Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My to máme s mužem nastavené tak že každý rok objedeme rodinu přivezeme jim dárky, cukroví. Nemáme moc dobré rodinné vztahy.
A na vánoce si užíváme klid a společnou pohodu jen mi s dětmi ![]()
To máš teda pěkně blbé, nejsi přecitlivělá, jen máš co dělat s velmi neomalenými lidmi…samozvací návštěvy nesnáším. Nám se tedy musí vždy předem ohlásit hodně předem (i několik týdnů) a dáme info, jestli můžou nebo ne. Popravdě bych jim narovinu řekla, že je u nás nechci a přijedeme je navštívit sami.
Můj manžel chtěl totéž, co je u tebe, zavést během Vánoc a svátků i u nás
ALE řekla jsem, že chci klid a raději pojedeme příbuzné navštívit sami. Je mi jasné, že by to vypadalo jako u tebe - tchýně má systém, že v ty určité svátky jedí to a ono…u nás dojídáme zbytky kapra (řízků) nebo prostě to, co je zrovna v lednici, takže by byly zase komentáře, jaktože nevaříme to a ono, že oni to tak mají. Navíc tcháni mají styl sedneme na pr.del a necháme se obskakovat a program v TV budeme určovat taky my a mladí, vy se klidně z toho po… Jasně, jsem dospělá, ale třeba se chci podívat na 1-2 své oblíbené pohádky a z dřívějších zkušeností jsem slyšela otrávené: To už jsme viděli…(dřív jsem hledala tedy něco jiného, aby byli tcháni spokojení, ale už na to delší dobu peču - nejsou tady doma a není to jejich domácnost - a jestli se nechtějí dívat na TV program, který vybereme, ať jdou do pokoje jako to malé trucující dítě
).
Jó a nezouvání bot tchána v mé domácnosti bych taky nestrpěla - to, že to dělají na západě, ať si to dělají, tady je v ČR a navíc, i kdybyste bydleli na západě a boty zouvali, musel by to zkousnout. Schválně, až k nim jakožto samozvaní hosté letos pojedete na přepadovou návštěvu, nezouvej se, že přece na západě to taky tak dělají
a navíc, přes to velké těhotné břicho to už nezvládneš a trpíš na močák a musíš mít nohy v teple (a podlahovka nestačí).
Mě to přijde - půjdeme mladé vyž. rat, řečma je potrápit, udělat nepořádek z bot a co já vím ještě…toto není příjemná návštěva. Mají to být přece svátky klidu a míru a psalas v nějakém příspěvku, že to chceš mít doma hezké kvůli synovi - spíš bych to chtěla mít hezké kvůli sobě - syn jednou odejde a přece nepřestaneš uklízet
ale teď, když jsi hodně těhotná, bych to nechala na chlapovi a pokud mermo moci chce své rodiče vidět, koupit mu předčasný dárek k Vánocům - lístek na vlak/bus a může je navštívit.
Proč se vlastně chcete přizpůsobovat a vychystávat, když ani teda nepoděkují a chování taky nic moc?
Prostě jim řekni NE a nevysvětluj a jestli to nejsou schopni pochopit, tak mají smůlu a odkázala bych je k nějakému psychologovi nebo odborníkovi na mezilidské vztahy a komunikaci - ale možná už je u nich pozdě, když jsou staří a novým kouskům je nenaučíš (P. S. ten tchán chodí ve špinavých smradlavých botách i u sebe doma?)
Příspěvek upraven 22.11.22 v 15:14
@Pudloslava píše:
Tvl a co navrhnout, ze posedite nekde v restauraci, nedoslo by jim to? chapu, ze nechcete do otevreneho konfliktu.
Takhle přesně to má ségra s manželovo rodinou. Schází se každý rok v půlce prosince v restauraci na oběd a odpoledne, každá rodina pak v klidu za sebe zaplatí (rodiče jsou již dlouho v důchodu a věřím že nemají na zaplacení za všechny syny, manželky, děti…), posedí 3 hodiny a jsou všichni spokojeni, dárky dávají jen dětem. Pro mě naprosto dokonalé řešení a ségře dost závidím ![]()
@Anonymní píše:
Já už minulý rok říkala, že jestli se sem nacpou, tak vezmu syna a odjedu k našim, ale zachránil nás covid, který si tchánovci odněkud přinesliJá jsem prostě věcný optimista, všechno zvládám, kolem domácnosti, nákupů atd, proto mají pocit že vlastně se nic neděje a 3 týdny před porodem budu vyladěná. Možná kdybych umírala od počůranýho testu, tak bych měla klid
Manžel by Koukal, kdybych ho v tom nechala. Jenže víš co si myslím? Že jim by nepřišlo divný, že tam nejsem
Hele já bych se letos prostě ohradila, vyřešila to jednou provždy tak, že Vánoce trávíte Vy jakožto neužší rodina - manžel, Ty a děti. 25. nebo 26. pak Tvoji rodiče/rodina a manželova rodina - klidně bych je pozvala k Vám na kafe, cukroví. Ale 24. prostě NE a kdyby náhodou neohlášeně dorazili, tak říct, že nemáte nic nachystáno a že se uvidíte např. zítra v 10 dopoledne. Letos se případně vymluv, že jsi unavená ![]()
@Anonymní píše:
Já už minulý rok říkala, že jestli se sem nacpou, tak vezmu syna a odjedu k našim, ale zachránil nás covid, který si tchánovci odněkud přinesliJá jsem prostě věcný optimista, všechno zvládám, kolem domácnosti, nákupů atd, proto mají pocit že vlastně se nic neděje a 3 týdny před porodem budu vyladěná. Možná kdybych umírala od počůranýho testu, tak bych měla klid
Manžel by Koukal, kdybych ho v tom nechala. Jenže víš co si myslím? Že jim by nepřišlo divný, že tam nejsem
Hele ještě mas měsíc do těch Vánoc, začni “umírat” už teď, ať to vědí s dostatečným předstihem
![]()
Tchánovcům bych řekla, že se vánoce s rodiči budou střídat-takže nyní je pár let na řadě tvoje rodina. A všichni se k vám nevejdete. A s nimi se uvidíte po vánocích, že k nim přijdete na kávu. Vlastně jen obráceně, než to bylo doposud. A s tvojí rodinou bych se domluvila, aby tuto hru hráli s vámi, ale vánoce že chcete být sami. Věřím, že oni to pochopí.
Ach jo, promin, ale jsi zase jen dalsi profesionalni trpitelka a uz jen ctenim prispevku tim trpi i ostatni. Takova neschopnost stanovit si hranice se jen tak nevidi. Nejenze uz mas s nimi spatnou zkusenost a ne jednu, ale i tak neumis rict ne? Hulvatovi neumis rict, ze Ti vytrenou domacnost spinavyma botama podupavat nebude? Neumite s muzem chranit zajem a soukromi svoji rodiny a uprednostnit svuj zajem a zajem sveho ditete pred doternymi a nevychovanymi parazity? No tak asi dobre vam tak a uzijte si ty pribuzne, kdyz neumite mluvit a rict ne.
@navy blue píše:
Jestli se má ta série nechtěných návštěv někdy přerušit, tak teď máš ideální příležitost. sice možná budeš muset odeslat hosty od dveří zpátky domů, ale jestli muž stojí za tebou, jdi do toho, teď nebo nikdy!jejich chování považuju za příšerné a bezohledné, a ty nebuď zbytečně zdvořilá a slušná, ať je nemáš na krku každé vánoce až do konce života
Presne tak, jak se rika, na hruby pytel hruba zaplata. Jasne byste OBA meli rici, ze Stedry vecer stravite letos jen vy dva s ditetem - spolu jako rodina. Na navstevu - kafe + cukrovi se mohou s vami domluvit na 25. nebo 26. 12.
Celkem nemas co ztratit, pomluvi te stejne… jeste by me zajimalo, zda vam nejak prispeli na stedrovecerni hody, nebo donesli aspon nejakou lahev, treba ten bratr… a tvuj muz by mel brat vice ohledy na tebe, zvlast, kdyz jsi tehotna -nejen na pribuzne.
@kaja00 píše:
Hele já bych se letos prostě ohradila, vyřešila to jednou provždy tak, že Vánoce trávíte Vy jakožto neužší rodina - manžel, Ty a děti. 25. nebo 26. pak Tvoji rodiče/rodina a manželova rodina - klidně bych je pozvala k Vám na kafe, cukroví. Ale 24. prostě NE a kdyby náhodou neohlášeně dorazili, tak říct, že nemáte nic nachystáno a že se uvidíte např. zítra v 10 dopoledne. Letos se případně vymluv, že jsi unavená
Nene, pozvala bych se ke tchanovcum. At muzu kdykoli odjet domu ![]()
@Anonymní píše:
Souhlasím, manžel je totální flegmatik, tomu je to vcelku jedno, řekne, že to nějak přežijemeJenže já jsem naopak taková, že mě to jedno není a chci kvůli synovi mít všechno hezký a v klidu a né být uhoněná a nervní. Mě spíš asi vadí to, že mě absolutně nerespektují a když pak řeknu důrazně ne, tak jsem špatná na všech frontách
Naštěstí mě smysl pro humor ještě neopustil, řekla jsem manželovi, že letos nalepím na dveře cedulku “nejsme doma” a zamknu
a přesně to udělej ![]()
Určitě si sjednej pořádek a hlavně, aby manžel za tebou stal ne jen v soukromí, ale i před nimi až jim budete říkat, že tenhle rok chcete slavit jen jako nejbližší rodina a také bych zmínila, že se vše velmi zdrazilo a nemůžete si dovolit hostit další lidi, kor když jsi před porodem a budeš pak pobírat zase jen rodicak…
A jestli jsem to pochodila, tak ta svagrova má holčičku ve stejném věku jako je váš chlapeček?… Přijde mi divné, že ji nechtějí udělat klasické vánoce, jak přichází Ježíšek a všechny věci okolo?… Mám dvě děti a neumím si představit, že bychom u někoho prudili celý den z detma… Něco jiného je kafco v další dny… Pevně nervy a musíš to rozseknout ![]()
Tak jestli neumíte říct rovnou ne, tak ať manžel řekne, že už tě těhotenství zmáhá a že máš od doktora doporučeno odpočívat, to by pochopil i blbej, snad ![]()
@cernaselma píše:
Ach jo, promin, ale jsi zase jen dalsi profesionalni trpitelka a uz jen ctenim prispevku tim trpi i ostatni. Takova neschopnost stanovit si hranice se jen tak nevidi. Nejenze uz mas s nimi spatnou zkusenost a ne jednu, ale i tak neumis rict ne? Hulvatovi neumis rict, ze Ti vytrenou domacnost spinavyma botama podupavat nebude? Neumite s muzem chranit zajem a soukromi svoji rodiny a uprednostnit svuj zajem a zajem sveho ditete pred doternymi a nevychovanymi parazity? No tak asi dobre vam tak a uzijte si ty pribuzne, kdyz neumite mluvit a rict ne.
Jsem měkká, vím to, ale představa nějaký totální scény mě fakt děsí
Ono to není o tom, že bych se neozvala, ale o tom, že když se ozvu, tak mě tchánovci nerespektují. Viz přezouvání a odpověď, že na západě se návštěva nepřezouvá. A co v tu chvíli dělat. Buď říct Hm, a nebo tu scénu udělat. Vím moc dobře, že se nezavděčím i kdybych se na uši stavěla, jenže pak právě začnou ty vydírací řeči typu “my už tady dlouho nebudeme”, “co když jsou to poslední Vánoce kdy jsme naživu” atd. Nejsem v úplně jednoduchý situaci, protože ta zlá budu v první řadě já ![]()
@Blue2 píše:
Tak jestli neumíte říct rovnou ne, tak ať manžel řekne, že už tě těhotenství zmáhá a že máš od doktora doporučeno odpočívat, to by pochopil i blbej, snad
Jo, holky už mi tady radily, začít aktivně umírat a vydržet tak do porodu, budu mít klid
Dohodli jsme se, že jsme ochotni je pozvat 25. dopoledne na kávu a cukroví. Teď je otázkou, zda budou respektovat, nebo přijedou neohlášeně. ![]()