Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@unuděná tady je problém, že to roznáší i ti co příznaky nemají, takže neví, že jsou nakažení.
@andelka83 píše:
@unuděná tady je problém, že to roznáší i ti co příznaky nemají, takže neví, že jsou nakažení.
No to samozřejmě taky, ale pokud se chovají zodpovědně, roznášet to nemusí. Mě taky nic není, přesto jsme teď omezili návštěvy babiček, do obchodu chodí jen jeden z dospěláků (děti s sebou nebereme), nescházíme se s kamarády na kafíčka atd. Ale neříkej, že jsi nezaznamenala vlnu odporu proti opatřením. U sousedů na zahradě včera garden party, asi tak 20 dospělých a 10 dětí na cca 15m2 ![]()
@unuděná píše:
No to samozřejmě taky, ale pokud se chovají zodpovědně, roznášet to nemusí. Mě taky nic není, přesto jsme teď omezili návštěvy babiček, do obchodu chodí jen jeden z dospěláků (děti s sebou nebereme), nescházíme se s kamarády na kafíčka atd. Ale neříkej, že jsi nezaznamenala vlnu odporu proti opatřením. U sousedů na zahradě včera garden party, asi tak 20 dospělých a 10 dětí na cca 15m2
Jo a to by bylo hukotu, kdyby se u nas pokusili zavest to, co ve Svycarsku, tedy povinne ohlasovani i rodinnych akci nad urcity pocet osob. Ale ne, ovce jsme jen my a ostatni jsou letadla.
@unuděná my se chováme stejně.
No vyloženě vlnu jsem nezaznamenala, ale že se lidi, děti kumulují to vidím. Udržovat rozestupy a nedělat vícečlenné hloučky je problém, nezvyk.
@Cuddy píše:
Jo a to by bylo hukotu, kdyby se u nas pokusili zavest to, co ve Svycarsku, tedy povinne ohlasovani i rodinnych akci nad urcity pocet osob. Ale ne, ovce jsme jen my a ostatni jsou letadla.
Já jsem ani nepochopila, proč Babiš smetl ze stolu tu povinnou registraci v hospodách a místo toho je donutili zavírat ve 20:00. Třeba v Německu to takhle funguje v pohodě, trasování je rychlé a přesné ![]()
@hulala píše:
Nechtějí zmrazit ekonomiku.. Jestli nám zase zavrou školku, tak si asi hodím mašlí…
Naprosto chápu, sama jsem hotová z toho, že dcerce zrušili plavání a cvičení a to jsem na RD…je mi opravdu líto všech rodičů, co mají děti ve školkách a školách, musí to být očistec.
Na druhou stranu, podle mě je to potřeba uzavřít. BOHUŽEL. Byť sama s leckterými opatřeními nesouhlasím a myslím si své, jsem schopná je respektovat. Bohužel spousta lidí to tak nemá. Min. týden jsem navštívila během jednoho dne 5 obchodů (menších typu galanterie, hračky, textil). Pouze v jednom z nich měla prodavačka roušku. V jednom jsem se i dozvěděla, že tam se to nenosí. Lidé nejsou zodpovědní, nedokáží pochopit, že je potřeba se na nějakou dobu „sebezapřít“ a tu roušku nosit, dodržovat rozestup atp., neboť pokud se to dodržovat nebude, bude to trvat strašně dlouho a odneseme to zase všichni. Bohužel si myslím, že dokud to neuzavřou a lidi nebudou sedět s prominutím doma na pr/deli situace se nezlepší. A znovu opakuji, sama si nemyslím, že je situace tak vážná, ale dokud se žebříčky epidemiologů nezlomí, rozhodně se uvolňovat nebude. ![]()
@unuděná píše:
Já jsem ani nepochopila, proč Babiš smetl ze stolu tu povinnou registraci v hospodách a místo toho je donutili zavírat ve 20:00. Třeba v Německu to takhle funguje v pohodě, trasování je rychlé a přesné
Protoze je to populista. Ono v tech zapadnich demokratickych zemi se s tim tak necrcali celou dobu. Jo, take mne nebylo uplne nejlepe v lete v Nemecku jako tehotne s rouskou na puse v 35 °C vedrech, jo, take proti rouskam byly protesty, ale to bylo tak vsechno. Rousky byly a clovek to musel akceptovat. U nas se delaji nejprve detske krucky, aby se pak polozilo tisice podnikatelu.
@Kotatko03 to je prave skoda, ze se to musi resit plosne. Take nam zrusili krouzky deti, ktere jsem letos kvuli novorozenci a strachu z nemocem poctive vybirala. Zrusili nam i ty, kde pul instruktoru pravidelne litalo s desinfekci a hadrem, po cviceni se vydezinfikovaly vsechny hrazdy, zinenky… Na druhou stranu jsme byli cca pred 14 dny v restauraci, uz u vstupu nam rekli, ze rousku u nich nemusime mit nikde… Takze nekteri si o zavreni rikaji, ale bohuzel, jako vzdy, se s nimi svezou i ti velmi zodpovedni.
@unuděná píše:
Já jsem ani nepochopila, proč Babiš smetl ze stolu tu povinnou registraci v hospodách a místo toho je donutili zavírat ve 20:00. Třeba v Německu to takhle funguje v pohodě, trasování je rychlé a přesné
Protože u nás absolutně nejsou kapacity na to trasování. K čemu je ti seznam lidí v hospodě (notabene kde půlka kontaktů bude falešná), když není kdo by to obvolal?
@Sonmi píše:
Protože u nás absolutně nejsou kapacity na to trasování. K čemu je ti seznam lidí v hospodě (notabene kde půlka kontaktů bude falešná), když není kdo by to obvolal?
Což je problém čí?
Hlavně, že od dubna víme, že tu ta druhá vlna bude. To bylo řečí, jak máme semafor, chytrou karanténu, lidi a systém na trasování. No a máme houno. A teď už by to stejně k ničemu nebylo. Ale my jsme měli stejné houno i na začátku září, když bylo pár případů v republice ![]()
@Cuddy píše:
@Kotatko03 to je prave skoda, ze se to musi resit plosne. Take nam zrusili krouzky deti, ktere jsem letos kvuli novorozenci a strachu z nemocem poctive vybirala. Zrusili nam i ty, kde pul instruktoru pravidelne litalo s desinfekci a hadrem, po cviceni se vydezinfikovaly vsechny hrazdy, zinenky… Na druhou stranu jsme byli cca pred 14 dny v restauraci, uz u vstupu nam rekli, ze rousku u nich nemusime mit nikde… Takze nekteri si o zavreni rikaji, ale bohuzel, jako vzdy, se s nimi svezou i ti velmi zodpovedni.
Naprosto souhlasím. Doslova a do písmene.
@unuděná píše:
Jenže Němci jsou malinko jiné povahy v tomto, oni respektují. Jsem přesvědčená o tom, že v ČR by mnoho lidí uvedlo vymyšlené jméno i kontakt ![]()
@Kotatko03 píše:
Jenže Němci jsou malinko jiné povahy v tomto, oni respektují. Jsem přesvědčená o tom, že v ČR by mnoho lidí uvedlo vymyšlené jméno i kontakt
To je fakt. Češi jsou mistři na obcházení pravidel
Zase si myslím, že kdyby dali provozovatelům na výběr, buď zavřít ve 20:00, nebo každého legitimovat a ověřit totožnost podle OP, tak si drtivá většina vybere druhou variantu. Zda by se to pak dodržovalo je věc druhá no.. ![]()
@unuděná píše:
To je fakt. Češi jsou mistři na obcházení pravidelZase si myslím, že kdyby dali provozovatelům na výběr, buď zavřít ve 20:00, nebo každého legitimovat a ověřit totožnost podle OP,tak si drtivá většina vybere druhou variantu. Zda by se to pak dodržovalo je věc druhá no..
Nojo jenže to nemohou, hostinský/servírka nemůžou kontrolovat OP…to může jen Policie. ![]()
@Kotatko03 píše:
Jenže Němci jsou malinko jiné povahy v tomto, oni respektují. Jsem přesvědčená o tom, že v ČR by mnoho lidí uvedlo vymyšlené jméno i kontakt
@unuděná píše:
To je fakt. Češi jsou mistři na obcházení pravidelZase si myslím, že kdyby dali provozovatelům na výběr, buď zavřít ve 20:00, nebo každého legitimovat a ověřit totožnost podle OP, tak si drtivá většina vybere druhou variantu. Zda by se to pak dodržovalo je věc druhá no..
Já nevím, kde se v lidech bere tohleto sebemrskačství. V Německu taky lidi psali falešné kontakty, řešilo se to tam ikskrát.