Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
tomu se říká finanční negramotnost, přihlaš ho do kurzu finanční gramotnosti a ono ho to přejde ![]()
přesně takovej byl můj bejvalej, ale já už od začátku všechno vzala na sebe…měla jsem účet já a jeho výplata chodila tam, on dostával „kapesný“ veškerý platby jsem zařizovala já a to i za něj…vše kolem jeho podnikání jsem měla pod palcem a jen jsme pak účetní dali podklady, aby udělala daně, veškerý úřady jsem vyběhávala, zařizovala jsem mu i pojištění a důchodový připojištění…nebýt mě, neměli bychom nikdy ani byt, ani žádný auto…hypotéku, leasing atd…vše bylo na mě. jemu to teda vyhovovalo. problém nastal, když mě po 9ti letech opustil a šel za jinou…celou dobu našeho vztahu jsem byla ta skvělá, co všechno zařídí a po rozchodu na mě vyrukoval, že chce výpisy z účtu a chce vidět, kam šly všechny ty peníze…sakra se divil, když jsem mu přinesla plnou tašku šanonů a v tom výpisy za celých těch 9 let…samozřejmě to pak ani nechtěl…i po rozvodu jsem mu musela „půjčit“ moje dokumenty pro finančák kvůli prodeji bytu, protože ty svoje, který jsem mu dala ztratil. a o jeho pojistkách jsem radši informovala jeho mámu…sám nevěděl na co to má… ![]()
takže jestli na to máš…zkus si všechny ty věci obstarat Ty…bude to tak asi lepší…já kdybych to nedělala, tak jsme určitě měli problémy s exekutorama a v životě nic neměli… ![]()
Jako to mě přijde hrozný, nechápu jak s takovým typem někdo může být…vzdyť je naprosto nezodpovědný, jako dluhy dokážou strašný věci a pokud jich má tolik jak píšeš tak to jsou statisíce…
Za sebe říkám, že bych od „toho“ dala ruce pryč..
Nicméně pokud ho nemáš v úmyslu opustit tak je těžký něco radit, předpokládám, že jste to řešili atd…možná bych na něj víc přitlačila prostě si sedla ke stolu, spočítala co a jak a začla to řešit na tvrdo, buď a nebo…
3 roky nezaplacené zdravotní-to bude pěkná pálka,povinné ručení bude taky muset doplatit zpětně.
Pokud s ním chceš zůstat do budoucna,oběhala bych to za něj co nejdřív sama.
Mám podobnýho chlapa, jen trochu jinak. Co se týče úřadů, má vše dopodrobna nastudované a samozřejmě v pořádku.
Je pomalej v ostatních věcech. Než ráno vstane, zajde si na záchod, vysprchuje se, já už dávno mám obstarané obě děti, uklizeno, uvařeno, pověšenou pračku, … Pokud jdeme/jedeme ven, nachystám sebe, nabalím kočár, obě děti (včetně kojení malé) a na něj čekéme ![]()
S tím mým se dá žít. U toho tvýho by mě štvaly hlavně ty zbytečně vyhozený peníze. Nešlo by to nějak nenápadně zaonačit, že třeba o finanční věci se budeš starat ty, pokud seš ochotná, že jeho parketou bude něco „mnohem důležitějšího“?
Jakmile si s ním pořídíš děti, už to nebude „jeho auto“, „jeho daně“, „jeho pojištění“, „jeho penále“… budou to Vaše problémy. A mohou být hooodně závažné - to víš sama.
Skoro bych řekla, že pokud sám není ochoten začít na sobě v tomhle směru trochu pracovat, máš jenom dvě možnosti. Buď budeš tohle dělat všechno za něj, takovou jeho „manažerku“, která bude mít všechno pod palcem a všechno ohlídá - nebo, pokud k tomu nejsi ochotná, se s ním rozejít.
Nevím, asi bych si s ním děti nepořizovala. Je to strašná nejistota do budoucna. Co budeš dělat, až k vám přijdou exekutoři a všechno zabaví? A nevypadá to, že bys na něj měla nějaké páky a kvůli tobě to udělal. Budeš se o něj muset starat jako o dítě.
Že by byl dobrý táta, že si hezky hraje s dětma, to nestačí ! Dobrý táta musí být zodpovědný.
Díky za reakce.Mě taky chodí jeho výplata na můj účet-jemu by už dávno všechny peníze sebrali!Ale kartu do bankomatu má on,když to jsou jeho peníze,který si vydělal.On podnikal,ale protože neví jak to v podnikání chodí,tak zkrachoval-no,spíš ho obral a podved společník,protože přítel je takovej naivní dobrák od kosti a dost na to doplácí!
Jinak jsem už taky taková jeho manažerka-píšu mu faktury a posílám za něj mejly-protože je asi pohodlnej.Těch zbytečně vyhozenejch peněz za penále mi taky bude líto,ale když jsem se o tom zmínila příteli,tak mi řek,že to jsou jeho peníze a má pravdu
Nevím,jestli ho mám nechat spadnout na dno,jestli by se ponaučil a nebo mu pomoct ![]()
Ywett píše:
Mám podobnýho chlapa, jen trochu jinak. Co se týče úřadů, má vše dopodrobna nastudované a samozřejmě v pořádku.
Je pomalej v ostatních věcech. Než ráno vstane, zajde si na záchod, vysprchuje se, já už dávno mám obstarané obě děti, uklizeno, uvařeno, pověšenou pračku, … Pokud jdeme/jedeme ven, nachystám sebe, nabalím kočár, obě děti (včetně kojení malé) a na něj čekéme
S tím mým se dá žít. U toho tvýho by mě štvaly hlavně ty zbytečně vyhozený peníze. Nešlo by to nějak nenápadně zaonačit, že třeba o finanční věci se budeš starat ty, pokud seš ochotná, že jeho parketou bude něco „mnohem důležitějšího“?
Přesně takovýho mám doma já. Ráno, když musíme vstávat, tak on leží půlhodiny v posteli a sleduje dění kolem sebe. Za tu dobu se já stihnu oblíknout, učesat, nasadit čočky, oblíknout malýho, nakrmit ho, udělat pro nás dva čaj, dobalit potřebné věci a pak už jsem většinou tak naštvaná, že ho z tý postele vykopu a čekáme až se tatínek obleče a pak většinou dojedeme pozdě ![]()
Popřípadě už 14 dní čistí akvárko a podobně…
Naučila jsem se být celkem trpělivá a hlavně tohle neohrozí naší budoucnost.
Zakladatelko to není lempl to je blbec, protože až se jednou rozhodnete zařídit si bydlení a pořídit děti, tak vám to nepujde, protože s dluhama mu nikdo nepujčí. Dítě bych si s ním nepořizovala, protože bych nechtěla svý dítě připravit o určitý standart.
On neplatí daně, sociální a zdravotní????Vždyť si psala, že pracuje, to za něj neodvádí?
Auto bez technický a povinnýho? Bude to muset doplatit zpětně, plus penále, který dělá zhruba 50kč za každý nezaplacený den.
No a až se někde vybourá…nemluvě o tom, že kromě sebe může zabít někoho jinýho…
Nezlob se na mě, ale tohle není hodný a šikovný člověk…
Znám takové typy, ten tvůj je teda extrém. Asi by mu vyhovovalo, kdyby byl zaměstnancem, o věci jako jsou pojištění by se nemusel starat a ostatní bys zařídila ty.
Tak jak to popisuješ, tak mi to ale přijde, že by potřeboval trošku vytrestat. Nestarat se o věci, jako je zdravotní atd., to je už taková nezodpovědnost, která může extrémně ovlivnit chod rodiny. Už teď může mít záznam v rejstříku, což znamená nemožnost půjčky od banky(třeba na bydlení).
Znám takové lidi, u kterých to teda ale nedosáhlo takové míry, jakou popisuješ. Vesměs jsou to velmi pracovití a hodní muži, kteří by se lehce mohli dostat do dluhových pastí, kdyby nebylo jejich drahých poloviček.
Pokud ti nevadí, že se celý život o tyto věci budeš starat ty a budeš schopna si svého může vážit, tak v tom nevidím problém. On se moc nezmění. Nicméně u tvého partnera to podle mě zašlo do takových mezí, které už se tím, že převezmeš starosti, řešit nedají. Tahle vlastnost se dá snést jen pokud to nepřekročí určitou mez. Ten tvůj ji podle mě překračuje.
Ahoj,
nekoho podobneho mam doma, i kdyz tak zle to neni. Veci okolo auta si hlida peclive sam. Zbytek…ten uz je horsi.
Zrovna to pojisteni a dane. Od zacatku jsem to mela pod palcem. Na konci kazdeho mesice setridila ucty,vypisy a faktury a vse zkontrolovane to odevzdala ucetni. Ale stalo se.....ze jsme ted rok a pul nemela cas. Rozjizdela jsme svuj projekt a na toto mi doopravdy nezbyla ani minuta. Vysledek je za rok a pul nezaplacene pojisteni socialni i zdravotni, jeho i jeho zamestnancu (mel 2), nezaplacena dan za auto + jeste neco na FU, nezaplacene DPH a nejhorsi byla nezaplaceny uver, jehoz splatky ho proste nezajimaly. jmena vsech formularu uz si ani nepamatuju. Vrcholem byl odpojeny plyn uprostred zimy, protoze neplatil SIPO a hlavne nereagoval na vyzvy. Ucetni mu vzdycky poslala podrobny e-mail, kolik, kam a proc poslat. On na to kyvl nebo nad tim mavl rukou a to bylo vse.
O penale radeji ani nemluvim, vsude je nejake. Jen na tom uveru jsme preplatili 40 tisic, protoze se vykaslal na splatky.
V momente, kdy jsme zacali od jednotlivych uradu dostavat upominky, jsem jeste byla v klidu a jen ho upominala. Kdyz zacali chodit dopisy a zacala hrozit exekuce jsem si vsechno papirovani zase vzala na sebe. Nebavi me to, cas jsem si musela udelat, ale zjevne je to nutne. Takze manzel ma ted splatkovy kalendar na zdravotnim pojisteni, socialka mu ho odmitla dat, takze jednou za par mesicu prijde dopis, ze musi behem par dni zaplatit nejakou castku nebo ucini nejake kroky (ted pred vanoci chteli 13 tisic, coz nebyla legrace ty penize najit.) U RWE ma taky splatkovy kalendar. Obcas se ozve FU a chce za neco zaplatit. Uver u banky jsme zaplatili spolecne, protoze nam dali kalendar se splatkami 40 tisic mesicne a to nebyla legrace. Navic si ted nevzpomenu.
Celkove vzato, je to bezvadny chlap, pro rodinu by udelal vsechno, zabezpeci nas dobre. Ale.....na to papirovani proste neni......tak to mam na starosti ja. A vic to neresim, kazdy chlap ma nejakou chybu a kvuli tomuto ho nebudu reklamovat ![]()
Anonymní píše:
Díky za reakce.Mě taky chodí jeho výplata na můj účet-jemu by už dávno všechny peníze sebrali!Ale kartu do bankomatu má on,když to jsou jeho peníze,který si vydělal.On podnikal,ale protože neví jak to v podnikání chodí,tak zkrachoval-no,spíš ho obral a podved společník,protože přítel je takovej naivní dobrák od kosti a dost na to doplácí!Jinak jsem už taky taková jeho manažerka-píšu mu faktury a posílám za něj mejly-protože je asi pohodlnej.Těch zbytečně vyhozenejch peněz za penále mi taky bude líto,ale když jsem se o tom zmínila příteli,tak mi řek,že to jsou jeho peníze a má pravdu
Nevím,jestli ho mám nechat spadnout na dno,jestli by se ponaučil a nebo mu pomoct
Od tý doby co spolu žijeme v jedný domácnosti a hlavně co máme dítě, u nás doma nejsou MOJE a TVOJE peníze, ale NAŠE a oba společně o nich rozhodujeme.
lleennttiillkkaa píše:Ywett píše:Přesně takovýho mám doma já. Ráno, když musíme vstávat, tak on leží půlhodiny v posteli a sleduje dění kolem sebe. Za tu dobu se já stihnu oblíknout, učesat, nasadit čočky, oblíknout malýho, nakrmit ho, udělat pro nás dva čaj, dobalit potřebné věci a pak už jsem většinou tak naštvaná, že ho z tý postele vykopu a čekáme až se tatínek obleče a pak většinou dojedeme pozdě
Je pomalej v ostatních věcech. Než ráno vstane, zajde si na záchod, vysprchuje se, já už dávno mám obstarané obě děti, uklizeno, uvařeno, pověšenou pračku, … Pokud jdeme/jedeme ven, nachystám sebe, nabalím kočár, obě děti (včetně kojení malé) a na něj čekéme
Popřípadě už 14 dní čistí akvárko a podobně…
Naučila jsem se být celkem trpělivá a hlavně tohle neohrozí naší budoucnost.
Zakladatelko to není lempl to je blbec, protože až se jednou rozhodnete zařídit si bydlení a pořídit děti, tak vám to nepujde, protože s dluhama mu nikdo nepujčí. Dítě bych si s ním nepořizovala, protože bych nechtěla svý dítě připravit o určitý standart.
On neplatí daně, sociální a zdravotní????Vždyť si psala, že pracuje, to za něj neodvádí?
Auto bez technický a povinnýho? Bude to muset doplatit zpětně, plus penále, který dělá zhruba 50kč za každý nezaplacený den.
No a až se někde vybourá…nemluvě o tom, že kromě sebe může zabít někoho jinýho…
Nezlob se na mě, ale tohle není hodný a šikovný člověk…
Přesně tak, s tím souhlasím…bohužel.
Ahoj holky,omlouvám se za anonymitu,ale kdo dočte až do konce,pochopí.Můj přítel je lempl-nemyslím to slovo hanlivě,ale nevím jak to jinak nazvat.Přítele miluju,je to dobrý člověk,pracovitý,v práci ho chválej,opravdu dře i 12-15 hod.děnně včetně víkendů,je hodnej,dává mi peníze na domácnost,pomáhá atd.Problém je ten,že NIC jiného kromě práce nezvládá.Skoro 3 roky nemá zaplacené zdr.ani soc.poj.,Stejnou dobu nemá odevzdané daně,do práce jezdí starým autem bez technický(už ani nebrzdí),další jeho auto stojí už přes 2 roky na parkovišti,protože je rozbitý a stejnou dobu na něj neni zaplacený povinný ručení
Takhle bych mohla pokračovat dál.Já jsem jeho pravý opak,všechno mám v pořádku,nikde nic nedlužím na zdr.poj.mám dokonce radši přeplatek a vůbec jsem taková pořádná,opatrná a jak se říká pintlich.Jeho chování nechápu,nejde mi to na rozum,protože jen za ty všechny ZBYTECNY penále,by jsme měli krásnej zájezd k moři
Kolikrát jsem mu nabízela,že mu to všechno oběhám a vyřídím,ale jen mi řek,že si to udělá sám.Děti ještě nemáme,bojím se jak by to všechno bylo.Přítele opouštět nechci,výborně si rozumíme,vím že to bude jednou skvělej táta,krásně se chová k dětem mý ségry,hraje si s nima atd.ale štve mě jak je mu všechno jedno.Máte doma někdo podobný exemplář?Co s tím?Holky,poradte