Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Divná Bára píše:
A zase nemůžu usnout
Já taky nespala. Měla jsem náročný pracovní týden. Vstávala jsem brzo, spala jsem málo. Včera jsem usnula u Kukaček. Jenže po chvilce jsem se probudila a ještě v jednu v noci jsem nemohla usnout. V noci jsem se jednou vzbudila. A ráno jsem byla vzhůru hrozně brzo.
Tak jsem zase nevyspala.
Poslední dobou toho bylo fakt moc. Večer jsem padala únavou, ráno jsem nemohla vstát. Spala jsem málo a tesila jsem se, že dneska nemusim vstávat a konečně se jednou vyspím. Usnula jsem kolem půlnoci a byla vzhůru kolem půl páté. Bolí mě hlava, jsem unavená, oči mám unavené. Proč??? A pak mám vedle sebe spáče, který spí klidně 12 hodin.
Jsem zoufalá. Vůbec nevím, jak celý den zase přežiju.
Máte to taky někdo tak? Vím, že nemůžu jít spát brzo. To se pak vzbudím ještě dřív. Co vám zabralo???
@Sára 1 píše:
Poslední dobou toho bylo fakt moc. Večer jsem padala únavou, ráno jsem nemohla vstát. Spala jsem málo a tesila jsem se, že dneska nemusim vstávat a konečně se jednou vyspím. Usnula jsem kolem půlnoci a byla vzhůru kolem půl páté. Bolí mě hlava, jsem unavená, oči mám unavené. Proč??? A pak mám vedle sebe spáče, který spí klidně 12 hodin.Jsem zoufalá. Vůbec nevím, jak celý den zase přežiju.
Máte to taky někdo tak? Vím, že nemůžu jít spát brzo. To se pak vzbudím ještě dřív. Co vám zabralo???
Mě pomáhá přes den furt něco dělat. A lehat si dřív. Přesně takhle jsem to měla taky. Období kdy jsem chodila spát o půlnoci. A teď se teda cítím lépe.
@Katherine811 píše:
Mě pomáhá přes den furt něco dělat. A lehat si dřív. Přesně takhle jsem to měla taky. Období kdy jsem chodila spát o půlnoci. A teď se teda cítím lépe.
Kdyz já když usnu brzo, tak pak v noci stoprocentně nespím. Únava na mě padá kolem 18.-20. asi nejvíc, ale spát jít nemůžu. Teď jsem extrémně unavená, ale neusnu. Děti ještě spí. Je tady klid.
@Sára 1 píše:
Kdyz já když usnu brzo, tak pak v noci stoprocentně nespím. Únava na mě padá kolem 18.-20. asi nejvíc, ale spát jít nemůžu. Teď jsem extrémně unavená, ale neusnu. Děti ještě spí. Je tady klid.
Nejsi moc ve stresu? To taky dělá hodně. Já v té době byla furt napnutá. Vyklidnila jsem se trochu a snažím se fakt v klidu všechno.
@Sára 1 píše:
Jinak já chodím kolem mezi 10-11. Někdy se vzbudím ve 4 ale zase usnu. A pak vstavačka s dětma kolem 6-7
@Katherine811 píše:
Nejsi moc ve stresu? To taky dělá hodně. Já v té době byla furt napnutá. Vyklidnila jsem se trochu a snažím se fakt v klidu všechno.
Tak stres je, ale teď nic výjimečného. Naopak jsem se večer šla na hodinu projít (to se mi fakt nepovedlo dlouho a už vůbec ne večer). Nejhorší na tom je, že už pak neusnu. Pořád mě z toho bolí hlava, oči mám unavené, jsem bez energie.
@Sára 1 píše:
Tak stres je, ale teď nic výjimečného. Naopak jsem se večer šla na hodinu projít (to se mi fakt nepovedlo dlouho a už vůbec ne večer). Nejhorší na tom je, že už pak neusnu. Pořád mě z toho bolí hlava, oči mám unavené, jsem bez energie.
Chápu. Je to vyčerpávající 😑 Tak pak max vyzkoušet vitamíny, bylinný čaje, meduňka je dobrá
@Sára 1 píše:
Poslední dobou toho bylo fakt moc. Večer jsem padala únavou, ráno jsem nemohla vstát. Spala jsem málo a tesila jsem se, že dneska nemusim vstávat a konečně se jednou vyspím. Usnula jsem kolem půlnoci a byla vzhůru kolem půl páté. Bolí mě hlava, jsem unavená, oči mám unavené. Proč??? A pak mám vedle sebe spáče, který spí klidně 12 hodin.Jsem zoufalá. Vůbec nevím, jak celý den zase přežiju.
Ahoj, já sice nespavostí trpím tak 3krát do roka 14 dní, kdy nespím prakticky vůbec, jinak spím moc, jak píšeš, že máš vedle sebe spáče, který spí 12 hodin, tak ani to nemusí být výhra. Já spím minimálně 12 hodin, raději 15 hodin a stejně jsem pořád úplně vyřízená, mám nejspíš únavový syndrom. Když někdy spím třeba 8 hodin, tak se pak odpoledne sesypu a musím jít třeba na 3 hodiny spát. Takže ani jeden extrém není dobrý.
Jinak na spaní jsem z přírodního brala Persen forte, kozlík kapky, meduňkový čaj atd. (v době na střední, kdy jsem naopak měla pořád nespavost) a skončila jsem ve spánkové poradně a v 17ti letech mi dali už Hypnogen. Taky jsem tam chodila na nácvik autogenního tréninku, fajn jsou večer různé relaxace, meditace, zvuky z přírody (moře, déšť) atd. Držím palce, ať se ti spí lépe.
@Katherine811 píše:
Nějak nestíhám vše, tak chodím pozdě.
Ale i když jdu spát driv, tak mi to nepomáhá.
@Lollitka píše:
Ahoj, já sice nespavostí trpím tak 3krát do roka 14 dní, kdy nespím prakticky vůbec, jinak spím moc, jak píšeš, že máš vedle sebe spáče, který spí 12 hodin, tak ani to nemusí být výhra. Já spím minimálně 12 hodin, raději 15 hodin a stejně jsem pořád úplně vyřízená, mám nejspíš únavový syndrom. Když někdy spím třeba 8 hodin, tak se pak odpoledne sesypu a musím jít třeba na 3 hodiny spát. Takže ani jeden extrém není dobrý.Jinak na spaní jsem z přírodního brala Persen forte, kozlík kapky, meduňkový čaj atd. (v době na střední, kdy jsem naopak měla pořád nespavost) a skončila jsem ve spánkové poradně a v 17ti letech mi dali už Hypnogen. Taky jsem tam chodila na nácvik autogenního tréninku, fajn jsou večer různé relaxace, meditace, zvuky z přírody (moře, déšť) atd. Držím palce, ať se ti spí lépe.
Tím spáčem jsem myslela to, ze spí normální dobu, je naprosto v pohodě, ale když chce, tak si kdykoliv kdekoliv lehne a usne a odpočine si. Je to někdy dost náročné, kdyz fakt x hodin nespím. Nemám tu energii, sílu, jsem jak matoha - a vyspaly člověk to úplně nechápe.
@Sára 1
bereš nějaké vitamíny?
Jakou máš stravu?
Máš nějaký pohyb?
Taky nemůžu spát, mám to po noční, potřebuji konečně usnout.
@Divná Bára píše:
@Sára 1
bereš nějaké vitamíny?
Jakou máš stravu?
Máš nějaký pohyb?
Taky nemůžu spát, mám to po noční, potřebuji konečně usnout.
Vitamíny obcas nějaké beru. Pohyb mám. Dneska jsem spala a po vzbuzení mě rozbolela hlava. ![]()