Zelenina a bylinky na balkóně

14974
18.3.12 17:14

Zelenina a bylinky na balkóně

Ahojky,

není tu někdo, kdo by mi poradil, jak pěstovat bylinky a zeleninu na balkóně a terase?

Nejsem moc zběhlý zahradník a ráda bych se do toho letos pustila, přeci jen své vypěstované lépe chutná :) Zahradu sice máme, ale zatím je to jen hromada sutě ze stavby, takže bych letos chtěla vypěstovat něco v truhlících na balkóně a na terase, jen nevím, jak na to.

Ráda bych bylinky, ředkvičky, salát, špenát a rajčátka. Nevím, na jaké druhy se zaměřit, jak velké truhlíky koupit, kdy to sadit a do čeho? (zemina)

Poradila by mi prosím nějaká zkušená zahradnice?

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14974
18.3.12 17:17

ještě jsem zapomněla napsat, že balkon a terasu máme na jih, druhý balkon na sever :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
18.3.12 17:50

Je to asi mimo mísu,ale my jsme loni vyzkoušeli rajče hlavou dolů z balkonu,máme maličký,tak aby nepřekáželo a teda těch tam bylo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14974
18.3.12 17:54

pročpak mimo mísu, mě zajímají určitě i odrůdy ;) akorát - jak jste je potom sbírali?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
18.3.12 18:12

Já se několikrát pokoušela pěstovat bylinky. Nejsem teda moc pečlivá, pokaždé mi to chcíplo. Máme balkon taky na jih a slunce dost silně praží na balkon. I když jsem udělala jakž takž polostín, většinou mi kvalita moc nevyrostla. Letos bude další pokus. Určitě nějaká bazalka, šnitlík, polníček ..
Líbil se mi článek od Cuketky o balkonovém pěstování. Je to čtivé, nadšené a v diskuzi pod článkem taky spousta rad .. http://www.cuketka.cz/?p=77

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
18.3.12 18:17

Tak já budu mít letos na zahradě měsíční jahody, převislé jahody a rajčátka.
Z bylinek se u nás daří oreganu(po celý rok),petrželce moc ne a máta mi žije jen přes léto, což teda na mojito naštěstí stačí :)

• Citovat
  • Upravit
2969
18.3.12 18:26
LadyTommy píše:
pročpak mimo mísu, mě zajímají určitě i odrůdy ;) akorát - jak jste je potom sbírali?

Odrůdu nevím,to asi neporadím,hlína normal z hobbymarketu. Přinesl to jako novinku manžel,prý mu to poradili v práci. Vyvrtáš do spodku kýble díru a stonek u kořene omotáš trochu gázou,aby nevypadlo,pak otočíš hlavou dolů,prostrčíš dírou a zasypeš hlínou. Nahoru jsme ještě dali suchou trávu,aby drželo vlhko a přehodili na druhou stranu. Když pak mělo dozrávat dali jsme ho do vnitřní části,aby padali případně k nám a ne sousedům na hlavy.MOžná někde vyhrabu foto.
Taky donesl okurku naroubovanou na cuketu. Chuť okurky a velikost cukety,panejo to bylo salátu :jazyk: . To se zase naroubuje okurka na cuketový základ. Nechápu to,ale jde to 8o. Jinak mě chcípne i pažitka,natož něco většího

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23864
18.3.12 18:49
zichisek píše:
Tak já budu mít letos na zahradě měsíční jahody, převislé jahody a rajčátka.
Z bylinek se u nás daří oreganu(po celý rok),petrželce moc ne a máta mi žije jen přes léto, což teda na mojito naštěstí stačí :)

Mátu jsem měla taky a taky mi přes zimu chcípla. Tak jsem ji pak dala ven a nádherně mi roste a na podzim si ji dám do mrazáku a jak je na mojito i v zimě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23864
18.3.12 18:51

Teď zrovna radí na Loskutákoj jak na bylinky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26890
18.3.12 19:38
1024 píše:
LadyTommy píše:
Odrůdu nevím,to asi neporadím,hlína normal z hobbymarketu. Přinesl to jako novinku manžel,prý mu to poradili v práci. Vyvrtáš do spodku kýble díru a stonek u kořene omotáš trochu gázou,aby nevypadlo,pak otočíš hlavou dolů,prostrčíš dírou a zasypeš hlínou. Nahoru jsme ještě dali suchou trávu,aby drželo vlhko a přehodili na druhou stranu. Když pak mělo dozrávat dali jsme ho do vnitřní části,aby padali případně k nám a ne sousedům na hlavy.MOžná někde vyhrabu foto.
Taky donesl okurku naroubovanou na cuketu. Chuť okurky a velikost cukety,panejo to bylo salátu :jazyk: . To se zase naroubuje okurka na cuketový základ. Nechápu to,ale jde to 8o. Jinak mě chcípne i pažitka,natož něco většího

A na jakou stranu mate balkon? My z balkonu 2 otevrene strany - kratkou na zapad a dlouhou na sever. Kdyz si dam rajcatka do truhliku na zem, tak mi tam jde strasne malo slunicka a sice jich par uzraje, ale nejsou k jidlu. Jsou kysele a fakt nedobre, i kdyz je to stejna odruda co na slunicku je dobra…
Tak by tohle bylo dobry reseni, ze bych to prehodila na tu zapadni stranu, ale tam by mi to slunce asi zase nejspis spalilo, co? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
18.3.12 19:55

My máme také spíše jižní až západní stranu,ale máme balkon otevřený ze 3 stran- levá tam to praží až od 12 hodin,pak se přesouvá na prostřední a minimálně svítí spíše k večeru na pravou stranu. Musela bych zkouknout mapu bytu. No a když je jo velké vedro,tak ho stáhneme dovnitř a tam je stín od zábradlí s rákosím. Jsem doma,žek mi to nevadí,ale až budu v práci těžko se o něj tak budu moct starat. Navíc výhoda,že jej skoro nezaléváme,prší tam a přímo ke kořenům,ta suchá tráva drží vlhko. Jo a stonek byl fakt krásně pevnej. připojím se na PC a jdu hledat foto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
18.3.12 20:02

Po vysazení a před vyhozením ven

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
18.3.12 20:05

Při kontrole a při chránění před sluníčkem.
Bohužel plody nemáme,ale jak je vidno z květů bylo jich opravdu hodně. Možná záleželo i na odrůdě,to nevím,manža koupil sazenici na trhu. Letos chystáme min. 3 a už se na ně těšíme. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26890
18.3.12 20:20

Tak uroda vypada dobre.. Mozna to taky letos zkusim :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
18.3.12 20:26

No já jsem spíš skeptik a novinku jsem mu hned okomentovala-no to víš že jo. Pak jsem chodila skoro denně kontrolovat. Leckdy se na něj právě zapomnělo,jak nebylo vidět,ale déšť nám ho udržel při životě :dance:
Jinak letos už manža koupil velikánskej truhlík,a já říkám,jé super děti budou mít ředkvičky a on zklamaně,aha já to chtěl na kytičky. Sem mu hned vysvětlila,že ředkvičky domácí jsou lepší než kytka,co mu stejně uvadne. A ještě pěstujeme bazalku-tu milujeme a petržel,ael ta nám moc nejde,spíš ji jen zařezávám do polívky.
Jo a kdyby tu náhodou měl někdo recept na mochito bez alkoholu/bo jsem abstinent,tak sem s ním :kytka: Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí