Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@šklíbakočka píše: Více
Já si to nemusím představovat my to mame v rodině. Na tom baráku je potřeba tohle a na jinem zase něco jiného. Rodiče ale mají svůj barak a jak teda udržovat tři velké nemovitosti? Ale chápu ta stará generace to proste takhle měla. My už se ale mužem na staří zajistit jinak.
@Anonymní píše: Více
Tak to si přece musí udělat každý svůj plán podle toho jak mu to bude vyhovovat. Investuji i v ČR i v Německu. Na důchod budu mít jak pevnou částku tak i měsíční pasivní příjem. Do toho samozřejmě nějaký malinký důchod. S tím ale moc počítat nejde. A klidně se mužů v důchodu zdvihnout a odstehovat se do teplých krajin. Bohužel lidé kteří mají barak kterému obětovali cely život ho budou v důchodu opravovat a udržovat protože k němu mají citový vztah. A doufat ze se tam třeba jedno z vnoučat přestěhuje.
@Jemako píše: Více
Však ano, já se ptala na tvůj plán.
My taky ještě nevíme, kde budeme bydlet. Asi bude záležet i na zdravotním stavu, jak se pak rozhodneme.
jj to jsou pak ty výčitky, proč nepřijedete a neopravíte střechu, kamna, vodovod, atd. Vzhledem k tomu, jak se některé části čr vylidňují, bude to ještě legrace. Kdo se o to bude starat, kdo tam bude bydle? Představa některých pisatelek, že se dům prodá, je legrační. Komu? To je dáno historicky, to budování. A za minulého režimu se na vsi nedalo nic moc jiného dělat. JZD půjčilo traktor a bagr, a už to jelo.
Jak komu se prodá? Vždyť se normálně domy prodávají. Tuhle poznámku nechápu.
Nedělejte, že každý bydlí někde v divočině v pohraničí, kde jsou domy neprodejné.
Nevim teda, co beres jako prumernou mzdu a jak dlouho myslis, ze by melo trvat si nasetrit. Ja na vysce pracovala, abych se uzivila, dostudovala jsem ve 26 a tehdy jsem mela na plny uvazek 24 tisic cisteho. Zhruba 15 me stal najem ve spolubydleni a jidlo, z 9 tisic se uplne zazraky setrit nedaly, kdyz chtel clovek taky trochu zit a koupit si treba koleckove brusle nebo zimni boty. 2+1 tehdy stal ve meste, kde jsem bydlela a pracovala 3,5 milionu a absolutne jsem si nedokazala predstavit, jak bych to splacela a kde bych vzala zaklad (z rodiny mi nikdo pujcit nemohl, stavebko jsem nemela, rucit nemovitosti jsem taky nemohla). Mit ve 30 nasetrene na zaklad hypoteky pro me bylo naproste sci-fi ![]()
Nemusí jít jen o pohraničí. Stačí malá obec bez vybavení a už je problém. Ne každý chce bydlet na samotě, péct si doma chléb a radovat se ze zpěvu ptactva. No doporučuju mrknout se na vývoj počtu obyvatel v různých místech. Tam to je jasné.
Ono to většinou vázne na ceně. Taky tady máme pár neprodejných domů, ač vybavenost je, protože za to chtějí úplně neskutečnou cenu.
Ono je spis problém ze ti lidé to neprodají protože k tomu mají citový vztah. No a ty děti potom taky ne. Protože pořad poslouchali jak to je rodný dům. Jak se na tom dříve nadřeli a podobne kecy. A kdyby i prodali tak zbytek rodiny je ma za černé ovce které si ničeho neváží a generacemi budovaný majetek jenom tak prodali. Nemají k ničemu úctu a podobně. Nojo. Male moravské vesnice.
Občas mi to tu přijde, že některé padají z višně. Stačí mít sebereflexi nějakou. Rodiče od tchýně a vlastně i od tchána měli domky, ale měli sebereflexi. Takže jedná strana domek pak na stáří (b důchodu) prodala za pěkný peníze a šli za ty prodané peníze do bytu do města s výtahem a ještě jim zbylo na pěkné nové auto.
A druhá strana od tchána se přestěhovala do bytu až v pokročilém stáří, když už fakt se nemohli starat o dům - no dům se svépomocí opravil, aby získal hodnotu a pěkně se ziskem se prodal. Takže musí člověk u toho myslet a mít sebereflexi ![]()
No my bydleli už na více místech, takže uvidíme
Jedna varianta je malý bungalov na vesnici, ale blízko služby a nemocnice
A druhá varianta je ten byt s výtahem a garáží ve větším městě. Ale zatím je času dost.
Absolutně se na lidi bydlící v nájmu nedívám, stylem, kterým popisuješ. To bych sama ani nemohla své byty pronajímat. Chyba je, když několik let po škole, před založením rodiny a tím související nějaké alespoň lehké usazení se, nemá člověk úspory. Co s těmi úsporami udělá je už na každém. Ale plakat ve 30 nebo i později, že děsně chci bydlení a nemám ani na základ hypo je prostě prosustrovany život.
@Afrikana píše: Více
Zajímavé. Nevím kde jsi bydlela. Ale já za spolubydleni platila 3000,–. Brigády jsem měla asi za 12000,–, sirotčí důchod 4000,– stipendium asi 1500,–. Jedla jsem v menze. Oběd za 30,–. Mezi střední a vs jsem byla 8 měsíců v UK, nešetřili jsem si asi 100tis. Když jsem si brala hypotéku být stsl 1,4mil. Akontaci jsem dala asi 250tis. ![]()
Ale vždyť i tu nemovitost můžeš pronajmout a bydlet jinde. Nebo prodat.
A jaký máš tedy odhad kolik let budeš v důchodu a jakou částku k důchodu budete potřebovat? Plánuješ investice, ze kterých budeš žít ze zisku nebo spíše nějakou částku, ze které budeš ukrajovat?