Zapsání na VŠ a následné nenastoupení ke studiu

Anonymní
6.7.14 21:36

Zapsání na VŠ a následné nenastoupení ke studiu

Ahoj holky. Jsem přijata na 1. LF UK a mám jít k zápisu. Nevím ale, jak to na podzim bude, takže je možné, že nebudu moci nastoupit ke studiu. Je to problém? Co se dělá v případě, že zjistím, že nemohu nastoupit, poslat nějakou omluvu, musím uvádět důvod, platí se něco atd.? Děkuji za odpověď a prosím o zachování anonymu, je to pro mě dost citlivé.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
6.7.14 21:37

Nevím, jestli jsem se vyjádřila jasně, k zápisu půjdu, ale nevím, zda budu moci na školu na podzim skutečně nastoupit, zakladatelka.

• Citovat
  • Upravit
1045
6.7.14 21:38

Nastoupit nemusíš, dávat vědět taky nemusíš, pokud ještě nebudeš zapsaná, ale je to slušnost, aspoň napsat e-mail. Pokud už zapsaná budeš, být tebou bych pak zašla na studijní a studium oficiálně ukončila - když to neuděláš, nic se ti nestane ale za rok tě sami vyhodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
6.7.14 21:38

Nic se neděje, prostě ukončíš studium. Pokud jsi předtím nikde nestudovala, neplatí se nic, žádný důvod mít nemusíš, prostě pošleš dopis

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1045
6.7.14 21:39

Samozřejmě nikde žádné důvody udávat nemusíš. Stačí buď zajít na studijní a tam to s nimi „sepsat“ nebo poslat „oficiální“ dopis na studijní, že např. z osobních důvodů žádáš o ukončení studia.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
944
6.7.14 21:39

U nás na univerzitě to bylo tak, že by bylo vhodné v takovm případě se domluvit na studijním oddělení. Popř. když se neomluvíš vůbec, nebudeš mít žádné výsledky - kredity, sami posílají myslím dopis. Ale za mě je lepší se s nima domluvit.

Příspěvek upraven 06.07.14 v 21:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
6.7.14 21:40

No hlavně musíš napsat, že studium ukončuješ - to jim normálně pošli nebo lépe zanes. Protože pokud to neuděláš, bude se brát, že jsi studovala, dokud Tě nevyhodí (tzn. nejspíš celý rok do kontroly plnění studijních povinností), a při dalších studiích by se to bralo, jako že máš rok odstudováno (kvůli poplatkům atd.). Pokud to ukončíš, budeš mít „odstudovaný“ třeba den nebo týden… Platit teď nic nebudeš, ale může se stát, že budeš něco platit při dalších studiích, za mých časů býval i problém s ubytovacím stipendiem (nedostávali ho lidi, kteří už měli nějaké neukončené studium).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.7.14 21:42

A nevíte, jak by to bylo v případě, kdybych na podzim nastoupila na jinou VŠ a byla bych zapsaná právě na té LF? Jde mi o to, že ta druhá VŠ není tak náročná, takže ta by se dala zvládnout i s mými problémy… Kdybych tedy nastoupila na tu druhou VŠ a zároveň byla zapsaná na jiné, platím? Díky :kytka:, zakladatelka.

• Citovat
  • Upravit
1045
6.7.14 21:42

A nebo můžeš být taky vyčůraná, nechat si povystavovat všemožná potvrzení o studiu a čerpat studentské slevy - pak nikomu nic nenahlašovat a oni tě sami vyhodí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1045
6.7.14 21:44
@Anonymní píše:
A nevíte, jak by to bylo v případě, kdybych na podzim nastoupila na jinou VŠ a byla bych zapsaná právě na té LF? Jde mi o to, že ta druhá VŠ není tak náročná, takže ta by se dala zvládnout i s mými problémy… Kdybych tedy nastoupila na tu druhou VŠ a zároveň byla zapsaná na jiné, platím? Díky :kytka:, zakladatelka.

Bude se ti počítat i studium na LF - myslím že bezplatných je 6/7 let. - takže by ti byli ubrány vlastně 2 roky, i když bys studovala jen jeden. V takové případě je opravdu lepší napsat na studijní dopis, že chceš studium ukončit. Bude tě to stát cca 20,– :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.7.14 21:46

@Vickee No, ale když budu studovat jinde třeba 5 let, tak je to delší studium, za které se platí nebo ne, i když bych studium na té LF ukončila ještě před nastoupením na školu, tak se mi ten 1 rok studia počítá? Nevyznám se v tomto systému a mám celkem nahnáno, byrokracie :?.

• Citovat
  • Upravit
1045
6.7.14 21:49

Za 5 let se neplatí. Je to myslím že 6 nebo 7 let + podmínka - zdarma do 26let věku. Pokud studium ukončíš před zápisem předmětů, tak se ti dle mého bude počítat max. semestr - tím si to vlastně o půl roku „prodloužíš“, je ale možnost, že před zápisem předmětů se ti nebude počítat nic :-) Poptala bych se na tom zápisu, na který jsi psala, že teprve půjdeš :-) Tam vždycky bývají babi ze studijního :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
6.7.14 21:49

Je to stejné. Můžeš studovat „zdarma“ tři roky bakaláře, dva roky navazující, pět let práva nebo zubařinu, šest let medicínu. Pokud budeš rok na té LF, neplatíš nic teď, ale cvakneš si poslední rok(y) na těch dalších školách. Proto je lepší okamžitě ukončit, a budeš si muset platit jen třeba měsíc.

Jinak samozřejmě kdybys obě školy dokončila, tak můžeš studovat zdarma obě naráz :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
6.7.14 21:58

@Vickee je to zdarma i po 26 roku věku - neplatíš školné, ale už nebudeš mít studentské výhody - nevím, jestli nemusíš pak platit zdr. + sociální

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9022
6.7.14 22:00

Nějak nechápu, proč jít teda k zápisu, když víš, že nenastoupíš? zbytečně tak blokuješ místo někomu, kdo by nastoupit chtěl. Jinak co je to za 2. školu? Ono se totiž dvě souběžně studovat dají, měla jsem pár takových spolužáků (taky 1. LF UK)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze