Zase nižší RD :o(
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
trixinka píše:
VerušMateřskou těch 6 měsíců do toho nepočítají to je nezajímá, proto je ta 4 letá varianta tak blbá oproti ostatním, protože tam žádná PPM není takže je to těch 48 měsíců jen RD, zatím co u 3 leté varianty se to rozpočítává na 30 měsíců a u dvouleté jen 18 měsíců ten půlrok nikdo neřeší.
Jo a s tím rokem bez ničeho to vychází když bereš 3800,–, píšou to v článku a já to tak i spočítala
To zas moc nechapu ja, ze to nepocitaji, kdyz i PPM jsou penize od statu. Jen to jde jinyma cestama. Nevim, jestli jeste plati a za jakych podminek plati PPM vyhradne zamestnavatel, uz v tom mam gulas po vsech tech zmenach.
Dalsi vec, co nechapu, proc jsou do posledni skupiny (teda ty, co nema moznost si vybrat variantu cerpani) opet zahrnuty absolventky VS, pracujici se smlouvou na dobu urcitou atd. Chapu to jen v pripade tech, co byly na UP a nikdy moc nedelaly.
Ale to je furt neco.
Nestresuju se, jsem zvedava, jak to zas podelaji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj, taky jsem to počítala, nás se to naštěstí nedotkne, protože mám tříletou variantu a tím, že dvojčata mají PPM o 2 měsíce delší, tak se vlezeme do 216 tis. asi o 2000 přesně nám to vyjde. ![]()
Já myslím, že ty změny pro ty, co už to mají rozjeté, ještě přehodnotí, tomu bych věřila, jinak ale myslím, že to není úplně špatný návrh, konkrétně u tříleté varianty jsem počítala, že po tomto limitu by to vycházelo měsíčně 7200 od toho půl roku po PPM, což je pořád lepší než návrh minulé vlády na 6800. Chápu, že u té varianty čtyřleté, kterou automaticky dostávali nezaměstnaní je třeba změn, je trochu nesmyslné, aby někdo, kdo před nástupem na RD bral třeba 6000 čistého najednou od státu dostával víc, dle mě by to mělo být v souvislosti s platem - alespoň tak, že nemůžu přece dostávat víc, než kolik jsem vydělávala. (Když si totiž představíte jistou problémovou skupinu, je opravdu demotivující jít makat, když porodíte, dostanete další 4 roky jistý příjem, přídavky atd.)
Tedy - pokud by na to stát měl, proč ne, ale holt šetřit se musí. Neříkám, že si nějak vyskakujeme s tímhle, ale radši menší úspory všude, než aby třeba to prostě globálně zrušili, řekli 2 roky všem a dost.
- Citovat
- Upravit
PPM se do toho těžko může počítat, protože každý ji má jinou v závislosti na platu - kolik vydělával, tolik odváděl daní a z toho pak má „zaslouženou mateřskou dovolenou“. Takže na to těžko lze udělat jednotný strop. Další peníze ale dostávají všichni, bez rozdílu kolik státu daní odvedli či neodvedli, čili tam bych tu spravedlnost všem stejně chápala. Jde o to, jak nastavit strop a hlavně je problém u těch, kteří už do toho nějak šli a teď jim to v průběhu mění… ![]()
- Citovat
- Upravit
tessy píše:
Holky napište všechny sem panu Drábkovi: http://www.jaromirdrabek.cz/kontakt/Ale prosím slušně, jinak se tím nebude zabývat. Čím víc napíše, tím líp. Já už jsem mu psala, přišla odpověd´na mail.
Tohle je hodně blbý![]()
Dobrý nápad, už jsem napsala, tak doufám, že to vezme v potaz ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Betty03 píše:
PPM se do toho těžko může počítat, protože každý ji má jinou v závislosti na platu - kolik vydělával, tolik odváděl daní a z toho pak má „zaslouženou mateřskou dovolenou“. Takže na to těžko lze udělat jednotný strop. Další peníze ale dostávají všichni, bez rozdílu kolik státu daní odvedli či neodvedli, čili tam bych tu spravedlnost všem stejně chápala. Jde o to, jak nastavit strop a hlavně je problém u těch, kteří už do toho nějak šli a teď jim to v průběhu mění…
Ono by to slo, je totiz minimalni materska, pokud ma nekdo PPM nizsi, nez je tento limit, dorovnava to stat. Tady mi neslo o vysi, ale o delku.
Nevite nekdo presne, jak je to s materskou, ve kterych pripadech ji plati opravdu zamestnavatel? Je v tom teda desnej binec a ja se obavam, ze bude jen hur ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
VERONIKA píše: Šup sem s dotazem i s odpovědí, ať se neptáme pořád dokolačím víc dokola, tím spíš se budou muset zamyslet
Já napsala, že s úsporami ve své podstatě souhlasím, ale je potřeba vytovřit místa, kde budou pečovat o naše potomky, zatímco my půjdeme do práce. No, to je hodně v kostce řečeno
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mateřskou nikdy neplatí zaměstnavatel, vždy stát, ale sčítat to nemůžeš, protože to jde z nemocenského pojištění a to nemá s rodičovským příspěvkem nic společného.
Asi stejnou logiku by mělo, kdyby si do toho limitu počítala i nemocenskou, protože to jsou přece taky peníze od státu…
Jinak mi to přijde logické pro nově nastupující, ale pro již trvající je to dost problém. Tam myslím, že to budou muset ještě přehodnotit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
asha píše:
Dalsi vec, co nechapu, proc jsou do posledni skupiny (teda ty, co nema moznost si vybrat variantu cerpani) opet zahrnuty absolventky VS, pracujici se smlouvou na dobu urcitou atd. Chapu to jen v pripade tech, co byly na UP a nikdy moc nedelaly.Ale to je furt neco.
No, proč jsou tam zahrnuty absolventky VŠ chápu - stát prostě nechce aby šli hned po škole na mateřskou, ale aby nastoupili do práce a proto to tak nastavil. Platí to již dlouho, nic se na tom nemění a je tudíž na rozhodnutí každé, jestli chce dítě hned, i když má méně výhodné podmínky. Všichni to vědí dopředu a mohou se podle toho rozhodnout.
U těch komu skončí smlouva na dobu určitou je to jiné, tak bych taky udělala výjimku, hlavně v případech kdy ta smlouva trvala alespoň nevím třeba rok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:asha píše:No, proč jsou tam zahrnuty absolventky VŠ chápu - stát prostě nechce aby šli hned po škole na mateřskou, ale aby nastoupili do práce a proto to tak nastavil. …
Dalsi vec, co nechapu, proc jsou do posledni skupiny (teda ty, co nema moznost si vybrat variantu cerpani) opet zahrnuty absolventky VS, pracujici se smlouvou na dobu urcitou atd. Chapu to jen v pripade tech, co byly na UP a nikdy moc nedelaly.Ale to je furt neco.
U těch komu skončí smlouva na dobu určitou je to jiné, tak bych taky udělala výjimku, hlavně v případech kdy ta smlouva trvala alespoň nevím třeba rok.
Ahoj Jani, já to chápu tak, že u absolventek, nezaměstnaných a žen s prac. sml. na dobu určitou lze čekat největší problémy při návratu do práce.
Tedy stát chce, aby měly aspoň nějaký příjem.
Představ si, že dovolí všem dvouletou, pak budou doma 2 - 3 roky bez příjmu (a žádat o soc. dávky). Takhle mají málo, aspoň něco, na dávky moc nedosáhnou.
Jinak mě snížení výše u čtyřleté varianty přijde spravedlivé, nemůžu najít žádný důvod, proč by nepracující měli dostat v součtu nejvíc. Někdo je přece živil, tak je bude živit dál. A pokud nikoho takového nemají, je to jejich soukromé harakiri, že v takové době otěhotní, a státu do toho nic není.
Ale co se mi nelíbí je to, že již neumožní u čtyřleté varianty čerpat cca do dvou let více jako dosud. Přece jen, do těch dvou let měly solidní příspěvek a ve dvou letech mohly dát dítě do jeslí či někomu hlídat a jít pracovat, tak jako ženy s dvouletou variantou.
Ale ještě si tady na to nikdo nestěžoval, takže to asi nikomu nevadí, což potvrzuje to, že čtyřletou variantu mají ti, kteří do práce brzy nepůjdou a že to u nich není až tak náhodný stav.
Jinak si myslím, že se to snížení musí týkat všech. Zvyšování se přece taky týkalo všech.
- Citovat
- Upravit
j.a.n.i1 píše:asha píše:
No, proč jsou tam zahrnuty absolventky VŠ chápu - stát prostě nechce aby šli hned po škole na mateřskou, ale aby nastoupili do práce a proto to tak nastavil. Platí to již dlouho, nic se na tom nemění a je tudíž na rozhodnutí každé, jestli chce dítě hned, i když má méně výhodné podmínky. Všichni to vědí dopředu a mohou se podle toho rozhodnout.
No to je trochu demagogie, kdyby stat myslel logicky, snazil by se poslat absolventky co nejdriv do procesu. Je jich docela dost. Co z toho ma, kdyz budou 4 roky doma? A to s tim rozmyslenim… To prave vetsina dela, pro hodne lidi v mym okoli prislo daleko vyhodnejsi mit dite brzo po skole a pak teprv rozject karieru, nez neco rozject a pak z toho vystoupit. Navic, ono to neplati tak dlouho, je hodne tech, kterych se ta zmena dotkla uz v behu…
A neslo mi o vysi, slo mi o delku cerpani!
A kdyz se vratim k absolventkam- kuriozni na tom je, ze po skole vetsinou dostanes smlouvu na dobu urcitou, zvlast v tyhle dobe… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
asha píše:j.a.n.i1 píše:asha píše:
U těch komu skončí smlouva na dobu určitou je to jiné, tak bych taky udělala výjimku, hlavně v případech kdy ta smlouva trvala alespoň nevím třeba rok.No to je trochu demagogie, kdyby stat myslel logicky, snazil by se poslat absolventky co nejdriv do procesu. Je jich docela dost. Co z toho ma, kdyz budou 4 roky doma? A to s tim rozmyslenim… To prave vetsina dela, pro hodne lidi v mym okoli prislo daleko vyhodnejsi mit dite brzo po skole a pak teprv rozject karieru, nez neco rozject a pak z toho vystoupit. Navic, ono to neplati tak dlouho, je hodne tech, kterych se ta zmena dotkla uz v behu…
A neslo mi o vysi, slo mi o delku cerpani!
A kdyz se vratim k absolventkam- kuriozni na tom je, ze po skole vetsinou dostanes smlouvu na dobu urcitou, zvlast v tyhle dobe…
Ja si teda myslim, ze u tech absolventek je to takto nastavene kvuli tomu, ze vlastne dosud nepracovaly a tudiz neodvadely dane ani socialni a zdravotni pojisteni.. Takze treba chtej aby nejdriv neco odvedly nez zacnou dostavat od statu … Nevim, to me jen tak napada kdyz nad tim premyslim a i mi to prijde logicke.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Lenka121 píše:
Jinak mě snížení výše u čtyřleté varianty přijde spravedlivé, nemůžu najít žádný důvod, proč by nepracující měli dostat v součtu nejvíc. Někdo je přece živil, tak je bude živit dál. A pokud nikoho takového nemají, je to jejich soukromé harakiri, že v takové době otěhotní, a státu do toho nic není.Ale co se mi nelíbí je to, že již neumožní u čtyřleté varianty čerpat cca do dvou let více jako dosud. Přece jen, do těch dvou let měly solidní příspěvek a ve dvou letech mohly dát dítě do jeslí či někomu hlídat a jít pracovat, tak jako ženy s dvouletou variantou.
Jinak si myslím, že se to snížení musí týkat všech. Zvyšování se přece taky týkalo všech.
Ale ještě si tady na to nikdo nestěžoval, takže to asi nikomu nevadí, což potvrzuje to, že čtyřletou variantu mají ti, kteří do práce brzy nepůjdou a že to u nich není až tak náhodný stav.
To jsem se špatně vyjádřila
já taky souhlasím, aby se snížení týkalo všech, spíš jsem to myslela tak, že u těch co již čerpají 4 letou variantu a zejména delší dobu, tak je to problém technický, protože u nich je snížení nejvyšší a mnohé už mají ten nový limit vyčerpaný…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přišla mi odpověď od p. Drábka
*Vážená paní Kakiko
,
děkuji za Váš pohled, udělám všechno pro to, aby již přiznané rodičovské příspěvky doběhly podle současného schematu.
Školky jsou sice v kompetenci ministra školství, ale připravujeme ve spolupráci s ministrem průmyslu a obchodu legislativní úpravu tzv. miniškolek, to by mělo situaci zlepšit.
Mějte se pěkně a děkuji za podporu.
Jaromír Drábek*
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem psala a taky jsem dostala odpověď - s poděkováním za podněty ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit