Zdravotnický asistent

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
970
2.11.10 17:53

Zdravotnický asistent

Ahoj, studuju na střední zdravotní škole obor zdravotnický asistent a vypadá to, že pro nás není nikde uplatnění. Nemocnice asistenty nechtějí přijímat a prý nemůže pracovat ani v ÚSP, pokud si neudělá kurz pracovníka v sociálních službách. To ale potom nemusí tolik let studovat zdrávku, že jo. Jste někdo ve stejné zkušenosti nebo máte typy, kde by mohl asistent sehnat práci? Máte někdo ve svém okolí zdr. asistenta?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44179
2.11.10 18:03

Moje známá je zdravotnický asistent, samozdřejmě studuje dál, jinak by byla neuplatnitelná, jedině jako uklízečka :wink: To samé druhá známá, taky se chystá dál, vždyť by nemohla dělat nic jiného, než pomocné práce. Nemohla by ani píchnout injekci.Ani v zahraničí toto „vzdělání“ prý nemá žádnou váhu.

Bohužel, je to tak. Ale už se to řešilo hodně let zpět. Ta první známá nastoupila na zdravku ještě v době, kdy byl obor „všeobecná sestra“, asi 2 roky na to tento obor zrušili a změnili za asistenta, nikdo nadšený nebyl.

Do ÚSP si musíš udělat kurz „Pracovník v sociálních službách“, to vím jistě, nedávno jsem to řešila se známou. Mám sociální vzdělání plus kurz, tak jsem řešila, jestli mi je ještě k něčemu platný nebo budu muset dělat nový. Já jsem ještě na RD a nějaký čas budu, známá, která v ÚSP pracuje s tímto kurzem a zároveň studuje, říkala, že ty podmínky, kdo tam může pracovat a kdo ne, stále mění. Stejně jako zákony v této oblasti :mrgreen: Aby se v tom „prase“ vyznalo :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
xzuzkax
2.11.10 18:06

Ahoj! Já mám vystudovanou zdravku, ale to byl ještě obor všeobecná sestra. Pak se podmínky změnily, ale to už jsem měla dávno po škole, nastoupila na mateřskou… Teď jsem pořád na RD a až mi skončí tak nevím…Na to abych si dělala registraci, jezdila po seminářích a sbírala nějaký nesmyslný body opravdu nemám čas, protože mám dvě děti a hlídání žádný.
No takže jsem na tom v podstatě stejně jako ty…Pokud ještě tu zdravku studuješ, nejlepší by bylo kdyby sis udělala nějakou nástavbu, pak tu registraci atd…Dokud můžeš. Abych řekla pravdu, kdybych věděla že to všechno bude takhle, tak na tu zdravotnickou školu ani nejdu…

• Citovat
  • Upravit
2081
2.11.10 18:15

Ahojky nevím odkud jsi..já jsem ještě vystudovaná všeobecná sestra, ale moje ségra je zdr. asistent a ta šla raději na výšku na pedagogickou, protože na zdravotnictví nemá nervy :D ale ze zkušenosti co vím tak její spolužačky u nás pracují normálně jako zdr. sestry hned po škole, dokonce jedna i na transf. stanici takže asi záleží i na městě…Jinak jsem z ostravy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
2.11.10 18:34

Já mám asistenta vystudovaného, slítla jsem do něj prvním rokem co se otevíral. Původně jsem nastoupila ještě jako všeobecná sestra v roce 2002, nato jsem měla rok přerušený a znovu nastoupila v roce 2003 už právě do asistenta. Dodneška si rvu vlasy, že jsem raději nepřešla jinam. Bez dalšího studování totiž tento obor opravdu nemá celkem žádný význam a uplatnění je mizivé. Pracuji v IT firmě…a zdravotnictví se nevěnuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
2.11.10 18:39

jj, na našem oddělení v nemocnici (praha) jsou zdravotnicčtí asistenti stavěni do služby normálně jako sestry, dokonce vrchní už nějakou dobu vyhrožuje, že je nechá samotné sloužit víkendy (a když si s něčím nebudou vědět rady, mají si zavolat na naše druhé oddělení, kde je JIP a díky tomu do služby vždycky stavěná registrovaná sestra). k samostatnému sloužení u nás tedy ještě zatím nedošlo a netuším, nakolik vrchní jenom tak vyhrožuje a nakolik to myslí vážně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44179
2.11.10 18:48

donato, neměla bych to tady ani vypouštět z klávesnice, ale jedna moje známá byla svými nadřízenými nucena dělat výkony, které nepatří do náplně zdravotního asistenta. Odborné lékařské výkony, nebylo to v rámci školní praxe, ale v rámci chvilkového zaměstnání v nemocnici, než šla studovat dál. Odmítla to, na to, co po ní chtěli, prostě neměla oprávnění, i když si byla jistá, že by to zvládla.

Jinak mi říkala, že asistent má nad sebou někoho, kdo za něj zodpovídá - samostatně pracuje jen do určité míry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
57
2.11.10 19:00

Ahoj, taktéž doporučuji studovat dál. I když v brněnských nemocnicích pracují asistenti, (protože je nedostatek sester) jsou zařazeni do nižších platových tříd. Což jsou fakt mizerný peníze, za tu dřinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
2.11.10 19:01

Díky za odpovědi, byť ne nijak povzbudivý. Dál studovat už nepůjdu, je mi skoro 40 let a zdrávku studuju dálkově. Dálkově VOŠ nebo VŠ je pro mě nezvládnutelná, je to hrozně časově náročný, co do počtu konzultací, tak do počtu hodin praxe a navíc bych musela dojíždět minimálně 80 km do té nejbližší školy. Opravdu mi tohle vzdělání neuznají alespoň v domově důchodců nebo ÚSP? U asistenta je průšvih to, že nesmí pracovat samostatně, jinak se učíme aplikaci injekcí, péči o ránu, infuze, odběry atd. Zdá se mi to děsně nespravedlivý, aby z nás byly uklizečky se základy latiny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3198
2.11.10 19:08

Ahoj, já jsem taky zdrav. asistent ale dál studuju ( vyšší odbornou). Jak ste psaly , že asistenti nemůžou sehnat práci , tak spolužačky co nešly studovat práci našly v pohodě. Některé dělají dokonce na JIP a prostě je berou jako normální sestry. Nevím asi záleží hodně na nemocnici. Kdyby šli všichni asistenti hned po zdravce studovat ( jak by asi správně měli) nevím kdo by v nemocnicích pracoval tohle myslím spíš výhledově až bude sester jěště větší nedostatek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
2.11.10 19:16

Ahoj, na našem oddělení zdrav. asistentka pracuje. Je dost šikovná a pracovitá, ale bohužel její vzdělání ji dost omezuje, protože řadu činností prostě dělat nesmí a když už je dělá, tak jen „načerno“. V podstatě je něco mezi sanitárkou a sestrou, řadu odborných úkonů nesmí dělat, i když je zvládá. Taky doporučuji studovat, zde se to opravdu vyplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
2.11.10 19:30
donaga píše:
Les2311 píše:
jj, na našem oddělení v nemocnici (praha) jsou zdravotnicčtí asistenti stavěni do služby normálně jako sestry, dokonce vrchní už nějakou dobu vyhrožuje, že je nechá samotné sloužit víkendy (a když si s něčím nebudou vědět rady, mají si zavolat na naše druhé oddělení, kde je JIP a díky tomu do služby vždycky stavěná registrovaná sestra). k samostatnému sloužení u nás tedy ještě zatím nedošlo a netuším, nakolik vrchní jenom tak vyhrožuje a nakolik to myslí vážně.
Můžu se jen ze zvědavosti zeptat, jak to u vás je s tou odpovědností za výkon? Jestli si tedy asistent ručí za to své? A jestli to není tajné, tak jaká nemocnice?

jó, tak to bychom taky rády věděly, naše vrchní není s to dát jasnou odpověď… i když tedy nerada bych to testovala na vlastní kůži :twisted: každopádně staniční sestry TRVAJÍ na tom, aby si ZA braly vlastní pacienty, jsou u nich v dokumentaci podepsané jako ošetřující sestry a já, jako obyčejná sestra, nemám možnost to změnit. každopádně já nebývám v rozpisu označována jako „vedoucí sestra směny“, čili to neřeším.

EDIT:
jinak tedy otázka na nemocnici - Motol.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14535
2.11.10 20:08

Chce to vážně studovat dál, jinak pokud tě zaměstnají, budeš víceméně studovaná sanitářka, což je strašný. Plat také nic moc. Mě nejvíc štve, že v jiných oborech vystudují 4 roky a maj dokonce života klid. Ty si uděláš 4 roky, pak další minimálně 3, pak si musíš splnit praxi, udělat nástupku, chodit na přaštěný semináře a sbírat ve vlastním volnu a za vlastní peníze kredity, který pak opět za poplatek pošleš na ministerstvo a začínáš od nova.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
3.11.10 09:51

Je to celý nedomyšlený :roll: Taky jsem zdr.sestra, taky mi teď končí registrace (11.11.), papíry s kolkem :cert: jsem už poslala :pocitac:

K tématu … u nás na odd.asistentka prý může např.inhalace, krmení sondou a per os, mytí a i to s dozorem. Nesmí nic iv., ia., (léky ústy nevím), prostě nic. Víc moc nevím, já šla na rizikový těhotenství, porodila jsem a ona nastoupila :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14535
3.11.10 09:58

Tak u nás tohle neexistuje. Říkám je to lepší sanitářka. U nás dokonce ani neregistrovaná či bez nástupní praxe nesmí podávat stravu sondou či krmit postižené a podobně. Smí to jen pokud je u toho jiná sestra. O podávání léků ani nemluvím. Já mám na další prodloužení registrace ještě čas, ale pro jistotu jsem si nasbírala body, bych se mohla zaregistrovat dřív, když čekáme rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat