Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, máte někdo zkušenosti po porodu se žloutenkou u malého?? za jak dlouho asi odezní?? je docela silná ![]()
Gratuluju k miminku! ![]()
Mareček dostal žloutenku třetí den po porodu - tři dny strávil na fototerapii pod světlem, celkem jsme si v porodnici pobyli 8 dní a pak doma jsme se ho snažili hodně vystavovat dennímu sluníčku. Byl hodně spavý a musel se budit na kojení, opravdu ožil teprve asi po měsíci.
Neboj, tohle není nic vážného, má to strašně moc miminek… ![]()
klárka ji teda moc silnou neměla a odezněla cca za 14 dní. ale každý den jsem ji nechávala co to šlo rozbalenou na sluníčku za oknem. pokud je silná, tak hlavně hlídej aby se nezhoršovala. znám i případy, že se vraceli do nemocnice, protože se žloutenka zhoršila a mimčo muselo na fototerapii …
No já právě jsem ještě v porodnici
) 4 den po porodu a dnes ráno byl žlutej, barla mu sestra krev a ted ho budou ozařovat tak právě jsem zvedavá kdy nás pustej domu
![]()
Monu: muze to byt klidne i tyden.
Malou mi vzali ve ctvrtek a vsobotu uz nas pousteli domu.Ale zalezi jak moc ji mate znama byli se zloutenkou tyden.Ty hodnoty se nekdy zvysuji vic nez pred ozarovanim.
Monunaa píše:
No já právě jsem ještě v porodnici) 4 den po porodu a dnes ráno byl žlutej, barla mu sestra krev a ted ho budou ozařovat tak právě jsem zvedavá kdy nás pustej domu
![]()
![]()
![]()
Přesně tak to bylo u nás… netrap se tím a ber to tak, že máš obrovskou výhodu oproti ostatním maminkám. Nakojíš, malý půjde spinkat pod světýlko a Ty budeš odpočívat!! Žloutenkové děti jsou spavé, on tam bude spokojený, v teploučku pod sluníčkem, pod dohledem sestřiček. Ty se věnuj co nejvíc sama sobě, čti si a odpočívej - doma jak když to najdeš, uvidíš!
Monu, tak u prvního nás taky svítili a když malé klesla žloutenka, tak nás pustili domů (normálně 5 den), pak se jí ale zase vrátila a já dávala na sluníčko - světlo. bohužel se nás držela žloutenka 2 měsíce
Dr. v nemocnici nás nechtěl hospitalizovat na svícení, ani ambulantně a já v době Vánoc jí měla dávat na sluníčko. blbec ![]()
Jinak teď máme žloutenku opět, ne moc silnou jako u malé, ale prďola je taky žlutej. Je super, že teď je i sluníčko, tak svítíme doma. z porodky nás pouštěli už 3 den, žloutenka ještě v té době nepropukla. Doufám, že malej bude brzy v pohodě, ikdyž po svícení je krásnej, tak za 2 hodky zase trošku zežloutne ![]()
Jinak, dle vlastní zkušenosti, raději zůstaň o nějaké ty dny déle v porodce, než zažívat to co já s malou (3 měsíce po porodu jsem s ní stále lítala, brali jí krev z hlavičky a prostě na stres síla
)
Ahoj..
Moje děti měly obě těžkou žloutenku z důvodu krevní Rh inkompatibility.
Starší byl asi 3 dny na fototerapii, potom doporučili dávat k oknu, bylo léto, celkově žlutý byl asi 3 měsíce.
Mladší byla taky na fotu v nemocnici 3 dny, potom nás pustili domů, pořád spala, ale jedla, přibývala, žlutá byla čím dál víc. Za pár dní udělala dr. krevní testy a vraceli jsme se do nemocnice na fototerapii s kritickými hodnotami bilirubinu.
Tady byla trochu chyba porodnice - konec roku 2008, narvané k prasknutí, potřebovali naše místa pro další novorozence, tak jsme v den propuštění z fota jeli domů, byla to chyba, správně má být novorozenec ještě 24 hodin sledován, jestli bilirubin nestoupá.
Naštěstí pozdní novorozenecké žloutenky nebývají tak nebezpečné, malá byla pár dní ve fotu, nemohla jsem kojit, ale odsávat a nechat převařovat, upravilo se to. Malá byla potom žlutá taky asi 2 měsíce.
Taky bych si trvala na tom zůstat o nějakých pár dní déle v porodce, ale když nás vyhnali ![]()
Naštěstí naše dr. je rozumná, výsledky urgentních testů na bilirubin měla do 2 hodin.
Malej byl na fototerapii 1 den, pak se mu to zlepšilo, tak nás pustili domů ![]()
Byl pak hodně spavej, musela jsem ho budit na kojení a i při kojení, jelikož u toho stále usínal.
Ahojky my byli nedonošenečci žloutenku jsme dostali třetí den myslím a měli jsem silnou,byl dlouho pod světlem ale pak se to lepšilo a spadlo nám to pod určitou hranici a pustili nás domů 12den.Pak jsem tam jezdili každý druhý dne na měření jeslti to nestouplo a dobrý..jen nevím kolik je ta hranici pod kterou to musí být aby tě pustili
Díky moc, sluníme se sluníme a tak doufám že to bude lepší.. už jsem tu přes týden ale co hlavně at je v pořádku…
Monunaa píše:
Ahojky, máte někdo zkušenosti po porodu se žloutenkou u malého?? za jak dlouho asi odezní?? je docela silná
U ná odezněla asi kolem 1.měíce také ji měl docela silnou…
Ahoj holky,
oživuji diskusi, protože bych se chtěla zeptat, jak poznám, že se žloutenka u novorozence zhoršuje? Včera jsme byli na první kontrole u doktorky. Myslela jsem, že žloutenku změří, ale ona se jen zeptala, jestli mi přijde, že se žloutenka zhoršuje. Neměla ten přístroj na měření. Jenže já to nijak nepoznám
V porodnici jsme žloutenku měli, ale byla pořád v normě. Malá je ale pořád hodně spavá, má žlutá bělma, musím ji budit i na kojení a protože sluníčko nesvítí, tak se bojím, aby se žloutenka nezhoršovala. Je tedy nějaká možnost, jak zjistit, že se žloutenka nezhoršuje? Jedině asi zajet znovu do porodnice? ![]()
Moc to asi nepoznáš. Když jsem chvilku dělala na porodním, některá děcka mi připadala jen lehce nažloutlá a měli bilirubin vysoký, některá byla žlutá jak pomeranč a hodnoty byly docela sušné, jen na sledování. Pokud se Dr. něco nezdá, má udělat odběr krve. V porodnici ti můžou udělat orientační vyšetření, ale taky není přesné.
@Majdalinka ahoj, obě moje děti měli silnou novor. žloutenku, svítili se v porodnici a po propuštění u nich žloutenka odeznívala strašně dlouho, u toho mladšího jsem nažloutlé bělmo pozorovala ještě ve 3 měsících, prý je ale normální, že to odeznívá pomalu a kór bělmo se žluté drží dlouho. Takže pokud tvoje malá je pořád lehce žlutá, nemusí to znamenat zhoršení. U nás u mladšího dokonce hrozila kompletní výměna krve po narození, protože máme k tomu rozdílný Rh faktor, ale stejně nás pediatra po propuštění nekontrolovala. Poznají to už pohledem a říkali mi, že já poznám zhoršení, kdyby se jinak zbarvila stolička, bohužel už si nepamatuju jak (míchaná vajíčka jsou normální
). Pokud si ale opravdu nejsi jistá, můžeš zajet do porodnice anebo poprosit dr o odběr krve. Pamatuju se, že jsem z toho byla taky strašně nervozní a nevěřila, že kluci někdy ztratí tu citronovou barvu, ale kolem 3 měsíce to odešlo. Ten starší byl taky extrémně spavý, spal skoro od narození celou noc a většinu dne, na jídlo jsem musela budit, mohla za to žloutenka, ale zlepšilo se to velmi brzy. Tak ať je malá brzo fit