Žena v domácnosti – informace, pravidla, zkušenosti
- Fotoalbum (2)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Menton píše: Více
Plno lidí neví, že v mnoha zemích je důchod daněný. Takže ten strašně bídný důchod u nás třeba těch 25 je už čistého. U nás se daní jen opravdu mimořádně vysoké důchody, a těch mnoho není. Z důchodu se neplatí daně, zdrávko, sociálka. Naopak, pokud dnes někdo při důchodu pracuje, neplatí od 1.1. sociální.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Denny50 píše: Více
teď to dáváš ještě neboť si mladá ale později tu fyzickou práci na dove pocitis
- Citovat
- Upravit
@šklíbakočka píše: Více
no zase my v tom Švýcarsku platíme velké dávky na zdravotní pojištění. Pro 4 dospělé ( z toho 2 studující) je to přibližně 2 tisíce eur plus spoluúčast. Deti od 18 let platí stejne už jako dospely vydelecny činný, neplatí se totiž z prijmu. Asi 40% obyvatel proplaci něco stát na zdravotní pojištění, neboť spoustu rodin si to nemůže dovolit
- Citovat
- Upravit
@Amalthea píše: Více
ve svyvarsku nefungují zase levné školky, družiny, zdravotní atd. podpora rodiny je tu jen pto nizkoprimove, a střední vrstva trpí.
Důchodci platí danne a drahé zdravotní pojištění, spoustu toho moc nezbude ns konci mesice
Aby člověk slusne zil a šetřil si na duchod aby pak nezivoril, tak jako todins s 2 dětmi musí mít aspoň 10 tisíc měsíčně a to opravdu není žádný balík.
- Citovat
- Upravit
No, neplatí tu cast, kterou vidí na pasce… Tu druhou (větší) ano.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Menton píše: Více
ale tady nejde primárně o to Švýcarsko, ale o když řeknu A, mělo by se dodat i B. Když jsou jinde jiné možnosti, ať je jiný i celý systém, nemám s tím problém (že to tady reálné stále není, je věc druhá). Mám na západě známé i rodinu a v podstatě všechny ženy s menšími dětmi využívají zkrácených úvazků či přizpůsobené pracovní doby. To se tady strašně furt propaguje, ale realitu vidíme třeba tady v diskuzi. Těžko se pak můžu navážet do někoho, kdo hledá v rámci zákonných možností cestu, jak toto období překlenout ![]()
Já tyle starosti neznám, pracuji na full HO a v podstatě kdy chci, takže pro mě tyto věci nikdy krom školky prvního dítěte problém nebyly, ale nejsem rozhodně v tomto směru slepá a chápu plně lidi, kteří tyto problémy mají a řeší. A zakladatelčin případ mi nepřijde jako zneužívání štědrého systému, na to jsou tady na emimi zástupy jiných.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
V nemocnicích je tak málo sester, že berou na jakykoliv úvazek. 0.2, 0.25, 0,7…
Většinou cokoliv si vzpomeneš.
- Citovat
- Upravit
@Cizinka 999 píše: Více
Věřím, jak říkám, nechci posuzovat konkrétně, neb nemám dostatečné znalosti o tamním systému. Já se k tomu Švýcarsku nechtěla kotvit, ale nemám ráda, když někdo vykřikuje, jak je „u souseda tráva zelenější“, ale vybere si jen to, co se mu zrovna hodí. Vždy je třeba to posuzovat komplexně a v kontextu, jako to děláš teď ty. Ne takové ty výkřiky z gauče, alá jaké jsou na západě vysoké platy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Já zdravotní sestra nejsem. Jak jsem ale psala, nevadilo by mi udělat si například rekvalifikaci na ošetřovatelku. Já se ptala dvou sester v nemocnici a půl úvazky nenabízí. Já pracuji od 15 let fyzicky. Buď jako prodavačka, tak jako servírka. Nevadí mi makat, vadí mi, že u těch fyzických prací není možnost zkrácených úvazků. Já si ho musela vyloženě vydřít na plným a stejně po roce většinou koukají už, abych nejlépe nastoupila na plný. Nebo se i nedodržují podmínky pracovní smlouvy a dělají se přesčasy. A není to pouze má zkušenost. Poté všichni říkají, jak fyzicky pracovat nikdo nechce. Každý je po letech fyzické práce strhaný. Mě je 35 let, mám křečové žíly, bolí mě záda a trpím nespavostí. Velmi mi pomohl zkrácený úvazek. Mám čas na sebe a školní dítě. Vadí mi i to, že není možnost volby takto pracovat, i když jsou děti například velké. Jsem velmi komunikativní, empatická, práci s lidmi mám ráda. Mám i ráda děti. A jsem ráda v pohybu. Já budu ráda za tipy, popřípadě jak hledat. Mám pouze maturitu. Ale jak jsem psala, klidně bych si doplňovala vzdělání, pokud vím, že práce se dá dělat dlouhodobě.
- Citovat
- Upravit
@Amalthea píše: Více
ja taky pracuji na částečný úvazek a zůstala jsem u zoho i když děti jsou už velke, jako většina cast zen zde.
Ja bych ten nápor co máte vy ženy v CR se 100% penzi a většinu starosti s dětmi a domacnosti nedala a ani nechtěla dát
- Citovat
- Upravit
Znama dělala v Lidlu a zkraceny bez problémů, sice teda smeny dost nepravidelně, ale to ji nevadilo, delala na 6 hodin.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tak v dnesni dobe spolehat jen na duchod, to opravdu neni moudre, proc se lide nezabezpeci na duchod v produktivnim veku, tak jak je to ve svete bezne? treba pani duchod neresi, ma zainvestovano do nemovistosti, akcii, a chce si uzivat deti. ja byla doma s detma 9 let, rovnez brigady,… ten cas s detma, zazitky… to mi nikdo nevezme.. nez byt vynervovana, uhonena matka, co strci rano dite v 7 do skolky a v 17 vyzvedne.
… ntb. do socialniho a zdravotniho systemu jsem pred detma vlozila setsakra dost penez, tak jsem si pak s cistym svedomym byla 9 let mamou na plny uvazek ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše: Více
a chce to kazdy? honit se jak kr.. pro par chechtaku?
… neni lepsi mit doma nevystresovanou, neuhonenou mamu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@markytka3 píše: Více
Co kdyby ses naucila nejdrive cist a pak teprve reagovala?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit