Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
malé je 10 dní, z nemocnice nás propustili s pupečníkem zaškrceným sponkou (po podrobném prozkoumání nejde odstranit,asi má odpadnout s pupečníkem). Dneska zadrhla o oblečení a v pupíku je trochu krvavo. Nevím jestli se hnát k doktorovi, jinak máme jít až za týden.
Jsme v zahraničí, možnost zavolání dr není. Měl jste to někdo, je to běžné nebo si máme domluvit kontrolu dřív?
Díky
to se stává, dostali jste něco na čištění pupíku? Tedy na vysoušení? Tady se dává, stačí tím potřít ale zkušenosti se zasponkováním teda nemám, u nás se propouští z nemocnice až pahýl sám odpadne po třech dnech po zaškrcení uzlem, nebo gumkou.
Ahoj, par kapek krve nevadi, pokud je ji hodne,tak ano..
Ja takhle sundala pahyl nechtele jedne z mych dvojcat.. a pro jistotu jsem ji pak cely den ten pupik sledovala a vse v poradku ![]()
Čisti pupík i pahýl vatovými tyčinkami - šetrnější je Softasept N, ale můžeš použít i líh. Časem pupečník sám odpadne, pokračuj v čištění tak 3× denně, pupík nenamáčej do vody, časem se to zahojí. V ČR se pahýl většinou odřízne před propuštěním, takže se doma šistí už jen pupíček.
Nás z Krče pustili se zagumičkovaným pupíčkem, odpadl po deseti dnech i s tou gumičkou. Čistili a vysoušeli jsme to u pupíčku 60% lihem z lékárny a buničinou namotanou na vatovou tyčinku (vatou se nesmí, aby tam nezůstala). Troška krve nevadí, taky se mi to občas povedlo, ale stačilo vydezinfikovat tím lihem a bylo to OK. Už to asi má jen na kousíčku, ne? Každým dnem to odpadne, neboj.
Gama píše: Čisti pupík i pahýl vatovými tyčinkami - šetrnější je Softasept N, ale můžeš použít i líh. Časem pupečník sám odpadne, pokračuj v čištění tak 3× denně, pupík nenamáčej do vody, časem se to zahojí. V ČR se pahýl většinou odřízne před propuštěním, takže se doma šistí už jen pupíček.
Jé, nám právě říkali, že namáčet můžem, pouze v den odpadnutí ne, že je to právě ta výhoda neušmiklejch pupíků. Takže jsem ho vesele máčela ve vaničce a nic mu nebylo ![]()
Příspěvek upraven 24.11.10 v 09:01
Dík za odpovědi, jsem trochu nervní, tím že není možnost konzultovat s dr po telefonu.
No právě to vypadá, že ještě neodpadne, u syna to taky trvalo skoro měsíc
. Ta sponka má cca 4×1cm, takže dost překáží. Desinfekci mám z nemocnice, případně líh v záloze, tak budu patlat ![]()
Gino, nenamáčet píšu proto, že Karkule právě pupečník „zatrhla“, takže je momentálně ve stavu čerstvě částečně odpadlý (nebo jek bych to nazvala)
Takže si snad všechny ty rady nebudou odporovar ![]()
Gama píše:
Gino, nenamáčet píšu proto, že Karkule právě pupečník „zatrhla“, takže je momentálně ve stavu čerstvě částečně odpadlý (nebo jek bych to nazvala)Takže si snad všechny ty rady nebudou odporovar
Jo jasně, už chápu
![]()
Sponka je dost blba, taky jsme ji meli, bohuzel jsem nemela moznost rict, ze chci gumu, v Podoli se bezne pupik reze. Odpadl za 3 tydny, a behem ty doby se nam taky parkrat zatrhnul. Nastrikala jsem Cutasept a bylo. Lih je ale lepsi, vic vysusuje, B. to mel vic uhnily, nez vysuseny
Ale pupik ma vystavni ![]()
Holky my mame pupecnik ustrihly a nasla jsem na bodynku otisk krve..maly ma 11 dni..vadi to? ![]()
@chcimimi pokud mu z toho neteče /myšleno aktuálně/, tak nevadí. Kdyby teklo nebo hnisalo, tak dr. Občas se stane, že se sem tam objeví kapka.
Příspěvek upraven 16.05.14 v 17:27
Stačí vydezinfikovat lihem a překrýt čtverečkem gázy, aby to něj nedrhla plenka, nic se neděje ![]()
@chcimimi mě v porodnici řekli, že trocha krve se muže objevit, ošetřuj líhem, tak jak ti řekli
Holky osetruju a dekuju jsem z toho vyplasena…ale nevidim ze by mu to krvacelo nebo tak jen to mel otiskle na tom bodynku fakt dekuji ![]()