Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
já mám z té nemoci akorát depky, nejsem schopná vydržet bez sladkého, mám vysokou ranní glykemii, dlouhý tak 48 a bojím se, jsem blbá, že nedodržuju dietu, ale nemám na to :-/
@Krychle dlouhy, jako glykovany 48 a mas depky, ze nedržís dietu? Nekdy je fajn byt na sebe tvrdy, ale mit hodnoty jako zdravy clovek je maximum, potom je to blaznovstvi něco jako anorexie
@Lenka_Hal viděla jsi http://www.cukrpodkontrolou.cz/ ? na tomhle spolupracuje právě ta doktorka ![]()
@Krychle
psychika v klidu je fakt důležitá. Já se bohužel omezovat neumím proto je pro mne jednoduší si to zakázat úplně ![]()
@Krychle Chápu Tě taky miluji sladké a každý den bojuji.Zatím jsem na dietě a glyk,hemoglobín mám 41,Byl to pro mě šok radši jsem si dala palačinku než kus masa, uvidíme jak dál-doufám, že se to nebude zhoršovat, a nebo strašně pomalinku, každou sobotu hřeším- je to pro mě světlo na konci tunelu.Jsem zdravotník, takže rizika si uvědomuji, ![]()
Já k té téměřbezsacharidové dietě ještě nějak duševně nedospěla, s cukrovkou II. typu žiju skoro 4 roky a dodnes jsem ještě dostatečně neobrečela absenci sladkýho, dortů, čokolád… to jsem teda nikdy nejedla „po kilech“, ale dala jsem si ráda. Co jsem teda „po kilech“ jedla, bylo ovoce, takže to výrazně zredukovat mě bolí asi ještě víc. Bože můj, ohromnej kus melouna, v létě tunu jahod, to mi schází
Odměřovat přílohy, v restauraci jet na polovičních porcích, vždycky jsem ráda jedla a zkoušela nový věci, no, nejde-nejde. Ale držím se, váhu mám celoživotně +- stejnou jak v 18, dlouhej cukr kolem 40, diabetolog mě chválí. Cítím se na tu dvojku býti mladá a nějak radši nemyslím na to, že už se „nikdy v životě pořádně nenajím“. S nadsázkou samozřejmě
Ale prostě dietu držím, no, inzulínu naštěstí netřeba.
Teď jsem velmi nečekaně těhotná (na to už jsem zas dle lékařských měřítek stará
) a tam teda cukr letěl okamžitě nahoru, takže jsem nafásla od začátku inzulín a taky jsem se s tím sžila, jen teda zkouším věřit, že po porodu se ho zase zbavím. Paradoxně mám pocit, že s tím inzulínem je ten život nějak „snazší“, neb bez něj prostě jediný způsob, jak srazit glykémii, byl do sebe ty sacharidy nedostat. A když jsem naměřila hodně, tak maximálně dlouhou procházku v rychlém tempu. S inzulínem to samozřejmě srazit jde, ale stejně doufám, že už ho brzo mít nebudu. Jen se děsím kojení, protože to jsem byla s prvním dítětem neskutečně rozežraná, jedla jsem ohromná množství čehokoliv a furt a stejně mě dítě vysávalo a já hubla. Tak uvidíme.
@ugluk jo ovoce mne chybí asi nejvíc a to jsme si říkala že v citrusech ho tolik být nemůže
. meloun to nevím jestli v létě zvládnu ![]()
@Markéta80 já ho dávám, pečlivě odvážený, ale ty sacharidy zkrouhávám jen na takovou tu „klasickou“ dietu, nikoliv na naposté minimum, tam by ovoce neprošlo žádné. A další věc je rodina, jsem dost líná vyvářet rozdílně pro ně a pro sebe, takže prostě dělám jedno jídlo, které já si v omezeném množství nebo s lehkou úpravou dám s nima. Takže třeba celozrnnou palačinku s tvarohem a kouskem ovoce, já toho sním, abych měla sacharidy „v limitu“, oni mnohem víc a klidně si to namažou marmeládou (kterou jim v klídku navařím cukrem slazenou).
Ale ovoce miluju a zvlášť teď v zimě se dá sehnat chuťově mnohem lepší než ta prapodivná zimní zelenina. Těším se v létě na trhy, kdy nakoupím rajčata, co fakt chutnají jako rajčata…
@ugluk jo to je na prd, jim vařím a sobě extra
. Zkouším od ledna a zatím to jde i když bez ovoce je to náročné
, to mne asi chybí fakt nejvíc. Ale až ted zjištuji kolik je v čem sacharidů ![]()
@Markéta80 tak to já přehled o sacharidech celkem mám, snažím se mapovat i glykemický index a tak vůbec, ale kdybych to měla shrnout, tak - všude je jich mnohem víc, než by se mi líbilo
Ale jo, to ovoce je má nejslabší stránka.
Byla jsem na těhotenské 3 měsíce a hrůza. Zbláznila bych se a určitě hresila
četla jsem článek, že se teď testuje lék
tak třeba až ji budu mít v 60, tak už to bude banalita ![]()
@Krychle Ja syna s TI !!! stahnu pod tuhle hodnotu (i pres nase neustale problemy s kanylou pumpy
) prave diky nizkosacharidovce. A to maji deti i diabetici s TI vyssi cilovou hodnotu. Hlavne nemusis tak resit porce. Najezeny clovek mnohem lepe odolava skodlivemu jidlu, a mimochodem (platne na 100% u mne) i depresim ![]()
@Markéta80 Mne ovoce z nejake duvodu nechybi. Asi jak se meni ty chute
, pro me je ted zcela srovnatelna nahrazka ovoce treba mala oranzova cherry rajcatka, sladka oranzova paprika…davam si to mezi jidlem, tak se ty sacharidy nepricitaji…jo a jeste moje zkusenost. Kdyz uz zhresit, je to ovoce opravdu tim mensim zlem. Ten cukr v te krvi sice vylitne, ale okamzite mizi, je to ostry nabeh ale neprudi v te krvi dlouho. Samozrejme pokud se to ji jako svacina, ne po obede. Uplne nejhorsi jsou tezky jidla, nabuseny sacharidy, typu pizza, testoviny…synovi v lete klidne ten meloun dovolim…
@Lenka_Hal píše:
@Markéta80 Mne ovoce z nejake duvodu nechybi. Asi jak se meni ty chute, pro me je ted zcela srovnatelna nahrazka ovoce treba mala oranzova cherry rajcatka, sladka oranzova paprika…davam si to mezi jidlem, tak se ty sacharidy nepricitaji…jo a jeste moje zkusenost. Kdyz uz zhresit, je to ovoce opravdu tim mensim zlem. Ten cukr v te krvi sice vylitne, ale okamzite mizi, je to ostry nabeh ale neprudi v te krvi dlouho. Samozrejme pokud se to ji jako svacina, ne po obede. Uplne nejhorsi jsou tezky jidla, nabuseny sacharidy, typu pizza, testoviny…synovi v lete klidne ten meloun dovolim…