Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím milé dámy,
Už delší dobu si říkám, že bych chtěla změnit nás životní styl. mám děti 1 rok a 2,5 roku. už několikrát sem se o to pokoušela, ale já prostě nevím jak uvařit zdravěji, lépe. vyrůstala jsem klasicky na knedlících, omáčkách, hustých polévkách apod. já třeba vím jak nějaké nezdravé pokrmny nahradit ale nějak není inspirace, a tak. Napadlo mě jestli zde není někdo kdo by pro nás, podobně postižené co bysme se chtěli polepšit nevytvořil např. skupinu a po nějakou dobu nám tam vkládal třeba jeho jídelníček, pokud možno i s recepty, abychom se mi ostatní měli čeho chytit. Našel by se nějaký obětavec?? pro mě by to byla velká motivace, kdybychom třeba s více uživatelkama na konci došli hezčí postavě a cíliti se lépe
Zaklad je nakupovat zeleninu a ovoce na kila a rozsirit jejich spotrebu v jidelnicku.
Omezit cukr, bilou mouku. Je to beh na delsi trat, nejde vse hned
hledej co ti chutna a hned to nevzdavej
zacala bych tim, ze bych nekupovala blbosti typu susenky, preslazeny cerealie, slazeny radoby jogurty, pastiky a podobne produkty ze zbytku, polotovary. Zvykni si hlidat slozeni.
Zkus treba jednou zacas zavest novou potravinu - obiloviny (jahly, pohanka, ruzne ryze, kuskus, kroupy), lusteniny (cervena cocka, mungo, adzuki), ruzna seminka…
pomaloucku, polehoucku, to pujde ![]()
Je to teda pracnejsi
ale clovek si zvykne
ja si treba chystam jidlo do prace kazdy den. Dneska svacina: salat (syrova repa + jablko + orechy), obed pohanka se zeleninou a cervenou cockou
v lednici mam porad nejakou zeleninu na chroupani, piju odstatou vodu, caje, nesladim
@beruska9 díky počtu!
Jenže co ty děti? Ty maj omáčky apod nejraději a popravdě nechci vařit 2×
! A někdy jsem ráda že jí aspoň něco
@Vrtul omáčky nezahušťuj moukou, ale dej tam vločky, případně brambor, to samé u polévek. Např. teď jsem vařila celerovou polévku a než jsem tam dala trošku smetany, tak jsem si odlila pro sebe. Manželovi a dětem jsem nalila smetanu a zahustila vločkama a bramborem. Hodně používám zeleninu, místo přílohy si dám dušenou zeleninku. Kupujeme ve zdravé výživě - hlavně červenou čočku, fazolky, pohanku, jáhly, vločky, kuskus… Na snídani si dáváme celá rodina vločkovou kaši s bílým jogurtem a ovocem. Nejíme vůbec tavené sýry, děláme domácí pomazánky. Nepoužíváme sáčkovou rýži, pouze jasmínovou nebo basmati.
Nepoužíváme vůbec cukr - max hnědý, ale vydrží nám hrozně dlouho a spíš je teda pro návštěvy. Sladíme buď medem, případně javorovým nebo datlovým sirupem.
Deti?
k dispozici nakrajena jablicka + dalsi ovoce, mlsat muzou nesirene rozinky, datle, namocene orechy (jsou mekci a stravitelnejsi), susenky upecene z ovoce+vlocky (mix. na kasi, udelat placicky, upect)
nas malej teda miluje i salaty, pokrajenou syrovou zeleninu
ja zacala se zdravejsim varenim prave se synovyma prvnima prikrmama. Takze on je zvykly. Hodne zeleniny + nejaka obilovina v nejake forme (testovia, knedlik, kase, cista) + trosku lusteniny (podlita s omackou, jen tak namocena, naklicena…) nebo kus masa. Kombinaci je mraky
nejhorsi je, jestli jsou deti nauceny na sladky piti… nas pije caje a vodu. Casto slycham, ze je chudacek, ze u davam jen vodu
ale ty krasny zdravy zuby ![]()
@Vrtul : to tam myslim resi taky…muzes delat zeleninove omacky treba, nebo aspon zahustovat zdravejsi moukou, nez je klasicky bila…ja jsem se tam nachomejtla nejak ke konci, tak si vsechno nepamatuji…ale procti
Ono je otazka, jak moc radikalni zmenu chces udelat…ja se osobne k lepsi strave propracovavam postupne uz dlouho a dospela jsem k nazoru, ze neni nutne okamzite zacit jist vyhradne tofu a klicky, pokud k necemu takovemu cloveka nedonuti zdravotni problemy. Snazim se do kazdeho jidla vecpat nejakou tu zeleninu, nejist moc polotovaru, zkousim ruzne veci, treba asijskou kuchyni (ale ne ceskou „cinu“ o 50 korenich a kile solamylu
) ale klidne si jednou za cas smetamovou omacku udelam a urcite si dam radeji poradny poctivy tucny jogurt, nez nejakou nizkotucnou nahrazku plnou skrobu…experimentuji, testuji…
@Vrtul Myslím, že jíme docela zdravě, manžel tomu teprve přichází na chuť, ale hodně se to zlepšilo. Malým dávám takové jídla od začátku - není s tím problém, ale když přijedeme k rodičům, tak to neřeším, sní to taky - stejně s chutí jako pohanku… Taky jsme hodně bojovali s jídlem, určitě najdeš něco co jim chutná.
Jinak zkus nepoužívat maggi, různé bujóny apod. Můžeš si vývary navařit dopředu a dát do mražáku a pak pouze dochutit, vynikající na dochucení je i libeček.
Koupíš taky ve zdravé výživě. Místo klasické soli, používáme sůl himalájskou.
@Haninac s tím pitím souhlasím.
@Vrtul můžeš si koupit rooibos čaj, má přirozeně nasládlou chuť, dávám ho i dětem a hrozně jim chutná.
Na youtube je plno dílu Jste to co jíte.. třeba by ti to něco dalo ![]()
Nekolikrat jsem mela ty tendence.. ale u manzela to moc neproslo
Sice se u nas kupuje zelenina I ovoce ve velkem. Naucila jsem manzela jist hodne salatu ale vetsinou to ma jako prilohu k necemu..
Syn 2r9m mi cesstvou zeleninu neji zadnou
pritom to zkousim od roka. A zeleniny se u nas ji hodne Dokonce i z jidla vybira hrasek, kukurici nebo jinou zeleninu a dava to stranou. Nastesti ovoce ji pekne tak mu denne misto mlsani davam ovoce.
Ale musim se priznat ze jsem to vzdala. Takze jediny kdo u nas ma opravdu zdravy zivotni styl jsem ja. Synovi ani manzelovi neupiram bile pecivo, rizky, omacky a jine veci a ja si proste dam salat. Obcas se stane ze varim 2× ale malokdy (vetsinou jenom kdyz je omacka). Vetsinou uvarim treba nejakou masovou smes kluci si k tomu vezmou brambor, testoviny nebo ryzi ja si k tomu vezmu salat. Klukum upecu babovku na snidani ja si dam jogurt
Obcas dokonce svolim a usnazim klukum rizek. Ja si samozdrejme nedam ![]()
Jelikoz tatinek miluje cokoladu a veskere sladke tak je nemozne to upirat synum…
No vzdala jsem to… necham to na nich.. kdyz se csem budou chtit stravovat jako ja tak maji moznost. Nekdy taky zhresim a dam si neco nezdraveho (hlavne o vanocich) ale snazim se ![]()
na vareni nepouzivam mouku, zahustuji nastrouhanym bramborem, nepouzivam smetanu nahradim mlekem a troskou masla.. Kupujeme jenom vice nez 90% sunku nebo mame od rodicu domaci sunku, snazim se nekupovat temer zadnou uzeniny, suche salemy nekupuji vubec, pecu doma v pekarne chleba, snazim se aby jidelnicek kluku byl pastry a aspon trosku zdravy i kdyz ne uplne na 100%
Zajímavý téma. Taky se snažim. Jsem ve fázi - jogurty jen bílé neodtučněné (jihočeský nebo ovčí, kozí), přidávám do nich ovoce z mražáku a miminu (které zatím ovoce v jiné formě odmítá) přesnídávku. Snažím se každý den 300 g zeleniny a 300 g ovoce (ted to teda šidim, ale mám jasný cíl
). Když uzenina - tak třeba kýta nebo něco, kde je alespon 90 % masa (a cíl je udělat si vlastní šunku - k tomu teprve mířim). Piju jen vodu nebo ovocný čaj bez cukru, ale s citronem (opravdový, jednou tak za 3 dny vyšťavim několik citronu a dám do lednice). Sýry (tuk neřešim, myslím, že odtučněné není zdravé. spíš záleží na množství). Pomazánky domácí (ty kupovaný jsou plný majolky). Vůbec se snažim nekupovat polotovary. Čtu složení. Co mi nejde - vynechat cukr a bílou mouku. Miluju sladký, čokolády, buchty, bábovky. Snažim se o vyváženost - tzn. nevynechávat maso, ryby. Zavedla jsem rybí neděle (tak ted zase flákám, budu se muset napravit). Ryby se snažim kupovat mořský, lovený v oceánu, ne z norských sádek). Maso tak 5× týdně, ale v menším množství 150 g na osobu dospělou a den. Snažim se jíst 6× denně (poslední jídlo třeba jablko hodinu před spanim). Dneska budu dělat rajskou (z vlastního protlaku, který jsem si v létě vyrobila z českých rajčat). V tom je ovšem nezdravej cukr, trochu mouky. A k tomu těstoviny. Pro budoucnost se pokusim kupovat celozrnné těstoviny. Mně se prostě nejde zbavit toho cukru a mouky. Vím, že to jde, kamarádka to zvládá. Ale já jsem taková mlsná a vybíravá.
@Vrtul Tak třeba dneska máme na oběd kaši z batátu s cibulkou, dušenou mrkev (na zahuštění jsem dala pohankové vločky), červenou čočku a vajíčko… dneska bez masa ![]()