Zase ty Vánoce…

Anonymní
22.11.22 13:48

Zase ty Vánoce…

Ahoj holky,
ani nevím, jestli čekám radu, spíš bych se ráda svěřila a vypovídala. A zjistila, že to nemám složitý jenom já :oops:
U nás doma je zase věčné téma Vánoce. S manželem jsme spolu 7 let, 3,5 roku manželé, máme syna 2,5 roku a v lednu mám termín s druhým dítkem.
Jako každý rok se k nám domů snaží na Štědrý den pozvat manželova rodina. Tchýně a tchán, bratr s přítelkyní a její dcerou ve věku mého syna. Před čtyřmi lety, poté co jsme s manželem začali bydlet společně, mi to přišlo jako dobrý nápad. Byla jsem od tchánovců postavená před hotovou věc, no byla jsem mladá a blbá. Štědrý den byl šílený. Řízky nebyly krůtí ale kuřecí, salát byl a majonézou a ne s jogurtem… ještě v 10 večer nechtěli jet domu, manželův bratr vypil flašku vodky, náš pes musel být zavřený protože tchána nesnáší, načež ten jí po puštění i přes mé varování naházel salám Vysočina na zem, takže jsem o svátcích řešila že pes zvrací a má průjem :nevim:
Další rok se pozvali znovu. Já v šestém měsíci těhotenství už tušila co přijde, ale pořád jsem doufala, že nebude nejhůř… no scénář se opakoval, tentokrát si tchánovci dovezli vlastní salát. Já připravila řízky, klobásy, chlebíčky, jednohubky, klasické pohoštění. Tak po večeři jsem se dozvěděla, že salát, ten co si dovezli, byl dobrý :nevim: V pul 10 jsem byla ráda, že jsou pryč.
Další rok už jsme měli syna, bylo mu třičtvrtě roku. To jsem tedy řekla, že večer neexistuje, ale ať přijedou po obědě a strávíme společně odpoledne a režim přizpůsobíme synovi. Tím pádem jsem byla ušetřena přípravy večeře pro 5 lidí navíc 😂 Švagr s přítelkyní vypili 2 litry válečného koňaku co jsem připravila během půl hodiny co přišli, takže nikdo neměl šanci ochutnat :oops: Dokrmili to každý pěti pivy, tchýně s tchánem koukali jak zjara, kde jsou ty řízky a salát, načež po mojí poznámce, že řízky děláme kuřecí a salát s majonézou a jogurtem mi bylo řečeno, že oni to takhle rádi nemají :lol: dostali jen studené občerstvení a hotovo. Dárky jsme vybalovali ve 3 odpoledne, ale to jsem neřešila, syn z toho rozum ještě neměl.
Minulý rok mě zachránil covid :mrgreen:
A letos je to tu zase… zase se chtějí všichni pozvat k nám. Tchánovci, švagr s přítelkyní a její dcerou. Já už ale opravdu odmítám dělat šaška a všechno připravovat, běhat, když pak ani slovo děkujeme neuslyším. Nehledě na to, že na Vánoce budu mít 3 týdny do porodu :nevim: Tak jsem si říkala, že by nás mohla pozvat třeba na dvě hodiny tchýně. Ale bylo mi řečeno, že to doma mají malé. U švagra to prý být nemůže, protože má 2 psy. Ještě bych ráda dodala, že za 7 let vztahu nás tchýně nikdy nepozvala na oběd ani na kávu, jednou jsme tam byli asi 4 roky zpátky něco vyzvednout a hodinu jsme se zdrželi, nedostala jsem ani skleničku vody, natož aby mi nabídla kávu :nevim:
Už teď jsem z toho nešťastná, chtěla bych udělat hezké Vánoce synovi, protože konečně má z Ježíška rozum, nechci tu žádné návštěvy, manžel to ví a plně respektuje. Ale co dělat s tchánovci, kteří to berou automaticky a opravdu jsou schopni přijet neohlášeně? Už mi několikrát přišli neohlášeně domu, při posledním incidentu jsem jim řekla, ať se nezlobí, ale syn ještě spí a pak máme program a příště ať mi alespoň napíší zprávu. :roll:
Se švagrem máme vztah takový neutrální, vzájemně si neškodíme, jeho přítelkyně je ovšem jiná liga, ta pomlouvá kde může hlavně aby vylezla jako ta lepší :lol:
Manžel mě chápe, že odmítám dělat Vánoce pro všechny, ale na druhou stranu je to jeho rodina a asi neumí říct razantně dejte nám pokoj :lol:
Asi úplně nejhorší na tom je, že oni se ani nebaví. Celé odpoledne vypadá tak, že sedí na gauči a mlčí. Občas někdo něco řekne. Sedí a koukají na televizi :roll:
A co mě s*** úplně nejvíc je to, že jsou k nám domu a tchán si nezouvá boty. Takže mi projde naklizeným barákem v botách, jistě si dokážete představit, že v prosinci nemáme kolem baráku sucho a čisto. Když jsem ho požádala, zda by se mohl zout, že mi leze po zemi syn, tak mi řekl, že na západě se návštěvy taky nepřezouvají :nevim: A teď babo raď, že :nevim:
Někdy si říkám, že jsem asi přecitlivělá, ale mě tohle chování strašně vadí a popravdě takto Vánoce trávit nechci 8o
Co myslíte? :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26862
22.11.22 13:56

