Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ocet a vyvařit jsi zkoušela, jo? Já jsem čistila i čističem z Lidlu
@Name6 jednou za čas použiju čistič z lidlu a jinak do pračky dávám tablety na změkčení vody a dělá se to tam min než předtím ![]()
Mají speciální čistič na pračku, nejdřív se trochou na hadru umyjí ty gumy a šuplík, zbytek se naleje do šuplíku a zapne se program. Ale dobrý je pytlík sody, místo máchadla ocet a zapnout na vyvářku. Ten sliz se tvoří hlavně u pracích kapslí a gelu.
@Name6 krystalická soda, dá se koupit v normálním obchodě i v drogerce a stojí pár korun a ocet
a pračka jako nová ![]()
Davam cistic pracky z lidlu, do bubnu jeste jedlou sodu a kys. Citronovou. Ted jsem cetla ze se dava i tableta z mycek na cisteni pracky.
Vyliju litr octa, pustím nejvyšší možnou teplotu, po vyprání vezmu hadr a všude, kam se dostanu utřu. Nechávám po vyprání otevřený dvířka a šuplík na prášek, nepoužívám aviváž a k praní přidávám sodu na praní - změkčuje vodu.
A hlavně, pokud používáš gel, tak přejdi na prášek. My už málem vyměnili pračku, pořád smrděla a vyskytoval se v ní divný hlenovitý povlak. Veškeré možné čištění pomáhalo jenom krátkodobě. Pak jsem někde natrefil na tuto radu, zkusili jsme návrat k pracímu prášku a po pár praních problémy se zápachem a divným povlakem zmizely.
@smurfka píše:
Davam cistic pracky z lidlu, do bubnu jeste jedlou sodu a kys. Citronovou. Ted jsem cetla ze se dava i tableta z mycek na cisteni pracky.
Ty jo to by mě nenapadlo
ale nevím jestli to zkoušet asi mám trochu strach z toho že ty tablety v sobě mají nějakou leštící složku a vůbec netuším jak by se to líbilo ty pračce ![]()
Edit věřím že to funguje myčku mám po těch tabletách perfektně čistou
tak až to někdo zkusí dejte vědět
![]()
Příspěvek upraven 14.06.19 v 20:53
@jege píše:
A hlavně, pokud používáš gel, tak přejdi na prášek. My už málem vyměnili pračku, pořád smrděla a vyskytoval se v ní divný hlenovitý povlak. Veškeré možné čištění pomáhalo jenom krátkodobě. Pak jsem někde natrefil na tuto radu, zkusili jsme návrat k pracímu prášku a po pár praních problémy se zápachem a divným povlakem zmizely.
To fáákt dělají gely?
@Veru1987 Asi ano, jelikož po jejích vysazení přestala pračka smrdět a pokrývat se slizkým povlakem… ![]()
@Ravedd tchyne to zkousela a pry super, tak priste taky zkusim. Ted js cetla ze i tablety do mycky se maji davat primo do bubnu, ne do te prihradky.. zacla jsem davat a zatim dobry
Vytřu kde dosáhnu a hlavně vyčistím filtr a jeho okolí, do pračky naházím staré ručníky (většina praček bere vodu a hlavně délku cyklu dle množství prádla), vysypu do bubnu 1-2 větší sáčky kyseliny citronové a zapnu na vyvářku - program trvá 3hodiny. Pak opět zkontroluji filtr a okolí, obvykle je vše krásné čisté. Na praní používám hlavně prášek, gel jen na jemné nebo funkční prádlo a také často peru na 60stupňu a min. jednou za dva měsíce na vyvářku. Takže takto čistím pračku jednou až dvakrát do roka.
Mně opravář poradil jednou za čas nalít Savo, přidat hadry na podlahu a zapnout na vyvářku. Smrad děsnej, ale pračka čistá.
@jege píše:
Musim souhlasit. Gely a kapsle tak zanesly pracku, ze pradlo po vyprani bylo zatuchly.
Poradne jsem ji vycistila a vratila se k prasku a zase pere normalne.