Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky co znamená zkratka KP v těhu prukazce???Napsal mi to tam až teď mám to hned na první straně jak je napsany registrujici gynekolog to je velkym pismem podtržené a s vykřičníkem. A pak to napsal i jak jsou ultrazvuková vyšetření tak tam to mám to stejné. Já si toho všimla až ted jinak bych se ho zeptala.
Konec pánevní, divný, že se ti nezmínil, celkem důležitá věc.
Proč by jí měl něco říkat: Třeba je v takovém týdnu, kdy to nehraje žádnou roli. Já to měla v průkazce od 30.týdne, jen to tam napsal, nic to neznamená.
Je to konec pánevní, ale podle mě je brzo to řešit (i když vzhledem k vykřičníku to gynekolog vysvětlit asi měl). Zakladatelka má skoro dva měsíce do porodu, pokud bude dítě KP ještě za měsíc, tak je na místě přemýšlet o císaři (pokud by chtěla) a vyběhat si předoperační.
@terinka4444 píše:
Proč by jí měl něco říkat: Třeba je v takovém týdnu, kdy to nehraje žádnou roli. Já to měla v průkazce od 30.týdne, jen to tam napsal, nic to neznamená.
Tak vzhledem k tomu, že konec pánevní je možná indikace k cisaři, tak si myslím, že by bylo na místě k tomu pacientce něco říct, když jí to píše do průzazky s vykřičníkem. Samozřejmě s dodatkem, že má mrně ještě čas na to se otočit (což samozřejmě má)
Konec pánevní
a příště se na to zeptej, asi je ještě čas na obrácení..
@Radka K píše:
Tak vzhledem k tomu, že konec pánevní je možná indikace k cisaři, tak si myslím, že by bylo na místě k tomu pacientce něco říct, když jí to píše do průzazky s vykřičníkem. Samozřejmě s dodatkem, že má mrně ještě čas na to se otočit (což samozřejmě má)
@Radka K V porodnici kde jsem rodila, tak poloha KP není indikací k CS. Prý i to je v podstatě přirozená poloha ![]()
@panenka87 No jasně, nemusí být všude. Třeba u Apolináře, kde jsem rodila já, je „automaticky“ indikovanej císař u KP a odhadu váhy pod 2,5 kila nebo nad 3,5 kila. Ale prvorodičkám ho často navrhujou i mezitím (asi se sichrujou, bývají komplikace a často to končí akutní sekcí). U mě podle mě hrála roli i moje nadváha (ale nikdo to neřekl nahlas
).
@panenka87 píše:
@Radka K V porodnici kde jsem rodila, tak poloha KP není indikací k CS. Prý i to je v podstatě přirozená poloha
Já neříkám, že musí, ale může
Se mnou byla na pokoji maminka, která rodila KP a odhadovaná váha dítěte podle ultrazvuku byla tak na hranici, kdy ji ještě řekli, že může porodit normálně. Nakonec měla holčička asi o půl kila víc a ta maminka říkala, že kdyby to věděla, tak že by do toho nešla ![]()