Vas dum = vase pravidla.
Razantne rekni NE. Ono to zaskripe, mozna vyvola vichrici, ale casem si to sedne.
Jen musite s manzelem byt zajedno a vydrzet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14724
22.11.22 13:58
@cecetka píše:
Vas dum = vase pravidla.
Razantne rekni NE. Ono to zaskripe, mozna vyvola vichrici, ale casem si to sedne.
Jen musite s manzelem byt zajedno a vydrzet.

Presne tak. A kdyz prijedou neohlasene, tak je proste nepustte dovnitr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2668
22.11.22 13:58

Tady je problém, že manžel si je srovnat neumí a tebe evidentně nerespektují. Nejprve musíte být pevně za jedno s chlapem, a pak jim prostě říct, že u vás to nebude. Pokud by tohle nešlo, tak bych si hodila nohy nahoru a nechala chlapa, ať se stará, protože tohle je jeho chyba. On jim tohle dovolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
350
22.11.22 14:02

A ty neumíš říct NE? Prostě řekni že chcete vánoce strávit sami a že se za nimi zastavíte mezi svátky, rozhodně bych je nepouštěla k sobě domů a neobskakovala je, ale musíš se prostě ozvat, už jenom to že si dovolila aby se k vám sami pozvali a že tchán u tebe chodil v botech vypovídá o tom že se asi neumíš moc bránit.. chápu že se asi nechceš s nimi dohadovat, ale musíš si prostě stát za svým. Jak se k tomu staví manžel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
22.11.22 14:04

Když už to má být tak, že se sejde celá rodina, tak bych navrhla střídání(jednou za tři roky bych to přežila u nás a jinde se můžeš kdykoliv zvednout a odejít).Ale bylo by to s tím, že vše řeší ten, u koho vánoce jsou, tedy u vás by byly krůtí řízky, salát s jogurtem a doma ať si kludně pak udělají kuřcí. A řekla bych jim, že na mně to bylo pár let, takže teď je řada na švagrovi a jeho rodině a pak na tchýni. Pokud by to pro ně byl problém, tak by si prostě vánoce slavil každý sám a řešila by se jen třeba 25.12. návštěva(ne do večera, ale třeba ve 12 dorazí na oběd a ve 14:00 odejdou).Ale prostě bych prvně zkusila říct, že teď je na řadě švagr s rodinou.Oni se pozvali, tak bych je taky postavila před hotovou věc a řekla, že se to prostě bude střídat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14615
22.11.22 14:05

Zavři se v ložnici se slovy, ze té před porodem všecko bolí a jsi unavená a chce se ti spát, pust si tam nějaký film a vylez, až odejdou. Ať si to obstará chlap :lol:

Syn ještě nemá ponětí o čase, takže mu ty Vánoce udělejte den predem ;) tak si je oslavite vklidu a podle svého a jejich návštěva bude jako 25 pro vás. Pokud je manžel není schopen odmítnout, řešila bych to takhle. Předpokládá to ale, ze se na takovém reseni spolu s muzem shodnete.

Ale teda slavit stedry večer spolecne s dalšími lidmi bych já osobně nechtěla, jen nejužší rodina a hotovo. Vadilo by mi to, mám rada svoje soukromí. Navíc já mám teď dva týdny do porodu a nejradsi bych se někam zavřela nafurt, ať mi daji všichni svatý pokoj :P to úplně nejde, ale některé návštěvy já už neprijimam z důvodu mě celkově zpruzelosti, muž si je řeší sam s dětmi :lol: :mavam:

Příspěvek upraven 22.11.22 v 14:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.11.22 14:06
@Livi92 píše:
Tady je problém, že manžel si je srovnat neumí a tebe evidentně nerespektují. Nejprve musíte být pevně za jedno s chlapem, a pak jim prostě říct, že u vás to nebude. Pokud by tohle nešlo, tak bych si hodila nohy nahoru a nechala chlapa, ať se stará, protože tohle je jeho chyba. On jim tohle dovolí.

Souhlasím, manžel je totální flegmatik, tomu je to vcelku jedno, řekne, že to nějak přežijeme :lol: Jenže já jsem naopak taková, že mě to jedno není a chci kvůli synovi mít všechno hezký a v klidu a né být uhoněná a nervní. Mě spíš asi vadí to, že mě absolutně nerespektují a když pak řeknu důrazně ne, tak jsem špatná na všech frontách :nevim: Naštěstí mě smysl pro humor ještě neopustil, řekla jsem manželovi, že letos nalepím na dveře cedulku “nejsme doma” a zamknu :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
32129
22.11.22 14:06

No tvl… 8o tchánův argument o nezouvání…poslala bych ho teda na návštěvu na západ…u nás doma, že se zouvat bude…a na vánoce bych je připravila rovnou…nezlobte se, ale ne…mám tři týdny do porodu, chci mít klid, žádné návštěvy…a rovnou je upozorni, že pokud přibrzdí nečekaně za dveřmi, tak tam taky zůstanou…tohle bych teda netrpěla nikomu…neumí se chovat, mají smůlu…a vyřiď to jednou provždy, jinak budeš akorát neustále naštvaná…sama na sebe…že děláš něco, co nechceš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8525
22.11.22 14:07

Normálně říct, že prostě chcete být jen vy a basta. Ať přijedou na nějaký svátek na kafe. Ale jinak, divím se, že si toho tolik necháte líbit (nezout si boty, jaký salát oni ji apod.) :roll: chápu, že ti to je blbé něco říct, když jde o rodinu, ale nenechala bych ze sebe dělat takového bl..čka (omlouvám se za ten výraz) - toto už je odraz vašeho přístupu k tomu všemu. Je to VAŠE domácnost, oni ať si doma dělají co chtějí, ale vaše pravidla mají respektovat a nedělat si z vás dobrý den.
Plus teda nemluvím o tom, že neberou v úvahu tvoje těhotenství a velmi blízký porod (máš odpočívat a nelitat okolo nich)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4887
22.11.22 14:08

Jako argument, že u švagra to nejde, protože má dva psy? :lol: a to že ty jsi v 9.měsíci nevadí? Ti jsou vážně vtipní :zed:
Tady nezbyde než být hodně hodně asertivní. Samozřejmě by to vše měl vykomunikovat manžel, je to jeho rodina :nevim: ale když toho není schopen (a protistrana jsou banda ignorantů), nezbývá než se do toho pustit sama. Ano budeš za tu zlou, nejspíš se na tebe i někdo naštve, ale mě by to za ten štědrovečerní klid ve vlastním malém rodinném kruhu stálo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8525
22.11.22 14:10
@Anonymní píše:
Souhlasím, manžel je totální flegmatik, tomu je to vcelku jedno, řekne, že to nějak přežijeme :lol: Jenže já jsem naopak taková, že mě to jedno není a chci kvůli synovi mít všechno hezký a v klidu a né být uhoněná a nervní. Mě spíš asi vadí to, že mě absolutně nerespektují a když pak řeknu důrazně ne, tak jsem špatná na všech frontách :nevim: Naštěstí mě smysl pro humor ještě neopustil, řekla jsem manželovi, že letos nalepím na dveře cedulku “nejsme doma” a zamknu :mrgreen:

Jsem špatná ve všech frontách —- to ti až tak záleží na tom, co pak budou říkat??? Bohužel se jich bojíš a raději jsi poslušná na úkor svého a rodiny klidu a pohody, než aby si o tobě něco špatného nemysleli nebo neříkali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
22.11.22 14:11

Jste prilis hodni. Zhurta na ne musite, na chasku linou vychcanou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.11.22 14:12

Jestli tě to uklidní, tak nejsi sama. Já už jsem dopředu naštvaná, u nás se zavedlo, že s námi slaví Štedrý den tchýně s přítelem a moje máti. Tchyně si na večeři donese svůj salát, protože náš nejí, její přítel nejí kuřecí maso takže mu ostentatuvně přinese obalený vepřový řízek. Navíc nejí mrkev, takže jemu dobese také spešl salát. Nejí ryby, takže už nevaříme ani rybí polévku, ale hrachovku, kterou stejně jí jen symbolicky, aby neurazila. Moje máti je velmi komplikovaná, nemáme nejlepší vztah, ale pokud nebude u nás, bude na Vánoce sama. Loni jsme měli krásný Štédrý den do 16 hodin než všichni přišli, děti pak šíleně zlobili (oni jim vše dovolí a ještě je v tom podporují), manžel byl po hodině velmi nepříjemný. Ale z jeho strany je to tradice (vždy u nich slavila babička s dědou), takže nechce ani slyšet, že by jsme to zrušili. Při rozbalování dárků se tchýně vždy tváří naštvaně, její představa je, že si každý postupně rozbalí jeden dárek…což jaksi děti nechtějí respektovat…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.11.22 14:13
@ZvědaváTerr píše:
A ty neumíš říct NE? Prostě řekni že chcete vánoce strávit sami a že se za nimi zastavíte mezi svátky, rozhodně bych je nepouštěla k sobě domů a neobskakovala je, ale musíš se prostě ozvat, už jenom to že si dovolila aby se k vám sami pozvali a že tchán u tebe chodil v botech vypovídá o tom že se asi neumíš moc bránit.. chápu že se asi nechceš s nimi dohadovat, ale musíš si prostě stát za svým. Jak se k tomu staví manžel?

Což o to, říct ne umím, jenže to vyvolá vlnu reakcí od tchánovců, že přece rodina musí být spolu na Vánoce, že bůhví jak dlouho tu ještě budou, přítelkyně od švagra rovnou řekne, že se tomu nevyhnu, že to je rodina a mě pak dojde síla na nějaký hádky kolem Vánoc, nedej bože na štědrý den… Manžel se staví tak, že mě chápe, že to takhle nechci, jenže když pak začnou rodiče s tím, že taky další Vánoce tady být nemusí, tak je mu to asi líto… letos jsme se dohodli s manželem, že bychom je pozvali 25. dopoledne na kávu a cukroví, což i pro mě je přijatelný, odpoledne bych ráda na dvě hodiny k mým rodičům aby si syn vybalil dárky tam. Nejvíc se bojím toho, že fakt vznikne nějaká hnusná hádka a nakonec obviní všichni mě. Ale asi to je možná jediná cesta, jak mít klid.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová