Zdravotnický asistent

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Medžika
7.12.13 12:15

Znama si udelala zdrav. Kurz (ten na mesíc ) - nevím zda je to něco podobného? Ale mela stestí, hned jí vzali, na operacní sály, zavazuje lekare pred operaci, pripravuje náčiní a tak, moc jí to baví, je teda pod dnhledem zdravotních sester, takže jestli na to nekdo studuje zdravku, a nekdo ma jen kurz, pak je to docela nespravedlivé, že má někdo se zdrávkou menší šance, ne? samozrejme zname to moc preju!

• Citovat
  • Upravit
970
7.12.13 12:21

@rokris V sociálních službách by byla na úrovni kurzu. Ve zdravotnictví je ošetřovatelka víc než sanitářka, tam by nebyla na úplně nejnižší pozici. Ošetřevatelka je tříletý učební obor a nebo se dá taky udělat kurz, ale ten je delší, tuším že 600 hodin, kdežto na sanitářku je 150 hodin stejně jako na pracovníka v soc. službách. Jde ale o to, jaký pozice vůbec zaměstnavatel zřizuje, jak jsem psala, tak já se jako ZA vůbec v regionu nechytám. V soc. službách jsem pracovala na úrovní absoloventa kurzu a v okresní nemocnici by mě popřípadě zaměstnali na úrovni sanitáře. :zed: :zed: Ve větších městech je samozřejmě víc možností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
7.12.13 12:22
@magicalee píše:
Znama si udelala zdrav. Kurz (ten na mesíc ) - nevím zda je to něco podobného? Ale mela stestí, hned jí vzali, na operacní sály, zavazuje lekare pred operaci, pripravuje náčiní a tak, moc jí to baví, je teda pod dnhledem zdravotních sester, takže jestli na to nekdo studuje zdravku, a nekdo ma jen kurz, pak je to docela nespravedlivé, že má někdo se zdrávkou menší šance, ne? samozrejme zname to moc preju!

Ano, to je dost nespravedlivé. Studium zdravotnických oborů není snadné. Ale paní to samozřejmě taky přeju. :)

• Citovat
  • Upravit
970
7.12.13 12:23

@magicalee Tak nějak. Jo, je to nespravedlivý, zákony jsou postavený na hlavu a zaměstnavatel se je může vykládat jak chce, protože nikde není v zákoně napsáno, jak konkrétně má vypadat odborný dohled. Prý proto, aby se to dalo přizpůsobit každému danému pracovišti podle podmínek. Někde slouží ZA i sám na noční, protože odborný dohled může být sestra na oddělení o patro výš a jinde zařadí ZA na pozici sanitáře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
7.12.13 12:30
@aprazanda píše:
@rokris V sociálních službách by byla na úrovni kurzu. Ve zdravotnictví je ošetřovatelka víc než sanitářka, tam by nebyla na úplně nejnižší pozici. Ošetřevatelka je tříletý učební obor a nebo se dá taky udělat kurz, ale ten je delší, tuším že 600 hodin, kdežto na sanitářku je 150 hodin stejně jako na pracovníka v soc. službách. Jde ale o to, jaký pozice vůbec zaměstnavatel zřizuje, jak jsem psala, tak já se jako ZA vůbec v regionu nechytám. V soc. službách jsem pracovala na úrovní absoloventa kurzu a v okresní nemocnici by mě popřípadě zaměstnali na úrovni sanitáře. :zed: :zed: Ve větších městech je samozřejmě víc možností.

No, tak to je dobrý. :think: Zdá se mi, že v těch zdravotnických oborech a kompetencích je jakýsi chaos. Slušně řečeno. :cert:

• Citovat
  • Upravit
970
7.12.13 12:35

@rokris Jo, je to poměrně nepřehledný. Každopádně kdo získá kvalifikaci ošetřovatele, tak je na tom docela dobře, protože může dělat jak ve zdravotnictví na pozici ošetřovatele nebo sanitářky, tak v sociálních službách na pozici pracovníka v sociálních službách, což je vlastně pečovatelka. Nemusí už mít žádný další kurzy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
7.12.13 12:54

@aprazanda Asistenta nám za současné situace všichni rozmlouvají. Asi podá obě přihlášky na jednu školu. Mají uč. obor ošetřovatelství i studium ZA. Vzhledem k tomu, že prý by dceru bavilo třeba vařit polívku bezdomovcům, :srdce: tak na to by stačil i vl.

• Citovat
  • Upravit
Zami
7.12.13 12:58

@rokris určitě bych se nebála, pokud je to solidní škola, kterou jste vybraly s dcerou z těch 3, tak určitě půjde přeřazení z ZA do ošek, kdyby ji studium na maturitním oboru nešlo.

• Citovat
  • Upravit
rokris
7.12.13 13:03

@Zami Na to se tam ještě přímo zeptám. Vím, že většinou toto jde. Díky. :kytka:

• Citovat
  • Upravit
970
7.12.13 13:04
@rokris píše:
@aprazanda Asistenta nám za současné situace všichni rozmlouvají. Asi podá obě přihlášky na jednu školu. Mají uč. obor ošetřovatelství i studium ZA. Vzhledem k tomu, že prý by dceru bavilo třeba vařit polívku bezdomovcům, :srdce: tak na to by stačil i vl.

Zkuste se zeptat, jestli by dcera mohla z oboru ZA přejít v případě, že by jí to nešlo, na obor ošetřovatel (aniž by ztratila rok), když jde o jednu a tu samou školu. Jsou to příbuzné obory. Na zdrávce si podle mě hned během studia každý ujasní, jestli tu práci dělat chce, nebo ne, protože je tam dost velký množství praxe (v obou oborech), tak přemýšlím tak, že když má někdo už maturitu, tak může začít na VŠ nebo VOŠ studovat úplně jiný obor než je zdravotnictví, pokud zjistí, že zdravotnictví pro něj není. S tím vyučním listem to jde samozřejmě taky, ale cesta je delší.
edit. aha, tak už to tu padlo :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
7.12.13 13:12

@aprazanda No, dle mého si tu práci zatím idealizuje. Seznámení s realitou by umožnil i učňák a pak už záleží na ní. Potřebuje poznat, že je to dost náročná práce.

• Citovat
  • Upravit
970
7.12.13 13:48
@rokris píše:
@aprazanda No, dle mého si tu práci zatím idealizuje. Seznámení s realitou by umožnil i učňák a pak už záleží na ní. Potřebuje poznat, že je to dost náročná práce.

No to jo, ale když na praxi pozná, že si práci idealizovala a přitom pořád tíhne k pomáhající profesi, tak může jít po maturitě třeba na sociální práce nebo speciální pedagogiku. S tím ZA by měla prostě víc možností, když by měla maturitu. Po tom učňáku by si musela dodělávat maturitu a většinou je to ten dvouletý obor „podnikatelství“, což je podle mě nanic a jestli dcera neinklinuje k ekonomice, tak by jí to nebavilo. Nebo se zkusit zeptat, jestli by z oboru ošetřovatel po vyučení mohla třeba přestoupit do 3. ročníku ZA, ale myslím, to nejde, že ošetřovatel nemá některé předměty jako ZA a asi by se musely dělat rozdílovky. No určitě dceru znáš líp než já, tak hlavně vyberte dobře, ať to dceru baví. Když něco člověka baví, tak je úspěch zaručen :D. Jako ZA by měla praxi od 3. ročníku dva dny v týdnu, v červnu je souvislá praxe celý měsíc. Za ty dva roky, co by chodila na praxi, by udělala kolečko po všech odděleních v nemocnici a tady na naší SZŠ se chodilo i do ÚSP a k praktickýmu doktorovi. Ošetřovatel má taky hodně praxe, ale k ničemu odbornýmu je tam nepustí, kdežto ZA se učí aplikovat infuze, injekce, léky, dělá převazy, vyndavá stehy, dělá odběry atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
rokris
7.12.13 14:20

@aprazanda Ta zvolená škola má i nádstavbu ZA, takže by se za pět let mohla dopracovat k maturitě. Dík za pomoc.

• Citovat
  • Upravit
Zami
7.12.13 15:23
  • Citovat
  • Upravit
Zami
7.12.13 15:30

@rokris už vím, nakterou školu půjdete, vzhledem k tomu, kde jsme diskutovaly už spolu :-) pak dej vědět, jak to vše dopadlo :-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat