Zase nižší RD :o(
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Já nečetla celou diskuzi, ale myslím si, že nejrozumnější by bylo, kdyby úplně zrušili třírychlostní čerpání RP.
Dala bych maximálně 2 a 3 letou variantu a tím to hasne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
asha píše:
Vadi mi, ze je tu skupina matek, co si nemuze zvolit delku pobirani RP… U nepracujicich nebo tech, co byly na UP to vidim jako opodstatneny.
U absolventek a nezaměstnaných se očekávají problémy při návratu do pracovního procesu, proto mají nejdelší variantu čerpání, aby měly co nejdéle nějaký příjem a aby obtížně dosahovaly na soc. dávky a dávky hmotné nouze.
Oprávněně podle mě.
Viz. tvůj případ, měla jsi problémy s prací již před mateřstvím. O znalostech absolventky se třemi dětmi po osmi, devíti letech RD si ideály nedělám. Stát logicky chce, aby absolventky šly aspoň na krátkou dobu do zaměstnání nebo pracovaly na částečný úvazek při studiu, aby získaly nějaké pracovní zkušenosti a návyky.
Naopak nezaměstnaná může být při návratu do práce po RD v lepší pozici, pokud předtím třeba 10 let pracovala, pak krátce přišla o práci a šla „tedy“ na mateřskou. Ta si právě může stěžovat, kolik let platila daně a pak má nejméně výhodný rodičák. A dost možná i půjde do práce dříve než po čtyřech letech - proto mi přijde škoda, že u nejpomalejší varianty nezůstane zachováno vyšší čerpání zpočátku a nižší od cca 2 let. Ale asi toho stejně nikdo moc nevyužíval ![]()
Co je ti na tom pořád nejasného?
Výši RP komentovat nechci, beru to jako rozhodnutí voličů. Ale způsob snížení se mi líbí, narozdíl od způsobu „rušení“ porodného.
- Citovat
- Upravit
Les2311 píše: [já jsem před lety sledovala zvyšování rodičáku, v té době na webu ministerstva sociálních věcí k tomu visel jakýsi dokument, ve kterém se v podstatě psalo, že zamezení volby délky rodičáku se dotkne jenom malé části rodin, ptž ve většině alespoň jeden z rodičů pracuje, takže volbu bude možno provést přes druhého z rodičů.
Je to tak. Státu jde opravdu o to, aby ti rodiče nekončili na doplatcích do životního minima.
Pokud v rodině jeden pracuje, tak ta rodina na dávky stejně nedosáhne, nemá tedy smysl jí bránit si ty peníze vyčerpat rychleji.
- Citovat
- Upravit
Les2311 píše:Zakon umoznuje schvalne, aby se RP na jeden mesic prevedl na otce a pak zpet na matku, ktera pak uz muze navolit delku RD? Videla jsem to vzdycky spis jako diru v zakone.nechci zasahovat do debaty, neb jsem líná číst, o co v ní jde. akorát bych zareagovala na tohle, cos napsala.
já jsem před lety sledovala zvyšování rodičáku, v té době na webu ministerstva sociálních věcí k tomu visel jakýsi dokument, ve kterém se v podstatě psalo, že zamezení volby délky rodičáku se dotkne jenom malé části rodin, ptž ve většině alespoň jeden z rodičů pracuje, takže volbu bude možno provést přes druhého z rodičů. takže o díru v zákoně nejde, opravdu to byl úmysl… i když tedy je pravda, že u našich politiků člověk nikdy neví, jestli jsou si opravdu vědomi toho, co vlastně schvalují
Ja si jsem temer jista, ze nejsou a ted to opet dokazujou
Ten umysl teda fakt usetril penez, kdyz si uvedomim tu byrokracii okolo
Tim spis si teda myslim, ze tu moznost by nemeli mit jen dlouhodobe nepracujici, kde je to riziko, ze v rodine nedela ani jeden, asi vyssi, nez u absolventu a dalsich, kterych se to tyka.
Jinak to teda diru v zakone pripomina, protoze je to docela krkolomna praktika, svedci o tom vsechny ty diskuze. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ono to původně nebylo tak krkolomné, dříve stačilo, že měl otec pouze teoretický nárok na PPM, ale při změně zákona o nemocenském pojištění se na tu návaznost zapomnělo a tím ta krkolomnost vznikla.
Ale co jsem četla ten návrh, tak by to zas měli zpět zjednodušit.
A jinak já osobně souhlasím s tím, že možnost volby nemají lidi hned po škole, právě proto aby nejdříve získali pracovní návyky, teď zaučuji 3 lidi po VŠ a nedokážu si představit, že by měli po škole ještě mezeru třeba 6 let.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Lenka121 píše:asha píše:
Vadi mi, ze je tu skupina matek, co si nemuze zvolit delku pobirani RP… U nepracujicich nebo tech, co byly na UP to vidim jako opodstatneny.U absolventek a nezaměstnaných se očekávají problémy při návratu do pracovního procesu, proto mají nejdelší variantu čerpání, aby měly co nejdéle nějaký příjem a aby obtížně dosahovaly na soc. dávky a dávky hmotné nouze.
Oprávněně podle mě.
Viz. tvůj případ, měla jsi problémy s prací již před mateřstvím. O znalostech absolventky se třemi dětmi po osmi, devíti letech RD si ideály nedělám. Stát logicky chce, aby absolventky šly aspoň na krátkou dobu do zaměstnání nebo pracovaly na částečný úvazek při studiu, aby získaly nějaké pracovní zkušenosti a návyky.
Naopak nezaměstnaná může být při návratu do práce po RD v lepší pozici, pokud předtím třeba 10 let pracovala, pak krátce přišla o práci a šla „tedy“ na mateřskou. Ta si právě může stěžovat, kolik let platila daně a pak má nejméně výhodný rodičák. A dost možná i půjde do práce dříve než po čtyřech letech - proto mi přijde škoda, že u nejpomalejší varianty nezůstane zachováno vyšší čerpání zpočátku a nižší od cca 2 let. Ale asi toho stejně nikdo moc nevyužíval
Co je ti na tom pořád nejasného?
Výši RP komentovat nechci, beru to jako rozhodnutí voličů. Ale způsob snížení se mi líbí, narozdíl od způsobu „rušení“ porodného.
Ale ja zadny problemy pred RD nemela! A jak pises, mela jsem praci (a ne jednu) na castecny uvazek, smlouva ale byla na dobu urcitou. Jednak mne pred 8-7mi lety nenapadlo, ze bych s tim mohla mit jednou problem a jednak dost dobre neslo napochodovat a oznamit, ze praci beru, ale jen pokud mi daji smlouvu na dobu neurcitou ![]()
Tvoje vyvody mi prijdou dost odtrzeny od reality, je to takova akademicka debata.
Treba ty pracovni navyky
Tady nemluvime o stredni skole.
Mam prave par prikladu z okoli, kdy to funguje naopak. V podstate neznam jedinou vysokoskolacku, ktera by byla doma 4 roky, pokud sama nechtela. Jen s tim maji trochu problem, protoze pokud chteji nastoupit driv, musi mit skolku, pokud maji skolku a nechteji prijit o RP, musi dat dite na 4 hodiny. A uz tu mame problem. Tyhle holky by si do jedny zvolili 3 letou variantu.
Nelibi se mi proste to, ze se s absolventkama zachazi jako s nekym pomalu nesvepravnym, komu to hezky stat nalajnuje.
Vetsinou jde o lidi, kteri pocitat umi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:
Tak ono to původně nebylo tak krkolomné, dříve stačilo, že měl otec pouze teoretický nárok na PPM, ale při změně zákona o nemocenském pojištění se na tu návaznost zapomnělo a tím ta krkolomnost vznikla.
no, ono se podle mne na to „nezapomělo“, naopak - ten teoretický nárok stačil proto, že tehdy muži prakticky měli možnost pobírat PPM jen ve výjimečných případech. že prostě zákon od počátku počítal s tím, že rodič PPM bude fakticky pobírat, ale do začátku platnosti nového zákona o nemocenském pojištění tam byla vložená právě ta výjimka, aby muži nebyli vyřazeni z nároku volby RP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jsem jen zběžně prolítla diskusi a snižování mi taky až tolik nevadí, ale mám problém s tím, že tady neexistuje možnost umístění mladšího dítka do jakéhokoliv zařízení (kromě teda soukromých, kde se mi to konkrétně nevyplatí jít do práce) a pak omezená možnost zkrácených úvazků.
Toto je unás hodně v plenkách a ještě asi chvíli bude.Sama jsem po VŠ pracovala 2,5 roku a pak šla na mateřskou. podotýkám studovala jsem řádně 5 let takže jsem rodila v 28 letech (nic extra ale na dnešní dobu celkem včas)I tak mám strach jaký bude návrat po druhém dítku, ale byla to moje volba, nechtěla jsem čekat třeba 5 let. Teď jsemdoma přes rok a byla bych i ochotná pracovat, samozřejmě za určitých podmínek a ne na úkor malé.
No a kde jinde se ptát po práci než ve firmě, kde jsem dělala, kde mě znají, já znám je a znám svou práci. Leč toto není možné aniž bych přišla o rodičák, míssto do 3 let a nemělo to vliv na další mateřskou a možnost vyhazovu. Můj šéf tomu byl nakloněn, ale bohužel vlastně zákon nám to neumožnil (pracovala jsem ve velké firmě, kde nebylo možné zakamuflovat, že bych dělala jako něco jiného). A toto mě třeba štve mnohem víc než snižování RD. Pokud by toto fungovalo (případně bymohly být i nějaké úlevy pro zaměstnavatele, aby on měl motivaci) tak bych klidně zrušila i celý RD
(myšleno s nadsázkou samozřejmě, jsem ráda za každou korunu)
No a pak ideální stav by pro mě byl, mít možnost, svojí 15 měsíční dceru dát do jeslí (nebo čehokoliv) třeba na dopoledne a pracovat. Chápu že ne každý zaměstnavatel by chtěl abych pracovala z domova a ne všude to taky jde. ![]()
Ale tak věřím, že se k něčemu podobnému taky dopracujeme, jen nevím jestli to stihnem ještě za mých rodičovských dovolených
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:
Ale co jsem četla ten návrh, tak by to zas měli zpět zjednodušit.A jinak já osobně souhlasím s tím, že možnost volby nemají lidi hned po škole, právě proto aby nejdříve získali pracovní návyky, teď zaučuji 3 lidi po VŠ a nedokážu si představit, že by měli po škole ještě mezeru třeba 6 let.
Jani a jak dlouho jsi byla doma? Jsou pracovni navyky a pracovni navyky. Pokud delas se studentem, ktery znal do te doby jen obcasnou brigadu a pak uz jen svobodu studetskyho zivota, ani se nedivim
Proc si myslis, ze matka po RD, (obzvlast kdyz je tech deti vic, moc volna nema, zato ma pracovni navyky a nasazeni az nevidany), je jeste horsi? Proc tu mame sklon vsechno zevseobecnovat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
lleennttiillkkaa píše:
Já nečetla celou diskuzi, ale myslím si, že nejrozumnější by bylo, kdyby úplně zrušili třírychlostní čerpání RP.
Dala bych maximálně 2 a 3 letou variantu a tím to hasne.
To je bezva. Ja jen doufam, ze to nikoho nenapadne…nebo napadne, ale az pote, co budou bezne dostupne MS
Ve chvili, kdy leckde nedostanes do skolky ani ctyrletaka je to fakt zoufaly napad.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U absolventek a nezaměstnaných se očekávají problémy při návratu do pracovního procesu, proto mají nejdelší variantu čerpání, aby měly co nejdéle nějaký příjem a aby obtížně dosahovaly na soc. dávky a dávky hmotné nouze.
Ale chapes, ze v pripade, kdy je mozny si RP prevadet na otce a zpet, tohle uplne ztraci smysl?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No a kde jinde se ptát po práci než ve firmě, kde jsem dělala, kde mě znají, já znám je a znám svou práci. Leč toto není možné aniž bych přišla o rodičák, míssto do 3 let a nemělo to vliv na další mateřskou a možnost vyhazovu. Můj šéf tomu byl nakloněn, ale bohužel vlastně zákon nám to neumožnil (pracovala jsem ve velké firmě, kde nebylo možné zakamuflovat, že bych dělala jako něco jiného).
Teď tak docela nerozumím tomu, co píšeš ![]()
Leč toto není možné aniž bych přišla o rodičák,
proč? z hlediska nároku na rodičák je přeci úplně jedno, jestli pracuješ pro původního zaměstnavatele nebo pro jiného - důležité je akorát nedávat dítě do jeslí/školky častěji, než určuje zákon.
míssto do 3 let
opět - proč? kdykoli do tří let můžeš odejít zpátky na rodičovskou dovolenou, do té doby ti zaměstnavatel to místo držet musí.
nemělo to vliv na další mateřskou
s mateřskou je to právě naopak - pokud budeš pracovat na původní smlouvu (byť třeba upravenou na zkrácený úvazek), tak při nástupu na mateřskou do čtyř let věku staršího dítěte se zjišťuje, jestli je pro tebe výhodnější počítat ppm z aktuálních výdělků nebo z výdělků před prvním dítětem a použije se ten výpočet výhodnější. naopak pokud nastoupíš na jinou smlouvu, tak se taky můžeš dostat do situace, kdy se ti bude další ppm počítat jenom z té nové smlouvy a k výdělkům před první mateřskou se nebude přihlížet.
možnost vyhazovu.
to je pravda, pokud pracuješ, můžeš dostat výpověď. nicméně klidně následující den klidně můžeš nastoupit zpátky na rodičovskou dovolenou a výpovědní doba se ti zastaví a bude pokračovat až po ukončení rodičovské dovolené (tedy v podstatě jako bys tu výpověď dostala až po návratu z rd)… pokud bys mezitím otěhotněla, tak se samozřejmě ta výpovědní lhůta staví po dobu těhotenství, další mateřské a rodičovské dovolené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
aaaaaaaaaaa tak to se omlouvám, tyto informace jsem nedávno zjišťovala a zřejmě pochopila jinak než, jak to ve skutečnosti je.
No asi v tom má bordel víc lidí než jen úředníci ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
asha píše:
U absolventek a nezaměstnaných se očekávají problémy při návratu do pracovního procesu, proto mají nejdelší variantu čerpání, aby měly co nejdéle nějaký příjem a aby obtížně dosahovaly na soc. dávky a dávky hmotné nouze.Ale chapes, ze v pripade, kdy je mozny si RP prevadet na otce a zpet, tohle uplne ztraci smysl?
To právě smysl má. Pokud ty na trhu práce selžeš, bude tebe a děti živit manžel. Na žádné soc. dávky nedosáhnete a o to tady jde.
Tu čtyřletou mají povinně rodiny, kde ani jeden není normálně pracující a pojištění platící. Velkorysý systém podle mě.
- Citovat
- Upravit
asha píše:Usoudila jsem z tohoto:
Ale ja zadny problemy pred RD nemela! A jak pises, mela jsem praci (a ne jednu) na castecny uvazek, smlouva ale byla na dobu urcitou.
asha píše:
Mmch. neni zas tak jednoduchy najit po skole jako bezdetna, vdana a s tricitkou na krku praci se smlouvou na dobu neurcitou…
Psala jsi, že nechápeš, proč čtyřletou u absolventek, ale že ji schvaluješ u nezaměstnaných.
Pokud ti skončila smlouva na dobu určitou, tak jsi nezaměstnaná. Nechápu.
- Citovat
- Upravit