Zdravotnický asistent

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
2892
10.11.11 21:25

Informace o oboru
Absolvent oboru vzdělání zdravotnické lyceum je připraven především pro další studium všech oborů na lékařských, farmaceutických, zdravotně sociálních a jiných fakultách (např. připravujících učitele zdravotnických předmětů nebo sociální pracovníky) vysokých škol a vyšších odborných škol, případně jiných souvisejících vysokých škol či studijních oborech. Osvojené klíčové kompetence spolu s úplným odborným vzděláváním vytvářejí velmi dobré předpoklady i pro přímé uplatnění na trhu práce na specifických pracovních pozicích, např. pracovníků ve zdravotnické administrativě, zdravotnickém pojišťovnictví a na zdravotně sociálních odborech orgánů veřejné správy

Jinak může z toho oboru jít i na vysokou školu pedagogickou,chemicko-technologickou,nebo nemusí nikam,ale zůstane jen jako nižší zdravotnický personál

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2892
10.11.11 21:27

a ještě,je to čtyřletý obor zakončený maturitou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2892
10.11.11 21:33
není vůbec za co :mavam:
donaga píše:
gábíí díky :kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
11.11.11 17:42

Diky za radu! :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
11.11.11 17:46

Myslíte že by se dala zvládnout vysoká škola,kdybych šel na na střední-zdrav.asistent?Nebo určite gympl?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3234
11.11.11 17:51
radekx píše:
Myslíte že by se dala zvládnout vysoká škola,kdybych šel na na střední-zdrav.asistent?Nebo určite gympl?

určitě dala,bude to jen vyžadovat pečlivější přípravu na přijímací zkoušky, protože obor ZA je zaměřený spíš na tu praxi, kdežto lyceum a gympl žádnou praxi nemá,tam se věnuješ naopak spíš té přípravě na další studium VŠ :wink: Taky studuju VŠ (Porodní asistentka) a máme na oboru tak 1/3 asistentů a 2/3 z gymplů a lyceí. Gympláci mají víc teoretické znalosti,jsou zvyklí se mnohem víc učit, asistenti zas mají výhodu při praxích. Ale všechno se dá doučit když se chce! :wink: Tak hodně štěstí při výběru :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
11.11.11 18:01

DIky moc.Mě právě všeci říkají,že mam it na gympl ale tam se mne nechce,a taky se bojim kdyby mě nikam nevzali tak mozu aj uz něco dělat ze zdr.asistenta.Takže to bych raděj zabral na te VŠ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
11.11.11 18:48
radekx píše:
Myslíte že by se dala zvládnout vysoká škola,kdybych šel na na střední-zdrav.asistent?Nebo určite gympl?

Co nám prochází oddělením zdravotničtí asistenti, tak říkají, že většina jejich spolužáků pak pokračuje na vejšce. Jedna holčina dokonce tvrdila, že byla ze třídy jediná, kdo na vejšku nešel - nedostala se a nepodala odvolání, že prý ostatní se nejpozději po odvolání dostali. Takže si v práci sjednala poloviční úvazek, zároveň chodila na vejšku do přípravky a natvrdo začala studovat o rok později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
11.11.11 19:43

Aha tak to je dobré,díky.Sice su na zdr.asistentovi skoro samé holky,ale snad bude este aj neaky kluk.xD

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
13.11.11 14:10

ještě 1 otázka,kdybych šel ze zdr.asistenta a pak do Zlína na vyšší odbornů na záchranářa,tak mohl bych přeba aj pokračovat este 2 roky na nějake vysoké? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nikita 28
29.6.12 07:39

jj

Jo to je pravda, taky jsem studovala na všeobecnou sestru ale přerušila školu. nyní jsem si po 9 letech dodělala zdr, školu ale vyšla jsem jako asistent. práci jsem dostala v nemocnici a taky budu pracovat jako sestřička, jen s nižším platem :-) :cert:

• Citovat
  • Upravit
Mgr.
30.6.12 18:19

Co je to za nesmysl?!

Co si to tady furt namlouváte sakra? Ano zdr. asistent je o něco méně než vš. sestra, ale zase z něho nedělejte ošetřovatelku nebo sanitářku, ok? Má 4 roky zdrávky, jako vš. sestra a né kurz, jako sanitářka. Nemá registraci a v to se liší od sestry. ZA může sám podávat léky per os, i. m., s. c., jen né i. v. a epidurálních katetrů (což by neměla ani sestra). A ten odborný dohled není myšlen, že když půjde ZA něco dělat, tak že na záda mu bude dýchat sestra a koukat jestli to dělá dobře. On jen nesmí na pracovišti pracovat sám, proto třeba nemá noční, vždy tam musí být registrovaná sestra. Ale nekontroluje ho! Když si s něčím neví rady, tak jde za ní. Proberte se.

• Citovat
  • Upravit
sestra z Ostravy
19.8.12 10:10

No ale ke kvalifikaci ZA (podle vyhlášky) postačí jakákoli maturita a kurz ZA ( cca po 9 měsících je hotov, na praxi chodí sami a jen velmi malé % z nich je použitelných po absolvování alespoň jako ošetřovatelka, chybí jim ty základy ze dravky-teorie a hlavně praxe 3roky). Osobně jich pár znám a opravdu jen 1 z 9 to dotáhla na VS po dalším studiu, ty zbylé neumí ani základní hygienu u ležícího pacienta, natož něco víc. Hlavně, že vědí, že mohou podávat léky a jakou formou, ale takové věci jako je aspirace při aplikaci i. m. jim nic neříká…) Takže ano. ZA po zdravce je OK, ovšem po kurzu vesměs nepoužitelný.

• Citovat
  • Upravit
3069
19.8.12 10:19

Já sice zdravku nedodělala, ale od bývalých spolužaček vím, že šli ještě dělat další školy, aby se uplatlily v oboru. Já i bez maturity, jen se 3 ročníky dělala u nás v nemocnici ošetřovatelku, a má náplň práce byla stejná jako kdybych dělala sestru jen s nižším platem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.8.12 12:14
NO, může mít jakoukoliv maturitu, ale před kurzem ZA musí získat kvalifikaci ošetřovatele - buď kurzem nebo dálkově učební obor. Nic to ale nemění na tom, že vůbec možnost kurzu ZA je hodně absurdní vzhledem k tomu, co obnáší denní studium na SZŠ, byť tento obor je tak degradovaný.
@sestra z Ostravy píše:
No ale ke kvalifikaci ZA (podle vyhlášky) postačí jakákoli maturita a kurz ZA ( cca po 9 měsících je hotov, na praxi chodí sami a jen velmi malé % z nich je použitelných po absolvování alespoň jako ošetřovatelka, chybí jim ty základy ze dravky-teorie a hlavně praxe 3roky). Osobně jich pár znám a opravdu jen 1 z 9 to dotáhla na VS po dalším studiu, ty zbylé neumí ani základní hygienu u ležícího pacienta, natož něco víc. Hlavně, že vědí, že mohou podávat léky a jakou formou, ale takové věci jako je aspirace při aplikaci i. m. jim nic neříká…) Takže ano. ZA po zdravce je OK, ovšem po kurzu vesměs nepoužitelný.
  • Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat