Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Alcounek píše:
Určitě si sjednej pořádek a hlavně, aby manžel za tebou stal ne jen v soukromí, ale i před nimi až jim budete říkat, že tenhle rok chcete slavit jen jako nejbližší rodina a také bych zmínila, že se vše velmi zdrazilo a nemůžete si dovolit hostit další lidi, kor když jsi před porodem a budeš pak pobírat zase jen rodicak…
A jestli jsem to pochodila, tak ta svagrova má holčičku ve stejném věku jako je váš chlapeček?… Přijde mi divné, že ji nechtějí udělat klasické vánoce, jak přichází Ježíšek a všechny věci okolo?… Mám dvě děti a neumím si představit, že bychom u někoho prudili celý den z detma… Něco jiného je kafco v další dny… Pevně nervy a musíš to rozseknout
Ani já si to nedokážu představit, já chci udělat synovi klasický štědrý den, procházka, večeře, stromeček, dárky… a ne mít za zadkem návštěvu co kouká, co jsme si dali za dárky. A to podotýkám, že s manželem jsme si dárky dávali raději až když odešli, manžel mi vždy udělá překvapení a ne levné a poslouchat, proč utratil tolik peněz nechceme ani jeden ![]()
@Anonymní píše:
Jsem měkká, vím to, ale představa nějaký totální scény mě fakt děsíOno to není o tom, že bych se neozvala, ale o tom, že když se ozvu, tak mě tchánovci nerespektují. Viz přezouvání a odpověď, že na západě se návštěva nepřezouvá. A co v tu chvíli dělat. Buď říct Hm, a nebo tu scénu udělat. Vím moc dobře, že se nezavděčím i kdybych se na uši stavěla, jenže pak právě začnou ty vydírací řeči typu “my už tady dlouho nebudeme”, “co když jsou to poslední Vánoce kdy jsme naživu” atd. Nejsem v úplně jednoduchý situaci, protože ta zlá budu v první řadě já
Milý tcháne, nejsme na západě, tady se přezouváme, dál vás prostě nepustím…chceš mi říct, že u sebe doma chodí v botách? A na to jejich vydírání bych jim řekla, že nikdo nevíme dne ani hodiny a zítra tady nemusím být ani já…nezlobte se, letos jsme na vánoce u mých rodičů…vy jste tady byli několikrát…
@Blue2 Na to řeknou, že salát a řízky donesou, stejně to její nejí, protože schválně dělá něco, co oni nejí…takže s nimi nebude mít žádné starosti…klidně může ležet, obslouží je jejich syn…to nepůjde ![]()
@Helen001 píše:
To máš teda pěkně blbé, nejsi přecitlivělá, jen máš co dělat s velmi neomalenými lidmi…samozvací návštěvy nesnáším. Nám se tedy musí vždy předem ohlásit hodně předem (i několik týdnů) a dáme info, jestli můžou nebo ne. Popravdě bych jim narovinu řekla, že je u nás nechci a přijedeme je navštívit sami.
Můj manžel chtěl totéž, co je u tebe, zavést během Vánoc a svátků i u násALE řekla jsem, že chci klid a raději pojedeme příbuzné navštívit sami. Je mi jasné, že by to vypadalo jako u tebe - tchýně má systém, že v ty určité svátky jedí to a ono…u nás dojídáme zbytky kapra (řízků) nebo prostě to, co je zrovna v lednici, takže by byly zase komentáře, jaktože nevaříme to a ono, že oni to tak mají. Navíc tcháni mají styl sedneme na pr.del a necháme se obskakovat a program v TV budeme určovat taky my a mladí, vy se klidně z toho po… Jasně, jsem dospělá, ale třeba se chci podívat na 1-2 své oblíbené pohádky a z dřívějších zkušeností jsem slyšela otrávené: To už jsme viděli…(dřív jsem hledala tedy něco jiného, aby byli tcháni spokojení, ale už na to delší dobu peču - nejsou tady doma a není to jejich domácnost - a jestli se nechtějí dívat na TV program, který vybereme, ať jdou do pokoje jako to malé trucující dítě
).
Jó a nezouvání bot tchána v mé domácnosti bych taky nestrpěla - to, že to dělají na západě, ať si to dělají, tady je v ČR a navíc, i kdybyste bydleli na západě a boty zouvali, musel by to zkousnout. Schválně, až k nim jakožto samozvaní hosté letos pojedete na přepadovou návštěvu, nezouvej se, že přece na západě to taky tak dělajía navíc, přes to velké těhotné břicho to už nezvládneš a trpíš na močák a musíš mít nohy v teple (a podlahovka nestačí).
Mě to přijde - půjdeme mladé vyž. rat, řečma je potrápit, udělat nepořádek z bot a co já vím ještě…toto není příjemná návštěva. Mají to být přece svátky klidu a míru a psalas v nějakém příspěvku, že to chceš mít doma hezké kvůli synovi - spíš bych to chtěla mít hezké kvůli sobě - syn jednou odejde a přece nepřestaneš uklízet
Příspěvek upraven 22.11.22 v 15:14ale teď, když jsi hodně těhotná, bych to nechala na chlapovi a pokud mermo moci chce své rodiče vidět, koupit mu předčasný dárek k Vánocům - lístek na vlak/bus a může je navštívit.
Proč se vlastně chcete přizpůsobovat a vychystávat, když ani teda nepoděkují a chování taky nic moc?
Prostě jim řekni NE a nevysvětluj a jestli to nejsou schopni pochopit, tak mají smůlu a odkázala bych je k nějakému psychologovi nebo odborníkovi na mezilidské vztahy a komunikaci - ale možná už je u nich pozdě, když jsou staří a novým kouskům je nenaučíš (P. S. ten tchán chodí ve špinavých smradlavých botách i u sebe doma?)
Děkuju za krásný komentář, já si fakt někdy přijdu jako v jiném světě, když porovnám moje rodiče a tchánovce… moji rodiče plně aktivní lidi, pracující na plný úvazek, táta podnikatel, aktivně hraje fotbal a to mu už je 60 pryč. Mamka by se rozkrájela, šije mi pro syna oblečení aby měl originál, uvaří, upeče, nakoupí a doveze když jsme měli covid… tchánovci se ani nezeptali, jak nám je, já v osmém měsíci s covidem a syn také pozitivní
Já po nich nic nechci, my všechno zvládáme sami, manžel hodně doma funguje, pomáhá, uklízí, když přijde z práce vezme syna na hodinu na hřiště abych mohla třeba upéct, uvařit v klidu večeři, ale doslova mě vy**** že pro nás nic nedělají, ale já se mám na Vánoce přetrhnout ![]()
Jinak ano, mám trochu podezření, že se nezouvá ani doma ![]()
@Monchichik píše:
Milý tcháne, nejsme na západě, tady se přezouváme, dál vás prostě nepustím…chceš mi říct, že u sebe doma chodí v botách? A na to jejich vydírání bych jim řekla, že nikdo nevíme dne ani hodiny a zítra tady nemusím být ani já…nezlobte se, letos jsme na vánoce u mých rodičů…vy jste tady byli několikrát…
Já právě mám podezření, že se nezouvá ani doma
Jo, bohužel to jinak než natvrdo nepůjde. Já měla několik let pocit, že jsem přecitlivělá, že to jako ostatním přijde normální, ale vidím, že to normální není ![]()
@Semtex píše:
Hele ještě mas měsíc do těch Vánoc, začni “umírat” už teď, ať to vědí s dostatečným předstihem![]()
![]()
@Monchichik píše:
@Blue2 Na to řeknou, že salát a řízky donesou, stejně to její nejí, protože schválně dělá něco, co oni nejí…takže s nimi nebude mít žádné starosti…klidně může ležet, obslouží je jejich syn…to nepůjde
@Anonymní píše:
Jsem měkká, vím to, ale představa nějaký totální scény mě fakt děsíOno to není o tom, že bych se neozvala, ale o tom, že když se ozvu, tak mě tchánovci nerespektují. Viz přezouvání a odpověď, že na západě se návštěva nepřezouvá. A co v tu chvíli dělat. Buď říct Hm, a nebo tu scénu udělat. Vím moc dobře, že se nezavděčím i kdybych se na uši stavěla, jenže pak právě začnou ty vydírací řeči typu “my už tady dlouho nebudeme”, “co když jsou to poslední Vánoce kdy jsme naživu” atd. Nejsem v úplně jednoduchý situaci, protože ta zlá budu v první řadě já
Me trvalo 16 let, nez jsem tu scenu v rodine manzela udelala. A uz rok mame klid. Nejsem na to hrda. Ale zpetne vidime, ze za tu pohodu to stalo. ![]()
@Anonymní píše:
Tak nam pak hlavne napis, jak to dopadlo. ![]()
Nemusis prece delat scenu, staci dedkovi pevne rict, ze v botach dovnitr proste nepujde, takze je to na nem, zda se vyzuje, nebo zda pujde domu. A stala bych ve dverich. Pak by bylo na nem, zda on udela scenu. V pripade sceny z jeho strany vych ukoncila kontakt, protoze bych to nemela jiz nikdy vice zapotrebi. Fakt si nepripadas jak hadr na podlahu a nejposlednejsi sluzka, kdyz ti pres upozorneni nakraci do domu v botach?
@cecetka píše:
Me trvalo 16 let, nez jsem tu scenu v rodine manzela udelala. A uz rok mame klid. Nejsem na to hrda. Ale zpetne vidime, ze za tu pohodu to stalo.
Tak nam to aspon pro inspiraci popis ![]()
@cernaselma píše:
Tak nam pak hlavne napis, jak to dopadlo.Nemusis prece delat scenu, staci dedkovi pevne rict, ze v botach dovnitr proste nepujde, takze je to na nem, zda se vyzuje, nebo zda pujde domu. A stala bych ve dverich. Pak by bylo na nem, zda on udela scenu. V pripade sceny z jeho strany vych ukoncila kontakt, protoze bych to nemela jiz nikdy vice zapotrebi. Fakt si nepripadas jak hadr na podlahu a nejposlednejsi sluzka, kdyz ti pres upozorneni nakraci do domu v botach?
Holky, po svátcích napíšu, to se nebojte ![]()
Ano, připadám si s prominutím jak totální de***, že u mě doma dělá, že mě neslyší a ještě se dočkám takhle blbý odpovědi. A to nechci vědět, co si o mě povídají, když u toho s manželem nejsme ![]()
Podle me delas chybu, ze kolem nich skaces a manzela nechas krcit rameny. Kdyby mel po tchanovi vytirat on, priste by mu papuce vrazil mezi dvermi.
Mas jedinecnou prilezitost, mas pred porodem, rekni, ze je ti spatne. At si sve rodine manzel vychystava sam.
@PaníBovaryová píše:
Podle me delas chybu, ze kolem nich skaces a manzela nechas krcit rameny. Kdyby mel po tchanovi vytirat on, priste by mu papuce vrazil mezi dvermi.
Mas jedinecnou prilezitost, mas pred porodem, rekni, ze je ti spatne. At si sve rodine manzel vychystava sam.
Souhlasím, já skáču, aby bylo všechno, nakoupím, uvařím, upeču, připravím a zbytek se veze včetně manžela. Na jednu stranu v kuchyni funguju já, on klidně vyluxuje, vytře, ale co se týče vaření tak to moc nedává. A nebo se to nedá jíst
Jo, letos je jedinečná šance to rozseknout a postavit se, holt budu muset přežít pár výčitek ![]()
@Anonymní píše:
Souhlasím, já skáču, aby bylo všechno, nakoupím, uvařím, upeču, připravím a zbytek se veze včetně manžela. Na jednu stranu v kuchyni funguju já, on klidně vyluxuje, vytře, ale co se týče vaření tak to moc nedává. A nebo se to nedá jístJo, letos je jedinečná šance to rozseknout a postavit se, holt budu muset přežít pár výčitek
Vycitek? Jsi tehotna zena pred porodem, oni zdravi dospeli lide, at hnou linymi zadky. A vubec, pristi rok budes mit zase dve male decka, ani jeden z nich neni ubohy osamely starecek, tak at si Vanoce zaridi po sve ose.
Teda holky, na takové Vanoce bych se akorat tak…
Naprosto nekompromisně bych si udělala svatky dle svého. A že by mama byla sama? To je ale její problém, že?