Zlepšení kvality 2. stupně ZŠ

Anonymní
8.4.23 14:58

Zlepšení kvality 2. stupně ZŠ

Název je jasný. V poslední době stále častěji čtu volání po zlepšení kvality 2.stupně. Co konkrétně to pro vás znamená? Uvedu příklad. Naše škola nabízí na druhém stupni výběrovou matematickou třídu, výjezdy Erasmus několikrát ročně, kroužky, doučování zdarma - kdykoli projeví děti zájem, přípravu na přijímačky v matematiky a češtiny, také zdarma od září do dubna. Dílničky 2× ročně, dětský den, tři druhé cizí jazyky. Plně aprobovaný sbor. Absolutně mě nenapadá, v čem by ještě měl nastat posun. Jak je to na vašich školách? Co byste změnily, pokud se to změnit dá a má to ve své moci přímo škola. Díky za odpovědi a ponechání anonymity :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101754
8.4.23 15:01

No, myslim ze nebudete úplně prumerna zakladka, takže podivat se v pripade znacne nadprůměrné zakladky nad tim, co by se melo zlepšit, je trosku mimo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
8.4.23 15:02
@Anonymní píše:
Název je jasný. V poslední době stále častěji čtu volání po zlepšení kvality 2.stupně. Co konkrétně to pro vás znamená? Uvedu příklad. Naše škola nabízí na druhém stupni výběrovou matematickou třídu, výjezdy Erasmus několikrát ročně, kroužky, doučování zdarma - kdykoli projeví děti zájem, přípravu na přijímačky v matematiky a češtiny, také zdarma od září do dubna. Dílničky 2× ročně, dětský den, tři druhé cizí jazyky. Plně aprobovaný sbor. Absolutně mě nenapadá, v čem by ještě měl nastat posun. Jak je to na vašich školách? Co byste změnily, pokud se to změnit dá a má to ve své moci přímo škola. Díky za odpovědi a ponechání anonymity :kytka:
.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1292
8.4.23 15:46
@Anonymní píše:
Název je jasný. V poslední době stále častěji čtu volání po zlepšení kvality 2.stupně. Co konkrétně to pro vás znamená? Uvedu příklad. Naše škola nabízí na druhém stupni výběrovou matematickou třídu, výjezdy Erasmus několikrát ročně, kroužky, doučování zdarma - kdykoli projeví děti zájem, přípravu na přijímačky v matematiky a češtiny, také zdarma od září do dubna. Dílničky 2× ročně, dětský den, tři druhé cizí jazyky. Plně aprobovaný sbor. Absolutně mě nenapadá, v čem by ještě měl nastat posun. Jak je to na vašich školách? Co byste změnily, pokud se to změnit dá a má to ve své moci přímo škola. Díky za odpovědi a ponechání anonymity :kytka:

Wau, máte super školu :D Podle vyprávění i mě zkušenosti, nejste typická škola, myšleno v dobrém.
Podle mě největší problém je, ze na druhém stupni už jsou rozdíly mezi dětmi obrovské, ať chceš a nebo ne jedno dítě je chytřejší a druhé ne. Jasně že je to od 1. třídy, ale na tom druhém stupni už je to hodně. A teď ty musíš pracovat s oběma dětmi. Další věc, ná ZŠ u nás ve městě (menší mesto) učí spousta učitelů bez pedagogického vzdělání (leckdy jen s maturitou), za mě je to špatně. A vím, že je to poslední dobou časté.
A poslední a to není můj názor, ale mého táty (učí na gymnáziu)…špatně se s dětmi po ZŠ pracuje (v porovnání s 8r gymnázisty po kvarte) - neumi se sami učit, nemají zdaleka tolik znalosti (v matematice je vidět i ta logika), nejsou vedení ke práci v týmu (rozdělení práce a ne jeden dělá vše a zbytek se veze) atd
My jsme malé město a tady je to hodně špatně. Co mám porovnání většími městy, tam je to dost o něčem jiném…ale teď samozřejmě pausalizuji a ne vždy toto platí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
8.4.23 16:03
@Anonymní píše:

Tak problém bývá i v tom, že ze zš do druhého stupně ti lepší odejdou na víceletá gymnázia. A u zš se jaksi očekává, že tempo bude takové, aby stíhali i ti nejslabší. Za totality tu existovalo pár výběrových zš, jazykové, matematické nebo matematicko-fyzikální, druhé stupně zš nebo gymnázia, často na sebe navazovalo. Tehdy na zš museli stíhat i ti slabší, jenže mívali klidně čtyřky a nejslabší propadali. To se dnes asi moc nevede, i ti nejslabší musí prolézt. Na sš obecně se tehdy vyhazovalo, dnes kvůli financím se to nedělá.
Teoreticky by bylo možné, aby dobrá zš byla stejně kvalitní jako nějaké gymnázium. Fakticky to moc není, žáci tam jsou spádově, ne výběrově. A není možné nechat žáka propadnout, ti horší pak brzdí ty chytřejší. Není to o učitelích, znám jich více, že učili někdy na zš, někdy na sš. Jde asi o nastavení té školy, o personální výběr taky, ale jen v něm to není. Za té totality jsem zažil, v my v áčku jsme byli prospěchově lepší, to mi docvaklo až v pozdní dospělosti, ne dříve než v 50 letech. Pak tam bylo i céčko, což byli repetenti, nebo ti, co nepropadli, ale byli výrazně slabší. Při takovém oddělení pak šlo docílit, že se děti naučily více. I tak byl přechod na sš výrazný, náročnost větší. Naopak ti, co se šli učit, tak říkali, že je to méně náročné než byla základní škola.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
8.4.23 16:10
@Perníček22 píše:
Wau, máte super školu :D Podle vyprávění i mě zkušenosti, nejste typická škola, myšleno v dobrém.
Podle mě největší problém je, ze na druhém stupni už jsou rozdíly mezi dětmi obrovské, ať chceš a nebo ne jedno dítě je chytřejší a druhé ne. Jasně že je to od 1. třídy, ale na tom druhém stupni už je to hodně. A teď ty musíš pracovat s oběma dětmi. Další věc, ná ZŠ u nás ve městě (menší mesto) učí spousta učitelů bez pedagogického vzdělání (leckdy jen s maturitou), za mě je to špatně. A vím, že je to poslední dobou časté.
A poslední a to není můj názor, ale mého táty (učí na gymnáziu)…špatně se s dětmi po ZŠ pracuje (v porovnání s 8r gymnázisty po kvarte) - neumi se sami učit, nemají zdaleka tolik znalosti (v matematice je vidět i ta logika), nejsou vedení ke práci v týmu (rozdělení práce a ne jeden dělá vše a zbytek se veze) atd
My jsme malé město a tady je to hodně špatně. Co mám porovnání většími městy, tam je to dost o něčem jiném…ale teď samozřejmě pausalizuji a ne vždy toto platí.

Tak u těch neaprobovaných učitelů, dnes bohužel je aprobovaný učitel jazyka, kdo třeba vystudoval kreslení a ruštinu, pak si dodělal nějaké doplňkové studium angličtiny nebo němčiny. Vystudovaný anglista, germanista nebo třeba matematik, fyzik či historik, ti bez pedagogických zkoušek jsou stejně neaprobovaní jak ti maturanti.
Já sám to zažil, na zš jsem se neuměl učit, vše jsem si pamatoval ze školy. Na sš to už nestačilo, takže jsem si musel zvykat. Nechápu, proč chce někdo rušit víceletá gymnázia. Pokud chce, aby byla lepší úroveň zš, tak proč jejich úroveň nezvýší. Něco jako byly ty výběrové zš za totality, jejich úroveň byla velmi dobrá. Stejní mamlasové by mohli i tehdy říkat, ne žádná matematické třídy nebo zš, ani zš s rozšířenou výukou jazyků. My budeme všechny učit, aby každá vš byla jak ta výběrové. Ta kvalita tam ovšem není. A nejde jen o odchod dětí, nemusejí odcházet ty nejchytřejší, mnohdy to je víc o zázemí té rodiny. Bohatší rodina chce dopřát lepší kvalitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.4.23 16:24

Možná styl výuky? :nevim: Zatím nemám dítě na druhém stupni, ale už se to blizi. Jedna škola nabízí sportovní třídu a s tím spojené aktivity nad rámec skoly. Dále vim, že mají nějaké výjezdy do zahraničí, ale co přesně, to netuším. Je tu víc škol. Každá třída má kolem 30 žáků. Slyšela jsem, že na každé skole je šikana. Zatím mám v blízkosti 3 známé, kteří si tím s dítětem prosli. :( S výukou neaprobovaneho učitele mám zkušenosti - špatne.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.4.23 16:29
@Náhodný host píše:
Tak u těch neaprobovaných učitelů, dnes bohužel je aprobovaný učitel jazyka, kdo třeba vystudoval kreslení a ruštinu, pak si dodělal nějaké doplňkové studium angličtiny nebo němčiny. Vystudovaný anglista, germanista nebo třeba matematik, fyzik či historik, ti bez pedagogických zkoušek jsou stejně neaprobovaní jak ti maturanti.
Já sám to zažil, na zš jsem se neuměl učit, vše jsem si pamatoval ze školy. Na sš to už nestačilo, takže jsem si musel zvykat. Nechápu, proč chce někdo rušit víceletá gymnázia. Pokud chce, aby byla lepší úroveň zš, tak proč jejich úroveň nezvýší. Něco jako byly ty výběrové zš za totality, jejich úroveň byla velmi dobrá. Stejní mamlasové by mohli i tehdy říkat, ne žádná matematické třídy nebo zš, ani zš s rozšířenou výukou jazyků. My budeme všechny učit, aby každá vš byla jak ta výběrové. Ta kvalita tam ovšem není. A nejde jen o odchod dětí, nemusejí odcházet ty nejchytřejší, mnohdy to je víc o zázemí té rodiny. Bohatší rodina chce dopřát lepší kvalitu.

V době inkluze mám pocit, že hodně často slyším/čtu názor, že dítě jedine na gympl. Nevím, jak je to na druhém stupni. Na prvním stupni jsou casto asistenti k nějakému dítěti - silná cukrovka, autismus a další zdravotní omezení… Bohužel to jedno dítě zabere veškerý čas asistenta a další děti, kterým by asistent pomohl, mají smůlu. To zhoršuje v podstatě prospěch/znalosti dalších děti a buďto to dohání rodiče a nebo smůla.

• Citovat
  • Upravit
65282
8.4.23 16:30
@Anonymní píše:
V době inkluze mám pocit, že hodně často slyším/čtu názor, že dítě jedine na gympl. Nevím, jak je to na druhém stupni. Na prvním stupni jsou casto asistenti k nějakému dítěti - silná cukrovka, autismus a další zdravotní omezení… Bohužel to jedno dítě zabere veškerý čas asistenta a další děti, kterým by asistent pomohl, mají smůlu. To zhoršuje v podstatě prospěch/znalosti dalších děti a buďto to dohání rodiče a nebo smůla.

ty jsi asistent? Co já mám zkušenosti, tak na prvním stupni asistenti často pomáhají i ostatním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.4.23 16:44
@vokishka píše:
ty jsi asistent? Co já mám zkušenosti, tak na prvním stupni asistenti často pomáhají i ostatním.

Nejsem asistent. Mám pár známých učitelů, znám rodiče dětí, které mají asistenta… Ve třídě mého dítěte je třeba dítě, které potrebuje asistenta nonstop. I o přestávkách. Vím, že pokud ho dotyčné dítě nepotřebuje nonstop, vypomáhá i ostatním. Často to tak ale bohuzel není, protože to nejde. Dva asistenti v jedné třídě být nemohou.

• Citovat
  • Upravit
1131
8.4.23 16:45

Naše zakladna má také výběrové A zaměřené na matematiku. Tam se sejdou studijní typy, většina dětí tam má vyznamenání. Dělají se tam zkoušky v páté třídě a tím se děti pretridi na A a B. Jsem ráda, že tam dítě je, to studijní tempo je úplně jiné než v B. Taky tam nejsou žádní problémový žáci. Nicméně když porovnam 8.lety gympl, kde je druhé dítě, tak ten gympl má mnohem modernější styl výuky. Používají google učebny, furt dělají na PC nějaké prezentace, ta technika je tam naprosto běžná u všeho i u dětí v prime.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5162
8.4.23 16:50
@Anonymní píše:
Nejsem asistent. Mám pár známých učitelů, znám rodiče dětí, které mají asistenta… Ve třídě mého dítěte je třeba dítě, které potrebuje asistenta nonstop. I o přestávkách. Vím, že pokud ho dotyčné dítě nepotřebuje nonstop, vypomáhá i ostatním. Často to tak ale bohuzel není, protože to nejde. Dva asistenti v jedné třídě být nemohou.

No, ale ten asistent je pedagoga a ne dítěte, ne? Takže by měl být k dispozici všem dětem. Tohle je cesta do pekel…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
8.4.23 16:53
@Anonymní píše:
V době inkluze mám pocit, že hodně často slyším/čtu názor, že dítě jedine na gympl. Nevím, jak je to na druhém stupni. Na prvním stupni jsou casto asistenti k nějakému dítěti - silná cukrovka, autismus a další zdravotní omezení… Bohužel to jedno dítě zabere veškerý čas asistenta a další děti, kterým by asistent pomohl, mají smůlu. To zhoršuje v podstatě prospěch/znalosti dalších děti a buďto to dohání rodiče a nebo smůla.

Ano, pokud dítě není studijně slabší typ, tak asi ten gympl. Setkal jsem se s názorem, že nechtějí dětem kazit dětství, že na tom gymplu se musí hodně učit. Myslím, že i tak dětem jen prospěje, když tu nějaký zápřah je. Tak jako na venkově bývalo dřív běžné, že se pomáhalo doma, po práci rodiče šli pracovat na vlastní záhumenku nebo zahradu, krmit domácí zvířectvo. A děti školou povinné i starší musely pomáhat. Což je otravovalo, když věděly, že ve městě toto děti nemají. Když to srovnám v dlouhodobé perspektivě, tak ty děti skutečně o něco přišly, třeba zabíjení času, ale naučilo je to jisté disciplíně. A já jsem víc pro zatížení školou než nějakou prací kolem zvířectva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65282
8.4.23 16:53
@ibis píše:
No, ale ten asistent je pedagoga a ne dítěte, ne? Takže by měl být k dispozici všem dětem. Tohle je cesta do pekel…

ano, pedagog určí, kde je třeba. Ovšem pokud je třeba neustále u toho jednoho dítěte, protože jinak jim z toho udělá kulničku na dříví, tak bohužel. Ale co já tak mám zkušenost, tak fakt pomáhají napříč třídou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
8.4.23 16:55

Nezlob se, ale opravdu jsi tak hloupá, že nadstandardní školu svých dětí chápeš jako normální stav? Druhý stupeň ZŠ je nejslabší článek našeho vzdělávacího systému. 1. Nadané a motivované děti odcházejí na 8G. Ve třídě zůstávají průměrní a podprůměrní. 2. Třídy a kolektivy se po odlivu děti mění a slučují - vznikají třecí plochy, šikana, klima třídy se zhoršuje. 3. Aprobovanost učitelů je problém. Mladí fluktuují a staří aprobovaní jsou často vyhořelí. Je zde mnoho neaprobovaných, a bohužel špatných učitelů, kteří spoléhají na vnější motivaci (hrozby špatnými známkami, kázeňské postihy) 4. Úroveň vzdělávání je i z výše zmíněných důvodu mnohde tristní. Často se jede jen memorování, mnohdy úplných marginálií. 5. 9. třída je zabitý rok. Obzvláště pro ty, kteří nechtějí drilovou přípravu na přijímačky. 6. Úroveň výuky cizích jazyků je často problematická. Opět kvůli nedostatku kvalitních vyučujících. 7. Není dokončena diskuze o tom, kam by měla výuka na druhém stupni směřovat a jaká by měla být její podoba. Staré metody (dril a memorování) jsou již za zenitem, ale učitelé neumí ty nové a ředitelé těm novým a mnohdy i nejasným konceptům nerozumí a neumí je v praxi využívat. Proto se raději uchylují k těm starým „osvědčeným“, i když se do nové doby už nehodí. 8. Část rodičů vyvíjí velký tlak na změnu metod, vedení škol toto frustruje ( viz předchozí bod) a tak s rodiči komunikuje z pozice síly a moci. To vyvolává negaci u rodičů - komunikační bludný kruh. A bylo by toho asi víc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin