Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Taky mám doma malou číňanku. V nemocnici byla na fotu 48 hodin, pak naznali, že je to v pořádku a asi 10 dní po návratu domů zežloutla znovu úplně příšerně. Pořád spala, nechtěla jíst, dokonce zhubla, no hrůza! Volala jsem dětské doktorce a ta mi řekla, že když má za sebou fototerapii, tak už se to nijak neřeší. Že to samo přejde a kdyby to prý nepřešlo a začala hodně ubývat na váze, tak se to pak řeší transfuzí. Kdesi jsem ještě vyčetla, že může pomoct i sluníčko, tak jsem ji dávala hodně na světlo a spravilo se to. Už zase přibývá na váze, normálně jí, budí se každé 3 hodiny, ale nažloutlá je pořád a to bělmo vypadá fakt strašidelně. ![]()
Druhá dcera byla kvůli žloutence 3 dny v inkubátoru na JIP, měla hodnoty opravdu hodně vysoké, takže máme bohaté zkušenosti. Dávej miminko spát k oknu, pomáhá denní světlo, kdyby se ti to hodně nezdálo, zavolej mudr., nebo se zajděte ukázat. Žloutenka se i vrací, co vím, tak když se to horší, tak se musí znovu do nemocnice (vysoké hodnoty poškozují mozek). Ale v tvém případě to bude spíše tím, že sis doteď nevšimla, že je to v bělmu. Synek vybledl ve třech týdnech, byl na fotu jen den, oproti dceři pohoda.
Děti jakoby žloutnou více, protože se bilirubin rozpadá a vyplavuje ven (takže hodnoty jsou nižší, ale na pohled je to horší)
Mažloutlé oční bělmo je normální, naše malá to měla asi do 3 měsíců a teď je bílá jako stěna(5m.) ![]()
Holky tak pořád bojujeme s tou ošklivou žloutenkou
v 6týdnech jsme byli na odběrech a výsledky naštěstí v pořádku, ale žlutá barva se nás pořád drží obličej i očička už bych si fakt přála aby to odešlo
teď máme 2měsíce. Kdyby aspon pořádně zasvítilo sluníčko, ale to asi v brzkých dnech nehrozí už jsem s toho docela nešťastná ![]()
Naše malá byla na svícení žloutenky 2× a stejně jí měla ještě ve 3 měsících. Doktorka to pak kontrolovala jen pohledem žádný testy z krve nedělala (z čehož jsem teda taky byla celkem nervní), ale měla pravdu, že to odejde samo. Vždycky se mě jen zeptala jestli kaká a je při chuti což byla.