Zjistí škola rodinné vazby?

Anonymní
25.2.22 07:03

Zjistí škola rodinné vazby?

Zdravím, zajímalo by mě, zda škola (vysoká škola) zvládne dohledat rodinné vazby (potvrdit příbuzenství) po odevzdání oponentury u kvalifikační práce. Případně, jak se poté řeší když je ta dotyčná osoba příbuzná? Omlouvám se za anonym, ale je to pro jistotu..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2789
25.2.22 07:16

Jako že podvádíte a jestli se na to přijde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
25.2.22 07:17

Škola to neprověřuje, oponent měl povinnost to nahlásit (což nemusí znamenat, že ho jako oponenta nenechají, jen je povinnost to nahlásit), pokud to nenahlásil, má to nahlásit student. Až to někdo třetí nahlásí, jde to před komisi - horší dopad to má pro toho oponenta (většinou se to řeší symbolicky, je odejit a pracuje jinde) - u studenta to má vliv jen, kdyby se v tom někdo hodně vrtal… Ale je otázka, jestli to někdo bude nahlašovat. :nevim: Spíš je to jen v rozměru ostudy a akademické diskreditace mezi věci znalými - pokud je k tomu důvod (neboť ten posudek může být spravedlivý i přes příbuzenství, a naopak některé posudky jsou ovlivněné i bez příbuzenství).

Jinak teda ale už ten fakt „nenahlášení“ je brán jako přiznání určitého zastírání a poukazuje na neprofesionalitu jak oponenta, tak studenta. Protože proč to asi nenahlásili, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.2.22 07:34

@listento No v údajích o oponentovi je uvedena tato věta:
Oponent nenaplňuje podstatu střetu zájmu ve vztahu ke studentovi (např. podřízený, rodinný příslušník).

Úplně nevím jak moc do detailů se bere třeba teta jako rodinný příslušník? Bude objektivní a tak, a i jsem říkala že mi bude stačit klidně hodnocení nejhorší, ale prostě jsem nikde jinde oponenta nesehnala. Jediné z čeho máme strach je že prostě je teta. :nevim:

Když jsem hledala na internetu tak jsem nenašla jestli je to nějak odstupňované na rodinné linie (vždy mi to našlo akorát že sňatek v 3. příbuzenské linii je povolen z pohledu práva ČR :lol: - což mě uplně nezajímalo že jo :mrgreen: )

• Citovat
  • Upravit
1375
25.2.22 07:38
@Anonymní píše:
Oponent nenaplňuje podstatu střetu zájmu ve vztahu ke studentovi (např. podřízený, rodinný příslušník).

Úplně nevím jak moc do detailů se bere třeba teta jako rodinný příslušník? Bude objektivní a tak, a i jsem říkala že mi bude stačit klidně hodnocení nejhorší, ale prostě jsem nikde jinde oponenta nesehnala. Jediné z čeho máme strach je že prostě je teta. :nevim:

Když jsem hledala na internetu tak jsem nenašla jestli je to nějak odstupňované na rodinné linie (vždy mi to našlo akorát že sňatek v 3. příbuzenské linii je povolen z pohledu práva ČR :lol: - což mě uplně nezajímalo že jo :mrgreen: )

Teta je rodinný příslušník a o tom, že bude objektivní pochybuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4138
25.2.22 07:44
@Anonymní píše:

Když jsem hledala na internetu tak jsem nenašla jestli je to nějak odstupňované na rodinné linie (vždy mi to našlo akorát že sňatek v 3. příbuzenské linii je povolen z pohledu práva ČR :lol: - což mě uplně nezajímalo že jo :mrgreen: )

Já bych to řešila s vedoucím nebo na studijním. A normálně přiznala, že jiného oponenta než tetu nemůžu sehnat. Jinak nám ne teda přiřazují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1949
25.2.22 07:46

Ja by som to proste nahlásila. Predpokladám, že keby s tým mali problém, tak už bude na škole aby ti pripadne zohnala iného.
A teta je dosť blízky rodinný príslušník na to, aby z toho bol problém keby ste sa tvárili že nič.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.2.22 07:49

@Nicole 1234 U nás právě nepřiřazují a když jsem se ptalt co bude když si oponenta neseženu, tak mi bylo řečeno že nemůžu jít ke státnicím :nevim: My si musíme oponenta najít sami právě. S vedoucí to moc řešit nechci, protože kdybych jako opravdu nikoho jiného nesehnala, tak je ona jediná šance :nevim:

@Umík pochybovat si klidně můžete ale už z pohledu jejího právě bude o to přísnější vzhledem k tomu že je to tak jak je. Nehledě na to že na hodnocení oponenta to neleží, takže i když mi dá to nejhorší hodnocení, tak je tam i hodnocení vedoucího a pak ještě obhajoba a tak že jo

• Citovat
  • Upravit
21783
25.2.22 07:58

Mě to z etického hlediska a střetu zájmů v pořádku nepřijde. A to ti nemůže domluvit teta nějakého oponenta ze svých kolegů? To máš tak strašně specifické téma? Dost často se témata prací na katedře opakují. Nemohla by sis dohledat oponenty starších prací a zkusit je kontaktovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12719
25.2.22 07:58
@Nicole 1234 píše:
Já bych to řešila s vedoucím nebo na studijním. A normálně přiznala, že jiného oponenta než tetu nemůžu sehnat. Jinak nám ne teda přiřazují.

Nam taky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8980
25.2.22 08:09

Hele a je takovej problém říct vedoucímu, nebo komu to nahlasujes, dobrý den, našla jsem si oponenta, ale je to moje tetě, nevadí to? Nikoho jiného jsem ani po pečlivém hledání nenašla… a je vyřešeno. Kdyby byla teta ech zaujata, tak v přece vedoucí o té práci vi mnohem víc než oponent, takže by to poznal. Obecne není problém mít jako oponenta příbuzného, ale je potřeba to nahlásit a je u toho pak větší kontrola. U nás třeba jsme celej ústav byli jak rodina, oponenta mi dělala jednou kamarádka, podruhé vyučující, který mě měl dost rád a měli jsme nějaké společné pracovní věci.. nikdy to nikdo neřešil. Ale taky proto, že nebylo proč. Práce jsem měla kvalitní a posudky oponenta a vedoucího se víceméně shodovaly, s obhajobou nebyl taky problém, stejně tak s celými statnicemi. Věřím, že kdyby byl někde zadrhel, řešit se to bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
25.2.22 08:13

Co to je za školu, že si sháníte oponenta? To mi teda taky přijde neetické… :think: To fakt teta nezná nikoho se stejnou specializací, nemá žádného absolventa, kolegu? Jako zbytečně si to komplikujete obě dvě… Nebo ti nemohl někoho doporučit vedoucí? Jestli to teda není pro změnu strýček. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
25.2.22 08:58
@Anonymní píše:

Tak střet zájmů tam evidentně je. A příjde mi krakně neprofesionální to nenahlásit. Dotyčný openent by si neměl v akademické oblasti už ani škrtnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4741
25.2.22 10:03

A to je u vas na skole bezne, ze si student sam zhana oponenta? 8o Vsak to je neobjektivne uz zo samej podstaty. U nas student odovzdava pracu a katedra prideli oponenta, resp. skolitel oslovi kolegu, ktory sa tej teme aspon vzdialene venuje :nevim:

Uz som docitala… Co je to za skolu? Nejaka sukromna? Myslim, ze taketo postupy by docela zaujimali akreditacnu komisiu…

Příspěvek upraven 25.02.22 v 10:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.2.22 10:06

@Basha3 Údajně je to uplně normální, že si student shání oponenta sám, taky jsem o tom slyšela poprvé :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze