Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
chci se vás zeptat zda je možné, že by 11 měsíční dítě bylo takhle šikovné: samo se zvedne ze země a dojde si přes celou místnost pro hračky, ale nikdy před tím to neudělalo, pak 2 dny na to si sama vylezla z chodítka na postel.Udělá jak je veliká, ukáže kde má ouška, brnká si o pusu(auto), škrábi škrábi (přes bříško), přemýšlí( dá si hlavu do dlaní a přemýšlí), ukáže kde má prstíčky a kde nohy.Cituji z dopisu mé kamarádky, já osobně si myslím že si nadsazuje, vím že každé dítě je jiné ,ale podle mě tohle všechno není možné. Musím říct, že vždycky po přečtení dopisu od mé kamarádky jsem dost zničená a přemýšlím zda se správně věnuji svému dítěti. Naše neumí ani polovinu z těchto věcí a to je o tři týdny mladší než tato holčička(11m). Prosím vás o radu a váš názor. Děkuji.
Verunko, já si nemyslím, že by to nebylo možné. Naší malé je 9 měsíců a přileze k nám po čtyřech na zavolání, umí paci.paci, pápá a ukazuje jak je velká a adekvátně k tomu to komentuje, umí si říct amam když chce jíst, dokáže si přivolat speciálním pokřikem bráchu na hraní. Když má v ruce jakoukoliv látku - plínku, záclonu, závěs dokáže se za ně schovávat a volá de je, de je (rozuměj kde je?) a my ji musíme hledat =o))). Jsou ale věci, které ještě neumí - sama si nesedne a nepostaví se, což jiné děti už v 9 měsících dělají. Takže to shrnu,kamarádce klidně věř a netrap se tím co tvoje dítko ještě neumí, spíš koukej na to co už umí a to její ještě ne. Všichni říkají nesrovnávat! a fakt to platí. Já to srovnávám pouze se synem - s ním jsem už v 9 měsících chodila nakupovat za ruku a naše mladá se jenom válí po koberci, nebo leze po 4.
Mno, já tedy nevím, co všechno má „podle tabulek“ umět 11 měsíční dítě (to mé má teprve 8 měsíců), nicméně bych tě chtěla uklidnit - rozhodně se svému dítěti věnuješ dost. Vždycky se najde nějaká taková „kamarádka“, která má dokonalé dítě - malého génia… Když by ses s tou kamarádkou a s jejím dítětem potom sešla, zjistila bys, že vaše děti (pokud jsou stejně staré) jsou na tom zhruba stejně - jasně že některé dítě umí něco co to druhé třeba ne, ale plus minus je to asi tak stejně.
Dám příklad své kamarádky, která má o měsíc starší dítě (holčičku) než já - vždy o ní mluví jak je strašně živá, jak je pořád v pohybu i když skoro spí, že asi bude hyperaktivní … No a když jsme k nim přišli s malým na návštěvu, tak ta malá pořád jen seděla, skoro se nikam ani nepohnula narozdíl od mého raubíře, který to musel všechno prozkoumat…
Takže - z kamarádky si nic nedělej - určitě máš moc šikovné dítě!!!
Taky je na toto téma zajímavý článek na rodině:
http://www.rodina.cz/clanek4358.htm
Gábina
Verunko,
no myslim si, ze to mozne je, taky mam jednu takovou sikulku doma, ktera v 9M delala prvni krucky samostatne a v 9 a 3/4M sama chodila (presla sama cely pokoj). Na tele si dokazala ukazat vse zakladni jako hlava, ruce, nohy, brisko urcite v 11M neli drive protoze ve 12M umela ukazovat i ocicka, pusu, usi, noc, celo, licka a kladla otazky „to to je?“ (co to je?). Vlatne paci-paci ukazovala v 7M a jak dela kravicka (bu) asi v 9M. No, byla trochu sikovnejsi od miminka a to jak s pohybem, tak i s mluvou nebo plenkami, takze kamaradce verit muzes, proste i takove deti existuji. Tim vsak nechci rici, ze mas upadat do depresi, spise doporucuji nesrovnavat a nechat svemu ditku cas na vse, nez pujde do skolky ci skoly nebude poznat zaden rozdil!!!
Moje dcerka, shodou okolnosti taky Verunka, je moje stesti a mam radost ze vseho co umi, ale rozhodne se jinym matkam a jejich detem nevysmivam a ani si nemyslim, ze by byli zaostali, vse totiz dohoni a kazdy jedinec je indivudum a jde svym vlastnim tempem. TAk mej radost z dovednosti ditete kamaradky a tes se hlavne ze sveho lumpika a vseho, co postupne predvede … no a co ze to bude treba o pul roku pozdeji?
Sulanek a Nika 27M
Verunko,
taky hodně záleží na tom, co jí naučíš. Když jsem si přečetla, že by měla umět dávat korunky do prasátka (myslím, že to bylo kolem roku), tak jsem vzala prasátko a korunky a za pár pokusů v tom byla mistr.
Kamarádka mi říkala, že její stejně stará holčina dělá na kočku ČIČÍ, tak jsem ji to taky pro srandu naučila, atd atd. Tak nezoufej, jenom trénink dělá mistra. Chození je samozřejmě o něčem jiném než drbání se na bříšku na povel. K tomu musí dítko dospět samo. Některé děti se rády předvádějí a jiné ne. To naše batole se taky předvádí jen když to samo uzná za vhodné. ![]()
Verunka, ja Ťa chcem hlavne ukľudniť, že tri týždne je NESKUTOČNE dlhá doba na porovnávanie detí. Z hľadiska pohybu napr. dcéra za tento čas zvládla plazenie, postavenie na štyri, samostatné po:,–(enie, lezenie. A podobné je to aj pri duševných schopnostiach, možno za tie tri týždne tvoja malá bude vedieť skoro všetko čo kamarátkina.
Ja som si nedávno pozerala záznamy o dcére, keď mala cca 10,5 mes. a upadla som do miernej depresie
, že syn (teraz 9 a pol m.) nikdy nezvládne to, čo ona
. Malá v tomto veku používala asi tri slová, napodobňovala asi 10 zvieratiek, ukazovala, aká je veľká, ťap-ťap…
Malý zatiaľ robí ťap-ťap, bác-bác, zvláda niekoľko príkazov typu „kde je?“ a napodobňuje kapra
. Pohybovo je oproti nej ale oveľa vyspelejší, momentálne začína trénovať postavenie bez opory v priestore. Každé dieťa je iné, ale mamičky s obľubou porovnávajú.
Nezabudnem, ako mi kamoška poslala SMS, keď mal jej syn asi 11 mes. Niečo v tom zmysle: „Malý už mesiac lieta po byte, pozná písmeno "A“ a zvláda kotrmelec"
. Tiež som chvíľu mala pocit, že naša dcéra v tomto veku bola úplne neschopná
.
Rozeta + Bambi 4r. + Krištofko 9m.
to, co popisuješ, dělala v roce. Já na ni hodně mluvím, zná spoustu slov, ne že by je všechny říkala, ale rozumí. Ale každé dítě je jiné, náš kamarád je o 8 měsíců starší a neumí ani to, co moje 1,5 leté holčička.
Verčo hlavně klíííd,
víš maminky rády porovnávají, ale to nejde, každé dítě je jiné, některé vyniká v tom a jiné je šikovné na něco jiného.
Taky jsem se zabývala podobnýma věcma, ale nestojí to zato, teď to „házím na hlavu“.
Nejdůležitější je totiž Tvá vnitřní pohoda a klid, Tvá dcera je šikulka.
S pozdravem Zuzka
Přesně tak, já bych se tím vůbec netrápila. Náš malý se v 9 měsících
postavil a začal chodit (a já jsem s hrůzou zjistila, že má nohy úplně do O..). Uměl různé věci - ukázat části těla, jak je velký, kde je maminka..
Ale nikdy ne na povel. Někdy jsem měla pocit, že má víc rozumu než babička, která na něj šišlala a chtěla, aby její drobešek dělal pači pači pačičky… Vzpomínám si, že mě v tomto věku (kromě už zmiňovaných křivých nožiček, které měl podle všech okolo údajně proto, že začal brzo chodit) trápil hlavně fakt, že náš Ondra nemá vůbec žádné vlasy (o měsíc starší bratránek jich měl pochopitelně spoustu). A taky mu časem dorostly.
Jediné, co člověk může říct s jistotou, je fakt, že naše děti porostou a budou stále šikovnější. My jim v tom můžeme pomáhat, ale je zbytečné
se trápit, když to nejde tak rychle jako u někoho jiného. A pak, to cizí „zázračné“ dítě vidíme třeba jen chvilku anebo vůbec a nevíme, jak se chová pořád. Možná ten malý génius, který už v roce drží tužku a píše,
to trénoval tak, že pomaloval zeď za postýlkou obsahem své plínky…
Veronika