Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Jahru píše: Více
Ti co mají, si to užít nechcou a ti co by si chtěli užít, tak na to třeba nemají
Já jsem za střední cestu. Šetřit, ale umět si i užít ![]()
Žiju v nájmu celý dospělý život.
Pokud bych si něco přála je to vlastní byt.
Můj sen, který se asi nikdy nesplní.
Ale, i tak je mi dobře. Vychovali jsme dvě děti
@Anonymní píše: Více
Ahoj, my žijeme v Brně v obecním bytě. Jsem smířená s tím, že nikdy vlastní mít nebudeme. Ceny bytů se tu pohybují tak od 6 milionů výše, na toto prostě nemáme šanci. Dcera se holt bude muset zabezpečit sama. Možná jednou zdědím garsonku. Tak hlavu vzhůru, nejsi v tom sama 🙂
Bydlíme s malými dětmi v nájmu a pěkně mě to štve. Dokud jsem na rodičovské, tak jsme vyhodnotili nájem jako méně stresující a nechtěli jsme si na dobu, kdy pojdeme víceméně z jednoho platu, brát velký finanční závazek. Nicméně jakmile nastoupim zpátky do práce, tak s nájmem končím a koupíme si pěkný moderní byt.
@Vada i dům se dá kdykoliv prodat, ale nevyhazujeme peníze za nájem a cestujeme dál…neříkám, že je zajišťuju naším domem, máme pro ně zatím pozemek a uvidíme, co ještě zvládneme…ale u nás v rodině v nájmu nikdo nikdy nebydlel, tak pro nás je normální být ve svém a mezigeneračně pomoct dalším…
@Dahlia0409 jasné, tak bylo to myšleno v nějakých zbytečných krámech domů, dovolené, výlety, sport si držíme…a kolo za 50tis a za 35tis už mám v karbonu, to už měnit nepotřebuju, tak jsem to myslela…ale lyžařskou výbavu si určitě ještě vyměním, jen jsem psala po dobu rodičáku ![]()
@pikola co když už bude pozdě, protože nemovitosti porostou pořád dál a dál… Z toho mám strach. Kdybych měla vyhlídku, že vlastní jednou bude, tak jsem víc v klidu. Ale to, jak to neustále roste… Mám pocit, že včera bylo pozdě…
Nejsi v háji, záleží, na co dosáhnete a po čem toužíte…pokud chcete vlastní, tak šetřete a ono to jednou dopadne ![]()
Pronajimam jeden malý byt a sehnat spolehlivého nájemníka není úplně jednoduché. Jsem vždy ráda, když nájemníka vydrží co nejdéle. I za cenu nižšího nájemného. Takže neplatí, že nájem = caste stěhování.
Teď se dost investuje do obecního bydlení. Jsou na to různé fondy/dotace. Takže jsme nějakých pár let od toho co tu bylo dříve- obecní byty. Tzn nájemní byty. Tohle bydlení bude v budoucnu na vzestupu.
Dal se plánuje resp trh si vyzada, aby byl trh s nájemním bydlením lépe korogovan. Pro obě strany. Teď je to risk pro majitele, a nejistota pro nájemníka.
Tzn budoucnost - bude daleko běžnější bydlet v nájmu. Bude to více regulované/předvídatelné. Možná obecní byty více regulované nájmy (?). Nájemní bydlení vám přináší flexibilitu. Když máte děti doma, budete potřebovat větší byt. Když děti vyletnou z hnízda, půjdete do menšího. Peníze, které byste dali na reko apod svého bytu můžete investovat a na stáří jít do bydlení pro staré. Neviděla bych to černě. Naopak viděla bych spíš výhody, než platit neskutečně přemrštěné ceny za kus zdi.
@Mediula jsem tu chvíli, nevím vůbec o čem mluvíš…byla jsem vychovaná, že lepší svoje než nájem a že je to zbytečne vyhazování peněz…což je pravda a větších domech se dočasně vždy dá nějak poskládat
Lepší svoje než nájem, platilo, v dobách kdy poměr příjem vs cena bydlení byla v přijatelných mezích. Při průměrné pražské mzdě 65btto a průměrné ceně paneláku 8,5mil se názor lepší svoje opravdu uplatnit moc nedá.
Než my půjdeme do důchodu, budeme mít dávno splaceno a budeme platit energie, které máme 3700kc elektriku, na topení TČ a 800kč vodu ve 4lidech…já bych do bytu nechtěla, máme rádi svůj klid, nepotřebuju, aby o mně všichni všechno věděli, poslouchat řev a dupot cizích a snad nám jednou přijedou dcery s vnoučatama a uvítají svůj klid ve svých pokojích…a naši prarodiče postavili velký dům před šedesáti lety a naší ho prodali za 3mil k rekonstrukci…na zemi ty miliony nenajdeš…naši postavili za 3,5mil plus pozemek před 20lety a my nyní za 8mil poloviční dům o 200m…takže furt růstem ceny se každá další třeba Ob generace obohacuje…a cestovali na svoji dobu hodně prarodiče, i naši s námi a nyní ještě více s vnučkou a my s dcerami…Nechvalím se, jen každý vyrůstáme v jiné výchově, něco můžeme zlepšit, z něčeho si vzít příklad, že bylo dobře vymyšleno a uznat pravdu ![]()