Zavedení masa a vejce
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Zavedení masa a vejce
Zajímalo by mě jestli jste při zavádění žloutku a masa postupovali stejně jako u zeleniny a ovoce a zaváděli tyto potraviny několik dní po sobě a sledovali jestli se nevyskytne nějaká alergická reakce. Případně jestli se nějaká alergická reakce objevila hned první den po zavedení nebo např. až po několika dnech. Děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ja myslim, ze alergie na maso nebo vejce se nemusis bat. ani jedno bych nedavala nekolik dni po sobe. vajicko rozhodne ne a i maso zpocatku staci treba dvakrat tydne. prece jen je to na zazivani zase vetsi napor.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ali-Ali No syn má speciální mléko bez laktozy, protože měl hlen a krev ve stolici, tak právě mám obavy..Dala jsem mu půlku žloutku a reakce žádná, ale právě si říkám jestli by se ta reakce neprojevila třeba po několika dnech..že bych mu dávala několik dní za sebou malinko toho žloutku..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@30Bar
aha. ja bych teda spis par dni pockala, jestli bude vse v pohode. ale to je muj laicky nazor. vsak kdyz tak brnkni doktorce, jestli mel maly nejake problemy s alegii, tak to pochopi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@30Bar
Kamarádky syn má alergii jak na mléko, tak na vejce a projevuje se to okamžitě. Pokud to bylo úplně bez reakce, tak je to nejspíš v pořádku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ali-Ali píše:
Ja myslim, ze alergie na maso nebo vejce se nemusis bat. ani jedno bych nedavala nekolik dni po sobe. vajicko rozhodne ne a i maso zpocatku staci treba dvakrat tydne. prece jen je to na zazivani zase vetsi napor.
Myslíš, že se nemusí bát případné alergie na vajíčko? Vaječný bílek je jeden z velkých alergenů
.
@30Bar píše:
Zajímalo by mě jestli jste při zavádění žloutku a masa postupovali stejně jako u zeleniny a ovoce a zaváděli tyto potraviny několik dní po sobě a sledovali jestli se nevyskytne nějaká alergická reakce. Případně jestli se nějaká alergická reakce objevila hned první den po zavedení nebo např. až po několika dnech. Děkuji
Maso bych zaváděla každý den třeba lžičku. A viděla bych případnou reakci. Na cokoliv může mít dítě alergii a je lepší to vychytat na začátku než pak zjišťovat po čem má tu vyrážku či průjem zpětně.
Nemusíš mu to vajíčko dávat každý den, ale v období kdy ho zkoušíš bych nezaváděla nic jiného. A vajíčko bych zaváděla v době, kdy už máš zavedených dost potravin na to, aby tě nestresovala, že nezkoušíš každý den něco nového.
@30Bar píše:
@Ali-Ali No syn má speciální mléko bez laktozy, protože měl hlen a krev ve stolici, tak právě mám obavy..Dala jsem mu půlku žloutku a reakce žádná, ale právě si říkám jestli by se ta reakce neprojevila třeba po několika dnech..že bych mu dávala několik dní za sebou malinko toho žloutku..
Dočítám, že už nějaké problémy měl. Byla bych raději opatrnější. Žloutek bývá většinou v pohodě, dej si pozor na ten bílek. Alergické projevy po několika dnech nejsou vzácností. Jak u toho masa, tak u vajíčka. Sledovala bych tu stolici.
Jinak samozřejmě můj pohled je můj osobní názor. A jsem určitě hodně ovlivněná zkušeností s potravinovou alergií. Každý asi tuší sám co si u svého dítěte může dovolit a jak moc chce být opatrný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Není to nutné. Pokud by nějaká reakce byla, tak v 90% případů bývá okamžitě. Masa bych se nebála vůbec a u vajec to bývá reakce na bílek, žloutek většinou taktéž nic nedělá. Mladší měl reakci právě na vejce (bílek), pak nějaké ovoce a zeleninu a reakce přišla vždycky tak do 20 minut max.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Busy Bee píše:
@30Bar
Kamarádky syn má alergii jak na mléko, tak na vejce a projevuje se to okamžitě. Pokud to bylo úplně bez reakce, tak je to nejspíš v pořádku.
Záleží bohužel jak kdo. Zakladatelky dítě neznám, znám jen to svoje a u něj stejně jako u dalších ta opožděná reakce několik dní bohužel není výjimkou. Pak se právě zpětně špatně zjišťuje po čem to bylo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Fima píše:
Není to nutné. Pokud by nějaká reakce byla, tak v 90% případů bývá okamžitě. Masa bych se nebála vůbec a u vajec to bývá reakce na bílek, žloutek většinou taktéž nic nedělá. Mladší měl reakci právě na vejce (bílek), pak nějaké ovoce a zeleninu a reakce přišla vždycky tak do 20 minut max.
Bohužel někteří patří třeba do těch 10 %. A to u malého dítěte člověk neví předem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@meduzza
no, ona psala zloutek, ja jsem to blbe napsala jako „vejce“. jinak ja ji neradila do nej nahazet, co jde
ale prave mi priselo rozumnejsi par dni pockat a pak pokracovat.
obecne mi prijde, ze pokud se zavadi neco noveho, tak neni dobre to hned davat nekolik dni po sobe
ten postup chapu, pri zavadeni uplne prvni zeleniny, aby jako mimco nemelo kazdy den neco noveho. ale pozdeji uz ne, to jsem vzdycky dala neco noveho a par dni pockala, co dite na to (jogurt, zloutek, lusteniny, rybu, bilek atd.)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@meduzza Díky za rady. My jsme byli na gastru a tam nám bylo doporučeno vyzkoušet jogurt a jiné obyč UM, že alergii na bkm nemá, protože v bebě al 110 bílkovina normálně je, není tam laktoza. Jenomže já jsem mu to mléko ještě nedala, protože si říkám, že to ho budu muset sledovat určitě 14 dnů a nebudu mu moct zavádět nic nového a ještě jsem mu právě chtěla zavést červené maso, které ještě neměl, hrášek a nějaké druhy vloček jenomže při představě, že to budu všechno zkoušet min čtyři dny, tak nevím, kdy bych se k tomu mléku dostala…No tak nevím co mám upřednostnit jestli mléko a nedat červené maso, nebo dát maso pak příp. ten jogurt, přip. nějaké ty vločky. Ráda bych mu sem tam udělala kaši, ať nemá pořád jen ovoce na svačinky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ali-Ali píše:
@30Bar
aha. ja bych teda spis par dni pockala, jestli bude vse v pohode. ale to je muj laicky nazor. vsak kdyz tak brnkni doktorce, jestli mel maly nejake problemy s alegii, tak to pochopi.
Hm s doktorkou toho moc neproberu. Ona se mnou nějakou alergii vůbec neřeší. Na 8m prohlídce mi říkala, že má mít pestrou stravu, mám mu zkusit dát ožužlat kousek rohlíku, vánočky a dokonce koblih…no tak to mě teda šokovalo..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ali-Ali píše:
@meduzza
no, ona psala zloutek, ja jsem to blbe napsala jako „vejce“. jinak ja ji neradila do nej nahazet, co jdeale prave mi priselo rozumnejsi par dni pockat a pak pokracovat.
obecne mi prijde, ze pokud se zavadi neco noveho, tak neni dobre to hned davat nekolik dni po sobeten postup chapu, pri zavadeni uplne prvni zeleniny, aby jako mimco nemelo kazdy den neco noveho. ale pozdeji uz ne, to jsem vzdycky dala neco noveho a par dni pockala, co dite na to (jogurt, zloutek, lusteniny, rybu, bilek atd.)
To jsem tak ani nepochopila že bys psala
. Ani jsem na tebe snad tak nereagovala
.
Postup ať má každý jaký chce, není žádný jediný zaručený a správný. Určitě je prima, že píšeš zase názor z jiného pohledu. Aspoň si zakladatelka může vybrat co bude vyhovovat jí a jejímu dítěti.
Také píšeš, žes dala něco a pak pár dní čekala co dítě na to. Asi záleží taky na dávce. Když dám něco víc dní za sebou, zvyšuji postupně dávku. První den třeba jen zkouším dát trochu na špičku jazyka, u těch jídel z kterých mám strach, jestli se po tom nezačne dusit a za chvíli přidám třeba čtvrt lžičky, pak ještě půl, pak lžičku, druhý den dám tři-pět lžiček a další den třeba misku. Jasně kamarádka zavádí jídla tím stylem, že dítě dostane na zkoušku rovnou misku jahod, půl čokolády, misku ořechů a nemusí to řešit, protože malá nikdy po ničem problém neměla. Ale každý si může dovolit něco jiného. Většině dětí ani mísa jahod, vajíčko či jogurt neublíží. Tak taková přehnaná opatrnost většinou není na místě. Dobré je, že si to každá můžeme udělat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí bez ohledu na to co si myslí ostatní
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@30Bar píše:
@meduzza Díky za rady. My jsme byli na gastru a tam nám bylo doporučeno vyzkoušet jogurt a jiné obyč UM, že alergii na bkm nemá, protože v bebě al 110 bílkovina normálně je, není tam laktoza. Jenomže já jsem mu to mléko ještě nedala, protože si říkám, že to ho budu muset sledovat určitě 14 dnů a nebudu mu moct zavádět nic nového a ještě jsem mu právě chtěla zavést červené maso, které ještě neměl, hrášek a nějaké druhy vloček jenomže při představě, že to budu všechno zkoušet min čtyři dny, tak nevím, kdy bych se k tomu mléku dostala…No tak nevím co mám upřednostnit jestli mléko a nedat červené maso, nebo dát maso pak příp. ten jogurt, přip. nějaké ty vločky. Ráda bych mu sem tam udělala kaši, ať nemá pořád jen ovoce na svačinky.
To je těžké říct co je lepší. Mně řekl rovnou doktor u těch rizikovějších potravin den kdy to mám zkusit: „zkuste mu zítra vajíčko, zavést lepek, hovězí, jogurt a zavolejte mi jak to snáší“. Řekl mi to vždycky v době, aby byl pak k zastižení, kdyby byl nějaký problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@meduzza a to ti rekl jaky doktor, gastro nebo alergo? S nami byli na gastru hned vyrizeni… jak jsem psala, ze abkm to neni, mozna ta intolerance, ale mozna uz to vymizelo, tak mame normalne dat to obyc um. mleko…a ptala se me pani dr jestli uz jsem dala jogurt a ja, ze ne…byla sem prekvapena, ze sem to snad mela vyzkouset. My v rodine zadne alergie nemame, tak jsou to pro me vsechno nove veci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit