Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Doctus to bohužel vím že vypotek se doma lécit nedá, na to me dr upozornila. takže z poslechu by byl výpotek slyšitelný? je pravda že kdysi měla jen ventolin a ten í zabíral perfektně pak dostala ventoliber a přijde mi to na dlouhý lokte vždycky. zanět průdušek měla jen od září třetí a ted zápal plic. nechápu kde k tomu přišla. zatím má pouze tu horečku dostala nurofen a spí klidně.
@Doctus nevím, proč ho nenasadila. Prostě dala Zinnat. Asi proto, že měl Ospen chvíli předtím. ![]()
Je sledovaný na imunologii. Závěr je, že je sice na spodní normě, ale nijak se to řešit nebude. Jen mi navrhli očkování proti chřipce, což jsem odmítla, protože každé očkování mu spouští zhoršení zdravotního stavu.
@Doctus píše:
RTG byl dělán kdy? Na průduškách slyšela co?
no v pátek 6.12 jsem byla na kontrole se starší dcerou a mladší vzala sebou s tím, že se mi zdá že chrčí, dr z poslechu říkala že je to na průduškách, dostala klacid vzhledem k diagnoze starší dcerky, v ůterý jsme byli znovu na kontrole protože teploty neustoupili udělal se rtg a na něm byl vditelný zápal plic. léčba dále atb klacid a mucosolvan a inhalace vincentky, ve středu se teploty už nedostavili ve čtvrtek už ani nekašlala v pátek take ne, až v sobotu navečer začala mít teloty 37,9 bez odečtu a rano stejne a dnes večer už 38,8 bez odečtu.
Páni, já si prošla zápalem plic u syna, když mu bylo 2,5 roku. Měl týden virozu, pak na týden dobrý a pak najednou horečky (šly strašně špatně srážet a rychle se vracely),tak jsme jeli na pohotovost, tam CRP 180, tak nás poslali radši do nemocnice, z krve CRP skoro 300 a na RTG měl nález na plicích (těžko ho našli, byl schovaný za srdíčkem). Zůstali jsme v nemocnici týden, protože dostával nitrožilně antibiotika a nebyly v jiné formě. Ale už za tři dny mu bylo dobře, ale poslechově nic moc. Já byla ráda, že jsme v nemocnici, asi by nebyl tak rychle zdravý. Ironií je, že jsem ho nechala očkovat proti pneumokokům a ten zápal plic mu způsobil pneumokok
Po návratu domů jsme ještě týden brali antibiotika. Od tý doby se děsím, když začne pokašlávat a přidruží se horečka. Při myšlence, že by to měl víckrát mě tedy mrazí ![]()
@Barunkaska
Tady bych to taky viděl na imunologické vyšetření, pokud jsou bronchitidy (obstrukční; nutnost nasazení inhalačních beta-sympatomimetik) časté, mnohdy se nasazují preventivně inhalační kortikoidy.
Poslechově asymetrický nález (oslabené až neslyšné dýchání) spolu s asymetrií poklepu na hrudní stěnu (vždy změny bazálně) mohou ukazovat na možnost výpotku (pokud třeba při hrotu plicním a při bazi v pořádku, tak to výpotek nebude).
Kontrolní RTG snímek by byl indikovaný při rozsáhlejším poslechovém nálezu, vysokému CRP, dušnosti atd. 39°C horečky při probíhající ATB terapii jsou celkem zvláštní.
![]()
@Anonymní
I kdyby měl někdo 10 angín do roka, lékem volby je vždy PNC (pokud není pacient na PNC alergický). Tak to máte imunologicky podchycené. ![]()
@PapeJ tak to vás plně chápu. Mně je celý den zle jen když pomyslim na recidivu. Upřímně pokud bych viděla že je vážně zle, rozhodně se nebráním nemocnici naopak byla by alespoň pod kontrolou. Ale ona je přes den čilá, nechrci nekasle nevím co jí vlastně je. ![]()
@PapeJ
Jak pneumokoka zjistili? Z vykašlaného sekretu nebo z moči (průkaz antigenu)? Pokud je dítě očkované proti pneumokokovi, tak stavení pneumokokového antigenu z moči se běžně nedoporučuje (vysoká falešná pozitivita, k počtení např. zde
https://www.sciencedirect.com/…020616302844).
@Doctus no tak nad tím už přemýšlím poměrně dlouho. Bronchitidy má od půl roku. Stále dávám vitamin d a teď ještě acerolu jako vitamin c neboť neji tolik ovoce. Teď jsem přidala probiotika infant dophilus. Nevím jak ji zlepšit imunitu. Jakákoliv sebemenší rýma ji jde okamžitě na průdušky ať už léčím kapkami do nosu nebo spreji. Já tě teplotě taky nerozumím. Sice ji rostou tři zuby najednou ale nevěřím že by měla takové teploty jen k zubům. I přesto že starší dcerka mela jednou k zubům horečku.
@Barunkaska
3 zuby najednou můžou udělat neplechu, ale došetřit se to musí.
Alergologicko-imunologické vyšetření si určitě zařiďte.
Příspěvek upraven 15.12.19 v 22:15
@Barunkaska píše:
@PapeJ tak to vás plně chápu. Mně je celý den zle jen když pomyslim na recidivu. Upřímně pokud bych viděla že je vážně zle, rozhodně se nebráním nemocnici naopak byla by alespoň pod kontrolou. Ale ona je přes den čilá, nechrci nekasle nevím co jí vlastně je.
No, on syn taky byl čilej, když se nám podařilo srazit horečku. Nekašlal nějak jinak, než při běžný viroze, měl i rýmu, neměl problém s dýcháním. Jen tedy jednou večer zvracel, ale to zvracela i starší dcera, tak jsem to přisuzovala viroze. Jinak jsme byli u pediatra, v moči bez nálezu, poslechově dobrý (to byl čtvrtek). Jenže horečky neklesaly (třeba až za hodinu až dvě od podání antihistamik) a za chvíli zase lezla nahoru, tak jsem v sobotu zajeli na pohotovost a tam tohle. Tak si myslím, že to bylo v počátku
A takhle když haprovala horečka u dcery, tak většinou taky měla něco vážnějšího (náběh na angínu, náběh na zánět středního ucha apod.)
@Doctus píše:
@PapeJ
Jak pneumokoka zjistili? Z vykašlaného sekretu nebo z moči (průkaz antigenu)? Pokud je dítě očkované proti pneumokokovi, tak stavení pneumokokového antigenu z moči se běžně nedoporučuje (vysoká falešná pozitivita, k počtení např. zde
https://www.sciencedirect.com/…020616302844).
Z moči kontrolně a pak asi i z krve, byl v nemocnici, tak mu brali víckrát krev na různý testy a aby dali správný léky.
@PapeJ no já ale vůbec nesrážela, horečka si kolísala jak chtěla jednou 39,3 a pak najednou 38,7. Takže ve fnále měla za celou dobu nurofen jen jednou. á se snažím aby to tělo mělo chvíli na to aby tou horečkou bojovalo proti těm potvorám samozřejmě pokkud by byala dele tak vysoká tak podám léky, sice nikdy neměla febrilní křeče ale člověk nikd neví. S tím s vámoi souhlasím, u starší dcerjy to tak taky máme, jak teplota vyroste až k výšinám je zle.
@PapeJ
Z krve by mohli pneumokoka zjistit při stavu, kdy koluje bakterie v krvi (odběr hemokultury před nasazením ATB).
Průkaz antigenu v moči bývá opakovaně falešně pozitivní. Pokud u očkovaného dítěte (proti pneumokokovi) uzavřeli pneumonii jako pneumokokovou na základě pozitivního průkazu antigenu pneumokoka v moči, tak je to hodně alibistické. Nehledě na to, že se v drtivé většině případů na původce nepřijde (a to se kultivuje např. tzv. sputum, tedy to, co člověk vykašle).
@Doctus zuby ji trapej od zacatku všechny navíc trojky o kterých i z vlastních zkušeností se starší dcerkou vím sve. Ale zase jsem dost skeptik, vím jak to u nás chodí, vysoká horečka= průšvih… jak u starší tak u mladší. Stále spí klidne, takhle n dýchá ani když má jen bronchitidu. Vůbec nekasle zatím teda. Nechápu to. Napadlo mě ještě verze že chytla od starší nějakou jinou virózu neboť ta má taky zvýšenou teplotu a občas zakasle. Ale stále mi tam nesedí ta horečka skoro 39 v zadečku teda. jinak děkuji za obsáhlé informace, takové bych snad Nela ani od naší Dr. ![]()
@Doctus já se nevyznám, tak se nedohaduju. Teď mu dali na kombinaci angína a ucho Augumentin.
Spíš bojuju s tím, že nechtějí dělat CRP.
Můžu mít k tobě dotaz. Když jsme byli v nemocnici, tak přišli na to, že ma jednu ledvinu o 9 mm větší než druhou. Prý se to do 1 cm neřeší. Mám to nějak řešit. m? Třeba chtít kontrolní utz? Ve 2 letech bylo vše v pořádku.