Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak, jak Vam deti zvladly zacatek skolky? Ta nase treperenda je druhym rokem ve skolce a stacil tyden a pul a uz jsem na OCR a z male virozky to vypada na zanet prudusek. Marne jsem asi doufala, ze se dostatecne promorila minuly rok, kdy jsme jeli v taktu tyden skolka a pak dva tydny doma
a ze ted by uz mohlo byt lip… Kdy se to zlepsi?? Jak jste na tom u Vas??
@Kassor píše:
Tak, jak Vam deti zvladly zacatek skolky? Ta nase treperenda je druhym rokem ve skolce a stacil tyden a pul a uz jsem na OCR a z male virozky to vypada na zanet prudusek. Marne jsem asi doufala, ze se dostatecne promorila minuly rok, kdy jsme jeli v taktu tyden skolka a pak dva tydny domaa ze ted by uz mohlo byt lip… Kdy se to zlepsi?? Jak jste na tom u Vas??
u nás vidím zlepšení až u té šestileté, po 3 letech ve školce už je na tom líp než její brácha, který začíná druhý rok a už má opět kašel a rýmu. U nás se to láme v dubnu, kdy od dubna nebyli nemocní ani jednou, ale do dubna každý druhý týden
takže se to zlepší asi až věkem, říkají že kolem toho 6roku by to už mělo být lepší ![]()
Tak u nás byl první a druhý rok skoro stejný. Třetí byl o něco lepší, ale fakt docela dobré to bylo až prvním rokem ve škole
No, užili jsme si.
Tváří v tvář těmhle chorobám jsem vždycky ráda, že jsme šli do lesní školky… Loni za celý rok dvě krátké virózy a to je všechno. Je to znát, že se venku bacily tak nešíří a že příroda otužuje… Škoda, že běžné MŠ tyhle věci vytrvale ignorují :/.
Já osobně si myslím, že to že se dítě musí „promořit bacilama“ je tak trochu mýtus. Mám dvojčata - nedonošená, takže by teoreticky ke všemu měli být náchylnější. Je pravda, že během 1.roku ve školce jsem párkrát OČR měla, ale rozhodně to nebylo tak, že by byli víc doma než ve školce. Navíc, když marodí, je to rýma, občas trochu kašel, atb měl jeden 1× na zánět ucha, druhý ještě vůbec.
Osobně to přisuzuju našemu životnímu stylu - děti jsou od miminek zvyklé chodit ven 2× denně za každého počasí, jíme zdravě (opět od mala hodně ovoce a zeleniny, kterou sháním - když to jde - z domácích zdrojů, jíme a pijeme fermentované potraviny a nápoje, uzeniny děti nemají praktický vůbec, sladké ano - ale oproti jiným dětem, co tak vidím v okolí, si myslím že o dost méně), otužujeme se (v zimě doma doma topíme na 19 °C, děti často běhají venku bosi - a to i během podzimu nebo časně z jara). Jako dobré rozhodnutí vidím i to, že jsme začali očkovat později a děláme větší rozestupy, takže se dětí imunitní systém má čas vždycky „oklepat“. No a z takových těch podpůrných prostředků jim dávám kvalitní probiotika a betaglukany, v zimě pijou šípkový (a jiné bylinkové čaje) s medem, v pokoji jim roste rýmovník a při prvním náznaku nějaké virózky nasadím lichořeřišnici a většinou se nemoc vůbec nerozjede ![]()
U nás zatim dobrý, syn je ve školce druhým rokem, zatím nechyt nic, to je náš rekord, loni byl doma ob týden pořád s něčím ![]()
@Popokatepetla píše:
Já osobně si myslím, že to že se dítě musí „promořit bacilama“ je tak trochu mýtus. Mám dvojčata - nedonošená, takže by teoreticky ke všemu měli být náchylnější. Je pravda, že během 1.roku ve školce jsem párkrát OČR měla, ale rozhodně to nebylo tak, že by byli víc doma než ve školce. Navíc, když marodí, je to rýma, občas trochu kašel, atb měl jeden 1× na zánět ucha, druhý ještě vůbec.
Osobně to přisuzuju našemu životnímu stylu - děti jsou od miminek zvyklé chodit ven 2× denně za každého počasí, jíme zdravě (opět od mala hodně ovoce a zeleniny, kterou sháním - když to jde - z domácích zdrojů, jíme a pijeme fermentované potraviny a nápoje, uzeniny děti nemají praktický vůbec, sladké ano - ale oproti jiným dětem, co tak vidím v okolí, si myslím že o dost méně), otužujeme se (v zimě doma doma topíme na 19 °C, děti často běhají venku bosi - a to i během podzimu nebo časně z jara). Jako dobré rozhodnutí vidím i to, že jsme začali očkovat později a děláme větší rozestupy, takže se dětí imunitní systém má čas vždycky „oklepat“. No a z takových těch podpůrných prostředků jim dávám kvalitní probiotika a betaglukany, v zimě pijou šípkový (a jiné bylinkové čaje) s medem, v pokoji jim roste rýmovník a při prvním náznaku nějaké virózky nasadím lichořeřišnici a většinou se nemoc vůbec nerozjede
Hm, já si spíše myslím, že to ani moc ovlivnit nejde. My dceru otužovali od miminka, ovoce, zelenina, vitamíny, také pořád venku, moře, hory, dělali jsme první poslední a přišla školka a bum. Jedna nemoc za druhou. Do té doby byla snad jednou nemocná.
Pak znám spoustu dětí, které školku „přežily“ docela ok a udeřilo to ve škole. ![]()
Letos první rok ve školce, dotáhla si rýmu, ale zatím z toho není nic horšího. Jí hodně ovoce a zeleniny + preventan junior, v létě si užila moře (prý to pomáhá na nemocnost, nevím), třeba to pomůže.
@Kassor my šli letos poprvé do školky a po týdnu - teplota, rýma a kašel…tak že týden doma a dneska šla zaše znovu. Tak jsem zvědavá, kdy zase co přinese. Nejlepší je, že tím nakazila celou rodinu ![]()
Mám asi hodně odolné děti, ale nikdy moc nemarodily. OČR jsem měla jen jednou u staršího syna a to když měl zánět v kyčli.
Ale pravdou je, že naše školky neřešily usoplené děti, prostě dokud nemá teplotu, nezvrací nebo nemá průjem, tak tam to dítě je. Takže přes zimu tam takhle byly všechny děti.
Syn se z věčných nachlazení vyhrabal až první rok ve škole.
Jako žádné dramatické nemoci to naštěstí nikdy nebyly, ale z nosu mu kolikrát teklo stabilně celou sezonu.
U nás ve školce bylo po týdnu 11 dětí z 25. Střevní chřipka, málem mě kleplo. A dcera 5 je ok, hurá. Měla první rýmu, ale bez komplikací a do školky chodí, u nás z rýmy nic nedělají. Ostatně rýmu měla i učitelka.
@Janina81 to musely mít maminky, co na to dbají, radost.
Já na jednu stranu chápu, že při každým pčíknutí je nesmysl okamžité stažení dítěte, na druhou stranu, vysloveně usoplené děti, to je taky peklo…
![]()
@elibro píše:
Tváří v tvář těmhle chorobám jsem vždycky ráda, že jsme šli do lesní školky… Loni za celý rok dvě krátké virózy a to je všechno. Je to znát, že se venku bacily tak nešíří a že příroda otužuje… Škoda, že běžné MŠ tyhle věci vytrvale ignorují :/.
Já měla jednu holku v lesní, druhou v klasické a nemocné jsou obě velmi málo, tak stejně. Je to asi i o štěstí. Ale fakt je, že jsou venku dost obě, lítají po zahradě bosé, hodně času travime na horách a tak.
Mám tři děti. První dvě marodily ve školce tak nějak průměrně jako každý školkáček, třetí byl první rok ve školce nemocný asi 3× (rýmu opravdu jak nemoc nepočítám), z toho 2× střevní chřipka. Vysvětluju si to tím, že byl od starších sourozenců už dostatečně „promořen“
.
Jinak moje zkušenost s preventivním užíváním všelijakých vitaminů a prostředků rádoby podporujících imunitu je otřesná. Vyhazování peněz, nikdy dětem preventivně nic nepomohlo, až to „promoření“ se. Zpětně lituju vyhozených tisíců v lékárnách.