příznivá (z původních např. 80 mg/l), neutrální nebo nepříznivá (vstupně např. 8 mg/l). Mohlo to být virové, ale takový obraz mohou udělat i atypické patogeny (mykoplazmata, chlamydofily), ale ty jsou zase citlivé na klaritromycin. Nabízí se scénář, že pneumonie mohla být virová a nyní se sekundárně bakteriálně infikovala bakterií, která je na klaritromycin rezistentní.
@Doctus nezdálo se mi že by byla nějak unavená, jedla pila byla čilá jakoby nic. A měla to jen v noci. Má jenom 10,2
Prospan ji snad nikdy nezabiral. Starší dcera 4 roky měla zápal plic týden před ní a ještě tyden předtím to měla být údajně angina dostala ospen ale horečky přetrvávali, po týdnu jo Dr poslala na rtg kde se potvrdil zápal plic a dostala klacid ten zabral fakt snad hned a další týden na to měla horečky ta mladší dcera proto si myslím že Dr hned předepsala klacid. Neboť myslela že je to stejného původu
@Doctus a co to tedy znamena? Že se musí dát jiná ATB? Jinak děkuji za reakce.
@Doctus on měl první 4 do 2,5 roku (první dva měl do roku). Pak měl klid a měl ho až letos. To tedy neměl Klacid, ale dostal Zinnat. Pak už mu to nemenili, protože při rtg mi řekli, že už jsou jen zbytkové nálezy, že máme dobrat Zinnat. Ani už neinhaloval. On nekaslal, jen sípal a špatně se mu dýchalo. Podle doktorky to bylo k angíně.
Já měla od 3 do 12 let cca 10× zápal plic. Takže rodinná indispozice.
@Barunkaska
Tak pro 10kg dítě skutečně (ve světle nejnovějších doporučení) jen hedera saponiny, byť se najdou takoví ranaři, kteří přípravky obsahující ambroxol doporučí i 3měsíčnímu miminku.
Jak to teď bude s ATB je velice otázné. Bude záležet na poslechovém nálezu, CRP, celkovém klinickém nálezu (příčina teplot jinde než v plicích).
@Anonymní píše:
@Doctus on měl první 4 do 2,5 roku (první dva měl do roku). Pak měl klid a měl ho až letos. To tedy neměl Klacid, ale dostal Zinnat. Pak už mu to nemenili, protože při rtg mi řekli, že už jsou jen zbytkové nálezy, že máme dobrat Zinnat. Ani už neinhaloval. On nekaslal, jen sípal a špatně se mu dýchalo. Podle doktorky to bylo k angíně.
Já měla od 3 do 12 let cca 10× zápal plic. Takže rodinná indispozice.
Jelikož jste měla tolikrát zápal plic i vy, určitě bych si vynutil imunologické vyšetření. 4 pneumonie v prvních 30 měsícíh života prostě nejsou normální. Zinnat na zápal plic taky není nejideálnější (to měl sirup?). Ambulantně léčená pneumonie se zvýšeným dechovým úsilím je trošku ruská ruleta.
@Doctus imunologie v pořádku. Nemá alergie, astma (spirometrii nadýchal na 120% a to dýchal špatně, protože to nepochopil).
My byli doma, protože jsme nevěděli, že ho má. Dozvěděli jsme se to až když tam byl ten zbytkový nalez. Byli jsme v nemocnici, když po pěti dnech na Zinnatu mel pořád horečku přes 40 a CRP 130.
V nemocnici řekli, že tam má vidět, že měl zápal plic, ale už je přelečený. Takže to nijak neřešili.
Takže buněčná i protilátková imunita v pořádku?
RTG obraz nevypovídá mnoho o přesném stádiu pneumonie, po 5 dnech užívání ATB (ne úplně ideálních) bych očekával, že CRP bude nižší (kolik bylo vstupně?).
@Doctus běžně mucosolvan nedoporučuje, na bronchitidu má dcerka ventoliber jinak na běžný kašel prospan nebo hedelix. Ted spí, dýchá naprosto klidně. Takže nemusí být nutně hospitalizována pokud k tomu nebude vážnější důvod? Bude nutný i znovu rtg? paní doktorka měla původně podezření na pleurální výpotek ten se na rtg nepotvrdil. Mohl by tam být nyní? ted to počítám a celé tři dny byla bez teplot. minulý týden v pátek dostala večer první klacid přes víkend stále teploty ale to ještě nebyla jistota že e to zápal plic prý to slyšela pouze na průduskách zabírat začal v uterý večer
Příspěvek upraven 15.12.19 v 21:49
@Doctus na začátku doktorka neměřila. Prohlásila, že to je jasná angína a dala Zinnat. Když jsem o CRP požádala, odmítla, že to je jasné a nebude do syna zbytečně píchat.
Bylo mi řečeno, že imunitu má na spodní hranici normy. Buněčnou má prý nepatrně sníženou.
@Barunkaska
Ventoliber obsahuje ambroxol jako v Mucosolvanu, navíc obsahuje klenbuterol na roztažení průdušek. Když už roztáhnout průdušky, tak inhalačním beta-sympatomimetikem (salbutamol - Ventolin, Ecosal atd.), takto působí beta-sympatomimetikum klenbuterol celkově, což není idelní.
K nutnosti indikaci hospitalizace za současných okolností bych se nerad vyjadřoval, pokud by se výpotek vytvořil ve větší míře, mělo by to být slyšitelné. Pokud by byl, doma by se to nezvládlo.
@Anonymní píše:
@Doctus na začátku doktorka neměřila. Prohlásila, že to je jasná angína a dala Zinnat. Když jsem o CRP požádala, odmítla, že to je jasné a nebude do syna zbytečně píchat.
Bylo mi řečeno, že imunitu má na spodní hranici normy. Buněčnou má prý nepatrně sníženou.
Promiňte za dotaz (možná jste to zmiňovala v některém z příspěvků), ale proč nenasadila na angínu penicilin (je snad malá alergická na PNC?)?
Pokud je imunita na spodní hranici normy a buněčná imunita nepatrně snížená, nechal bych to ještě více došetřit.
@Barunkaska píše:
@Doctus …
ted to počítám a celé tři dny byla bez teplot. minulý týden v pátek dostala večer první klacid přes víkend stále teploty ale to ještě nebyla jistota že e to zápal plic prý to slyšela pouze na průduskách zabírat začal v uterý večerPříspěvek upraven 15.12.19 v 21:49
RTG byl dělán kdy? Na průduškách slyšela co? ![]()