Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@matule31 píše: Více
a co by jsi chtěla, aby se změnilo? aby nebylo zkoušení u tabule? aby žák nemohl dostat záludnou otázku?
tak to se ale nedivím, že s tebou většina nesouhlasí, protože chceme docílit toho, že se nám děti z něčeho takového nebudou hroutit ![]()
Ani to, že většina má tedy jiný názor tě nezarazí? ani se nad tím nezamyslíš? ![]()
Dlouhý bič a malý dvorek… co vy kolem těch svých dětí furt tancujete jako kolem ledových soch!? Já taky nesouhlasím se vším, co učitelé dělají, nebo jak to dělají.
JÁ rozumím své práci, oni SVÉ. Ano i „de.bil“ se najde všude, ale že tvou dceru vyzkoušela tímhle způsobem mi přijde zcela normální a v pořádku. Ámen.
@kve-tinka píše: Více
si začínám říkat, co s těmito dětmi pak bude, až narazí na reálný svět tam venku bez matčiny ochrany ![]()
Dneska se nesmí nic. Počkej, až narazí na učitelku, která opravy vůbec neuznává.
Patřím mezi ty, kdo dává možnost oprav. Moje dobrá vůle. Na prvním stupni jsem jediná. Ostatní neuznávají. Na druhém stupni jsou opravy běžné. Dávám stejný test. Někdo zkouší. Na druhém stupni dám termín, kdy a kde přijde, ať si může opravit.
Vlastně na prvním taky dávám termín. Od páté třídy se domluvíme, kde a v kolik se na opravu sejdeme. Nezdržuji se opravou v hodině.
Mam kolegyni, ktera od ZS byla zkousena mimo pohledy ostatních deti, treba v kabinetu. Dneska je z ni uzlicek nervu, sesype se pri drobnem problemu, ani bych nespocitala, kolik bere prasku. Jsem jen o par let starsi a tohle za nas jeste nebylo, proste jsme se museli problemu postavit celem a neschovavat se nekde v ustrani, aby nekdo nevidel… Prijdu si temi nazory uz hrozne stara a to je mi “teprve” 35…
@matule31 píše: Více
Ale kdyby dostala za 1, tak bys to neřešila, co? ![]()
To už se teď nesmí, zkoušet u tabule před celou třídou? To mě vopiskuj.
Já jsem učitelka a nepřijde mi to moc vhodné.
Opravit známku - super. Že se třída dozví, že se to Aničce „moc nepovedlo“ (jinak by si to neopravovala, že), to mě netankuje, ačkoli konkrétní známku bych třídě nehlásila. Že třída zahledne a zaslechne něco ze zkoušení (já bych dala třídě práci a dítě na opravu si vzala k sobě, do hobiti nory bych se s ním neschovavala), budiž. Ale zapojit třídu do procesu - leda bych si byla na 1000 % jistá dobrými vztahy v celé třídě a velice studijním nastavením skupiny.. Protože třeba je to hvězda třídy, budou se jí ptát na samé snadné věci, a pak je to zbytečné divadlo. Nebo oblíbená není a budou ji chtít potopit. Můžou se jí o přestávce smát. Nevím, nezahravala bych si.
Nevidím v tom zlý úmysl ani tragédii, ale přijde mi to pedagogicky neobratne.
Si děláš kozy??? Za mě toto bylo naprosto normální a přežili jsme…kam ten svět spěje
Mne osobne nikdy nebylo prijemne zkouseni pred celou tridou, ale tak prezit se to dalo. Nekteri vyucujici na gymnaziu to delali tak, ze tride zadali praci a studenta si vyzkouseli vepredu sami - posadili si ho do lavice pred sebe a ptali se. To jsem pak delala i ja, kdyz jsem ucila. Pokud ale dcera zvladla zkouseni pred tridou v pohode, tak jedinou pedagogickou neobratnost bych videla v tom, ze nechala ostatni deti, at ji zkousi. Ale ze bych to nejak resila, to ne ![]()
@liptom píše: Více
Za chvilku to bude tak, že už nebudou moct zkoušet, ani psát písemky … víš jaké trauma jim můžou způsobit ty zlé učitelky???
Chudáčkům malým … ![]()
Ak si chcel niekto opravit znamku, dohodla som sa s nim na termine, dokedy sa to douci. Na termine, kedy sa na to bude citit. Znamky nas skolsky system pouziva, ale nemaju zasahovat dobry pocit cloveka zo seba. Je to len znamka.
Myslim si, ze ucitelka sa akoby chcela zbavit zodpovednosti za znamkovanie, nechala to na ziakov, alebo jej chcela dat lepsiu znamku a nechcela byt obvinena zo zaujatosti, preto nechala ziakov, aby jej davali otazky.
V kazdom pripade si viem predstavit, ze by som sa na mieste tvojej dcery citila neprijemne.
Ale… Pocity bokom. Neprepadaj im prilis, to by situaciu nezlepsilo. Co na to hovori dcera? Ako ste si to doma vysvetlili, osetrili?