Zkracena materska

33
27.9.22 12:16

Zkracena materska

Zdravim vsechny! Nez budu volat na OSSZ, rada bych se zeptala tady.
Termin porodu mam 17.10. takze jsem mohla na materskou nastoupit mezi 22.8. a 5.9. Nicmene stale pracuji a nastupuji az k 1.10. Rada bych se do prace vratila co nejdrive - v Prosinci - a jsem zmatena z toho zakona o materske jak ho porad ctu dokola. Vim, ze materska nesmi byt kratsi jak 14 tydnu a ze nesmim pracovat 6 tydnu po porodu. Uvadi se tam ale i tohle: „Jestliže si pojištěnka den nástupu na PPM v tomto období neurčí (8. az 6. tyden pred terminem), rozumí se dnem nástupu na PPM počátek 6. týdne před očekávaným dnem porodu.“
Rozumim tomu dobre, ze i kdyz nastupuji na materskou pozdeji, 6 tydnu se mi uz pocita? Nebo se 14 tydnu povinne materske pocita ode dne opravdickeho nastupu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19981
27.9.22 12:23

Ano, počítá se ti nástup na ppm 6tydnu před termínem porodu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18620
27.9.22 12:34
@katmcneil píše:
Termin porodu mam 17.10. takze jsem mohla na materskou nastoupit mezi 22.8. a 5.9. Nicmene stale pracuji a nastupuji az k 1.10. Rada bych se do prace vratila co nejdrive - v Prosinci - a jsem zmatena z toho zakona o materske jak ho porad ctu dokola. Vim, ze materska nesmi byt kratsi jak 14 tydnu a ze nesmim pracovat 6 tydnu po porodu. Uvadi se tam ale i tohle: „Jestliže si pojištěnka den nástupu na PPM v tomto období neurčí (8. az 6. tyden pred terminem), rozumí se dnem nástupu na PPM počátek 6. týdne před očekávaným dnem porodu.“
Rozumim tomu dobre, ze i kdyz nastupuji na materskou pozdeji, 6 tydnu se mi uz pocita? Nebo se 14 tydnu povinne materske pocita ode dne opravdickeho nastupu?

Mateřská ti běží od toho 5/9 at chceš nebo nechceš. Pokud mas třeba mateřskou 30 tisíc ale plat 50 a pracujes tak Ok, budeš na tom finančně lip, ale casove to nezmenis

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65120
27.9.22 12:38
@hospodki píše:
Mateřská ti běží od toho 5/9 at chceš nebo nechceš. Pokud mas třeba mateřskou 30 tisíc ale plat 50 a pracujes tak Ok, budeš na tom finančně lip, ale casove to nezmenis

Myslela jsem, ze nemuzes mit materskou a pritom pracovat na stejne pozici

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
27.9.22 12:39
@hospodki píše:

Moc děkuji! Jsem ráda, že jsem to pochopila správně a nemusím tak čekat s nástupem do práce až v lednu :) :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
353
27.9.22 12:57

Tak na mateřskou nastoupit nemusíš, ale když sem to já řešila, tak abych neprisla o peníze z mateřské, pracovala jsem po dobu materske na dohodu, která byla psána na jinou pozici. Jinak bych prý o peníze z mateřské přišla. 🙃 Aspoň takhle to vyzjistila účetní. 🙃 Po dobu materske nemůžeš oficiálně pracovat na pracovní pozici, že které mateřskou dovolenou cerpas.. prý.. 🙃

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
27.9.22 12:57
@vokishka píše:
Myslela jsem, ze nemuzes mit materskou a pritom pracovat na stejne pozici

Na mateřskou dovolenou můžeš nastoupit kdykoliv nebo dokonce vůbec. Ppm začnu ale pobírat až opravdu nastoupím na mateřskou. Takže v mém případě od 1.10. Doteď pobírám plat, což je pro mne mnohem výhodnější :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
353
27.9.22 13:03

@katmcneil a není škoda u tak o mateřskou přijít? Nenabídli ti v práci to papírové „zakamuflovat“ abys měla oboje? Mě to tak udělali.. 🙃 takže jsem měla mateřskou i mzdu.. 🙃

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
27.9.22 13:12
@Bububu123 píše:
@katmcneil a není škoda u tak o mateřskou přijít? Nenabídli ti v práci to papírové „zakamuflovat“ abys měla oboje? Mě to tak udělali.. 🙃 takže jsem měla mateřskou i mzdu.. 🙃

Já vím, že velké části maminek by to bylo škoda. Pracuji pro mezinárodní společnost takže se musi dle vše zákona. Navíc pracuji z domu a jak já uznam za vhodné takže v mém případě je opravdu lepší pobírat plat než mateřskou. Práci mám jako koníček :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2386
27.9.22 13:43

Nechce se mi to hledat, ale matně si vybavuji, že je to v tom zákoně nějak ve smyslu, že je dán limit max. MD na týdny od porodu, a to se v tomhle případě aplikuje (protože není povinnost jít na MD před porodem, ani není povinnost jít na MD vůbec).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44193
27.9.22 14:06
@katmcneil píše:

PPM můžeš pobírat maximálně 22 týdnů ode dne porodu. Pokud nastoupíš později, přijdeš o ten rozdíl než kdybys nastoupila 6 týdnů před očekávaným termínem. Z těch 6 týdnů dostaneš jen to od skutečného nástupu do porodu.
Výjimka je pouze u předčasného porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
353
27.9.22 15:55

@katmcneil Nj tak kdyz to nejde.. :wink: já měla mateřskou jen i něco menší než mzdu, takže jsem vlastně měla skoro 2krat tolik.. 😂no.. aspoň se mi vrátili trochu moje zaplacené daně.. 😂 a jinak na tom, nastoupit na mateřskou, ale dál pracovat na Dohodu a pracovní činnosti, není nelegální. Jen tam je limit 300hodin, a max 10000 měsíčně.. a s tím si účetní moje taky poradila.. peníze mi doplácela pak ještě po skončení mateřské, kdy teď už zase dělám na HPP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
27.9.22 16:01
@katmcneil píše:

V 6 neděli se pracovat spíš nesmí, ale pochybuji, že po tobě někdo půjde. Dále cituji:
V šestinedělí (šest týdnů po porodu) zaměstnavatel nesmí matce umožnit výkon práce. Od prvního dne sedmého týdne po porodu může matka nastoupit do zaměstnání – není povinna čerpat dále mateřskou dovolenou, záleží na jejím rozhodnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat