Září a začátek školky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101928
16.9.19 12:35
@elibro píše:
Tváří v tvář těmhle chorobám jsem vždycky ráda, že jsme šli do lesní školky… Loni za celý rok dvě krátké virózy a to je všechno. Je to znát, že se venku bacily tak nešíří a že příroda otužuje… Škoda, že běžné MŠ tyhle věci vytrvale ignorují :/.

Měla jsem obě děti v klasické a ani jedno nebylo nemocné, takže asi jen lesní školkou to nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
16.9.19 12:47

@Popokatepetla Tyhle příspěvky mě dokáží nadzvednout. Ne, nízká nemocnost není opravdu způsobená tím, že jsi matka roku. Mám také dvojčata, teď třetím rokem ve školce. Bydlíme na vesnici s čistým vzduchem. V létě jsme dva týdny u moře. V zimě na horách. Děti jsou stále venku. Ovoce máme z vlastního sadu a zeleninu ze záhonu. Sní toho tuny už od mala. Zdravě vařím. Přesto mají ve školce rýmy a kašle. Ne pořád, ale jednou za měsíc, dva. Máš prostě štěstí a příspěvky jako je ten tvůj jen snižují sebevědomí ostatním maminkám, které si třeba ty pobyty u moře nebo bio zeleninu dovolit nemohou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
16.9.19 13:09

Myslím, že je to hodně o tom, jaký má dítě „kořínek“, co dostalo geneticky od rodičů. Ale určitě to ovlivňuje i to, co už se tu napsalo, aby bylo hodně venku, jedlo zdravě.
Já osobně si myslím, že to ovlivňuje i to, nakolik dítě cpu léky - takže se snažím vyhnout všemu, co jen jde. Bolavé ucho jsme zatím vždy (ťuk ťuk) rozehnali teplým olejem v kapátku, atb bych dala, až když opravdu není vyhnutí (už párkrát jsme je dostali a nakonec nedali), a co považuju za extrémně důležité, nesrážím teplotu léky.
Vyzkoušela jsem si to na sobě, že jakmile jsem se přestala cpát různými coldrexy, ibuprofeny, paraleny a spol, tak se mi třítýdenní virozy s neustálou únavou a lehce zvýšenou teplotou scvrkly na dva dny sice přes 38, ale do pár dnů v pořádku.
Takové to střídání nurofen/panadol týden v kuse, to je podle mě osobně důvod toho, že se to dítě imunitně naprosto odrovná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elibro
16.9.19 13:28

@Pipi 00 určitě. Určitě je to hodně i o štěstí… Ale zkrátka zavřít dvacet děcek přes zimu do jedné místnosti a nechat to tam kultivovat jak v Petriho misce nejde tomu štěstí úplně naproti :)

Já si jenom pamatuju, jak mě namíchlo, když jsem byla poprvé u nás ve školce, že spousta z toho není běžný standard… Jako možnost hrabat se v hlíně a vodě místo herních prvků z EU fondů. Půldenní vycházky a sváča venku. Jídelna na zahradě. Děti od bláta a v holínkách jako samozřejmost. Místo skříně plné stavebnic - záhon, hledání žížal, malování na trávníku. Ne každý musí mít třídu v jurtě a dokonce ani naše LMŠ není takový hardcore, aby běhali venku celý den i za deště, ale spousta z toho by normální standard mohla být a to by bylo, že by pak nemocnost ve školkách neklesla :/.

• Citovat
  • Upravit
12641
16.9.19 13:34

No diskuze přesně pro nás :lol: Akorát si beru OČR, holka chytla nějakej hnus (vypadá to na angínu, k dr. jdeme za chvíli). První rok (2017) ve školce tragédie - jela jsem režim: týden v práci, 2 týdny doma, týden v práci, 3 týdny doma atd. od listopadu do jara. Další rok to bylo o fous lepší, ale taky žádná hitparáda. Uvidíme letos. Jedna dcera už je první rok škole, takže tam už je vyšší nemocnost celkem problém. Doufám, že už se holky promořily a tolik marodit nebudou.

Jinak taky mám dvojčata, taky předčasně narozená. Vařím zdravě, ovoce a zelenina u nas opravdu nejsou sprostá slova… Měly i sportovní kroužek, kdy jsem si říkala, že to by jim mohlo pomoct, a stejně marodily. Nemoci nepřecházíme, snažím se vše vždy doléčit. :nevim: Univerzální rada asi neexistuje. Já jako dítě taky docela marodila, možná to mají po mně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2889
16.9.19 13:39

@elibro U nás odpoledne spojují třídy, takže dostanou breberky od 100 dětí :-). Naše LMŠ byla hardcore - oběd maximálně v teepee i v zimě a moje mladší dítě by to možná ani nedalo. :nevim: A souhlasím, že běžné školky by z lesních měly leccos přebrat. Jenže bohužel si myslím, že by to nezkousla spousta rodičů. Pobyt venku aspoň chvíli za každého počasí, možnost si sundat na zahradě boty, svačina venku. V naší klasice se aspoň hrabou v zemi, mají záhony a občas jdou ven i v dešti. Ale myslím, že je to i o rodičích, co snesou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16246
16.9.19 13:45

Mam tri deti. Nejstarší syn byl prvni rok skolky hodně nemocný s anginama, mel asi 4× za rok. Mel to tak od narození. od vytrzeni mandli na konci prvního roku ve školce se to zlepšilo a dalsi roky krom zlomené nohy a nestovic temer nic. Maldsi syn ve skolce od prvního roku temer nechybel. Jeho absence byla vesmes jen kvuli logopedii :mrgreen:
Nejmladší syn nastoupil v zari do skolky a vydrzel přesně 8dni, nez zustal doma se zelenou rymou. Dneska uz zase sel a uvidíme na jak dlouho.
Myslim ze je to i dítě od dítěte u starsich deti neznam rymu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elibro
16.9.19 13:51

@Pipi 00 a já mám z to, že právě kvůli těm rodičům by si za tím učitelé měli stát a udělat z toho opravdový standard. Učitel je profík, rodič amatér. A z nižších vrstev znám hodně rodin, kde se ven nepůjde, když: mží, sněží, je pod 15 stupňů, fouká, nesvítí sluníčko… Nepřekvapí, že ty děti jsou nemocný furt. Hardcore na druhou stranu. A to není dojmologie, pracuju s nima. Přesně tihle rodiče potřebují edukovat a děti otužovat. Když to po cestě sebere i úzkostnou matku s OCD, ta pro dítě jedině dobře… A opravdu tu nemluvím o obědě v mínus patnácti :). Ale normální dítě prostě MŮŽE ven, když je mlha. Nebo pofukuje.

• Citovat
  • Upravit
2889
16.9.19 14:02

@elibro Jo, souhlas. Učitelé potažmo školka si za tím bohužel nestojí. Čím to je, do toho nevidím. Mám příbuzné v Německu a do školky (tam již od roku) jsou povinné gumové laclace a jde se ven. Tady vidím, že půlka děti má ve sněhu jen pletené rukavice a školka se přizpůsobí, aby děti nezmrzly. A to nejsem z chudého kraje, okolí Prahy, tady to není o penězích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
16.9.19 14:11

@Popokatepetla No, už jsem to tu psala asi do 5 diskuzí v průběhu posledního roku, tak to napíšu ještě do šesté… A možná třeba i do desáté, pokud mě to nepřestane bavit… :roll: :lol: Buď ráda, máš prostě štěstí. A ne, fakt to není o životním stylu. Dcera do nástupu do školky neznala ani blbou rýmu, a to ji taháme od jejích 14 dnů po horách, už v šestinedělí s námi „dala“ celodenní tůru. Venku jsme denně několik hodin (mám 2 psiska, ti si žádají své, navíc nás to prostě všechny baví). Jídelníček mají vzorový, např. dnes jsem jim chystala na hlídání k babičce na dopolední sváču každému půl hrušky, půl jablíčka, jednu broskev (vše od lokálních farmářů), na odpolední sváču každému menší mrkev, půl papriky a jedno rajče. Nesladíme, mlsáme jen malinko. Jediné, v čem nejedeme, jsou umělé vitamíny, z toho jsem fakt už „vyrostla“, je to vyhazování peněz. A přesto ze školky dotáhne kde co, následně tím nakazí mladšího bráchu (i když ten už si tahá poslední rok školkové bacily i sám). Naštěstí teda starší zahájila letos 4. rok docházky a už loni jsem viděla výrazný posun k lepšímu - rýma trvá 2 dny. :lol: Se synem jsme ovšem teprve na startu. No a naopak - spousta dětí s naprosto otřesným životním stylem by přežila snad i atomovku. Tvz. roboděti. :oops: :mrgreen:

@Janina81 No, tak školky tohoto typu jsou moje noční můra. Usoplené roboděti jsou celý rok ve školce a pár jedinců, kteří mají rýmy s komplikacemi, končí několikrát do roka v nemocnici na JIPu a následně na foukátkách. :zed: :zed:

@Kassor Posílám souznění, naši prcci dali v kuse 2 týdny, dnes šli místo do školky na hlídání k babičce. :roll: Mladší začal soplit v sobotu, starší se přidala tuto noc. Většinou jsou to tyhle blbé virózy, u dcery je za 2, 3 dny klid, u syna týden trnu, aby se mu nerozjela bronchitida.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
16.9.19 14:12
@Mar__tanka1983 píše:
@Janina81 to musely mít maminky, co na to dbají, radost.
Já na jednu stranu chápu, že při každým pčíknutí je nesmysl okamžité stažení dítěte, na druhou stranu, vysloveně usoplené děti, to je taky peklo… :roll: :mrgreen:
Žijeme v zahraničí, tady na to nikdo nehledí.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1149
16.9.19 14:39
@Leli83 píše:
@Popokatepetla No, už jsem to tu psala asi do 5 diskuzí v průběhu posledního roku, tak to napíšu ještě do šesté… A možná třeba i do desáté, pokud mě to nepřestane bavit… :roll: :lol: Buď ráda, máš prostě štěstí. A ne, fakt to není o životním stylu. Dcera do nástupu do školky neznala ani blbou rýmu, a to ji taháme od jejích 14 dnů po horách, už v šestinedělí s námi „dala“ celodenní tůru. Venku jsme denně několik hodin (mám 2 psiska, ti si žádají své, navíc nás to prostě všechny baví). Jídelníček mají vzorový, např. dnes jsem jim chystala na hlídání k babičce na dopolední sváču každému půl hrušky, půl jablíčka, jednu broskev (vše od lokálních farmářů), na odpolední sváču každému menší mrkev, půl papriky a jedno rajče. Nesladíme, mlsáme jen malinko. Jediné, v čem nejedeme, jsou umělé vitamíny, z toho jsem fakt už „vyrostla“, je to vyhazování peněz. A přesto ze školky dotáhne kde co, následně tím nakazí mladšího bráchu (i když ten už si tahá poslední rok školkové bacily i sám). Naštěstí teda starší zahájila letos 4. rok docházky a už loni jsem viděla výrazný posun k lepšímu - rýma trvá 2 dny. :lol: Se synem jsme ovšem teprve na startu. No a naopak - spousta dětí s naprosto otřesným životním stylem by přežila snad i atomovku. Tvz. roboděti. :oops: :mrgreen:

@Janina81 No, tak školky tohoto typu jsou moje noční můra. Usoplené roboděti jsou celý rok ve školce a pár jedinců, kteří mají rýmy s komplikacemi, končí několikrát do roka v nemocnici na JIPu a následně na foukátkách. :zed: :zed:

@Kassor Posílám souznění, naši prcci dali v kuse 2 týdny, dnes šli místo do školky na hlídání k babičce. :roll: Mladší začal soplit v sobotu, starší se přidala tuto noc. Většinou jsou to tyhle blbé virózy, u dcery je za 2, 3 dny klid, u syna týden trnu, aby se mu nerozjela bronchitida.

Dekuju, do 4 let opravdu nebyla nemocna, sem tam rymicka a jednou 6.nemoc… Chodime a chodili jsme na hriste plnych deti a nic. Minuly rok ve skolce byl opravdu ocistec. V kvetnu jsem ji ze skolky uz stahna, at si odpocine od bacilu a nebyla az do minule stredy vubec nemocna. S detmi se vida pravidelne, zadna izolace… Neni to zadna kyticka, ven jsme vzdy chodili za kazdeho pocasi… Uz nevim :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
678
16.9.19 14:49

Nase skolkova mela od patecniho odpoledne do sobotniho vecera teplotu, nic k tomu, zadna ryma, nic. Od nedele radi, jak pominuta, tak uz dnes supala do skolky. Takze sice marodila, ale kratce a vlastne ve skolce ani nechybela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
16.9.19 14:55

U nas na vsi ted prolitla hned od prvniho tydne jednodenni viroza. Bylo to okamzity nastup teplot, zimnice a druhy den normalka, nic vic se nekonalo.
Moje deti to vychytali nastesti v patek a v sobotu odpoledne uz vypadali ok, ale nejhur to odnesl muz, ze ten lezel tri dny, naprosto hotovy. Co vim, tak se vystridalo spousta decek. Stejne priznaky. Byla to prvni srazka ditete a bacilu po prazdninach.
Jinak vypada, ze bude vse ok. Neresim casto nemoci. Mam celkem odolne decka.
To uz musi byt echt silny ha.zl bacil, jak ted to prolitlo okolim, aby je to polozilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
16.9.19 15:05
@VilaAnalka píše:
Nase skolkova mela od patecniho odpoledne do sobotniho vecera teplotu, nic k tomu, zadna ryma, nic. Od nedele radi, jak pominuta, tak uz dnes supala do skolky. Takze sice marodila, ale kratce a vlastne ve skolce ani nechybela.

Jo, to je ono. Takovy hnus lita i u nas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí