Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Maminky, nečekám dvojčátka, Ale když jsem byla menší vždy jsem si to přála
akorát mě zajímá jak probíhá těhotenství s dvojčátky a život s nimi potom? musí to být náročné. moje představa vždy byla jedno spinká druhé se vzbudí
Jak to zvládáte? oblékaly jste je stejně a pokud byli opravdu podobou úplně stejné měli jste někdy problém poznat který/á je který/á?
určitě je to krásné mít dvojčátka ale taky pěkně náročné ![]()
Nám se dvojčata narodila k sedmi dětem. Vždycky jsem říkala, že klidně 10 dětí, jen ne dvojčata. Počet dětí se snám splnil a dvojky jsou takový bonus na víc
V r. 2013 jsem otěhotněla a bum, na UZ jednovaječná dvojčata. Těhotenství probíhalo ukázkově, žádný problém, ale měla jsem nahnáno, abych neskončila v nemocnici, předčasně neporodila apod. Ale měli jsme víc štěstí než rozumu a 36+5 jsem plánovanou sekcí porodila. Narodili se zdraví kluci jako buci - 3050g/49cm a 2650g/46cm. Za tři dny po porodu jsme šli domů.
Kluci byli od začátku poměrně dost nároční, první 2 měsíce jsem padala na hubu, to bylo dost strašný. Kluci v noci pořád fňukali, poplakávali, zásadně ne najednou, ale pěkně na střídačku, aby si jich maminka užila. Po těch 2 m už se to začalo zlepšovat a je to jen a jen lepší. Sice se objevují zase jiné problémy, občas se kluci bijí, koušou se, když má něco jeden, samozřejmě to chce i druhý, spaní bylo ještě po porodu dalšího miminka na houby, to bylo klukům 19m. Chození venku je zatím za trest, i když se od prázdnin se lepší
Jeden chodí rychle, druhý se zase courá, občas berou holkám venku kočárky, tak to šlapou statečně ![]()
No, v něčem je to prostě náročnější, v něčem naopak úžasné, když člověk obejmou oba, zasmějou se, dají pusu. Každopádně je to proti jednomu miminku jiné
A samozřejmě už neříkám, že bych dvojčata nechtěla ![]()
S rozeznáním problém nemám, muž a děti občas ano. Kluci jsou si hodně podobní. Když mrknu jenom jedním okem, taky se občas seknu. Oblečení ladím pro jednoho do zelena, pro druhého do modra.
@Milka111 Čekám dvojčátka cca v únoru, tak potom napíšu, jestli teda budu mít vůbec čas na PC
Jsem ve 23.týdnu a břicho mám jak před porodem, dle mého je to náročnější než těhotenství s jedním dítětem ![]()
@fragola páni deset dětí ješte s dvojčátky to bych nedala, tohle obdivuji ![]()
@Milka111 Není co obdivovat, chtěli jsme to, máme to a jsme moc rádi. A dala bys to, ne, že ne, ale chápu, ne pro každého je snem mít takto velikou rodinu ![]()
@fragola já chci děti tři. mám 6.letého syna a 2.čekám pak si dám zas pauzu a pak 3.musí to být pěkný kolotoč ale zase si určitě pomáhají i navzájem. je to hezké
to musíte mít již i dlouholetý vztah a to se již moc nevidí tedy v mém okolí to moc nefunguje ![]()
@fragola píše:
Nám se dvojčata narodila k sedmi dětem. Vždycky jsem říkala, že klidně 10 dětí, jen ne dvojčata. Počet dětí se snám splnil a dvojky jsou takový bonus na vícV r. 2013 jsem otěhotněla a bum, na UZ jednovaječná dvojčata. Těhotenství probíhalo ukázkově, žádný problém, ale měla jsem nahnáno, abych neskončila v nemocnici, předčasně neporodila apod. Ale měli jsme víc štěstí než rozumu a 36+5 jsem plánovanou sekcí porodila. Narodili se zdraví kluci jako buci - 3050g/49cm a 2650g/46cm. Za tři dny po porodu jsme šli domů.
Kluci byli od začátku poměrně dost nároční, první 2 měsíce jsem padala na hubu, to bylo dost strašný. Kluci v noci pořád fňukali, poplakávali, zásadně ne najednou, ale pěkně na střídačku, aby si jich maminka užila. Po těch 2 m už se to začalo zlepšovat a je to jen a jen lepší. Sice se objevují zase jiné problémy, občas se kluci bijí, koušou se, když má něco jeden, samozřejmě to chce i druhý, spaní bylo ještě po porodu dalšího miminka na houby, to bylo klukům 19m. Chození venku je zatím za trest, i když se od prázdnin se lepšíJeden chodí rychle, druhý se zase courá, občas berou holkám venku kočárky, tak to šlapou statečně
![]()
No, v něčem je to prostě náročnější, v něčem naopak úžasné, když člověk obejmou oba, zasmějou se, dají pusu. Každopádně je to proti jednomu miminku jiné
S rozeznáním problém nemám, muž a děti občas ano. Kluci jsou si hodně podobní. Když mrknu jenom jedním okem, taky se občas seknu. Oblečení ladím pro jednoho do zelena, pro druhého do modra.A samozřejmě už neříkám, že bych dvojčata nechtěla
Klobouk dolů před vámi!
![]()
Ahoj, já mám rok a půl stará dvojčátka kluka a holku. Vzdycky, kdyz někam vyrazime jsme hned středem pozornosti. Kazdy nám říká, jak je to krásné a já vždycky s úsměvem odpovim, ze je, ale jenom na fotkách
…Nejnáročnější to s nima bylo do půl roku. Casem se to srovnava…osobně si myslím že náročnější je mít dítě třeba rok po sobě. Ja osobně jsem i rada za to, ze je mám zároveň páč další mateřskou bych absolvovat nechtěla. Má to svá pro a proti, clovek si na to tempo zvykne, je neustále v pohotovosti, doma bordel, kdyz se někam jde, tak dvojí zapoceni. nekdy se ani nedostaneš do nějakého obchodu( s kočárem).Je to náročné a kdo říká že ne, tak keca, ale mě tenhle pozitivní stres kolem dvojčat celkem vyhovuje a neměnila bych
…porod to je věc druhá…hodně dvojmatek odnosi, ale já a myslím ze spousta jiných jsem rodila dvaca půl měsíce dřív. Jo žádná idilka to nebyla, ale musím zaklepat, ze děti jsou na zprvu nejasné prognozi zdrave
![]()
Ahoj, nemám dvojčátka osobně, ale moje blízká kamarádka je má. Plus k tomu syna, kterému bylo pět. No a je to mazec
Hlavně venku, musí je mít na kšírech, protože jak se rozutečou je to konec. Minule se jeden vztekal a vzpínal v kočáru, tak ho držela na rukou tak druhý samo začal vyvádět že chce taky.
Dokola samozřejmě nakupuje a vaří hory jídla, pere a suší. Před zimou je to pálka 3× zimní oblečení plus botičky. Autobusem nejezdí, ale má vlastní auto. Taky jí naštěstí dost pomáhá manžel. Babičky daleko.
Klukům byli dva, takže se hodně perou, občas si chvíli pohrajou…do toho ten starší je různě provokuje. U spaní přes poledne je to taky těžší, jeden budí druhého. No vidím, že někdy jede chudák z posledních sil. Myslím, že bez toho staršího by to bylo lehčí - mít je samostatně, protože je to zase o to komplikovanější učit se třeba logopedii s dvojčaty za zády, kluk je problémový, divoký takže zase o stupínek do blázince blíž ![]()
@Milka111 Jo, je to takový cvrkot od rána do večera, ale dá se. Není to tak šílené, jak si většina lidí představuje. S mužem do toho jdu ráda, vím, že mě podrží, pomůže, on je u nás v rodině ten, který mě uklidňuje, když plaším. Samozřejmě, že neplujeme na růžpvém obláčku a občas, když se to sejde a je toho moc, je to takové divočejší, ale jinak super.
@Ice79 Jak jsem psala, není proč ![]()
@Paffcinka Pozitivní stres, to je aspoň termín hodící se k dvojčatům
Ať se vám daří ![]()
@Milka111 píše:
Ahoj Maminky, nečekám dvojčátka, Ale když jsem byla menší vždy jsem si to přálaakorát mě zajímá jak probíhá těhotenství s dvojčátky a život s nimi potom? musí to být náročné. moje představa vždy byla jedno spinká druhé se vzbudí
Jak to zvládáte? oblékaly jste je stejně a pokud byli opravdu podobou úplně stejné měli jste někdy problém poznat který/á je který/á?
určitě je to krásné mít dvojčátka ale taky pěkně náročné
Taky máme dvojčata.
Náročné to trošku je to je pravda ale stojí to za to. Nejvíc mě dodneška udivuje jak se dvojčata dokážou domluvit a „podržet“ zvláště jak jde o lumpárny. Kam se dvě děti nedostanou tak dvojčata s naprostým přehledem. No a rozenávat je byl problém akorád u těch nejmladších. Museli jsme jim nechat označení z porodnice asi do 3 možná 4 měsíců. Nepoznala je od sebe ani manželka.
![]()
@Fofrník Přesně tak, vždycky je jeden mozek akce a druhý tu nekalost provádí ![]()
Ahoj
Tiež máme dvojičky - chlapcov, budú mať v decembri 3 roky. Plus starších 4 chalanov ![]()
Pôvodne som tu chcela napísať dlhší príspevok, ale som to vzdala.. deti ma nenechajú ani rozmýšľať
![]()
@fragola ako sa ti podarilo napísať taký dlhý príspevok?
Ja si niekedy nepočujem ani vlastné myšlienky ![]()
@fragola píše:
@Fofrník Přesně tak, vždycky je jeden mozek akce a druhý tu nekalost provádí
Jasně a jeden to hází na druhého. Problém je že pravdy se někdy prostě nedobereš.
![]()