Zkušenosti s blbě opraveným zubem

3
26.10.25 18:57

Zkušenosti s blbě opraveným zubem

Zdravím maminky, možná je to otázka mimo, ale chtěla bych se zeptat nemáte někdo zkušenost s blbě opraveným zubem?

Je to cca půl roku co mám opraveny zub, ted nevim přesně jestli to bylo zahrnuté i s čistěním kanálku, každopádně mam tedy udělanou plombu.
No a ve čtvrtek me začal pobolívat, a to tak nějak šlo vydržet,, přikláněla jsem se spíš k tomu ze jsem asi špatně kousla nebo se možná nějak bouchla a nevím ani o tom’’ No ale druhy den uz se to trošku zhoršilo, a v noci uz me to vzbudilo 😣 takovým způsobem ze jsem si musela vzít aulin a ledovat. V sobotu uz zubní pohotovost (nemohla jsem se zubu dotknout ani), a ejhele, zánět v zubu.
No a ted tedy k věci, na pohotovosti me udělala rentgen zubu, zjistila zánět :oops: a ze plombu vyvrtá vyčisti kanálek a nasadí provizorní polombu. No ale najednou řekla aha tak tohle nepůjde. Přesný důvod netuším proč to nešlo hned udělat, řekla me ze tady v ambulanci tohle nepůjde (najednou) :nevim:
Takze me nasadila antibiotika.
Moje otázka tedy znila, takže je špatně udělana plomba? Ona me rekla to vám nedokážu říct (jasne ze doktor neschodi doktora ) ale zmínila asi vam tam neco zůstalo kdyz se delala plomba..
No a ted otázka k vám maminky, nemate takhle uz někdo zkušenost? Zda ano, jak jste to řešily, nebo by jste řešily?
Nechce se me platit za zub další tisice, uz po prve me to vyšlo cca na 4000,– :roll:
Btw- a to jsem byla na prevenci týden před tím než začal bolet a pan zubař řekl že mám vše v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
894
26.10.25 19:10

Šla bych k zubaři a řešila bych to. Chtěla bych vědět důvod, proč se to stalo, když byl zub opravován.
Najít kvalitního zubaře, který bere pacienty a nenecháte tam ledvinu, je nadlidský úkol.
Taky mi přijde, že ten můj zubař to odflákl na poslední kontrole, kdybych si neřekla, že mám problém, tak mě v klidu pošle s kazem domu. Na rychlo tam něco udělal a přijde mi, že to neudělal dobře. Jenže jak to mám s jistotou vědět? V případě, že mě to bude bolet, tak tam jdu a budu se dožadovat, aby to udělal precizněji, ne jako minule honem rychle a běžím si zavolat.
Už jsem obvolala asi 20 zubařů a nikdo nebere anebo ten ceník je takový, že tam nechám celou výplatu, což je nereálné. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.25 19:35

Po zkušenostech s lékaři se snažím léčit sama. A se zubaři obzvlášť. Mám díky nim zničené zuby a dáseň. Pozor na laser v této souvislosti. Zubařka mě nechala přetrpět velký zánět, holt jsem to ty tři týdny vydržela, než se zahojil. Zubarřům už zbytečně vydělat nedám a nicit.mi tělo už vůbec ne. Pomáhají mi přírodní prostředky.

• Citovat
  • Upravit
894
26.10.25 20:08
@Anonymní píše: Více

Co používáte na zuby?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.25 20:31

Klasický lékařský 3% peroxid vodíku, který ale jen chvilku nechám působit na dotyčné místo, třeba minutku. Pak ho dobře vyplachnu. Nebo hřebíček, solným roztokem. kloktani. Cesnek, alkohol - na propláchnutí. Žvýkačky, ale to spíš na posílení zubů a masirovani dasni. Snažím se o životosprávu - spánek, omezit stres a tak.

• Citovat
  • Upravit
ta_holka_co_pise
26.10.25 21:11

Tohle vám pokročilý zubní kaz nebo nedej Bůh zánět zubní dřeně vážně nevyléčí. To je jako samoléčba rakoviny.

• Citovat
  • Upravit
ta_holka_co_pise
26.10.25 21:17
@Sára221 píše: Více

Nejsem si úplně jistá, ale pokud ti zubař dělal endodoncii, tak máš zaplněné ošetřené kanálky a to vše ještě výplní. Mohlo to být ošetřené správně, ale někdy se to prostě vrátí a je nutné znovu přeléčit. Problém je ten, že se do toho zaplněného zubů špatně dostává. Musí se vlastně vše vyndat, znovu ošetřit kanálky, vypláchnout, dát hojivou provizorku atd. To by chtělo jít na ošetření pod mikroskopem, pokud se teda dělaly ty kanálky…pokud ne a byl jen kaz, zubař ho nemusel odstranit celý a od toho ten zánět. Takže znovu k zubaři.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.10.25 21:27
@ta_holka_co_pise píše: Více

Zubařka mi nechala malinký zubní kaz, na který mě upozornila o dva týdny později hygienistka. Měla jsem pak takové problémy a bolesti, neměli pro mě termín, až pokud prý otecu. Vzali mě až za půl roku, kdy už kaz byl rozšířený a snažil se hojit. Odumrel. Dodatečně mi jiný zubař řekl, že jsem prodělala zánět uvnitr dasne. I zuby mají samolecitelskou schopnost, samozřejmě ve spolupráci s imunitou. Pro mě osobně jsou nejzranitelnější místa, která už kdysi byla vrtaná nebo jinak opravována. Tam jsou vždycky mikroprostory pro vstup infekce.

• Citovat
  • Upravit
77130
26.10.25 21:40

a žádná pohotovost půl roku neordinovala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.25 22:29

Na pohotovosti mi napsali antibiotika.

• Citovat
  • Upravit
198
27.10.25 14:59
@Sára221 píše: Více

Ahoj, tak kdyby ti čistili kanálky, to bys určitě věděla. Nemám s tím sice osobní zkušenost, ale je to poměrně dlouhá a složitá procedura.
A jak bych ten zub řešila nyní? Antibiotika přeléčí zánět, a pak by mělo následovat endodontické ošetření, tj. čištění kanálků. Našla bych si někoho, kdo to dělá pořádně, pod mikroskopem. Ať to máš hned napoprvé udělané precizně. Nebude to levné, ale ve výsledku pořád lepší, než o zub časem přijít a řešit náhradu.
Ze zubaře, co ti dělal tu plombu, podle mě nemá smysl snažit se něco dostat. Zuby jsou živé orgány, jako všechno ostatní. Nikdy nedokážeš, že problém nastal kvůli tomu, že to bylo špatně ošetřené. Leda by to ten zubař sám uznal a nabídl ti třeba opravu zdarma nebo se slevou.
A na té poslední preventivce, že zubař nic neviděl? Záleží, jestli ti také dělal detailní rentgenový bite-wing snímek. Tam by nějaký problém pod výplní mohl být vidět, pokud tam byl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.