Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@hanka.br. já se totiž v uvodu jen ptala na vadu a že budu komunikovat v těch skupinkach, do které patří ta vada, kterou jsem neuměla pojmenovat.ale když už tady někdo napsal i něco jineho tak jsem odpověděla.
@slavuska1 nemluví, nebo tedy jo, někdy když je sám tak si něco mumlá ve smylsu kokookooooo
jako slepička je docela vtipný
nedělá pacipaci, nic takového, u všeho vydrží max, než napočítam do 5,pohádky ho nezajímaji chodil už od 9 měsíců, sám bez pomocí chodítek.
@kalomi ja osobně jsem se svym ditětem v koncich a už jen čekam až se uklidni a nebo mě odvezou. Jinak zajimave je, že když je beze mě, tak je pry zlata, neskutenče vychovana. Ja ti asi moc neporadim, jen co se tyče ADHD tak jsou určite přiznaky a projevy, ktere neovlivniš jako např. špatný spánek, většinou jsou to uplakane děti, předčasný porod, horší porod nvorozenecká žloutenka, genetické dispozice, vv atd atd.
@kalomi píše:
@hanka.br. já se totiž v uvodu jen ptala na vadu a že budu komunikovat v těch skupinkach, do které patří ta vada, kterou jsem neuměla pojmenovat.ale když už tady někdo napsal i něco jineho tak jsem odpověděla.
@slavuska1 nemluví, nebo tedy jo, někdy když je sám tak si něco mumlá ve smylsu kokookooooojako slepička je docela vtipný
nedělá pacipaci, nic takového, u všeho vydrží max, než napočítam do 5,pohádky ho nezajímaji chodil už od 9 měsíců, sám bez pomocí chodítek.
tak to že u ničeho nevydrží, to je v roce naprosto normální. hyperaktivita se rozhodně ještě diagnostikovat nedá, na to je hodně brzo. a komunikací jsem ani tak nemyslela mluvení, třeba i jen, jestli ukazuje na věci, který ho zaujmou. ale každopádně tohle chovábí v jeho věku normální být může, na jakoukoliv diagnózu je myslím ještě brzo. ![]()
Ještě mě napada jedna věc, jestli je zlobivy, roztěkaný atd atd. Seber mu hračky, nech mu na hrani tak tři čtyři a zbytek schovej a vyndavej mu je třeba po tydnu 14 a obměnuj, ptž toto tomu moc nepomaha. Ja to neudělala až ted a je to lepši.
Jojo, moc děkuji, já měla jen na chvili čas tak sem si řekla že se skusim zeptat, něco si o tom přečíst, protože jsem nevěděla o tom nic, jen to že jsem tady někdy četla jak psala maminka že jeji chlapeček dělá právě tyto věci, a bylo tam dodano že možná trpí ADHD, tak už je to objasněno, a to víte když jsme venku s kamaradkama a jejich dětma, tak každá kroutí hlavou, že to teda jejich děti nedělají, tak to víte hlodají pochybnosti, a taky straší syn to neděl, tak to prostě neznám nooo
ale tak sem se zase uklidnila ![]()
@kalomi Dobře, omlouvám se. Co se týče rozštěpové vady, ta s intelektem nesouvisí a pokud je součástí jiného syndromu, už byste o tom pravděpodobně věděli, protože syndromy doprovázející rozštěp obličeje jsou obvykle závažné, případně se projeví viditelně. Porucha chování by v případě tvého syna mohla vzniknout spíše na podkladě dědičnosti než v souvislosti s rozštěpovou vadou. Někteří pediatři vidí souvislost mezi LMD a narkózou v raném věku dítěte, ale tato souvislost nebyla nikdy prokázána. Jestli můžu přidat ještě jednu drobnost - píšeš, že na něj nechceš řvát za něco, za co třeba ani nemůže. Řvát nemusíš, to obvykle nepomůže ani u dětí zcela zdravých. Ale nastavit mantinely, být důsledná a trvat na pravidlech běžného slušného chování je třeba u všech dětí, včetně těch, které mají i diagnózu ADHD. To neznamená, že se právě touto diagnózou všechno omluví. A jestli ti můžu poradit ještě jednu věc - pokus se, pokud to bude možné, vidět své dítě jako zdravé. Dítě s rozštěpem potřebuje vyrůstat jako zdravý normální jedinec a pokud nejsou skutečně závažné důvody si myslet, že má nějakou další přidruženou vadu, pak by mu přílišná pečlivost mohla spíše ublížit.
V žádném případě nechci rýpat, ale k čemu to pomůže, že budeme mít nějakou diagnózu?
cpát do něho prášky? Poradit se s psychologem můžeš i tak.
@hanka.br. ok, mám nejspíš blbou dětskou doktorku, snažim se vychovavat maleho jako zdraveho kluka, já to i tak beru, nema smysl vysvětlovat, ale mám o něj větší strach, Matyášek je dítě po 4letém snaženi se o dítě a mnoha samovolných potratech před nim, v říjnu po operaci patra mi zustal na aru na dýchacích přístrojích jako jediný ze 4 dětí kteří měly ten den operaci, ještě je to moc čerstve, prot má uskost, a minulý týden při kontrole u dětské lekařky kdy sebou házel o zem, protože si nemohl vzit autičko, jsem byla upozorněna opět :na vadu která by se mohla kdykoli ještě vyskytnout.
Holky prosím vas já chtěla jen vědět jak se to jmenuje a jen se optat, ne už hned diagnostikovat a lečit ![]()