Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Krásný den přeji,
Napíšu Vám co se nám tento víkend stalo a ráda bych někoho kdo mě uklidní a popřípadě zažil něco podobného. V sobotu jsme se s manžele a naším synem vydali do wellnes hotelu na 3noci. První den si syn ohromě užíval, běhal po dlouhých chodbách, jídelně a byl k nezastavení. V noci nemohl usnout tak jsme byli vzhůru do 23hodin. Druhý den jsme se šli projít do lesa, měli jsme kočár syn spinka polovinu cesty, nazpět seděl v kočárku, měla jsem ho v nosítku a udělal asi 5kroků protože to byla cesta lesem tak jsem ho nenechala. Vrátili jsme se zpět a moje mamka mi nabídla že můžeme jít s manželem do sauny, že malého pohlídají. Byli jsme tam asi něco přes hodinu. Když jsme se vrátili syn skotačil na posteli a máminým přítelem a tancoval na písničky. Oni nám povykládali že byli v herně pak jim syn přeskládával boty, no řádil jako obvykle. Najednou chtěl sejít s postele a nemohl udělat ani krok. Stál u postele a když jsem ho volali podlomili se mu nožky a dolez k nám po čtyřech. Snad Vám nemusím popisovat jak jsem se cítila a co všechno mě napadlo. Po asi 4řech pokusech jsme sedli do auta a jeli na místní pohotovost. Tak nás poslali na chirurgii, zrentgenovali obě nožky a nic zlomeného nemá. Když nás poslali domů stím že máme počkat týden a pak se uvidí. K večeru udělal asi dva kroky ale ráno zase nic. Hned jsme zbalili věci a jeli k nám na místiní urgent (po poradě s obvodní). Dojeli jsme tam, že jsme čekali tři hodiny bylo v tu dobu nesnesitelé. Zavolali nás do ordinace a syn jim předvel pět kroků a sestřička prohlásila že snad stratil jistotu. Na nožkách nemá žádnou modřinu,, otok, zarudnutí nic. Doporučili nám ortopeda kam jdeme zítra. Včera jsme byli u dětské a ta udělala odběry, odpoledne jsem volala a MuDr. říkala že zánět nemá a chudokrevnej taky není. Další výsledky budou za týden asi borelioza, encefalitýda atd.. Už včera syn chodil ovšem tak jako by se to znovu učil, je mu 13 měsíců. Chodil asi 5týdnu ale tak že lítal jako ďábel, je mi hrozně mám šílený strach, bojím se že to může být obrna nebo svalová dystrofie. Napadlo mě úplně všechno… Kdyby se našel pouze jeden člověk s podobnou zkušeností prosím ozvěte se mi
Nevyšiluj
Kamarádky holka měla teplotu, malinko průjem a i tak jí to oslabilo a odmítá se pustit, ačkoliv předtím chodila samostatně. Stačí malé oslabení nebo únava. Přeju ať je to tak i u Vás ![]()
Neco podobneho mel kdysi bratranec ve 4 letech. Zniceho nic prestal chodit. Byl hospitalizovany, nakonec pry to bylo z chripky ![]()
U nekterych deti se takhle projevuje i zacatek mononukleozy. Vycerpanost, schvacenost, tezka unava.
@Ivčis píše:
Krásný den přeji,
Napíšu Vám co se nám tento víkend stalo a ráda bych někoho kdo mě uklidní a popřípadě zažil něco podobného. V sobotu jsme se s manžele a naším synem vydali do wellnes hotelu na 3noci. První den si syn ohromě užíval, běhal po dlouhých chodbách, jídelně a byl k nezastavení. V noci nemohl usnout tak jsme byli vzhůru do 23hodin. Druhý den jsme se šli projít do lesa, měli jsme kočár syn spinka polovinu cesty, nazpět seděl v kočárku, měla jsem ho v nosítku a udělal asi 5kroků protože to byla cesta lesem tak jsem ho nenechala. Vrátili jsme se zpět a moje mamka mi nabídla že můžeme jít s manželem do sauny, že malého pohlídají. Byli jsme tam asi něco přes hodinu. Když jsme se vrátili syn skotačil na posteli a máminým přítelem a tancoval na písničky. Oni nám povykládali že byli v herně pak jim syn přeskládával boty, no řádil jako obvykle. Najednou chtěl sejít s postele a nemohl udělat ani krok. Stál u postele a když jsem ho volali podlomili se mu nožky a dolez k nám po čtyřech. Snad Vám nemusím popisovat jak jsem se cítila a co všechno mě napadlo. Po asi 4řech pokusech jsme sedli do auta a jeli na místní pohotovost. Tak nás poslali na chirurgii, zrentgenovali obě nožky a nic zlomeného nemá. Když nás poslali domů stím že máme počkat týden a pak se uvidí. K večeru udělal asi dva kroky ale ráno zase nic. Hned jsme zbalili věci a jeli k nám na místiní urgent (po poradě s obvodní). Dojeli jsme tam, že jsme čekali tři hodiny bylo v tu dobu nesnesitelé. Zavolali nás do ordinace a syn jim předvel pět kroků a sestřička prohlásila že snad stratil jistotu. Na nožkách nemá žádnou modřinu,, otok, zarudnutí nic. Doporučili nám ortopeda kam jdeme zítra. Včera jsme byli u dětské a ta udělala odběry, odpoledne jsem volala a MuDr. říkala že zánět nemá a chudokrevnej taky není. Další výsledky budou za týden asi borelioza, encefalitýda atd.. Už včera syn chodil ovšem tak jako by se to znovu učil, je mu 13 měsíců. Chodil asi 5týdnu ale tak že lítal jako ďábel, je mi hrozně mám šílený strach, bojím se že to může být obrna nebo svalová dystrofie. Napadlo mě úplně všechno… Kdyby se našel pouze jeden člověk s podobnou zkušeností prosím ozvěte se mi
Moc ti neporadím, s nejmladší dcerkou jsme tedy řešili, že se jí neustále při lezení podlamovala na jedné straně ručka a nožka, kdy se prostě z ničeho nic svalila a třeba se i bouchla do obličeje, občas se jí to stalo i když potom chodila, že se jí ta nožka podvrkla, ale časem to odeznělo. Byli jsme na neurologickém vyšetření, dopadlo dobře, doktor dokonce říkal, že to mohou způsobit i nějaké viry a záleží na imunitě dítěte, jak se s tím vyrovná. Takže bych asi navrhla neurologa, popř. imunologa na nějaké odběry nějakých možných protilátek, pokud by šlo o nějakou autoimunitní poruchu apod. Určitě nechte vyšetřit co se dá, ať není pozdě. Přeji ať je vše v pohodě a ať je to jen nějaká chvilková epizoda např. z nadměrného vyčerpání.
@Sibyla0 Ono se to řekne žejo, ale když vidíte svoje dítě jak chce ale nemůže je to něco naprosto jiného. Nic mu není je čilej jako vždy jen má malinko rýmu.
@Black_Orchids Výsledky na tyto nemoci budou až přístí týden. Je normální jako vždy ale dnes třeba vstával v 7:45 a v 10:00 už chtěl spát a spí.
@cila Na neurologii nám řekla dětská že nás není třeba odesílat když se postavil a chodí, ale budeme na tom trvat. Imunologie nás nenapadla, zkusíme to taky. Děkujeme doufám že bude jak píšete.
@Ivčis Dystrofie nevzniká pomalu, plíživě, postupně se zhoršuj, obrna taky ne (byl očkovaný)-měl by ozitivní zánětlivé markery. Ortoped je nesmysl, trvej na neurologickém vyšetření.
Já mám taky 13timěsíčního a taky dnes usnul po dvou hodinách vzhůru (a to spal v noci 12h), prostě je unavený a tělo si řekne. A nepřehnal to v té herničce, že by prostě měl jen svalovou únavu a to ho vyděsilo tak, že se teď bojí a je nejistý? Já jako malá někdy ve třech letech tancovala na nějaké oslavě tak, že druhý den jsem nemohla vstát z postele, mamka vyděšená, postavila mě a já žuchla na zem, prostě to nešlo, horko těžko jsem se ten den rozchodila a jen jsem brečela, protože mě všechno bolelo, taky následovalo spousta testů a vše bylo v pořádku. Moc držím palce, ať to dobře dopadne.
@Ivčis Opravdu to může být jen z vyčerpání (změna prostředí, možná najěká virosa)…ale na neurologovi trvej.
@BaMaK Očkovaný je, na neurologii budu trvat.
@zrcadlo On je dost zvyklí na pohyb chodíme dvakrát týdně plavat a jednou cvičit v herně jsme pečení vaření. Máme tu místní a pak jezdíme i do města. My ho postavili on stál a chtěl udělat krok, díval se na nožky že mu to nejde, pak se pokusil a podlomili se mu nožky. Chtěl chodit, neplakal nedělal jinak nic neubvyklkého.
Ja si myslim, ze muze byt jen vic unaveny. Treba na nej leze nejaka chripka ![]()
Může to být ledacos, absolutně nebudu vynášet soudy, jen přidám velice nedávnou zkušenost blízké kamarádky a jejího dvouletého synka. Bez viditelného pádu/úrazu si udělal něco s tříslem. Byl stále pod dozorem maminky. Na pohotovosti to doktor poznal pohmatem, takže předpokládám, že to kontrolovali i u vás, ale kdyby náhodou, zeptala bych se. Malý neplakal, na bolest si nestěžoval, jen prostě přestal chodit, odmítal si stoupnout. Nevím co s tím měl, každopádně musel na operaci. Trvala asi 20 minut vč uspání a buzení. Prý je to hodně častý úraz, zejména u kluků. Stačí dle doktora špatný krok, skok, natažení na schodech, apod. Tak držím palce ať je malý brzy fit!
@Ivčis Nebyl v poslední době očkovaný? Na cokoliv. Někdy se děti po očkování klidně vrátí jakoby v čase. Měla jsem malé pacienty, kteří se po očkování začali chovat jako o 4 měsíce mladší. Což je u ročního dítěte obrovský skok.
Z těch banálních věcí mě napadá třeba nějaká křeč, já na ně dost trpím a párkrát už mě chytila taková, že jsem pak pořádně nemohla chodit 3 dny… jasně nějak jsem chodila, ale to dítko nechápe, proč ho najednou neposlouchá nožička.
@Bubina Ne očkovaný byl naposledy někdy v srpnu, taky mě to napadlo ale to už je skoro 3 měsíce.