Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim všechny, nevíme jak se rozhodnout, dat či nedát do školy. Dcera je zářijová (12) tudíž by nemusela jít letos k zápisu, ale vzhledem k tomu že je šikovná umí spousty věcí, už i čte, píše, má celkový přehled. Jen je ještě taková hrčka, u ničeho dlouho nevydrží, ale nevim kdyby šla do školy až za rok, jestli by ji to tam bavilo, když bude už skoro vše znát, aby nevyrušovala a tak. Jak to v první třídě jde rychle? je pravda, že tady u nás půjdou ted děti který budou i o ten rok starší, a těm se asi nevyrovná, tak aby se tam necítila, nějaká špatně, ale zase tam budou děti i jen o pár měsíců starší a s těma je nastejno. Máte doma taky podzimní dětičky? Jak jste to řešili vy? Děkuji za každé postřehy, rady, zkušenosti. Veronika
jakto že nemusela?já mám za to že všechny děti narozené například v roce 2003/2004 musí k zápisu na školní rok 2010/2011 a pokud nechceš tak jedině podat odvolání a zažádat si o odklad ne??
Pro mně to aktuální ještě není, ale budu to řešit taky. Syn je narozený 9.9. - takže to bude stejné. Ale předem jsem rozhodnutá ho dát až od těch 7. Ať si ještě pohraje, však se za život nasedí a napracuje ![]()
Ahoj!
A jak se k tomu staví ona? Chtěla by do školy?
Pokud je hodně zvídavá, zajímá se o písmenka, čísla a další věci, tak bych o tom hodně uvažovala. Zvlášť, když už umí i číst.
Navíc do té doby, než půjde do školy se hodně zlepší.
Jestli má ona sama zájem do školy jít, těší se, tak bych k zápisu šla. ![]()
dzarunka píše:
jakto že nemusela?já mám za to že všechny děti narozené například v roce 2003/2004 musí k zápisu na školní rok 2010/2011 a pokud nechceš tak jedině podat odvolání a zažádat si o odklad ne??
no Lucinka je narozená září 2005
veverka80 píše:dzarunka píše:no Lucinka je narozená září píše: Více
takže letos musíte k zápisu a tam si zažádat o odklad a k odkladu je potřeba posudek…
u nás v MŠ je napsáno, že mají dojít k zápisu děti, které v záři dovrší 6 let
Povinná školní docházka začíná počátkem školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dosáhne šestého roku věku, pokud mu není povolen odklad. Dítě, které dosáhne šestého roku věku v době od září do konce června příslušného školního roku, může být přijato k plnění povinné školní docházky již v tomto školním roce, je-li přiměřeně tělesně i duševně vyspělé a požádá-li o to jeho zákonný zástupce. Podmínkou přijetí dítěte narozeného v období od září do konce prosince k plnění povinné školní docházky podle věty druhé je také doporučující vyjádření školského poradenského zařízení, podmínkou přijetí dítěte narozeného od ledna do konce června doporučující vyjádření školského poradenského zařízení a odborného lékaře, která k žádosti přiloží zákonný zástupce.
Celé rozhodnuti je ciste na Vás. Vy znate sve dite nejlepe a muzete posoudit jestli to ve skole zvladne ci ne. Podle mne pokud umi dite trochu cist a pocitat - ma prehled co je scitani a odcitani, celkovy prehled tak je to dost dobry zaklad. Musi se umet take o sebe postarat- jidlo a prevlikani, aby nezdrzovalo ale taky hlavne se musi umet prosadit- to je obcas problem mezi starsima detmi, ale zavisi spise na povaze. A stejne i kdyz pujdete k zapisu tak budete muset absolvovat minimalne jedno sezeni v ped.psych poradne. Jako u odkladu.(cca v breznu) a tam Vam poradi, ale rozhodnuti je na Vas.Mame listopadove dite, spousta lidi nas odrazovalo ji dat do skoly drive, ve skole zadne problemy nema(umela cist a pocitat -scit a odc. do 100 pred nastupem+ nejake psaci pismena psat a vse tiskaci psat+ byla sobestacna). Jediny problem ze zacatku- mesic az dva bylo v prosazeni se. Jinak podle meho nazoru treba ve srovnanim s druhou tridou v prvni jedou docela rychle- porad plati ze na pololeti deti ctou. A temer vse pisi. Coz je pro deti , ktere jdou do skoly" ciste a " a toto ani trochu neumi podle mne dost. Ale samozrejmne zavisi na ucitelce(li). take bych rozhdne koukala , kdo bude v 1. tride za ucitele a jestli nejde treba vice kamaradek ze skolky , okoli apod. Nastupovat mezi "zname " dela hodne.
Právě že by chtěla do školy, protože jako zářijová zůstala ve dvojce (školce) a všichni kamarádi postoupily do třídy vyšši, v tý dvojce jsou ted podle ní samy prtata ona je i velkýho vzrůstu měří 118cm, váží 23kg, a nemůže se tam nějak srovnat, nebaví jí to tam a to školku měla moc ráda šla do ní ve třech letech a nemusela, jsem doma s mladším synem.
anonym99 píše:
Celé rozhodnuti je ciste na Vás. Vy znate sve dite nejlepe a muzete posoudit jestli to ve skole zvladne ci ne. Podle mne pokud umi dite trochu cist a pocitat - ma prehled co je scitani a odcitani, celkovy prehled tak je to dost dobry zaklad. Musi se umet take o sebe postarat- jidlo a prevlikani, aby nezdrzovalo ale taky hlavne se musi umet prosadit- to je obcas problem mezi starsima detmi, ale zavisi spise na povaze. A stejne i kdyz pujdete k zapisu tak budete muset absolvovat minimalne jedno sezeni v ped.psych poradne. Jako u odkladu.(cca v breznu) a tam Vam poradi, ale rozhodnuti je na Vas.Mame listopadove dite, spousta lidi nas odrazovalo ji dat do skoly drive, ve skole zadne problemy nema(umela cist a pocitat -scit a odc. do 100 pred nastupem+ nejake psaci pismena psat a vse tiskaci psat+ byla sobestacna). Jediny problem ze zacatku- mesic az dva bylo v prosazeni se. Jinak podle meho nazoru treba ve srovnanim s druhou tridou v prvni jedou docela rychle- porad plati ze na pololeti deti ctou. A temer vse pisi. Coz je pro deti , ktere jdou do skoly" ciste a " a toto ani trochu neumi podle mne dost. Ale samozrejmne zavisi na ucitelce(li). take bych rozhdne koukala , kdo bude v 1. tride za ucitele a jestli nejde treba vice kamaradek ze skolky , okoli apod. Nastupovat mezi "zname " dela hodne.
podle mě jim bez posudku odklad nedají
veverka80 píše:
Právě že by chtěla do školy, protože jako zářijová zůstala ve dvojce (školce) a všichni kamarádi postoupily do třídy vyšši, v tý dvojce jsou ted podle ní samy prtata ona je i velkýho vzrůstu měří 118cm, váží 23kg, a nemůže se tam nějak srovnat, nebaví jí to tam a to školku měla moc ráda šla do ní ve třech letech a nemusela, jsem doma s mladším synem.
vy jste ve školce neměli odborného poradce?my jo takže i když je dcera až únorová tak jsme dostali doporučení na odklad
veverka80 píše:
právě že nemusíme, je to jen na nás jestli ji dáme
no ale k zápisu musíte a zažádat kdyžtak o odklad ne ![]()
ne, nikdo tam nebyli jsme z malého města, tak se na nás asi nedostalo
, ted může jít k zápisu a když ji jako přijmou, tak pak musí do ty pedagopsycholog. poradny a tam to musí ještě schválit, tak nějak mi to bylo řečeno ve školce